Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Reinout stelt zichzelf voor  (gelezen 5428 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Reinout

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: nl
  • A meal without beer is called breakfast
Reinout stelt zichzelf voor
« Gepost op: 22-05-2013 15:42 u »
Hallo allemaal,

Ik ben Reinout, 25 jaar en  al minimaal 10 jaar fanatiek bierliefhebber.
Waarom ik nog nooit eerder op het idee gekomen ben om zelf bier te gaan brouwen is mij eigenlijk een raadsel.

4 dagen geleden zag ik een televisie programma waarin iemand vertelde dat zijn hobby bierbrouwen is. Dit triggerde mij om te gaan google'n naar de mogelijkheden van zelf bier brouwen waarbij ik op dit forum terecht kwam.

De afgelopen dagen heb ik pauzeloos op de bank gezeten, met de iPad op schoot, dit forum van achter naar voren door te lezen. Ook heb ik de cursussen voor beginners en alle handleidingen doorgenomen. Hierdoor ben ik behoorlijk geënthousiasmeerd geworden waardoor ik besloten heb deze hobby eigen te gaan maken!  :)


Ik heb besloten het volgende aan te gaan schaffen:

- Startset Bierbrouwen Professional plus van Brouwmarkt
- Mandfles van 25L
- Blik Brewferm Pils (12-20 liter)
- 2x Biergist Brewferm Lager (speciaal voor pils) zakje 12 gram

Volgens mij zou ik hiermee uit te voeten moeten kunnen voor mijn eerste brouwsel!
Zo niet dat ga ik dat ongetwijfeld van u horen  ;)





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JanSt

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 181
  • Land: nl
  • In the beginning..
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #1 Gepost op: 22-05-2013 16:04 u »
Hoi Reinout,

Welkom op het forum.

Ga je de pils op 14 graden vergisten? Anders kan je beter met een bovengister beginnen. (Er zit een bovengist bij geleverd)
En om te beginnen is een mandfles niet nodig, maar het kan wel...

Offline PatrickBrouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Bier is het vloeibare goud
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #2 Gepost op: 22-05-2013 16:06 u »
Je hebt een hartstikke leuke hobby te pakken. Wacht maar totdat jij je eigen biertje proeft straks, dat gevoel is heerlijk :D

Ik ben pas een beginner en kan je dus weinig helpen. Houd er wel rekening mee dat de vergisting van pils op een lage temperatuur plaatsvind. Je zal dus een vrije koelkast moeten hebben om je vat in te kunnen plaatsen. Ikzelf heb hierdoor gekozen voor een bovengister (18 - 25 graden) kamertemperatuur :)

Maar goed, veel plezier en geniet ervan!

*edit*

Bij de Brewferm blikbrouwsels zit al een zakje gist. Dat scheelt je weer een aankoop!

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #3 Gepost op: 22-05-2013 16:19 u »
Welkom Reinout!
Welk tv programma was dat?

Offline Reinout

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: nl
  • A meal without beer is called breakfast
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #4 Gepost op: 22-05-2013 16:21 u »
Hoi reinout,

Welkom op het forum..

Ga je de pils op 14 graden vergisten? anders kan je beter met een boven gister beginnen.. (er zit een boven gist bij geleverd)
En om te beginnnen is een mandfles niet nodig.. maar het kan wel..

Dankjewel voor je reactie,

Ik heb een kelder waar ik een redelijk constante temperatuur heb tussen de 10 en 15 graden. Zolang het dit weer blijft zou dit goed moeten zijn :)
De mandfles lijkt mij wel handig voor het geval ik gelijk door wil gaan met een 2e brouwsel. Dan kan er 1 in de fles, en 1 in de emmer uit het pakket.

Je hebt een hartstikke leuke hobby te pakken. Wacht maar totdat jij je eigen biertje proeft straks, dat gevoel is heerlijk :D

Heb er nu al zin in! :D

Bij de Brewferm blikbrouwsels zit al een zakje gist. Dat scheelt je weer een aankoop!

Het gist wat bij het blik zit is een bovengist heb ik gelezen op dit forum. Vandaar dat ik kies om deze gist apart erbij te kopen :)

Offline Reinout

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: nl
  • A meal without beer is called breakfast
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #5 Gepost op: 22-05-2013 16:22 u »
Welkom Reinout!
Welk tv programma was dat?

1 tegen 100

Er waren nog 5 tegenstanders over die zichzelf mochten voorstellen.
Heb het einde van het programma niet gezien, was toen al druk met Google ;)

Offline PatrickBrouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Bier is het vloeibare goud
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #6 Gepost op: 22-05-2013 18:00 u »
Vreemd dat men bij een pilsener een bovengister toevoegd. Maargoed, top ingelezen!
Ik hoop dat het een succes wordt!

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #7 Gepost op: 22-05-2013 19:34 u »
Welkom Reinout. Je bent al enthousiast begonnen lees ik. En je bent hier op de juiste plek om alles te leren over het brouwen!

Veel plezier met je nieuwe hobby!

Offline jeroenvk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #8 Gepost op: 22-05-2013 20:29 u »
Hoi, welkom.

Leuk dat je ook gaat beginnen! Kijk bij de eerste keer goed of dat de emmers tijdens het vergisten niet lekken! Zoals hier al op het forum en op de wiki pagina al staat sluiten die emmers niet altijd goed af. Was bij mij ook het geval. Heb gelijk maar een Speidel gistvat gekocht. die emmer gebruik ik nu voor het reinigen, altijd handig.

Veel succes!

jeroen

Offline ThebarmanTM

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • Breng een Smeel op je gezicht
    • Brouwerij Smeels - Facebook
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #9 Gepost op: 22-05-2013 20:54 u »
Het hobbybrouwen wint volgens mij enorm aan populariteit.
Of misschien is het altijd al zo geweest :)

Welkom in ieder geval namens een medebeginner :brouwen:

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #10 Gepost op: 24-05-2013 21:14 u »
Welkom Reinout.

Leuk dat je het hele forum al hebt gelezen  :leren:.

Veel plezier en succes met deze mooie hobby  :brouwen:

Groeten  :degroeten:

Maarten  :biersmile:

Offline Woozl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij 'De Hoender'
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #11 Gepost op: 24-05-2013 21:26 u »
Ik ben Reinout, 25 jaar en  al minimaal 10 jaar fanatiek bierliefhebber.

En ik maar denken 'geen alcohol voor je 16de'  :police: :proost:

Des al niet te min welkom... :degroeten:

Slapeloze nachten over gist, gistkasten, zelfbouw....

Paulus

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #12 Gepost op: 25-05-2013 10:00 u »
Welkom Reinout
Slapeloze nachten over gist, gistkasten, zelfbouw....
Mijn advies: droom van grote kookketels, hectoliter gistvaten en heerlijke bieren ;)

Offline Shaytan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: cn
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Heavy birtH
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #13 Gepost op: 28-05-2013 17:23 u »
Welkom,

Ben zelf ook nog beginner (3 moutbrouwsels gedaan) maar ben door mijn oeverloze gezwam al wel juniorlid. Mijn probleem is de taalbarrière op de internetsite waar ik mijn spullen vandaan moet halen. (Al wel diammoniumfosfaat gevonden (磷酸氢二铵), yeah, ik heb die Hoegaardengist over anderhalve week nodig)

Offline Reinout

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: nl
  • A meal without beer is called breakfast
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #14 Gepost op: 28-05-2013 23:46 u »
Bedankt voor dit warme welkom :)
Heb inderdaad slapeloze nachten over dit veel te uitgebreide forum! Haha

Zie af en toe door de bomen het bos niet meer.
Gelukkig heb ik al lang gezien dat ik met al mijn vragen bij jullie terecht kan ;)

Offline Woozl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij 'De Hoender'
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #15 Gepost op: 28-05-2013 23:58 u »
maar ben door mijn oeverloze gezwam al wel juniorlid.

Enige lijntje met het kikkerland?

Offline Shaytan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: cn
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Heavy birtH
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #16 Gepost op: 29-05-2013 00:52 u »
Enige lijntje met het kikkerland?

Ik heb een blog, maar mijn vrienden zijn te lui om daar te reageren op wat ik schrijf. E-mail schijnt ook ouderwetsch te zijn.

Offline DanielK

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #17 Gepost op: 09-06-2013 23:04 u »
Hallo,

Ik ben ook nieuw in het brouwwereldje en heb net mijn eerste blikbrouwsel klaar gemaakt. Een pils met de meegeleverde gist. Maar lees hier nu dat dat een bovengister is. Is dat een groot probleem? Of moet het wel kunnen?

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #18 Gepost op: 09-06-2013 23:06 u »
Het kan zeker! Je zal er geen stijlvaste Pils mee krijgen maar een drinkbaar en lekker bier kan het zeker worden.

Offline DanielK

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #19 Gepost op: 09-06-2013 23:17 u »
Maar het moet dan wel op ongeveer 20 graden gisten neem ik aan? Anders kan ik het net zo goed meteen in de gootsteen gieten. ;)

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #20 Gepost op: 10-06-2013 10:02 u »
Inderdaad de aanbevolen temperatuur voor de bovengist aanhouden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.624
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Reinout stelt zichzelf voor
« Reactie #21 Gepost op: 10-06-2013 22:50 u »
Hallo,

Ik ben ook nieuw in het brouwwereldje en heb net mijn eerste blikbrouwsel klaar gemaakt. Een pils met de meegeleverde gist. Maar lees hier nu dat dat een bovengister is. Is dat een groot probleem? Of moet het wel kunnen?

Het is geen probleem, maar je brouwt alleen geen pils! Het bier heeft daarvoor veel te veel esters (fruitige smaken). Het bier zal meer een blonde zijn. (Dat kan lekker zijn, echter de Brewferm Top gist geeft wel heel veel esters, zo veel dat het veel mensen tegenstaat). Houd de temperatuur onder de 18 ºC om de hoeveelheid esters binnen de perken te houden.

Tags: