Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 07 D1 Robuust Porter - Joop Bootsman  (gelezen 5924 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joop

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
ONK 07 D1 Robuust Porter - Joop Bootsman
« Gepost op: 14-06-2007 21:53 u »
Recept :Porter Robuust. 

Voor 10 ltr. 

Start/Brouwwater 9 ltr

3,3 kg  palemout 7 EBC
0,4 kg  caramunich 150 EBC
0,1kg  chcolademout 800 EBC
0,1kg  zwarte mout 1200 EBC


Maischen:
52 C  10 min
62 C  10 min
65 C  45 min
73 C   5 min
78 C   5 min

Spoelen tot SG 1070

Kooktijd :90 min.

Bitterhop Fuggles eigenteelt 20 g 60min.
Aromahop: Goldings (pellets ) 5%. 12 g

Begin SG:1074   

Gist: Wyeast 1084 Irish Ale.
Worttemperatuur 20 C

Eind SG :1016



Opmerking: eigenteelthop blijft een onzekere factor, gekochte hop kan natuurlijk ook.


Succes groet
Joop Bootsman

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Porter Robuust eerste ONK 2007 klasse D
« Reactie #1 Gepost op: 14-06-2007 21:56 u »

Gefeliciteerd Joop.  :biersmile:

Top-prestatie.

 :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 07 D1 Robuust Porter - Joop Bootsman
« Reactie #2 Gepost op: 14-06-2007 22:10 u »
Joop,

Bedankt voor het plaatsen van het recept.

Spoelen tot 1070?
Is dat geen vergissing? Bedoel je misschien 1007?

Offline Shaytan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: cn
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Heavy birtH
Re: ONK 07 D1 Robuust Porter - Joop Bootsman
« Reactie #3 Gepost op: 24-04-2013 17:21 u »
't Is een oude 'discussie' (heeft Google translate deze site vertaald of zo? Thread = NIET 'draad', modify = wijzig (niet verander), enzovoort), maar ik heb deze vandaag gemaakt. Ik vond 10 liter zo weinig, dus heb het recept verdubbeld. Hosternokke 'ej! Dat was niet te roeren! Ik kon de volumes mout daarna niet genoeg spoelen (hele vloer vol met suikerwater) en kwam toch op ruim 20 liter uit (denk ik) en de bostel was nog te zoet: begin SG = 1084 (na het vinden van een tabel die mijn Baum omrekent tot Plato: 38), dit wordt een knaller.

Maar, bedankt voor het recept, ik zal notities maken van wat ik er aan 'veranderd' heb. Ik weet niet zeker of ik palemout en caramout heb. Die Chinezen verkopen maar wat ze kunnen vinden. Ik heb gevraagd wat de EBC van de mouten zijn die ik heb gekocht, ze wisten van niks.

Mijn hoppen: Saaz en 'Golding' (ik hoop East Kent, maar wederom: geen specificaties).

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 635
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: ONK 07 D1 Robuust Porter - Joop Bootsman
« Reactie #4 Gepost op: 24-04-2013 17:32 u »
Joop,

Bedankt voor het plaatsen van het recept.

Spoelen tot 1070?
Is dat geen vergissing? Bedoel je misschien 1007?

Dat hoop ik niet, want dan spoel je wel heel ver uit. Ik denk dat Joop bedoelt dat hij spoelwater toevoegt om tot een SG van 1,070 te komen vr koken. Dat kan kloppen met zijn verwachte begin SG van 1,084.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 07 D1 Robuust Porter - Joop Bootsman
« Reactie #5 Gepost op: 24-04-2013 19:33 u »
Dat hoop ik niet, want dan spoel je wel heel ver uit. Ik denk dat Joop bedoelt dat hij spoelwater toevoegt om tot een SG van 1,070 te komen vr koken. Dat kan kloppen met zijn verwachte begin SG van 1,084.
Z'n verwachtte begin SG was 1074. ;)

Waarschijnlijk dus niet veel uitgekookt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.891
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 07 D1 Robuust Porter - Joop Bootsman
« Reactie #6 Gepost op: 24-04-2013 21:29 u »
Dat hoop ik niet, want dan spoel je wel heel ver uit. Ik denk dat Joop bedoelt dat hij spoelwater toevoegt om tot een SG van 1,070 te komen vr koken. Dat kan kloppen met zijn verwachte begin SG van 1,084.

Het kan inderdaad zijn dat Joop dit zo bedoelde. Het was in ieder geval voor mij zo'n 6 jaar geleden niet duidelijk. Er zijn brouwers die heel ver uitspoelen. En vaak wordt gekeken naar de zwaarte van de uitloop.

Tags: