Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon  (gelezen 14218 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Gepost op: 21-05-2013 20:08 u »
Hallo beste brouwers,

Ik ben sinds kort druk bezig met het thuis brouwen van bier, een tot nu toe erg leuke maar tijdrovende hobby ;-)

Ik heb hiervoor oranje-bock en een abdij van Brewferm gemaakt,.. oranje bock erg lekker maar de abdij vind ik erg bitter.
Misschien nog effe laten liggen? Staat nu vanaf 10-03 op de fles.
Leuk allemaal, maar ik wilde "echt" brouwen


De Karmeliet kloon:
Ik heb al 1 keer eerder een Karmeliet kloon gemaakt welke erg goed is uitgevallen(in mijn bescheiden mening).
Er zit wel een soort zuurtje in maar niet storend...
Misschien weer een gevalletje effe laten liggen?

De 1e poging heb ik gedaan op gas, ideaal om de temp fijn af te regelen.
Ik stuitte echter op wat weerstand van de directeur des huizes ;-)
Ik zou heel de keuken claimen? ??? Snap het niet... maar goed.

Ik heb dus voor mij 2e poging een Brewferm elektrische ketel aangeschaft nu kan ik in de schuur aan de gang. Mooi ding, maar lastig om de temp precies af te regelen.
Laten ik het zo zeggen dat de temp. op de regelaar niet overeen komt met de temp. op mijn thermometer.
Mijn maischschema is dus iets anders verlopen dan gepland.
Verder heeft mijn boor het begeven tijdens het schroten. Hierdoor heb ik wat moeten improviseren... "wat improviseren" hehe
Ik heb het nu gedaan met een koffiemolen... Iemand een schrootmolen te koop voor weinig? ;-)

Mijn tweede karmeliet poging is wel een stuk beter verlopen dan de eerste  mbt het filteren.

Recept:
20 liter water / 10.4 liter spoelwater
3.2 kg pils lager
1.12 kg tarwemout
1.12 kg havervlokken
175 g gele basterd suiker

8 g  hopbloem magnum
19 g Saaz
19 g Saaz
16 g madarijnen schil
1 kardemom zaadje
6 g sinaasappel schil

Wyeast Belg strong 1388

Sg was 1060

Het staat nu allemaal lekker te filteren, wat op zich goed verloop.
Het is goed aan het pruttelen in mijn plastic gistvat... ruikt ook ok.
wat me opvalt is dat het erg wittig is,...ik heb nu een transparante emmer waar ik eerst een witte ondoorzichtige had.
Ik weet dus niet zeker of het de 1e keer ook zo was of niet.
Hoort dit? Het is ook erg troebel...

Ik hoor graag,
Gr.
Erwin


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #1 Gepost op: 21-05-2013 22:31 u »
Wat versta jij onder "1 kardemom zaadje"?

Bedoel je daarmee een peul?
Of echt één zaadje? (Zo'n zwart pitje)



Van dit kruid heb je echt heel weinig nodig. Het overheerst heel snel!

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #2 Gepost op: 22-05-2013 08:28 u »
Wat versta jij onder "1 kardemom zaadje"?

Bedoel je daarmee een peul?
Of echt één zaadje? (Zo'n zwart pitje)



Van dit kruid heb je echt heel weinig nodig. Het overheerst heel snel!

Hoi,

ik bedoel een peul inderdaad...
Is dat te veel?


Offline matthew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #3 Gepost op: 22-05-2013 09:48 u »
Heb je de hele peul erin gedaan of nog geplet voor het toevoegen. 1 a 2 zaadjes uit de peul is meestal al voldoende voor 20 liter.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #4 Gepost op: 22-05-2013 10:53 u »
Ik heb de hele peul, ongeplet toegevoegd,..ik hoop dat dit scheelt  :-[

Offline ThebarmanTM

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • Breng een Smeel op je gezicht
    • Brouwerij Smeels - Facebook
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #5 Gepost op: 22-05-2013 11:14 u »
Bij mij staat er nu ook een Karmeliet-achtige na te gisten.
Ik heb een soortgelijk recept gevolgd en ook een hele kardamonpeul gebruikt. Ongekneusd. Bij het hevelen van gistvat naar lagervat uiteraard meteen even geproefd en gemeten.

Bij mij zag het er ook licht troebel uit. Maar goed, jongbier en tarwe... daarbij is de "echte" Karmeliet volgens mij ook niet 100% helder. Geen probleem dus. De smaak was bij mij ook nog wat zurig. Maar er zit dan ook sinaasappelschil in en wederom, het is nog jongbier. (SG lag netje op schema)

Lang verhaal kort: komt goed.  :brouwen:

(In het ergste geval kan je het altijd nog terug geven aan de gemeente  :nut:)

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #6 Gepost op: 22-05-2013 14:19 u »
Ok,.
Dat is goed om te horen...

Ik geef al genoeg aan de gemeente,.. >:(

Vriendelijk bedankt voor de reacties, erg leuk.


Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #7 Gepost op: 22-05-2013 15:26 u »
Iemand een idee wat de schijnbare vergisting van de karmeliet-gist is trouwens?

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #8 Gepost op: 22-05-2013 16:42 u »
Iemand een idee wat de schijnbare vergisting van de karmeliet-gist is trouwens?

Ik heb nog zoveel te leren  :weetniet:

Volgens mij raak je nooit uit geleerd mbt het bierbrouwen... ;D

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #9 Gepost op: 22-05-2013 17:06 u »
Ik heb nog zoveel te leren  :weetniet:

Volgens mij raak je nooit uit geleerd mbt het bierbrouwen... ;D

Dat is andere gist dan die jij gebruikt hoor! :-)

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #10 Gepost op: 22-05-2013 17:35 u »
Dat is andere gist dan die jij gebruikt hoor! :-)
Maar dat verandert niets aan zijn uitspraak :D
Volgens mij raak je nooit uit geleerd mbt het bierbrouwen... ;D
want die klopt als een bus.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #11 Gepost op: 22-05-2013 17:40 u »
Klopt zo goed dat ik die bus hier hoor!

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #12 Gepost op: 22-05-2013 18:23 u »
o....
Is dat dat geluid  ::)

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #13 Gepost op: 22-05-2013 18:27 u »
Afgelopen zondag heb ik dus gebrouwen... Het lijkt er op dat het nu al uit gegist is? ???  :o
Lijkt me erg snel... Moet ik al gaan lageren?

Mijn gevoel zegt dat ik nog een dag of 2 moet wachten, wat vinden jullie?

Blijf er bij dat het erg troebel en wittig er uit ziet, zal ff een foto maken.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #14 Gepost op: 22-05-2013 18:33 u »

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #15 Gepost op: 22-05-2013 18:33 u »
Ziet er niet uit, of ligt dat aan mij?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #16 Gepost op: 22-05-2013 18:44 u »
Als de foto niet bedriegt dan lijkt het wel een giststarter of een emulsie?

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #17 Gepost op: 22-05-2013 18:45 u »

Wyeast Belg strong 1388

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #18 Gepost op: 22-05-2013 22:02 u »
Iemand een idee wat de schijnbare vergisting van de karmeliet-gist is trouwens?

Waarschijnlijk staat dat wel in het Karmeliet kloon-topic dat destijds voor het ONK gemaakt is. Of je kan één van de Bewezen Recepten bekijken waar de flesgist gebruikt is?
Ook kan je een origineel even doormeten met hydrometer en refractometer.

Mogelijkheden te over dus! ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #19 Gepost op: 22-05-2013 22:59 u »
Ook kan je een origineel even doormeten met hydrometer en refractometer.

Mogelijkheden te over dus! ;D

Een beginnende brouwer zie ik nog niet zo heel snel aan de slag met een refractometer en hydrometer om de vergistingsgraad te bepalen van een commercieel bier.

De suggestie om te kijken in de rubriek Bewezen Recepten is veel praktischer.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #20 Gepost op: 22-05-2013 23:04 u »
Daarom gaf ik ook alledrie de suggesties. ;)
Voor ieder wat wils.

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #21 Gepost op: 23-05-2013 07:28 u »
Maaarree goed,

klopt die kleur nou op de foto denken jullie?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #22 Gepost op: 23-05-2013 07:41 u »
Als je wort al troebel was; ja. :)

Offline Erwin1976

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #23 Gepost op: 23-05-2013 08:47 u »
 :)

Fijn.

Trekt die troebelheid nog enigsinds weg?
Wat denken jullie.. de gisting (vanaf zondag) lijkt op zijn einde, zal ik al gaan lageren of nog even wachten?
Hoelang zal ik lageren?

Bedankt alvast weer!

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: 2e brouwsel -> Karmeliet kloon
« Reactie #24 Gepost op: 23-05-2013 09:00 u »
In ieder geval wachten met lageren en de gist tijd gunnen om stoffen op te ruimen tijdens de nagisting.
De hoofdvergisting zal op zijn einde zijn of afgelopen zijn, de gehele vergisting nog niet.

Tags: