Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon  (gelezen 14209 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #25 Gepost op: 23-05-2013 10:43 u »
Thanks,

Een week is dat lang genoeg?
Dan zou ik zondag kunnen gaan hevelen...
Dan weer een week later bottelen ?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #26 Gepost op: 23-05-2013 10:50 u »
Een week is dat lang genoeg?
Meten is weten. Neem dus regelmatig een monster wanneer het waterslot slechts een enkele x blubt. Als je vergisting klaar is blijft het SG op hetzelfde niveau. Dan kun je eventueel lageren voor een korte periode (2 dagen oid) en dan bottelen.
Het is hier al vaker gezegd, vergisten gaat niet op de klok, gist houdt zich niet aan gemaakte (eenzijdige) afspraken enz enz.
Gebruik je een refractometer of hydrometer?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #27 Gepost op: 23-05-2013 11:10 u »
Van het weekend zou je kunnen hevelen om het dan een week te laten klaren/uitgisten.
Ook een mooi moment om het SG te meten. :)

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #28 Gepost op: 23-05-2013 11:30 u »
Ik gebruik een Hydro meter, Ik zal vanavond eens  kijken.
Ik ga afhankelijk van het sg v/d week hevelen...ik denk morgen avond!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #29 Gepost op: 23-05-2013 11:36 u »
Wacht maar rustig.
Ik zou pas gaan meten op het moment dat je ook van plan bent te hevelen. Dan hoef je maar n actie uit te voeren en dus minder kans op contaminatie.
Mocht het SG onverwacht alsnog te hoog zijn, dan kan je het hevelen uitstellen.

Zoals je het nu lijkt te plannen, zou ik dus ook pas vrijdag het SG meten.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #30 Gepost op: 23-05-2013 20:29 u »
Bedankt voor de tip,...

Morgen weer lekker aan de bak..ben erg benieuwd!




Offline ThebarmanTM

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • Breng een Smeel op je gezicht
    • Brouwerij Smeels - Facebook
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #31 Gepost op: 23-05-2013 21:49 u »
Hevelen naar een ander vat, gistkoek op de bodem ben je dan kwijt. Daarna rustig aan de tijd geven om na te gisten (week of twee?). Als het kan ietsje kouder zetten. Uiteraard alles onder waterslot. Als het goed is zal het dan al wat minder troebel zijn.

Het moeilijkste van het hele bierbrouwproces is (af)wachten....

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #32 Gepost op: 23-05-2013 22:11 u »
Als het kan ietsje kouder zetten.

Niet kouder zetten voor de vergisting is voltooid, dat kan een gestokte vergisting geven die maar moeilijk weer op gang komt. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #33 Gepost op: 23-05-2013 23:49 u »
Maaarree goed,

klopt die kleur nou op de foto denken jullie?

Het jongbier is wel heel erg troebel. Waarschijnlijk zweeft er nog veel gist in het bier. Over een paar dagen zal het bier helderder zijn vermoed ik.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #34 Gepost op: 25-05-2013 11:30 u »
Vandaag ga ik hevelen..leuk hoor.
Wat denken jullie 1 of 2 weken lageren?

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #35 Gepost op: 25-05-2013 11:48 u »
Nou

Net gekeken, het SG is 1018

We kunnen dus lageren!!!
Hoppa

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #36 Gepost op: 07-06-2013 20:03 u »
Zojuist gekeken of het gisten op de fles is gelukt...
Ik kan niet anders zeggen dat dat hij beter is gelukt dan de eerste...
hij smaakt uitstekend...niet dat nare zuurtje die in de eerst poging zat.
heerlijk zachte smaak.
ben niet de grootste kenner dus het is erg relatief  ::)
Hoe lang raden jullie aan om te rijpen op de fles?

Bedankt alvast weer

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #37 Gepost op: 07-06-2013 20:12 u »
Totdat hij naar jouw idee klaar is. Daar staat geen vaste tijd voor. :)

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #38 Gepost op: 08-06-2013 17:18 u »
Hahaha... daar kan ik iets mee lol
Bedankt in ieder geval...

Ik zou weleens een kenner willen laten proeven om zijn mening te geven... waarschijnlijk zal hij een andere mening als ik hebben...
Weet iemand een vereniging van brouwers in de buurt van Rotterdam?

Verder nog een vraagje..
ik heb best veel bezinksel in het flesje zetten, ondanks het lageren..
Is daar al een topic over?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #39 Gepost op: 08-06-2013 19:56 u »
ik heb best veel bezinksel in het flesje zetten, ondanks het lageren..
is daar al een topic over?
Yep!

Kort gezegd; door goed te laten klaren (evt zelfs koel) en dan voorzichtig af te hevelen raak meer gist kwijt.
In suspensie blijft echter nog genoeg aanwezig voor de hergisting, wat vervolgens een dun laagje in je fles vormt.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #40 Gepost op: 09-06-2013 20:55 u »
Kan het zijn dat je het gist nog proeft? zo ja hoe weet je dat dan?
Hij geurt ook sterk... tja hoe zeg je dat?

Smaakt op zich wel ok, maar het s hem nog niet helemaal.
De eerste keer zat er een meer uitgesproken smaak aan... Deze is wat "vlak".

Kan het ook zijn dat mijn hop veel bitterheid heeft verloren?
Lag al een tijdje open, en hoewel verpakt in plastic zakjes vermoed ik dat het zijn kracht verloren heeft...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #41 Gepost op: 09-06-2013 22:48 u »
Ja, gist kan je proeven. :)
Wanneer het een dikke, losse laag is, wervelt het snel op waardoor je het meeschenkt. Gist smaakt vrij herkenbaar gistig en iets bitter. Probeer maar eens een weizen naast een kristallweizen te zetten, wereld van verschil.

Wanneer het oude gist is kan het ook uit elkaar vallen en een bouillon/marmite achtige smaak geven.

Hop bewaar je het best in de vriezer, bij voorkeur afgesloten. Het verlies van bitterstoffen is afhankelijk van de duur en manier van bewaren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #42 Gepost op: 10-06-2013 23:11 u »
Kan het zijn dat je het gist nog proeft? zo ja hoe weet je dat dan?
Hij geurt ook sterk... tja hoe zeg je dat?

Smaakt op zich wel ok, maar het s hem nog niet helemaal.
De eerste keer zat er een meer uitgesproken smaak aan... Deze is wat "vlak".

Kan het ook zijn dat mijn hop veel bitterheid heeft verloren?
Lag al een tijdje open, en hoewel verpakt in plastic zakjes vermoed ik dat het zijn kracht verloren heeft...

Een ding waar ik de laatste tijd op hamer is dat je moet zorgen dat niet te veel gist in je fles zit voor de hergisting. Met minder gist duurt het allemaal wat langer dat het bier op druk is. Maar het wachten is de moeite waard. Je krijgt een bier met minder gistsmaakjes en een iets betere schuimhoudbaarheid. Opgemerkt wordt dat schuimhoudbaarheid van veel meer factoren afhankelijk is...

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #43 Gepost op: 15-06-2013 23:09 u »
Ik heb zo'n smack pack van Wyeast gebruikt...
Zou toch goed moeten zijn?
Was volgens mij ook uitgegist..

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #44 Gepost op: 15-06-2013 23:33 u »
Dat doet niets af aan de opmerking dat je zelf al zegt dat je veel bezinksel hebt in je fles. Als ik bottel is mijn bier meestal al helder. Vaak volstaat 1* hevelen. Maar in een enkel geval bleek zelfs een 2e keer hevelen nodig te zijn om het bier te laten klaren. Kraakhelder hoeft niet, maar troebel bier bottelen zou ik niet doen (wit of weizen e.d. daargelaten).

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #45 Gepost op: 16-06-2013 10:22 u »
Dus wat je eigenlijk zegt is dat ik mijn filterproces moet verbeteren en dat ik wellicht 2 a 3 keer moet klaren?
Ga ik zeker  proberen.
Bedankt voor de tip.
Dit zal wel het nodige "verlies" van de hoeveelheid bier als gevolg hebben denk ik... maar dat moet ik maar op de koop toenemen dan.



Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #46 Gepost op: 16-06-2013 12:46 u »
Normaliter hoef je je jongbier niet te filteren. Gewoon een poosje (langer) laten staan om te klaren is genoeg. Dat voorkomt dat er veel meer gist in je fles komt dan nodig is voor de hergisting.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #47 Gepost op: 16-06-2013 13:37 u »
Tegenstrijdige berichten?
Langer laten staan is eerlijk gezegd weleens moeilijk , maar ik neem het advies ten harte.
Ik hou u op de hoogte.

Wat ook een probleem is dat mijn manier van hevelen niet optimaal is.
Gewoon een siliconenslang en aanzuigen maar.

Dit moet uiteraard beter kunnen, suggesties?

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #48 Gepost op: 16-06-2013 13:43 u »
Een ding waar ik de laatste tijd op hamer is dat je moet zorgen dat niet te veel gist in je fles zit voor de hergisting. Met minder gist duurt het allemaal wat langer dat het bier op druk is. Maar het wachten is de moeite waard. Je krijgt een bier met minder gistsmaakjes en een iets betere schuimhoudbaarheid. Opgemerkt wordt dat schuimhoudbaarheid van veel meer factoren afhankelijk is...
Houdt dit dan ook in dat je hoofdgisting met minder gist geschiet dan?
Stel; je doet weinig gist in je wort, en je Laat het staan.
Komt de gisting dan nog wel op gang, en worden dan alle suikers wel omgezet in koolzuur en alcohol?
Duurt het dan gewoon langer of wordt niet alles vergist?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #49 Gepost op: 16-06-2013 14:31 u »
Tegenstrijdige berichten?
Nee, aanvullend. :)
Als je je bier wat langer laat klaren voordat je het bottelt, gaat er minder gist de fles in. Als je een tweede keer hevelen nodig hebt, kan je dat ook doen.

Ik denk dat hier ook een punt van verbetering ligt:
Citaat
Wat ook een probleem is dat mijn manier van hevelen niet optimaal is.
Gewoon een siliconenslang en aanzuigen maar.

Dit moet uiteraard beter kunnen, suggesties?

Als je daarmee bedoelt dat je ook veel gist mee hevelt, dan heeft het hevelen weinig zin
Zoek eens naar hevels met een droesemkop, dat vergemakkelijkt het leven aanzienlijk.

Tags: