Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon  (gelezen 14217 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Gepost op: 21-05-2013 20:08 u »
Hallo beste brouwers,

Ik ben sinds kort druk bezig met het thuis brouwen van bier, een tot nu toe erg leuke maar tijdrovende hobby ;-)

Ik heb hiervoor oranje-bock en een abdij van Brewferm gemaakt,.. oranje bock erg lekker maar de abdij vind ik erg bitter.
Misschien nog effe laten liggen? Staat nu vanaf 10-03 op de fles.
Leuk allemaal, maar ik wilde "echt" brouwen


De Karmeliet kloon:
Ik heb al 1 keer eerder een Karmeliet kloon gemaakt welke erg goed is uitgevallen(in mijn bescheiden mening).
Er zit wel een soort zuurtje in maar niet storend...
Misschien weer een gevalletje effe laten liggen?

De 1e poging heb ik gedaan op gas, ideaal om de temp fijn af te regelen.
Ik stuitte echter op wat weerstand van de directeur des huizes ;-)
Ik zou heel de keuken claimen? ??? Snap het niet... maar goed.

Ik heb dus voor mij 2e poging een Brewferm elektrische ketel aangeschaft nu kan ik in de schuur aan de gang. Mooi ding, maar lastig om de temp precies af te regelen.
Laten ik het zo zeggen dat de temp. op de regelaar niet overeen komt met de temp. op mijn thermometer.
Mijn maischschema is dus iets anders verlopen dan gepland.
Verder heeft mijn boor het begeven tijdens het schroten. Hierdoor heb ik wat moeten improviseren... "wat improviseren" hehe
Ik heb het nu gedaan met een koffiemolen... Iemand een schrootmolen te koop voor weinig? ;-)

Mijn tweede karmeliet poging is wel een stuk beter verlopen dan de eerste  mbt het filteren.

Recept:
20 liter water / 10.4 liter spoelwater
3.2 kg pils lager
1.12 kg tarwemout
1.12 kg havervlokken
175 g gele basterd suiker

8 g  hopbloem magnum
19 g Saaz
19 g Saaz
16 g madarijnen schil
1 kardemom zaadje
6 g sinaasappel schil

Wyeast Belg strong 1388

Sg was 1060

Het staat nu allemaal lekker te filteren, wat op zich goed verloop.
Het is goed aan het pruttelen in mijn plastic gistvat... ruikt ook ok.
wat me opvalt is dat het erg wittig is,...ik heb nu een transparante emmer waar ik eerst een witte ondoorzichtige had.
Ik weet dus niet zeker of het de 1e keer ook zo was of niet.
Hoort dit? Het is ook erg troebel...

Ik hoor graag,
Gr.
Erwin


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #1 Gepost op: 21-05-2013 22:31 u »
Wat versta jij onder "1 kardemom zaadje"?

Bedoel je daarmee een peul?
Of echt n zaadje? (Zo'n zwart pitje)



Van dit kruid heb je echt heel weinig nodig. Het overheerst heel snel!

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #2 Gepost op: 22-05-2013 08:28 u »
Wat versta jij onder "1 kardemom zaadje"?

Bedoel je daarmee een peul?
Of echt n zaadje? (Zo'n zwart pitje)



Van dit kruid heb je echt heel weinig nodig. Het overheerst heel snel!

Hoi,

ik bedoel een peul inderdaad...
Is dat te veel?


Offline matthew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #3 Gepost op: 22-05-2013 09:48 u »
Heb je de hele peul erin gedaan of nog geplet voor het toevoegen. 1 a 2 zaadjes uit de peul is meestal al voldoende voor 20 liter.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #4 Gepost op: 22-05-2013 10:53 u »
Ik heb de hele peul, ongeplet toegevoegd,..ik hoop dat dit scheelt  :-[

Offline ThebarmanTM

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • Breng een Smeel op je gezicht
    • Brouwerij Smeels - Facebook
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #5 Gepost op: 22-05-2013 11:14 u »
Bij mij staat er nu ook een Karmeliet-achtige na te gisten.
Ik heb een soortgelijk recept gevolgd en ook een hele kardamonpeul gebruikt. Ongekneusd. Bij het hevelen van gistvat naar lagervat uiteraard meteen even geproefd en gemeten.

Bij mij zag het er ook licht troebel uit. Maar goed, jongbier en tarwe... daarbij is de "echte" Karmeliet volgens mij ook niet 100% helder. Geen probleem dus. De smaak was bij mij ook nog wat zurig. Maar er zit dan ook sinaasappelschil in en wederom, het is nog jongbier. (SG lag netje op schema)

Lang verhaal kort: komt goed.  :brouwen:

(In het ergste geval kan je het altijd nog terug geven aan de gemeente  :nut:)

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #6 Gepost op: 22-05-2013 14:19 u »
Ok,.
Dat is goed om te horen...

Ik geef al genoeg aan de gemeente,.. >:(

Vriendelijk bedankt voor de reacties, erg leuk.


Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #7 Gepost op: 22-05-2013 15:26 u »
Iemand een idee wat de schijnbare vergisting van de karmeliet-gist is trouwens?

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #8 Gepost op: 22-05-2013 16:42 u »
Iemand een idee wat de schijnbare vergisting van de karmeliet-gist is trouwens?

Ik heb nog zoveel te leren  :weetniet:

Volgens mij raak je nooit uit geleerd mbt het bierbrouwen... ;D

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #9 Gepost op: 22-05-2013 17:06 u »
Ik heb nog zoveel te leren  :weetniet:

Volgens mij raak je nooit uit geleerd mbt het bierbrouwen... ;D

Dat is andere gist dan die jij gebruikt hoor! :-)

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #10 Gepost op: 22-05-2013 17:35 u »
Dat is andere gist dan die jij gebruikt hoor! :-)
Maar dat verandert niets aan zijn uitspraak :D
Volgens mij raak je nooit uit geleerd mbt het bierbrouwen... ;D
want die klopt als een bus.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #11 Gepost op: 22-05-2013 17:40 u »
Klopt zo goed dat ik die bus hier hoor!

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #12 Gepost op: 22-05-2013 18:23 u »
o....
Is dat dat geluid  ::)

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #13 Gepost op: 22-05-2013 18:27 u »
Afgelopen zondag heb ik dus gebrouwen... Het lijkt er op dat het nu al uit gegist is? ???  :o
Lijkt me erg snel... Moet ik al gaan lageren?

Mijn gevoel zegt dat ik nog een dag of 2 moet wachten, wat vinden jullie?

Blijf er bij dat het erg troebel en wittig er uit ziet, zal ff een foto maken.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #14 Gepost op: 22-05-2013 18:33 u »

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #15 Gepost op: 22-05-2013 18:33 u »
Ziet er niet uit, of ligt dat aan mij?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #16 Gepost op: 22-05-2013 18:44 u »
Als de foto niet bedriegt dan lijkt het wel een giststarter of een emulsie?

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #17 Gepost op: 22-05-2013 18:45 u »

Wyeast Belg strong 1388

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #18 Gepost op: 22-05-2013 22:02 u »
Iemand een idee wat de schijnbare vergisting van de karmeliet-gist is trouwens?

Waarschijnlijk staat dat wel in het Karmeliet kloon-topic dat destijds voor het ONK gemaakt is. Of je kan n van de Bewezen Recepten bekijken waar de flesgist gebruikt is?
Ook kan je een origineel even doormeten met hydrometer en refractometer.

Mogelijkheden te over dus! ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #19 Gepost op: 22-05-2013 22:59 u »
Ook kan je een origineel even doormeten met hydrometer en refractometer.

Mogelijkheden te over dus! ;D

Een beginnende brouwer zie ik nog niet zo heel snel aan de slag met een refractometer en hydrometer om de vergistingsgraad te bepalen van een commercieel bier.

De suggestie om te kijken in de rubriek Bewezen Recepten is veel praktischer.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #20 Gepost op: 22-05-2013 23:04 u »
Daarom gaf ik ook alledrie de suggesties. ;)
Voor ieder wat wils.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #21 Gepost op: 23-05-2013 07:28 u »
Maaarree goed,

klopt die kleur nou op de foto denken jullie?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #22 Gepost op: 23-05-2013 07:41 u »
Als je wort al troebel was; ja. :)

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #23 Gepost op: 23-05-2013 08:47 u »
 :)

Fijn.

Trekt die troebelheid nog enigsinds weg?
Wat denken jullie.. de gisting (vanaf zondag) lijkt op zijn einde, zal ik al gaan lageren of nog even wachten?
Hoelang zal ik lageren?

Bedankt alvast weer!

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #24 Gepost op: 23-05-2013 09:00 u »
In ieder geval wachten met lageren en de gist tijd gunnen om stoffen op te ruimen tijdens de nagisting.
De hoofdvergisting zal op zijn einde zijn of afgelopen zijn, de gehele vergisting nog niet.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #25 Gepost op: 23-05-2013 10:43 u »
Thanks,

Een week is dat lang genoeg?
Dan zou ik zondag kunnen gaan hevelen...
Dan weer een week later bottelen ?


Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #26 Gepost op: 23-05-2013 10:50 u »
Een week is dat lang genoeg?
Meten is weten. Neem dus regelmatig een monster wanneer het waterslot slechts een enkele x blubt. Als je vergisting klaar is blijft het SG op hetzelfde niveau. Dan kun je eventueel lageren voor een korte periode (2 dagen oid) en dan bottelen.
Het is hier al vaker gezegd, vergisten gaat niet op de klok, gist houdt zich niet aan gemaakte (eenzijdige) afspraken enz enz.
Gebruik je een refractometer of hydrometer?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #27 Gepost op: 23-05-2013 11:10 u »
Van het weekend zou je kunnen hevelen om het dan een week te laten klaren/uitgisten.
Ook een mooi moment om het SG te meten. :)

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #28 Gepost op: 23-05-2013 11:30 u »
Ik gebruik een Hydro meter, Ik zal vanavond eens  kijken.
Ik ga afhankelijk van het sg v/d week hevelen...ik denk morgen avond!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #29 Gepost op: 23-05-2013 11:36 u »
Wacht maar rustig.
Ik zou pas gaan meten op het moment dat je ook van plan bent te hevelen. Dan hoef je maar n actie uit te voeren en dus minder kans op contaminatie.
Mocht het SG onverwacht alsnog te hoog zijn, dan kan je het hevelen uitstellen.

Zoals je het nu lijkt te plannen, zou ik dus ook pas vrijdag het SG meten.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #30 Gepost op: 23-05-2013 20:29 u »
Bedankt voor de tip,...

Morgen weer lekker aan de bak..ben erg benieuwd!




Offline ThebarmanTM

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • Breng een Smeel op je gezicht
    • Brouwerij Smeels - Facebook
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #31 Gepost op: 23-05-2013 21:49 u »
Hevelen naar een ander vat, gistkoek op de bodem ben je dan kwijt. Daarna rustig aan de tijd geven om na te gisten (week of twee?). Als het kan ietsje kouder zetten. Uiteraard alles onder waterslot. Als het goed is zal het dan al wat minder troebel zijn.

Het moeilijkste van het hele bierbrouwproces is (af)wachten....

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #32 Gepost op: 23-05-2013 22:11 u »
Als het kan ietsje kouder zetten.

Niet kouder zetten voor de vergisting is voltooid, dat kan een gestokte vergisting geven die maar moeilijk weer op gang komt. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #33 Gepost op: 23-05-2013 23:49 u »
Maaarree goed,

klopt die kleur nou op de foto denken jullie?

Het jongbier is wel heel erg troebel. Waarschijnlijk zweeft er nog veel gist in het bier. Over een paar dagen zal het bier helderder zijn vermoed ik.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #34 Gepost op: 25-05-2013 11:30 u »
Vandaag ga ik hevelen..leuk hoor.
Wat denken jullie 1 of 2 weken lageren?

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #35 Gepost op: 25-05-2013 11:48 u »
Nou

Net gekeken, het SG is 1018

We kunnen dus lageren!!!
Hoppa

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #36 Gepost op: 07-06-2013 20:03 u »
Zojuist gekeken of het gisten op de fles is gelukt...
Ik kan niet anders zeggen dat dat hij beter is gelukt dan de eerste...
hij smaakt uitstekend...niet dat nare zuurtje die in de eerst poging zat.
heerlijk zachte smaak.
ben niet de grootste kenner dus het is erg relatief  ::)
Hoe lang raden jullie aan om te rijpen op de fles?

Bedankt alvast weer

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #37 Gepost op: 07-06-2013 20:12 u »
Totdat hij naar jouw idee klaar is. Daar staat geen vaste tijd voor. :)

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #38 Gepost op: 08-06-2013 17:18 u »
Hahaha... daar kan ik iets mee lol
Bedankt in ieder geval...

Ik zou weleens een kenner willen laten proeven om zijn mening te geven... waarschijnlijk zal hij een andere mening als ik hebben...
Weet iemand een vereniging van brouwers in de buurt van Rotterdam?

Verder nog een vraagje..
ik heb best veel bezinksel in het flesje zetten, ondanks het lageren..
Is daar al een topic over?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #39 Gepost op: 08-06-2013 19:56 u »
ik heb best veel bezinksel in het flesje zetten, ondanks het lageren..
is daar al een topic over?
Yep!

Kort gezegd; door goed te laten klaren (evt zelfs koel) en dan voorzichtig af te hevelen raak meer gist kwijt.
In suspensie blijft echter nog genoeg aanwezig voor de hergisting, wat vervolgens een dun laagje in je fles vormt.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #40 Gepost op: 09-06-2013 20:55 u »
Kan het zijn dat je het gist nog proeft? zo ja hoe weet je dat dan?
Hij geurt ook sterk... tja hoe zeg je dat?

Smaakt op zich wel ok, maar het s hem nog niet helemaal.
De eerste keer zat er een meer uitgesproken smaak aan... Deze is wat "vlak".

Kan het ook zijn dat mijn hop veel bitterheid heeft verloren?
Lag al een tijdje open, en hoewel verpakt in plastic zakjes vermoed ik dat het zijn kracht verloren heeft...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #41 Gepost op: 09-06-2013 22:48 u »
Ja, gist kan je proeven. :)
Wanneer het een dikke, losse laag is, wervelt het snel op waardoor je het meeschenkt. Gist smaakt vrij herkenbaar gistig en iets bitter. Probeer maar eens een weizen naast een kristallweizen te zetten, wereld van verschil.

Wanneer het oude gist is kan het ook uit elkaar vallen en een bouillon/marmite achtige smaak geven.

Hop bewaar je het best in de vriezer, bij voorkeur afgesloten. Het verlies van bitterstoffen is afhankelijk van de duur en manier van bewaren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #42 Gepost op: 10-06-2013 23:11 u »
Kan het zijn dat je het gist nog proeft? zo ja hoe weet je dat dan?
Hij geurt ook sterk... tja hoe zeg je dat?

Smaakt op zich wel ok, maar het s hem nog niet helemaal.
De eerste keer zat er een meer uitgesproken smaak aan... Deze is wat "vlak".

Kan het ook zijn dat mijn hop veel bitterheid heeft verloren?
Lag al een tijdje open, en hoewel verpakt in plastic zakjes vermoed ik dat het zijn kracht verloren heeft...

Een ding waar ik de laatste tijd op hamer is dat je moet zorgen dat niet te veel gist in je fles zit voor de hergisting. Met minder gist duurt het allemaal wat langer dat het bier op druk is. Maar het wachten is de moeite waard. Je krijgt een bier met minder gistsmaakjes en een iets betere schuimhoudbaarheid. Opgemerkt wordt dat schuimhoudbaarheid van veel meer factoren afhankelijk is...

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #43 Gepost op: 15-06-2013 23:09 u »
Ik heb zo'n smack pack van Wyeast gebruikt...
Zou toch goed moeten zijn?
Was volgens mij ook uitgegist..

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #44 Gepost op: 15-06-2013 23:33 u »
Dat doet niets af aan de opmerking dat je zelf al zegt dat je veel bezinksel hebt in je fles. Als ik bottel is mijn bier meestal al helder. Vaak volstaat 1* hevelen. Maar in een enkel geval bleek zelfs een 2e keer hevelen nodig te zijn om het bier te laten klaren. Kraakhelder hoeft niet, maar troebel bier bottelen zou ik niet doen (wit of weizen e.d. daargelaten).

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #45 Gepost op: 16-06-2013 10:22 u »
Dus wat je eigenlijk zegt is dat ik mijn filterproces moet verbeteren en dat ik wellicht 2 a 3 keer moet klaren?
Ga ik zeker  proberen.
Bedankt voor de tip.
Dit zal wel het nodige "verlies" van de hoeveelheid bier als gevolg hebben denk ik... maar dat moet ik maar op de koop toenemen dan.



Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #46 Gepost op: 16-06-2013 12:46 u »
Normaliter hoef je je jongbier niet te filteren. Gewoon een poosje (langer) laten staan om te klaren is genoeg. Dat voorkomt dat er veel meer gist in je fles komt dan nodig is voor de hergisting.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #47 Gepost op: 16-06-2013 13:37 u »
Tegenstrijdige berichten?
Langer laten staan is eerlijk gezegd weleens moeilijk , maar ik neem het advies ten harte.
Ik hou u op de hoogte.

Wat ook een probleem is dat mijn manier van hevelen niet optimaal is.
Gewoon een siliconenslang en aanzuigen maar.

Dit moet uiteraard beter kunnen, suggesties?

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #48 Gepost op: 16-06-2013 13:43 u »
Een ding waar ik de laatste tijd op hamer is dat je moet zorgen dat niet te veel gist in je fles zit voor de hergisting. Met minder gist duurt het allemaal wat langer dat het bier op druk is. Maar het wachten is de moeite waard. Je krijgt een bier met minder gistsmaakjes en een iets betere schuimhoudbaarheid. Opgemerkt wordt dat schuimhoudbaarheid van veel meer factoren afhankelijk is...
Houdt dit dan ook in dat je hoofdgisting met minder gist geschiet dan?
Stel; je doet weinig gist in je wort, en je Laat het staan.
Komt de gisting dan nog wel op gang, en worden dan alle suikers wel omgezet in koolzuur en alcohol?
Duurt het dan gewoon langer of wordt niet alles vergist?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #49 Gepost op: 16-06-2013 14:31 u »
Tegenstrijdige berichten?
Nee, aanvullend. :)
Als je je bier wat langer laat klaren voordat je het bottelt, gaat er minder gist de fles in. Als je een tweede keer hevelen nodig hebt, kan je dat ook doen.

Ik denk dat hier ook een punt van verbetering ligt:
Citaat
Wat ook een probleem is dat mijn manier van hevelen niet optimaal is.
Gewoon een siliconenslang en aanzuigen maar.

Dit moet uiteraard beter kunnen, suggesties?

Als je daarmee bedoelt dat je ook veel gist mee hevelt, dan heeft het hevelen weinig zin
Zoek eens naar hevels met een droesemkop, dat vergemakkelijkt het leven aanzienlijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #50 Gepost op: 16-06-2013 20:30 u »
Houdt dit dan ook in dat je hoofdgisting met minder gist geschiet dan?
Stel; je doet weinig gist in je wort, en je Laat het staan.
Komt de gisting dan nog wel op gang, en worden dan alle suikers wel omgezet in koolzuur en alcohol?
Duurt het dan gewoon langer of wordt niet alles vergist?

De hoofdgisting hoort met voldoende actieve gist uitgevoerd te worden. Als je met weinig gist vergist krijg je een slepende vergisting en dat is iets wat je niet wilt hebben.

Waar ik voor pleit is het bier niet te lang op de gist te laten staan tijdens de nagisting. Een lastig advies omdat het bier wel volledig moet uitgisten. Om vast te stellen dat het bier uitgegist is dien je een paar keer te meten en het waterslot in de gaten houden. Zodra je vastgesteld hebt dat er geen waarneembare vergisting meer plaatsvindt hoor je te bottelen. Laat het bier niet langer in contact met een overmaat aan gist dan nodig is.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #51 Gepost op: 16-06-2013 23:19 u »

Zoek eens naar hevels met een droesemkop, dat vergemakkelijkt het leven aanzienlijk.

Inmiddels besteld  ;)

@ Jacques
Slepende vergisting?
Even de Wiki geraadpleegd... volgens mij ligt hij er uit. Ik zoek het morgen wel op. Bedankt in ieder geval.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #52 Gepost op: 19-06-2013 08:34 u »
Inmiddels besteld  ;)

Werkt als een trein!

Helemaal geweldig

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #53 Gepost op: 19-06-2013 08:43 u »
Mooi!
:)

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #54 Gepost op: 19-06-2013 10:30 u »
Bedankt RobinB  :biersmile:


Tags: