Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Nieuwe hobby  (gelezen 3940 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline duonra

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • Neem een MarNoud
Nieuwe hobby
« Gepost op: 20-05-2013 12:51 u »
Ik ben al een paar weken lid van dit forum en ben me veel aan het inlezen. Ik wil als eerste gewoon met een koelbox en weckketel van 25 liter een sterke blonde maken van 100% pilsmout en kristalsuiker. De spullen voor de JAVAL filter heb ik compleet, nu nog tig sleuven zagen. Morgen ga ik nog een pastamachine ophalen voor het schroten. Daarna gaat het beginnen!!

Een vraag blijft maar in mijn hoofd spelen en ik kan het antwoord niet terugvinden. Bij het kookproces is het de bedoeling dat er geen deksel op de kookketel zit omdat ongewenste vluchtige stoffen makkelijk kunnen verdwijnen...echter alcohol is ook zo'n  vluchtige stof die bij 78 graden kookt. Blijft er wel alcohol in de kookketel - en dus in mijn bier- over als ik 90 minuten zonder deksel op 100 graden blijf koken? In de deksel van de weckketel zit een gat voor de thermometer. Is dit gat voldoende voor de verdamping terwijl er wel alcohol reflux is door de "koudere" deksel.





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline krek zat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 208
  • Land: nl
Re: Nieuwe hobby
« Reactie #1 Gepost op: 20-05-2013 12:58 u »
Welkom op het forum. Volgens mij haal jij wat dingen door elkaar. Bij het koken moet er inderdaad geen deksel op de ketel. Het wort wat gekookt wordt bevat nog helemaal geen alcohol.
De alcohol wordt pas later gevormd bij de vergisting. Het lijkt me wel verstandig om de gehele deksel van de kookketel af te halen, zodat je zeker weet dat alle vluchtige stoffen, die er niet in thuis horen ook verdampt zijn.

Offline robdebrouwer

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: nl
  • Als het moet leven moet je het voeden
Re: Nieuwe hobby
« Reactie #2 Gepost op: 20-05-2013 13:21 u »
... Een vraag blijft maar in mijn hoofd spelen en ik kan het antwoord niet terugvinden. Bij het kookproces is het de bedoeling dat er geen deksel op de kookketel zit ...

Ik was eigenwijs bij de eerste keer koken en liet wel de deksel er op even maar, want zelfs met de paar liter die er in zat kwam het hele brouwsel omhoog  :o net als melk die wil overkoken dus gauw die deksel aan de kant gelegd en even een raampje open gezet om de waterdamp uit de keuken te kunnen laten ontsnappen  :pan:

Offline duonra

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • Neem een MarNoud
Re: Nieuwe hobby
« Reactie #3 Gepost op: 20-05-2013 15:45 u »
Volgens mij haal jij wat dingen door elkaar. Bij het koken moet er inderdaad geen deksel op de ketel. Het wort wat gekookt wordt bevat nog helemaal geen alcohol.
De alcohol wordt pas later gevormd bij de vergisting. Het lijkt me wel verstandig om de gehele deksel van de kookketel af te halen, zodat je zeker weet dat alle vluchtige stoffen, die er niet in thuis horen ook verdampt zijn.

Bedankt, Wat een domme denkfout van mij zeg! Je doorgrond het pas echt als je ook echt gaat brouwen. Ik woon in Tiel en heb op de kaart gezien dat er geen brouwers in de omgeving zitten, jammer.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.858
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Nieuwe hobby
« Reactie #4 Gepost op: 20-05-2013 16:22 u »
Niet iedereen heeft zich op de kaart gezet, jijzelf bijvoorbeeld ook niet....
Een oproepje doet vaak wonderen.

Offline duonra

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • Neem een MarNoud
Re: Nieuwe hobby
« Reactie #5 Gepost op: 20-05-2013 16:56 u »
Mijn pin is Tiel, Kersenbier uit de Betuwe... toekomstmuziek.

Bij deze een oproepje: zijn er in de omgeving van Tiel actieve brouwers waar ik eens het brouwproces mee mag maken of ervaringen mee kan delen?


 

Offline PatrickBrouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Bier is het vloeibare goud
Re: Nieuwe hobby
« Reactie #6 Gepost op: 20-05-2013 18:48 u »
Welkom om het leuke en leerzame forum.
En veel plezier straks met je eerste brouwsel!

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Nieuwe hobby
« Reactie #7 Gepost op: 20-05-2013 23:10 u »
Welkom duonra.

Ik gebruik ook een weckketel met zo'n bruine deksel. Hierin heb ik een gat gezaagd van zo'n 20-25 cm (op de plaats waar in de deksel een vormverandering zit). Hierdoor kan ik met minder vermogen (is minder energieverbruik) een betere kook krijgen, waarbij toch alle stofjes kunnen verdampen.

Groeten en veel succes  :brouwen:

Maarten  :biersmile:

Offline duonra

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • Neem een MarNoud
Re: Nieuwe hobby
« Reactie #8 Gepost op: 15-12-2013 11:15 u »
Gisteren voor de vierde maal een brouwsel gemaakt. Een sterke blonde. De eerste batch was een beetje te zoet maar de tweede en derde waren heerlijk en leken erg op elkaar. Gisteren 10 minuten een aromahop mee laten meekoken. Ik hoop hiermee met kleine aanpassingen de verschillen te gaan -leren- proeven. Ik merk wel dat de stappen in het proces makkelijker worden door ervaring. Bijvoorbeeld het tijdig opwarmen van het spoelwater.

De maisch filter ik met een hevel waaraan 2 pijpje in een hoek van 90 graden staan met kleine inkepingen (zaagsneden) De inkepingen staan omhoog gericht. Voor het filteren van het wort maak ik de pijpjes los (knelkoppeling) en schuif daar een rvs slang overheen. Ook hier staan de inkepingen nog steeds omhoog.

Mijn vraag: Voor het filteren van de maisch moeten de inkepingen omhoog anders krijg je kanaaltjes op de bodem en dus minder suiker uitspoeling. Maar is dit voor de tweede filtering ook nodig. Als ik de pijpjes zou omdraaien (dus met de inkepingen naar beneden) kan ik toch ruim een halve liter extra wort in het gistvat krijgen. Is toch bijna 5% verhoging van de hoeveelheid. De rvs slang houdt de eiwitten nu prima tegen. Oja, de hop doe ik in hopzakjes.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.160
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Nieuwe hobby
« Reactie #9 Gepost op: 15-12-2013 13:48 u »
Voor beide filteringen moeten de zaagsneden naar beneden dus naar de bodem van de pan wijzen.

Offline duonra

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: nl
  • Neem een MarNoud
Re: Nieuwe hobby
« Reactie #10 Gepost op: 16-12-2013 09:15 u »
Voor beide filteringen moeten de zaagsneden naar beneden dus naar de bodem van de pan wijzen.

Bedankt voor het wijze naar de goede weg. Ik was er van overtuigd - Ik zal wel niet goed gelezen hebben - dat de zaagsneden naar boven moesten wijzen. Nu, met deze wijsheid, is de opbrengst nog wat groter. 5% meer wort bij het spoelen en 5 % meer wort in de gistton.

Tags: