Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Opsplitsen brouwzaal rendement in maischrendement en spoelrendement  (gelezen 10164 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.327
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Opsplitsen brouwzaal rendement in maischrendement en spoelrendement
« Reactie #25 Gepost op: 22-05-2013 09:24 u »
De resultaten staan een stuk lager op de pagina.
Ik zie eigenlijk geen specifieke metingen of grafiekjes hierover. Wat ik al zie aan proefjes betreft 1 maischtemperatuur, terwijl ik het normale maischschema gebruik, dus dichter bij de praktijk. Verder concentreer ik mij puur op het maischen en hoef geen variaties tgv spoelen en beslagdikte mee te nemen, waardoor je voorkomt dat je een vertekend beeld krijgt omdat de spoelefficiency ook zeker afhankelijk zal zijn van de beslagdikte. (dat zit al in mijn bierpro model)

Ik zal proberen om nog meer metingen te doen, zodat de zaak wat meer statistisch verantwoord wordt.
Stap die ik ook nog zou willen doen is meten wat de eindvergistinggraad is als functie van de beslagdikte. Ik hoop dat te kunnen doen door simpelweg de gefilterde wort te verdunnen naar een referentie SG, bv 1050 en even ter steriliseren, eiwit filteren en dan laten vergisten, dus zonder het hele hopproces etc. Vraag is of iemand problemen ziet met die manier van verkrijgen van resultaten. (koken met hop etc maakt de zaak te complex en kost te veel tijd en is voor de volledige vergisting waarschijnlijk ook niet nodig).
HansH

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.327
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Opsplitsen brouwzaal rendement in maischrendement en spoelrendement
« Reactie #26 Gepost op: 22-05-2013 12:13 u »
Hier het experiment van William:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,8153.0.html

Alweer bijna 6 jaar geleden...
Ik heb deze link nog eens vluchtig doorgelezen.
Wat mij opvalt:
hopbier publiceert een (corrupte) tabel
Full table 9.11 from M&B Sci, 2nd edition; data by Hall, quoted by Harris

Influence of mash temperature and concentration on the composition of sweet wort

Mash thickness % expressed as parts of grist per 100 parts of water
Wort analyses (carbs expressed as % of wort solids, soluble Nitrogen as % of wort solids)

mashing temp       60°C         65.6         68.3   
mash thickness (%)   67   39   29   67   39   29   67   39   29
liter per kilogram malt   1.49   2.56   3.45   1.49   2.56   3.45   1.49   2.56   3.45
hexose   12.3   10.1   9.5   11.9   9.5   8.1   11.0   10.2   8.0
sucrose   2.8   3.4   3.4   4.1   4.2   3.8   3.7   5.0   4.0
maltose   43.9   48.3   49.5   38.8   43.9   42.8   36.9   37.0   39.0
trisaccharides   14.3   14.3   13.8   12.6   13.6   15.0   12.8   12.7   14.3
dextrin   17.5   15.5   14.6   24.2   21.2   22.3   27.6   26.2   26.9
fementability (%)   73.3   76.1   76.2   67.4   71.2   69.7   64.4   65.0   65.3
extract (%)   59.0   76.2   75.6   73.4   75.3   74.2   73.3   74.6   74.0
soluable N   6.40   5.34   5.50   5.58   5.22   5.03   4.90   4.77   4.85
pH   5.46   5.40   5.50   5.31   5.33   5.38   5.31   5.35   5.30


Heeft iemand deze tabel compleet, graag even uploaden als dat lukt.

De link gaat vooral in op de toename van het extract na verhogen van de temperatuur van de 60 naar 70 range en de daaruit voortkomende toename van het extract. dat heb ik ook gezien.

Er werd ook geconcludeerd dat het niet zoveel uitmaakt voor het rendement hoe je precies naar 72 ºC gaat.

Verder lijkt het erop dat na ca 30 minuten per temperatuurstap het eindextract van die stap wel is bereikt.
Dat is dus in lijn met mijn tijdsduur van 45 minuten, zodat je zeker weet dat alles is omgezet.

Waar het mij uiteindelijk om gaat is om een uitspraak te kunnen doen over hoe de beslagdikte van invloed is op het rendement en de vergistingsgraad. Mijn voorzichtige conclusie is dat het rendement vrijwel beslagdikte onafhankelijk is. (in ieder geval binnen de mijn apparatuurtoleranties)

HansH

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.327
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Opsplitsen brouwzaal rendement in maischrendement en spoelrendement
« Reactie #27 Gepost op: 30-05-2013 21:09 u »
Inmiddels nog wat meer metingen gedaan en de resultaten van zowel hydrometer als refractometer gebruikt.
Zowel hydrometer als refractometer geven nog redelijk wat tolerantie, maar als ik beide combineer ontstaat er een heel mooi plaatje.
1e is hydrometer (SG levert Ke volgens de al eerder geposte formule)
2e is refractometer (Brix omrekenen naar SG met Brixcorrectiefactor 1.04 en dan SG gebruiken met de geposte formule) Brix correctie volgt uit het feit dat beide methodes de zelfde gemiddelde Ke op moeten leveren.
3e is gemiddelde van hydrometer en refractometer.

Uit het 3e plaatje volgt dat bij beslagdikte 5 tot 8 liter/kg mout het hoogste maischrendement optreedt, maar bij dik beslag (2.5 kg/l) of dun beslag (10l/kg) is het maischrendement nauwelijks slechter, hooguit 1 tot 1.5 % en verdwijnt al bijna in de onnauwkeurigheid van de meting.

Mijn conclusie daaruit is dat de beslagdikte vrijwel niet van invloed is op het maischrendement.

Ik heb nu 3 porties wort (nog niet gekookt) in de vriezer liggen van beslagdikte 2.5, 5 en 7.5. Wat ik wil doen is die verdunnen tot het SG wat hoort bij 7.5 zodat SG woor alles hetzelfde is en dan koken met beetje hopextract zodat wat eiwit uitvlokt en dan koelen en vergisten om te zien of er verschil is in eind vergistingsgraad. Mocht iemand nog suggesties hebben, laat maar horen, want ik kan het wort maar eenmalig laten vergisten, dus zonde als het mislukt.

HansH

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.107
  • Land: nl
Re: Opsplitsen brouwzaal rendement in maischrendement en spoelrendement
« Reactie #28 Gepost op: 30-05-2013 22:15 u »

Heeft iemand deze tabel compleet, graag even uploaden als dat lukt.

Volgens mij had ik hem uit de posting op http://hbd.org/hbd/archive/2310.html

Hopbier

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.327
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Opsplitsen brouwzaal rendement in maischrendement en spoelrendement
« Reactie #29 Gepost op: 30-05-2013 22:52 u »
Volgens mij had ik hem uit de posting op http://hbd.org/hbd/archive/2310.html

Hopbier
Ok bedankt.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.327
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Opsplitsen brouwzaal rendement in maischrendement en spoelrendement
« Reactie #30 Gepost op: 17-11-2013 20:56 u »
Inmiddels nog wat meer metingen gedaan en de resultaten van zowel hydrometer als refractometer gebruikt.
Zowel hydrometer als refractometer geven nog redelijk wat tolerantie, maar als ik beide combineer ontstaat er een heel mooi plaatje.
1e is hydrometer (SG levert Ke volgens de al eerder geposte formule)
2e is refractometer (Brix omrekenen naar SG met Brixcorrectiefactor 1.04 en dan SG gebruiken met de geposte formule) Brix correctie volgt uit het feit dat beide methodes de zelfde gemiddelde Ke op moeten leveren.
3e is gemiddelde van hydrometer en refractometer.

Uit het 3e plaatje volgt dat bij beslagdikte 5 tot 8 liter/kg mout het hoogste maischrendement optreedt, maar bij dik beslag (2.5 kg/l) of dun beslag (10l/kg) is het maischrendement nauwelijks slechter, hooguit 1 tot 1.5 % en verdwijnt al bijna in de onnauwkeurigheid van de meting.

Mijn conclusie daaruit is dat de beslagdikte vrijwel niet van invloed is op het maischrendement.
HansH
Blijkbaar zijn er wat plaatjes weggevallen.
Bij dezen nogmaals geüpload

HansH

Tags: