Granen in soorten en maten

Gestart door MO, 06-01-2004 12:42 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 9 gasten bekijken dit topic.

MO

Heren,
ik wilde eens wat praten over graansoorten. Ik moet namelijk de laatste tijd steeds meer grinniken als ik lees over zeven granen brinta (op de babyvoeding) en 17 granen brood.

Voor de brouwer is het eenvoudig: er is gerst, tarwe, haver, rogge en spelt (een oude graan soort)

Maar nu las ik bv op die zeven granen baby voeding dat de ingredienten waren gerst, tarwe, rogge, spelt, rijst, mais en gierst.

Op http://www.larenstein-velp.net/daan/landbouw/frameproef/Resources/Hoofdstuk2gewaskeuze#Granen/ lees ik dat mais inderdaad onder de granen valt. Met een theoretische geloofwaardige uitleg wat verder op de pagina.

Mijn vraag is nu: wat vinden de bezoekers van dit forum wat wel en niet onder granen valt?
Quinoa bv niet, toch? Ik weet dat je met maisvlokken kunt brouwen, maar wat zouden we met gierst kunnen?

meer info overigens op graan.startkabel.nl


gr
MO


Adrie

Ha Martin,

Je zou er een flora op moeten naslaan om te kijken wat allemaal onder de familie van de grasachtigen valt. Gierst valt daar vast wel onder en ik denk dat dit gewas ook best voor de bierbereiding te gebruiken is. Als er maar zetmeel in zit en geen rare bijsmaakjes geeft (zoals aardappelen), kan het gebruikt worden.

Er zijn ook gewassen die niet onder de granen vallen, maar wel voor de bierbereiding gebruikt (kunnen) worden, zoals boekweit. Dit gewas wordt vaak wel als graan aangemerkt, maar is het floristisch gezien niet. En denk ook eens aan bananenbier, hoewel familie van de grasachtigen, is dit toch geen graan.

Groeten,

A3

JWVG

Ha Martin,

alles wat in die babyvoeding zit is inderdaad graan. Mais en gierst zijn beiden inderdaad grassen, al vallen ze onder een andere groep (de z.g. C4 grassen - ze hebben een assimilatie systeem dat beter is toegerust voor de tropen en gaan o.a. efficienter om met water) dan tarwe, gerst, rijst, haver, rogge en spelt (of triticale, trouwens). Sorghum valt weer onder de C4 grassen, en is een nauwe verwant van gierst. Volgens mij kun je van die C4 grassen trouwens geen mout maken, dus alleen daarmee bier brouwen kan sowieso niet omdat je daarvoor de benodigde enzymen mist, alhoewel het dus wel granen zijn.

Quinoa is een duizendknopige, dus geen gras, en het is strikt genomen dus ook geen graan. Dat neemt niet weg dat het een aantal eigenschappen heeft die sterk op graan lijken. Het is volgens mij goed ter vergelijken met boekweit, wat ook een niet-echt-graan uit de duizendknopigen familie is. Met beiden kun je ook prima bier brouwen, al kun je ze niet mouten (net als de C4 granen eigenlijk) en heb je dus enzymen van elders nodig.

Ik hoop dat dit iets duidelijk maakt.

 :degroeten: JW.

JWVG

Nog even een correctie (ik ben geen botanicus, maar slechts een simpele landbouwwetenschapper): quinoa is geen familie van de boekweit (duizendknopigen), maar een ganzevoetachtige (dus familie van spinazie). Net zoals amarant trouwens, wat weer een nauw verwant pseudo graan is.

 :degroeten: JW.

MO

Kijk dat vind ik nou een prachtig samenvattend antwoord op mijn wat warige vraag. Bedankt voor de mooie antwoorden heren. Maar 17 granen brood?
gr
MO

JWVG

17 granenbrood lijkt me inderdaad wat aan de hoge kant, zelfs als je de 'pseudo granen' meerekent. Bestaat dat echt?

JW.

Adrie

Wellicht telt de bakker elke korrel separaat als graan?

MO

Molens-Limbourg: Catalogus
... Geeft een ietwat grof bruinbrood. 10 Granen: Gemengd meel van 10 granen ... Mengeling
van tarwe en rogge voor een compact donker brood. ...
www.molens-limbourg.be/products/melen.htm

VOLKOREN, Dit is een tarwe rogge brood met licht geroosterde mout. MAÏS VOLKOREN,
Fijn volkoren met maïs. MEERGR MET ZADEN, Volkoren van 11 granen en zaden. ...
www.broodspecialist.nl/easypage_6.html

MULTIPLUS-brood: 13 granen en zaden* voor een smakelijk en voedzaam brood! LINEA-brood:
LINEA volgt de lijn. MOLENAARSBLOEM... voor wie graag zelf brood bakt. ...
www.ceres.be/asp/bel/nl/asp/consommateur/ nl_pub_produits.asp

OK, ik kom niet verder dan 13.

gr
MO

Adrie

Aha, het gaat dus om 13 granen en zaden. Dus inclusief de zaden. Zo kan ik het ook...

Groeten,

A3

Patrik_Claes

Hallo allemaal,

A3, je zegt dat aardappelen een rare bijsmaak geven...ben wel eens benieuwd of dat echt een storende smaak is en of iemand het al geprobeerd heeft. Naast mais wordt immers rijst (vooral in Amerika) vaak gebruikt om het alcoholpercentage wat op te krikken zonder te veel extra moutsmaak. Trouwens een prima alternatief dat ik iedereen kan aanraden ipv de kristalsuiker die wij soms toevoegen in onze tripels...daarom heb ik al wel eens gedacht aan aardappelen ook, maar die zouden dus wel een nijsmaak geven?

Groet,

PAtrik

Adrie

Ha Patrik,

Aardappelen zouden een grondachtige bijsmaak geven. Het lijkt me dat aardappelen ook minder geschikt zijn omdat ze relatief minder zetmeel bevatten dan granen of daarop lijkende gewassen. Aardappelen zijn veel wateriger en in dat water zijn allerlei stoffen opgelost. Voor de bereiding van wodka zijn aardappelen prima geschikt, omdat je na het vergisten nog gaat stoken. Maar wellicht wil je het zelf eens proberen. Misschien slaat een Bintjestripel wel aan. Ik denk dat het beter is om direct zetmeel aan je maisch toe  te voegen en dan zou aardappelzetmeel waarschijnlijk ook kunnen.

Groeten,

A3

MO

Hier vond ik er weer een: twaalf granen, waar haalt hij ze vandaan? (bron www.nieuwsblad.be)

SINT-PIETERS-LEEUW - Sint-Pieters-Leeuw is een streekspecialiteit rijker: het Zinnebrood. Leraar-bakker Guido Devillé bedacht het brood in samenwerking met de brouwerij Sint-Pieter.

Leeuwenaar Hugo Devillé kreeg het idee voor het Zinnebrood tijdens een bezoek aan brouwerij Sint-Pieter die het ,,Zinnebir'' brouwt. ,,Mijn ouders waren vijftig jaar getrouwd en we wilden onze familie van buiten de streek iets geven dat typisch is voor onze streek'', legt Devillé uit. ,,In de brouwerij raakte ik aan de praat met de brouwer over zijn passie, het brouwen, en mijn passie, het bakken, en we kwamen op het idee om een brood te maken dat bij het bier past.''

Devillé probeerde enkele recepten uit. Hij geeft al jaren les aan bakkers in spe in Elishout en heeft ervaring met het bedenken van nieuwe recepten. Ten slotte koos hij voor twaalf graansoorten die eerst geweekt worden in het Zinnebir. Bij het bakken verdampt de alcohol helemaal, maar blijft de smaak van mout en hop achter.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.