De oxidatie proef: klaren in een plastic jerrycan tov mandfles

Gestart door Titus, 11-03-2005 22:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Titus

Heren brouwers,

Zoals ik al beloofd heb zou ik een test starten met het probleem dat je last van oxidatie zou hebben als je na de hoofdvergisting gaat klaren in een plastic jerrycan. Zoals jullie hebben kunnen lezen ben ik begonnen met het klaren in een jerrycan omdat ik dit wil uitvoeren in mijn gistkast. de mandfles pas hier niet in dus ik moest opzoek naar een alternatief.

Vorige week heb ik een Rochefort kloon gebrouwen. Begin sg was 1080 en in een week tijd is ie gekelderd naar 1014. Hoog tijd om 'm te gaan lageren! Het roggebiertje gister gebotteld dus de mandfles is weer beschikbaar. Vanmiddag circa 14L overgeheveld in een witte jerrycan en de rest (ook circa 14L) in de mandfles. Het is nu nog koud dus beide staan naast elkaar bovenop de gistkast in mijn schuur. Temperatuur is de gelijkwaardig en dat wil ik ook zo houden.

Nu ben ik benieuwd hoe erg de invloed is van zuurstof die door het plastic kan diffunderen.
De proef zal nog wel even duren. Over een week of drie gaan ze op fles. Dan proeven we en na enkele weken op fles gaan we weer proeven.
Mochten er nog goede ideeen zijn omtrend dit experiment, ik hoor het graag.

Groeten, Titus
 :proost2:

Jacques

Het is de vraag of je al naar één brouwsel dit verschil kun proeven. Het gaat maar om kleine nuances. Een klein beetje oxidatie proef je niet direct, maar het ene bier is wel net iets lekkerder dan het andere. Eigenlijk zou je 3 à 4 proevers het bier volledig blind moeten laten proeven en de bieren aselect moeten aanbieden (je moet natuurlijk wel goed bijhouden wie welk bier heeft gehad). Doe dit met minimaal 3 brouwsls en je hebt een betrouwbaar beeld van het verschil.

gelfling

Hmmm, lekker een kleine 90 liter bier proeven...  :proost:

Menno

Hallo Titus,

Een jerrycan? Ik snap dat niet. Laatst was ik 'n zaterdag bij Burg (Ermelo) en werd er gebrouwen. Die meneer vertelde mij dat emmers en vaten van kunststof niet het eeuwige leven hebben. Bij het hevelen van zijn brouw-installatie naar het vat deed hij er zelfs eerst een vuilniszak in. Volgens zijn woorden zijn deze toch wel schoon. Zijn advies was ook eigenlijk altijd glazen stolpen te hanteren. Kan je mij wat licht in de duisternis brengen? Mogelijk breng ik een reeds gevoerde discussie op gang. Zo ja, excuses...

Menno
 :degroeten:

Hopmans

Hoi Menno,

Je hebt gelijk dat glas beter is.
Titus en iedereen is het daar over eens.
Maar jerrycans zijn makkelijker te plaatsen in een koelkast.
Dus het is eigenlijk een beetje noodzaak.

Groetjes,

Hoppie

Gio

Menno,

Ter verduidelijking;
Waarom deed die menneer een vuilniszak in zijn vat?
  :nut:

Gio

Menno

Gio,

Volgens die meneer zijn vuilniszakken altijd schoon en gaat een plastic vat op die manier langer mee. Verder zag ik hem met spiritus het e.e.a. schoonmaken (denk bijv. aan hevelslang en zijn handen). Dit ivm hoge gehalte alcohol. Iemand ervaring mee?

Menno

Edgar

Wel eens geroken aan een vuilniszak? Wil ik niet in mijn bier, die lucht.

Wat spiritus betreft, dat is een zeer algemeen en bruikbaar ontsmettingsmiddel. Voor een optimale werking moet je het echter nog wat verdunnen, gek genoeg. In standaard concentratie (70% geloof ik) worden sommige kiemen door de alcohol snel gedehydrateerd zonder dood te gaan. Ze blijven dus kiemkrachtig. Verdunnen tot een % of 50 (niet helemaal zeker van die getallen) schijnt dat probleem op te lossen.

En naspoelen met water want het is vies.

 :degroeten:

Johannes

Ik had begrepen dat je geen 98% oplossing moet gebruiken maar 70%. (tsja wat moet je nou he?  :nut:

Adrie


Titus

Menno,
wat Hoppie schreef klopt. In een jerry can koud lageren in plaats van in mijn mandfles is puur uit noodzaak vanwege het feit dat de mandfles niet past in mijn gistkast.
Dat plastic achteruit gaat en om dat tegen te gaan en je bier dan in een plastic vuilnis zak te stoppen vind ik drie keer niks. Een vuilnis zak zit vol weekmaker en het idee dat je bier drie weken lang weekmaker zit te absorberen, nou nee dank je wel. Trouwens een vuilnis zak kan wel schoon zijn maar is ook kiem vrij?

O ja, heren alcohol van 70% moet je nemen. Dit werkt het meest optimaal. Zeker niet 98! en ook niet 50 of 60%.

Jaques, (schrijf ik naam wel goed?)
jou idee spreekt me wel aan. Meerdere bieren testen. Dat we gaan proeven met meerdere personen staat vast. Blind proeven is ook een zeer goed idee!

Weet iemand ook welk type bier het meeste gevoelig is voor oxidatie? Moet je dan lichte of juiste donkere bieren nemen en laag of hoog alcohol?

Jacques

Hoi Titus,

Licht gekleurde, licht alcoholische bieren zijn het gevoeligst als het komt op oxidatie.

Jacques

SiriS

Die meneer die aan het brouwen was bij Burgh bieren was zeer waarschijnlijk Jan Willegenburg en is de eigenaar van Burgh bieren en het daarnaast gelegen cafe.

Tijdens het fermenteren van het wort ontstaan duizenden organische stoffen. Omdat de natuur altijd naar een evenwicht streeft zal een klein gedeelte van deze organische stoffen in het kunststof (LDPE) van het fermentatie vat diffunderen. verder zal er een beetje calciumoxalaat neerslaan dat een wit vat al snel een geel tot licht bruin kleurtje geeft. Warm water en citroenzuur laten het kunststof fermentatie vat langer wit. Chemisch gezien veranderderen deze twee processen het kunststof niet. Wel kan door het vele gebruiken en schoonmaken de binnenkant van het kunststof vat beschadigen waardoor het uiteindelijk moeilijker wordt om het vat te desinfecteren.

Zelf werk ik bij een bedrijf dat kunststof verpakkingen maakt voor de levensmiddelen industrie. Geen van deze verpakkingen bevat weekmakers!!!! Wel bevatten deze verpakkingen toegestaande hoeveelheden additieven (antiblock, slip, antioxidant, antistaticum) die ook weer zijn toegestaan voor het contact met levensmiddelen. Alle kunststof die tijdens de productie niet meer gebruikt kan worden zoals trim afval, omstel materiaal en materiaal dat overblijft wordt geregranuleerd en van dit granulaat wordt in Spanje vuiniszakken gemaakt. Het vuilniszakken materiaal bevat dus eigenlijk een ongedefineerde hoeveelheid additieven en door het meerdere keren extruderen van het kunststof kan het kunststof chemisch gezien veranderen.

Moraal van dit verhaal: gebruik nooit kunststof zakken en bij het gebruik van een kunststof fermentatie vat goed schoonmaken daarna goed desinfecteren en na een paar jaar gebruiken het kunststof vat vervangen.

Als laatste kunststof vaten (LDPE) hebben een hoge zuurstof permeabiliteit, eigenlijk niet geschikt om in te lageren dus.

Groet, SiriS

Menno

Citaat van: SiriS op 20-03-2005  20:00 uDie meneer die aan het brouwen was bij Burgh bieren was zeer waarschijnlijk Jan Willegenburg en is de eigenaar van Burgh bieren en het daarnaast gelegen cafe.

Neen, het was niet de eigenaar, dat weet ik zeker, SiriS. Deze meneer was iets slanker.

Maar heb je trouwens A4-tjes rondom het gebruik van korrelgist bij Burg (Ermelo) gelegd. Onderaan stond nl. ook SiriS.

SiriS

Burgh Bieren is een klant van mij wat betreft de korrelgisten. Bij aankoop van een korrelgist krijg je een gebruiks aanwijzing van mij erbij.

Groet, SiriS

Titus

Beste medebrouwers,

Gister was het dan zover. We hebben de Rochefort 8 kloon gebotteld en geproefd uiteraard. Een kort verslag van de oxidatie proef:

Het is zondag, 12.00 uur. Het is prachtig mooi weer. De zon staat te schijnen aan een strak blauwe hemel. Rob en Theo komen me helpen bottelen. Na een bakje koffie  gaan we aan de slag. vanochtend heb ik al de flesjes uit de ukkiemukkie gehaald en gespoeld. De R8 (uit de mandfles) smaakt goed, bittert behoorlijk na en is een droog bier geworden. Een echte speeksel trekker, zoals wij dat noemen. Dichtheid is 1010. Ik heb voor het bottelen 7 x 26 gram suiker in circa 700 ml gekookt. De helft van deze oplossing is aan de R8 na overhevelen in mijn kookpan toegevoegd. Het levert circa 10L op.
 
De overige 350 ml is voor de RO (O van Oxidatie). Dit brengt circa 16 liter op. Ik realiseer me nu dat de verdeling van de suikeroplossing dus NOK is. De smaak van de RO is beduidend scherper, na bittering is iets scherper en dit bier is met een gelijke dichtheid van 1010 ook behoorlijk droog. Wat het meest opvalt, is de hoge mate van koolzuur dat aanwezig is in de RO. Misschien is het aanwezige koolzuur wel verantwoordelijk voor het smaakverschil. Wie zal het zeggen. Het bottelen gaat met veel schuim gepaard. Het is even klooien om de juiste hoeveelheid bier in het flesje te brengen. Ben benieuwd hoe de verschillen zich uiten over een week of twee als er koolzuur is ontwikkeld. Ik meld me dan wel weer!

Mocht iemand nog een theorie hebben waarom de RO zoveel koolzuur kan hebben en z'n R8 broertje uit de mandfles niet, ik hoor het graag.

Na het bottelen nuttigen we een La Chouffe. Dit is een lekker biertje zeg! De gist van dit bier hebben we op schuine buis staan. Zeker de moeite waard om ook es te klonen.


greetz, Titus
 :proost2:

Jacques

Hoi Titus,

Het koolzuurverschil zal inderdaad de meest waarschijnlijke oorzaaak kunnen zijn van het smaakverschil.

De koolzuurverzadiging kan verschillend zijn door verschillen in lagertemperaturen of verschillen in de hoeveelheid aanwezige gistcellen. Als de nagisting bij de RO eerder was afgerond heeft dit bier een langere tijd gehad om zich te verzadigen met koolzuur. Koolzuur heeft namelijk even tijd nodig om zich te binden aan het bier.


Titus

Beste oxidatie lezers,

(ik snap even niet wat spiritus met mijn onderwerp te maken heeft. Ad, maak ff een apart onderwerp svp) maar wellicht zijn er wel een aantal mensen benieuwd naar de smaakverschillen. Inmiddels heb ik er al een aantal RO tjes gedronken en vorige week samen met met brouwmaat Rob op de camping een R0, vervolgens de R8 en daarna een echte Rochefort 8 gedronken.

De RO heeft een ik kan het niet anders omschrijven als een SCHERPE smaak. Dit is dus negatief bedoeld.
De R8 is heerlijk, zacht en naar mijn idee een behoorlijk geslaagde kloon van de Rochefort 8. (Eigelijk von ik de R8 lekkerder.)

Conclusie, ik ben genezen van plastic. NOOIT lageren hierin, want het is zonde van je bier.
Ik baal nu dat mijn R0 tjes niet zo fijn zijn dan de R8.

Om mijn bevindingen te beaamen wil ik er nog bij vertellen dat Theo, (de andere brouwmaat) een perzikkenbier heeft gebrouwen. Hij heeft het bier na de hoofdvergisting gesplitst in glas en in mijn Jerrycan. Na lageren met perzikken (wel verschillende concentraties) smaakte ook het bier uit de jerrycan erg scherp.

Goed, mochten er nog inmiddels meer brouwers ervaringen hebben met lageren in plastic of willen reageren, ik hoor het graag.

p.s. Mijn lagerings probleem in mijn koelkast heb ik opgelost door de mandfles schuin in mijn koelkast (gistkast) te plaatsen. De mandfles sluit ik af met een boterhamzakje geklemt middels een elastiekje zodat toch nog eventueel CO2 kan ontsnappen.

Brouwgroeten, Titus
 :proost2:

 

MO

Dit is heel leuk om te horen. Sinds een half jaar doe ik zowel de primaire als secundaire vergisting in glas. Met reden dus, zo blijkt uit jouw interessante experiment.

Edgar

Interessant. Nog interessanter wordt het straks over een half jaar of later, als je de echte oxidatiesmaken zou verwachten. Want onaangenaam scherp associeer ik niet met oxidatie, en ook niet met bieren die ik zelf wel eens in plastic heb gelagerd.

Ga je dus wel een paar exemplaren van beide bieren bewaren tot later?

 :degroeten:

EBC

Ik vraag me af van wat voor soort plastic die jerrycan is en hoe dik die is, of heb ik dat gemist?

SiriS

Plastic jerrycan's zijn over het algemeen van LDPE gemaakt. Gezien de eigenschap dat LDPE een hoge zuurstof permeabiliteit heeft is de dikte van ondergeschikt belang => wand dikte die twee keer zo dik is levert bijna nix op wat betreft een afname van de zuurstof permeabiliteit. Ander zeer belangrijke eigenschap van een kunststof jerrycan is het type LDPE en additieven die gebruikt zijn i.v.m. toegestaande materiaal om levensmiddelen in te verpakken. Wees hier a.u.b. voorzichtig mee.

Groet, SiriS

Edgar

Peter,

Zou jij weten of de Brouwland-plastic-vaten van hetzelfde materiaal zijn gemaakt?

 :degroeten:

Menno

SiriS,

Ik heb voor de 1e vergisting zgn. emmers met 'n waterslot erop. Na enkele dagen hevel ik dan naar een zgn. zuurkoolvat. Hoe zit het hier dan mee? Moet ik nu erg ongerust worden?  :(

Menno

SiriS

Welke vaten Brouwland precies verkoopt weet ik zo niet. Zelf gebruik ik voor de hoofdgisting (3 tot 6 dagen) een vat van Curtec welke van HDPE gemaakt is en Voedingsmiddelengeschikt is (verklaringen van grondstofleveranciers zijn op aanvraag verkrijgbaar):

http://www.curtec.com/mainframe.asp?lan=NL&catcode=HOM&subcatcode=META

Lageren van het bier gebeurt in een glazen mandfles. Groet, SiriS

Menno

Citaat van: SiriS op 13-05-2005  13:43 uLageren van het bier gebeurt in een glazen mandfles.

SiriS,

Als ik twee emmers heb staan verdwijnt de ene inderdaad in een glazen mandfles. De ander in een soortgelijk vat zoals van CurTec. Verstandigste is dus een extra mandfles aan te schaffen.  ;)

Bedankt voor je reactie.

Menno

Arend

hallo  brouwers,

als plastic vaten geschikt zijn voor voedings middelen. of je wil dit weten kun je aan de onderzijde kijken, dan moet daar een bestek zijn afgebeeld [vork, mes of lepel ].


groet Arend :degroeten:

EBC

Ik kan jullie garanderen dat een goed plastic vat beter is dan glas. Het is onbreekbaar, lichter, gemakkelijker schoon te maken en oxidatieverschijnselen zijn er niet.

Een goed merk is bijvoorbeeld Speidel. Vroeger verkocht Brouwland ze, maar tegenwoordig zijn ze op een inferieur merk overgestapt aan dezelfde prijs. Gelukkig heeft Speidel een website waar je kan bestellen. Een compleet vat is dan inclusief transport nog zeker 10% goedkoper dan bij Brouwland!


http://www.speidel-behaelter.de  Zoek naar de vaten met de oranje deksels (getränke fässer). Ze lijken misschien prijzig, maar wacht maar tot je ermee gewerkt hebt. Dan wil je nooit meer glas!

Herman

Hoi EBC,

Dat is meer een mening dan een feit, wellicht kun je je opmerkingen toelichten? Bij mijn beste weten is glas beter schoon te maken, weliswaar niet onbreekbaar, maar in ieder geval luchtdicht en vrij van bijsmaakjes. Ook RVS komt in aanmerking, mocht dit binnen je bereik zijn.

Groet,
Herman

MO

EBC, het was me al opgevallen dat je nogal eens een andere mening hebt dan "oude" forumleden. Heel prettig, zo blijft de discussie ten minste gaande. Misschien is het beter als je termen als "garanderen" of "zeker weten" en dergelijke iets minder gebruikt. Volgens mij hebben we allemaal een mening en is er meer onzeker (en dus reden voor discussie) dan zeker in de thuisbrouwwereld. Graag wat meer overtuiging via motivatie dus!

Ik ben het net als Herman niet met je eens. Ik prefereer glas. Voordelen van glas:

- plastic is in mijn ervaring slechter schoonmaakbaar. Na een aantal malen gebruiken kan ik een bruinige waas niet meer verwijderen. Je hebt meer kans op krassen omdat plastic zachter is. Gekraste delen zijn ook slechter schoonmaakbaar. In plastic blijft een mout/wort geur hangen, in glas niet
- glas is niet lucht/zuurstof doorlatend. Plastic wel. Wat mij betreft bewijst het experiment van Titus dit weer eens. Ben je niet gevoelig voor het door hem geproefde smaakverschil?
- Een plastic vat bevat randjes en hoekjes en vaak een kraantje die lastiger schoon te maken zijn
- glas is interter dan plastic; uit plastic kunnen chemicalien geextraheerd worden die niet in bier thuishoren

Als plastic zou goed was als jij schetst, dan zou dat in de professionele brouwerswereld ook wel vaker gebruikt worden. Overigens is RVS natuurlijk boven plastic en glas te prefereren.

Hopmans

CiteerEBC, het was me al opgevallen dat je nogal eens een andere mening hebt dan "oude" forumleden.

Ben het heel vaak met EBC eens.
Nu niet.

Het is heel erg simpel. Het is algemeen bekend. Het staat in de basic brouw boekjes.:

Hoofdgisting : Plastic, RVS, Glas.
Lageren       :            RVS, Glas.

Snapt iedereen dit?

Mooi zo.

 :degroeten:

Eduard

Voorlopig blijf ik plastic gebruiken. De vaten die ik gebruik zijn geschikt voor het gisten en lageren van wijn (en dus ook bier) en zijn waarschijnlijk van HDPE. Ik vind het fijn om deze vaten te gebruiken omdat ze minder plaats innemen. Je kunt ze in elkaar schuiven, evt. met een stuk bakpapier ertussen zodat de oneffen bodem van het ene vat geen krasjes maakt in het andere vat. Bij het schoonmaken gebruik ik niets meer dan heet water en een afwasborstel, om krassen tegen te gaan. Ja, je moet er voorzichtig mee omgaan, maar dat geldt ook voor glaswerk. Het allergrootste voordeel eigenlijk van plastic vaten is dat de opening groot is en je overal goed bij kunt. Het nadeel is dat je niet goed kunt zien wat er in gebeurt.

De lichtbruine waas heb ik alleen in mijn meest gebruikte vat (25 brouwsels) en deze is al ruim 2 jaar oud. Toch blijf ik het vat gebruiken en het levert geen problemen op, gelukkig maar.

Zo, mijn kr 0,16.

Groeten vanaf een onder een prachtig ondergaande zon gelegen vliegveld Gardermoen

Eduard samenvol

SiriS

Geen enkele kunststof is zuurstof en/of waterdamp dicht! RVS (roest vast staal, welke legering dan ook) en glas zijn dit wel. De meeste kunststof vaten zijn van HDPE gemaakt en jerrycans van PE (LDPE, LLDPE, m-LDPE, MDPE, HDPE, etc) deze materialen hebben een gunstige prijs maar wel de hoogste zuurstof permeabiliteit van alle kunststoffen en dit kan oxidatie van het te lageren bier bevorderen.

Groet, SiriS

jeroentjecross

tip!!!!!

de bruine waas en geur in je plastic vat kan je heel simpel verwijderen. een beetje chempro aanlengen met water en een half uurtje in je vat zetten onder tussen wel goed schudden en de geur en kleur verdwijnen. ik reinig mijn mostvat na ieder brouwsel met chempro en hij ruikt heerlijk neutraal.

mvg jeroen

Edgar

Hé Jeroentje,

Ga je die sig zo laten offeh...? Beetje groot wel. En misschien aanstootgevend voor gelovige forumleden. Ik denk dat het beter is om die te veranderen.

En waarom vergeet iedereen toch altijd de "i" in Chemipro? En overigens geloof ik niet dat jouw methode 100% werkt. Ik laat mijn vaten altijd zo lang of langer in de Chemipro staan. Ik brouw niet veel bruin bier, dus van verkleuring heb ik niet veel last, maar een klein beetje geur blijft toch altijd wel hangen.

 :degroeten:



Menno

Citaat van: jeroentjecross op 20-05-2005  13:06 ude bruine waas en geur in je plastic vat kan je heel simpel verwijderen. een beetje chempro aanlengen met water en een half uurtje in je vat zetten onder tussen wel goed schudden en de geur en kleur verdwijnen. ik reinig mijn mostvat na ieder brouwsel met chempro en hij ruikt heerlijk neutraal.

Ik doe dit exact hetzelfde, maar dan alleen aangevuld dat ik dan met een sponsje nog ff doorboen. Hierdoor heb ik minder last van "hangende luchtjes". Sauber und rein!  ;)

En Edgar, de "i" komt niet bij iedereen in het a-b-c voor  :D  :proost:  :nut:

Jacques

Citaat van: Edgar op 20-05-2005  13:22 uEn waarom vergeet iedereen toch altijd de "i" in Chemipro?


Daar is een heel eenvoudige reden voor. Tot voor een aantal jaren geleden had je een reinigingsmiddel waarbij de puntje niet op de i werden gezet. Dus Chempro!
Als er eenmaal zo'n naam in je hersens is opgeslagen verander je dat niet zo makkelijk meer. Zeker als de hersenfunctie door alcoholgebruik verminderd.

Titus

Citaat van: Eduard op 14-05-2005  22:09 uVoorlopig blijf ik plastic gebruiken. De vaten die ik gebruik zijn geschikt voor het gisten en lageren van wijn (en dus ook bier) en zijn waarschijnlijk van HDPE. Ik vind het fijn om deze vaten te gebruiken omdat ze minder plaats innemen. Je kunt ze in elkaar schuiven, evt. met een stuk bakpapier ertussen zodat de oneffen bodem van het ene vat geen krasjes maakt in het andere vat.

Eduard samenvol

Hoi Eduard,
graag wil ik even reageren op jou gebruik van jou plastic vaten.
Ben benieuwd of je ooit de proef op de som hebt genomen om eenmaal een brouwsel na de hoofdvergisting te splitsen en dan het ene deel te lageren in je plastic vat en het andere in een mandfles. Als je dit nooit gedaan hebt kun je natuurlijk ook nooit het verschil proeven en zul je altijd tevreden zijn met de bieren die je brouwt. Je zult echt versteld staan van het smaakverschil en dan zul je denk ik vreselijk balen van het feit dat je  altijd in plastic hebt gelagerd.

Glas is dan echt vele malen beter dan dat plastic. Ik heb het zelf ondervonden.

Greetz,
Titus

Kaj

het is 100% zeker dat je 70% alcohol moet gebruiken. Ik ken het van mijn werkervaring in een cleanroom bij een medisch bedrijf. 90% en meer vreet materiaal en huid aan en 70% is voldoende.

 :degroeten:
Kaj

Kaj

Oh ja...

Lageren in de koelkast. Hoe doe je dat? De koelkast is toch luchtdicht? als je lagert dan bouw je toch ook nog druk op met het vergisten. Is dat dan niet een probleem als je je vat of jerry can in een afgesloten ruimte plaatst?

Kaj

EBC

Een koelkast heeft bijna altijd een opening waardoor het condenswater kan weglopen. Dit zit over het algemeen ergens onderaan de achterwand. Deze condensafvoer loopt naar de compressor, waar het water door de warmte weer verdampt buiten de koelkast...
Een koelkast is dus niet luchtdicht en er is geen gevaar voor drukopbouw.

Edgar

Er is nog een reden dat een koelkast niet luchtdicht kan zijn, nl dat je hem dan niet meer open krijgt vlak nadat je hem dicht hebt gedaan. De warme ingewaaide lucht koelt snel af en krimpt flink. Dat zorgt voor een onderdruk in de koelkast, en vanwege de grote deur (veel oppervlak dus veel kracht van de atmosferische druk), blijft hij dan potdicht. Een soort Maagdenburger halve bol.

Enfin. Tijd om te gaan slapen.

Titus

Heren medebrouwers,
het is inmiddels al weer een tijdje terug dat ik actief was. Ben het weer aan het oppakken.
Ik wil komend weekend nogmaals een smaak test gaan doen: Het bier gelagerd in glas proeven naast het zelfde gebrouwen bier maar dan gelagerd in plastic (PE met zo'n vork en mes). Het bier is inmiddels een half jaar oud, dus als de smaakverschillen nog steeds duidelijk naar voren komen dan kunnen we het met z'n allen het hier over eens zijn. Niet lageren in plastic, maar laat ik nog niet te vroeg concluderen.
Eerst proeven.

Jullie vernemen nog van mij.
groet,
Titus
 :proost2:

Hopmans

Hey Titus,

Leef je nog?
Heb je nou nog niet geproefd?
Je had toch wel even een live-verslag kunnen doen achter je PC-tje door 2 potten bier open
te trekken?  :bijdrage_forum:  :lekkerbier:  :bijdrage_forum:  :lekkerbier:
Nu zitten we nog met z'n allen te wachten in spanning.  :huilen:

Ik zie je wel weer op de eerst volgende clubavond.  samenvol

 :degroeten:


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.