2e brouwsel -> Karmeliet kloon

Gestart door Erwin1976, 21-05-2013 20:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Erwin1976

Hallo beste brouwers,

Ik ben sinds kort druk bezig met het thuis brouwen van bier, een tot nu toe erg leuke maar tijdrovende hobby ;-)

Ik heb hiervoor oranje-bock en een abdij van Brewferm gemaakt,.. oranje bock erg lekker maar de abdij vind ik erg bitter.
Misschien nog effe laten liggen? Staat nu vanaf 10-03 op de fles.
Leuk allemaal, maar ik wilde "echt" brouwen


De Karmeliet kloon:
Ik heb al 1 keer eerder een Karmeliet kloon gemaakt welke erg goed is uitgevallen(in mijn bescheiden mening).
Er zit wel een soort zuurtje in maar niet storend...
Misschien weer een gevalletje effe laten liggen?

De 1e poging heb ik gedaan op gas, ideaal om de temp fijn af te regelen.
Ik stuitte echter op wat weerstand van de directeur des huizes ;-)
Ik zou heel de keuken claimen? ??? Snap het niet... maar goed.

Ik heb dus voor mij 2e poging een Brewferm elektrische ketel aangeschaft nu kan ik in de schuur aan de gang. Mooi ding, maar lastig om de temp precies af te regelen.
Laten ik het zo zeggen dat de temp. op de regelaar niet overeen komt met de temp. op mijn thermometer.
Mijn maischschema is dus iets anders verlopen dan gepland.
Verder heeft mijn boor het begeven tijdens het schroten. Hierdoor heb ik wat moeten improviseren... "wat improviseren" hehe
Ik heb het nu gedaan met een koffiemolen... Iemand een schrootmolen te koop voor weinig? ;-)

Mijn tweede karmeliet poging is wel een stuk beter verlopen dan de eerste  mbt het filteren.

Recept:
20 liter water / 10.4 liter spoelwater
3.2 kg pils lager
1.12 kg tarwemout
1.12 kg havervlokken
175 g gele basterd suiker

8 g  hopbloem magnum
19 g Saaz
19 g Saaz
16 g madarijnen schil
1 kardemom zaadje
6 g sinaasappel schil

Wyeast Belg strong 1388

Sg was 1060

Het staat nu allemaal lekker te filteren, wat op zich goed verloop.
Het is goed aan het pruttelen in mijn plastic gistvat... ruikt ook ok.
wat me opvalt is dat het erg wittig is,...ik heb nu een transparante emmer waar ik eerst een witte ondoorzichtige had.
Ik weet dus niet zeker of het de 1e keer ook zo was of niet.
Hoort dit? Het is ook erg troebel...

Ik hoor graag,
Gr.
Erwin

Jacques

Wat versta jij onder "1 kardemom zaadje"?

Bedoel je daarmee een peul?
Of echt één zaadje? (Zo'n zwart pitje)



Van dit kruid heb je echt heel weinig nodig. Het overheerst heel snel!

Erwin1976

Citaat van: Jacques op 21-05-2013  22:31 uWat versta jij onder "1 kardemom zaadje"?

Bedoel je daarmee een peul?
Of echt één zaadje? (Zo'n zwart pitje)



Van dit kruid heb je echt heel weinig nodig. Het overheerst heel snel!

Hoi,

ik bedoel een peul inderdaad...
Is dat te veel?


matthew

Heb je de hele peul erin gedaan of nog geplet voor het toevoegen. 1 a 2 zaadjes uit de peul is meestal al voldoende voor 20 liter.

Erwin1976

Ik heb de hele peul, ongeplet toegevoegd,..ik hoop dat dit scheelt  :-[

ThebarmanTM

Bij mij staat er nu ook een Karmeliet-achtige na te gisten.
Ik heb een soortgelijk recept gevolgd en ook een hele kardamonpeul gebruikt. Ongekneusd. Bij het hevelen van gistvat naar lagervat uiteraard meteen even geproefd en gemeten.

Bij mij zag het er ook licht troebel uit. Maar goed, jongbier en tarwe... daarbij is de "echte" Karmeliet volgens mij ook niet 100% helder. Geen probleem dus. De smaak was bij mij ook nog wat zurig. Maar er zit dan ook sinaasappelschil in en wederom, het is nog jongbier. (SG lag netje op schema)

Lang verhaal kort: komt goed.  :brouwen:

(In het ergste geval kan je het altijd nog terug geven aan de gemeente  :nut:)

Erwin1976

Ok,.
Dat is goed om te horen...

Ik geef al genoeg aan de gemeente,.. >:(

Vriendelijk bedankt voor de reacties, erg leuk.


Brouwter

Iemand een idee wat de schijnbare vergisting van de karmeliet-gist is trouwens?

Erwin1976

Citaat van: Brouwter op 22-05-2013  15:26 uIemand een idee wat de schijnbare vergisting van de karmeliet-gist is trouwens?

Ik heb nog zoveel te leren  :weetniet:

Volgens mij raak je nooit uit geleerd mbt het bierbrouwen... ;D

Brouwter

Citaat van: Erwin1976 op 22-05-2013  16:42 uIk heb nog zoveel te leren  :weetniet:

Volgens mij raak je nooit uit geleerd mbt het bierbrouwen... ;D

Dat is andere gist dan die jij gebruikt hoor! :-)

tjleet

Citaat van: Brouwter op 22-05-2013  17:06 uDat is andere gist dan die jij gebruikt hoor! :-)
Maar dat verandert niets aan zijn uitspraak :D
Citaat van: Erwin1976 op 22-05-2013  16:42 uVolgens mij raak je nooit uit geleerd mbt het bierbrouwen... ;D
want die klopt als een bus.

Brouwter

Klopt zo goed dat ik die bus hier hoor!

Erwin1976


Erwin1976

Afgelopen zondag heb ik dus gebrouwen... Het lijkt er op dat het nu al uit gegist is? ???  :o
Lijkt me erg snel... Moet ik al gaan lageren?

Mijn gevoel zegt dat ik nog een dag of 2 moet wachten, wat vinden jullie?

Blijf er bij dat het erg troebel en wittig er uit ziet, zal ff een foto maken.

Erwin1976


Erwin1976

Ziet er niet uit, of ligt dat aan mij?

William

Als de foto niet bedriegt dan lijkt het wel een giststarter of een emulsie?

Erwin1976


RobinB

Citaat van: Brouwter op 22-05-2013  15:26 uIemand een idee wat de schijnbare vergisting van de karmeliet-gist is trouwens?

Waarschijnlijk staat dat wel in het Karmeliet kloon-topic dat destijds voor het ONK gemaakt is. Of je kan één van de Bewezen Recepten bekijken waar de flesgist gebruikt is?
Ook kan je een origineel even doormeten met hydrometer en refractometer.

Mogelijkheden te over dus! ;D

Jacques

Citaat van: RobinB op 22-05-2013  22:02 uOok kan je een origineel even doormeten met hydrometer en refractometer.

Mogelijkheden te over dus! ;D

Een beginnende brouwer zie ik nog niet zo heel snel aan de slag met een refractometer en hydrometer om de vergistingsgraad te bepalen van een commercieel bier.

De suggestie om te kijken in de rubriek Bewezen Recepten is veel praktischer.

RobinB

Daarom gaf ik ook alledrie de suggesties. ;)
Voor ieder wat wils.

Erwin1976

Maaarree goed,

klopt die kleur nou op de foto denken jullie?

RobinB

Als je wort al troebel was; ja. :)

Erwin1976

 :)

Fijn.

Trekt die troebelheid nog enigsinds weg?
Wat denken jullie.. de gisting (vanaf zondag) lijkt op zijn einde, zal ik al gaan lageren of nog even wachten?
Hoelang zal ik lageren?

Bedankt alvast weer!

tjleet

In ieder geval wachten met lageren en de gist tijd gunnen om stoffen op te ruimen tijdens de nagisting.
De hoofdvergisting zal op zijn einde zijn of afgelopen zijn, de gehele vergisting nog niet.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.