Houtsnippers in welk bier?

Gestart door Hoppenbrouwers, 23-04-2013 10:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoppenbrouwers

Binnenkort ga ik een nieuwe trap maken in huis met eikenhout van ongeveer 60 jaar oud. Omdat hier veel snippers vanaf komen bij het schaven wilde ik deze gaan gebruiken voor enkele brouwsels. Uiteraard is dat hout schoon van beits etc.
Nu is alleen mijn vraag welke bieren daar goed voor in aanmerking komen. Welke bieren worden uitgesproken lekkerder door een lagering met eikenhout?

Ik was van plan de eikensnippers te koken en dan te gebruiken. Kun je deze na een batch ook hergebruiken of is er dan al teveel smaak verloren gegaan. En hoe groot/dik kun je snippers het beste maken?

En stel dat je ze weekt in Whisky, welke gebruik je dan? Heb thuis nogal wat single malt op voorraad maar eigenlijk vind ik dat erg zonde. Tenminste, als de kwaliteit (lees smaak) van je bier enorm omhoog gaat niet natuurlijk.

seed7

Koken zou ik niet doen, dan haal je de smaak stoffen er uit. Je kunt wel roosteren. Dit kan in de oven of boven een vlammetje. Afhankelijk van de temperatuur en duur van het roosteren creëer je bepaalde smaakcomponent, zie plaatje.


bijbehorend verhaal

Qua biertype kan denk ik vrijwel alles, afhankelijk voor welke 'smaak eiken' je kiest. Een weizen is niet erg voor de hand liggend, maar kan daarom misschien erg verrassend zijn.

Ingo

Hoppenbrouwers

Citaat van: seed7 op 23-04-2013  10:56 uKoken zou ik niet doen, dan haal je de smaak stoffen er uit. Je kunt wel roosteren. Dit kan in de oven of boven een vlammetje. Afhankelijk van de temperatuur en duur van het roosteren creëer je bepaalde smaakcomponent, zie plaatje.

bijbehorend verhaal

Qua biertype kan denk ik vrijwel alles, afhankelijk voor welke 'smaak eiken' je kiest. Een weizen is niet erg voor de hand liggend, maar kan daarom misschien erg verrassend zijn.

Ingo
Het wat gaaf! Dank je wel. :)

Maar ik dacht dat koken moest ivm het steriliseren/desinfecteren. Roosteren kan ook, zolang ik maar geen infectie in mijn bier krijg. Maar dus dan recht vanuit de oven in je mandfles?
En weet je ook iets over de herbruikbaarheid of gewoon voor elke batch nieuwe maken.

Zit er overigens smaakverschil in het soort eikenhout dat je gebruikt met het roosteren? Ik heb zowel inlandse als franse eik.


[edit] ik bedacht me net al dat het me bekend voor kwam en nu ik de site zie weet ik ook waarom.

seed7

Koken kan, je kunt de thee die je daarmee zet bij je bier mikken. Dan wel heel kort koken, minuut of 5, maar dan steriliseer je ook niet echt. In de oven bij 180°C gaat dat denk ik beter. En daarna een kant van een blokje boven een gasvlam heel iets laten verkolen. Over een besmetting zou ik me niet druk maken.

Smaak. Iedere boom smaakt anders. Het is maar net hoeveel suikers er in het hout zitten. Er loop een project waarbij er bomen zijn uitgezocht en er van elke boom een vat gemaakt wordt. Daar komt whiskey uit een enkele batch op. Over een paar jaar horen we hoe het geworden is.

Ingo

Gerb

Toch kan je wel koken als je minder houtsmaak aan het bier wilt hebben. Uit het hout kunnen ook wat trekkerige smaken komen, door het koken kan je deze eruit halen. Daarna voeg je alleen het hout toe aan het bier, niet het vocht. Dit geldt hetzelfde voor weken in alcohol (wodka, whisky, etc.), je voegt alleen het hout toe aan het bier als je een wat minder heftige smaak wilt.


Hoppenbrouwers

Zou ik ze na het 'roosteren' op 180°C in de oven ook nog af kunnen branden met een gasbrander. Moeten ze helemaal verkoold zijn net zoals whiskyvaten van binnen zijn of is dat niet nodig?

foz

Ik heb laatst een Oak Aged Quadrupel gedronken, die was erg lekker  :proost: De blend bestond meen ik uit 90% Bourbon barrels en 10% Cognac barrels.  Dus misschien Bourbon in plaats van Single Malt?

Hoppenbrouwers

Citaat van: Gerb op 23-04-2013  11:39 uToch kan je wel koken als je minder houtsmaak aan het bier wilt hebben. Uit het hout kunnen ook wat trekkerige smaken komen, door het koken kan je deze eruit halen. Daarna voeg je alleen het hout toe aan het bier, niet het vocht. Dit geldt hetzelfde voor weken in alcohol (wodka, whisky, etc.), je voegt alleen het hout toe aan het bier als je een wat minder heftige smaak wilt.
Verlies je daardoor niet teveel smaak? En verdwijnt de houterige smaak ook niet een beetje als je ze op hogere temperaturen 'roostert' in de oven?

Gerb

Ik zou ze gewoon donkerbruin uit de oven halen en die in het bier doen. Verkolen moet mijns inziens worden voorkomen, want het geeft geen lekkere smaak.

Hoppenbrouwers

Citaat van: Gerb op 23-04-2013  11:45 uIk zou ze gewoon donkerbruin uit de oven halen en die in het bier doen. Verkolen moet mijns inziens worden voorkomen, want het geeft geen lekkere smaak.
Oké, maak ik ze eerst lekker donkerbruin. Maar whiskyvaten zijn zowat gitzwart vanbinnen als de spirit er in gaat.

seed7

Citaat van: Hoppenbrouwers op 23-04-2013  11:47 uOké, maak ik ze eerst lekker donkerbruin. Maar whiskyvaten zijn zowat gitzwart vanbinnen als de spirit er in gaat.

maar je maakt geen whiskey, ik zou heel licht na schroeien, zoals bij een wijnvat. Het kan ook zonder.

Ingo

Adrie

Als je de houtsnippers roostert in de oven, zijn ze ontsmet. Je hoeft dan niet nog eens na te roosteren. Ik denk dat dat de smaak niet ten goede komt. Na het roosteren verpak je ze in plastic of in een pot en ze blijven ontsmet. Je kunt ze dan gewoon toevoegen aan het brouwsel bij het lageren. Ik doe het vaak zo. Alleen als je whiskeyvatenhout koopt, moet je deze ontsmetten in alcohol, want deze zijn niet steriel.

Hoppenbrouwers

Citaat van: Adrie op 23-04-2013  13:15 uAls je de houtsnippers roostert in de oven, zijn ze ontsmet. Je hoeft dan niet nog eens na te roosteren. Ik denk dat dat de smaak niet ten goede komt. Na het roosteren verpak je ze in plastic of in een pot en ze blijven ontsmet. Je kunt ze dan gewoon toevoegen aan het brouwsel bij het lageren. Ik doe het vaak zo.
Ah bedankt adrie. Ik ben benieuwd hoe het uit gaat pakken. Ik ga in ieder geval op de vanille achtige tonen proberen in te zetten met roosteren.

CiteerAlleen als je whiskeyvatenhout koopt, moet je deze ontsmetten in alcohol, want deze zijn niet steriel.
Waarom zijn whiskyvaten dan niet steriel? En is oud geschaafd hout dat dan wel als het niet ontsmet hoeft te worden?

Hoppenbrouwers

Alles ruikt hier nu naar gebrand eikenhout. Wel een aangename geur eigenlijk. Doet me aan de houtwerkplaats denken.
Ik vraag me nu alleen af waar ik het in zal doen. Ik heb nu nog een quadrupel in de nagisting staan en aangezien La Trappe er ook een oak aged van heeft zou dat best moeten passen. Maar hoeveel voeg je dan toe? Hoe bereken je de samenhang tussen oppervlakte aan hout vanuit de snippers en het gewicht ervan? (zou namelijk niet weten hoe je het anders gaat meten)

Iemand een idee?

seed7

Citaat van: Hoppenbrouwers op 18-05-2013  04:43 uHoe [...]  (zou namelijk niet weten hoe je het anders gaat meten)

Ben bang dat je moet gaan proeven, getver ;) . Het spul in een hopzakje in het bier en om de dag proeven. Je zou ook een simulatie in een flesje bier doen.

Ingo

William

Citaat van: Hoppenbrouwers op 18-05-2013  04:43 uHoe bereken je de samenhang tussen oppervlakte aan hout vanuit de snippers en het gewicht ervan? (zou namelijk niet weten hoe je het anders gaat meten)

De theorie:
Schat de inhoud van een ton die je wilt nabootsen.
Schat het interne oppervlak van deze ton door en hoogte aan te nemen en de diameter uit te rekenen. Gebruik deze hoogte en diameter om het interne oppervlak uit te rekenen. Je hebt dan de verhouding oppervlak hout per liter bier (A)

Neem een representatieve houtkrul en bepaal grofweg het oppervlak (lengte*breedte*2) (hij heeft twee kanten - verwaarloos de dikte). Weeg deze houtkrul. Is deze te licht meer dan meerdere houtkrullen op en bepaal het gewicht. Je weet dan het oppervlak hout per gram houtkrul (B).

Deel beide getallen en je hebt het gewicht hout per liter bier (voor wat het waard is maar zo kun je een inschatting maken - het gaat om het idee). Wel alles in dezelfde eenheden doen.

Zelf heb ik ooit 1 gram hout (french oak blokjes) per liter gebruikt. Dat gaf geen sterke smaak. Van houtkrullen zul je minder nodig hebben omdat het specifiek oppervlak groter is. Als je het langer op het bier laat staan of bij een hogere temperatuur zul je ook minder hout nodig hebben.

Je kunt beter een extract in een kleine hoeveelheid bier (of wat anders) maken en dat doseren aan het bier totdat je vindt dat het goed is. Wel zo gemakkelijk en meer gericht op smaak.


Hoppenbrouwers

Citaat van: William op 18-05-2013  11:00 uDe theorie:
Schat de inhoud van een ton die je wilt nabootsen.
Schat het interne oppervlak van deze ton door en hoogte aan te nemen en de diameter uit te rekenen. Gebruik deze hoogte en diameter om het interne oppervlak uit te rekenen. Je hebt dan de verhouding oppervlak hout per liter bier (A)
Inhoud van een 225 l vat is: 75 cm Ø * 90 cm dus ongeveer grofweg 3 m2 houtoppervlak
Dan is dus ook weer 30.000 cm2 op 225 l is: 1 l=133 cm2

Citaat van: William op 18-05-2013  11:00 uNeem een representatieve houtkrul en bepaal grofweg het oppervlak (lengte*breedte*2) (hij heeft twee kanten - verwaarloos de dikte). Weeg deze houtkrul. Is deze te licht meer dan meerdere houtkrullen op en bepaal het gewicht. Je weet dan het oppervlak hout per gram houtkrul (B).
Houtkrul is: 18 mm lang * 5 mm breed. *2= 180 mm2

Citaat van: William op 18-05-2013  11:00 uDeel beide getallen en je hebt het gewicht hout per liter bier (voor wat het waard is maar zo kun je een inschatting maken - het gaat om het idee). Wel alles in dezelfde eenheden doen.
Gewicht is nu wat lastig bepalen maar ga dat straks met een nauwkeurigere weegschaal nog eens proberen.

Hoppenbrouwers

....zo. Ik leek me wel een goed idee om het nuttige met het nodige te combineren en dacht hier op de zaak even wat eikenhout te roosteren. Het is erg rustig nu en het ging gisteren immers ook prima. Na een batch van 140 °C gedaan te hebben en gisteren alles op 180 °C geroosterd te hebben was vandaag de batch van 210 °C aan de beurt.

Na 25 minuten roosteren een keer omgeschept en de krulletjes begonnen al een mooie gebruinde tint te krijgen. Ik ga rustig verder met mijn bezigheden en ongeveer een minuut later heb ik de: meldkamer Brandweer aan de lijn, zijn er 6 beroepsbrandweerlieden ingestegen in hun TAS voertuig, zijn er 6 dienstdoende BHV'ers met piepende alarmtelefoons sprintend onderweg naar mij, knipperen er 4 automatische melders aan het plafond, klinkt door het hele gebouw alom een slow-whoop ontruimingsalarm en wordt de gehele ruimte door een grote afzuiginstallatie leeggezogen.

Mja, ik denk dat mijn houtkrulletjes wel klaar zijn. Ze hebben nu een mooi bruin tintje en zijn nog lang niet verbrand. Heeft iemand een tip voor me om de laatste batch die ik op 250 °C wil maken goed te laten verlopen?
Of kan ik concluderen dat mijn brouwhobby eindelijk een te grote vorm aangenomen heeft? ;)

tjleet

Citaat van: Hoppenbrouwers op 19-05-2013  03:42 uHeeft iemand een tip voor me om de laatste batch die ik op 250 °C wil maken goed te laten verlopen?
Misschien goede afzuiging? :weetniet:

Hoppenbrouwers

Citaat van: tjleet op 19-05-2013  07:00 uMisschien goede afzuiging? :weetniet:
50.000 m3 per uur moet zat zijn. ;)
Het was ook lichtelijk sarcastisch bedoeld om eerlijk te zijn.

heijligers

Citaat van: Hoppenbrouwers op 19-05-2013  03:42 ueen minuut later heb ik de: meldkamer Brandweer aan de lijn, zijn er 6 beroepsbrandweerlieden ingestegen in hun TAS voertuig, zijn er 6 dienstdoende BHV'ers met piepende alarmtelefoons sprintend onderweg naar mij, knipperen er 4 automatische melders aan het plafond, klinkt door het hele gebouw alom een slow-whoop ontruimingsalarm en wordt de gehele ruimte door een grote afzuiginstallatie leeggezogen.
;)
Goed bezig   >:D   :lol:

Jacques

Gisteren bij de Open deurdagen bij Brouwland stond een man van het Duitse bedrijf Wilhelm Eder. Deze firma is gespecialiseerd op het gebied van houten vaten en houtsnippers.
Ik heb diverse bieren bij hem geproefd waaraan bewerkte houtsnippers aan toegevoegd waren. De basis was een bockbier. Door de toevoegingen had het bier interessante smaakjes gekregen. Bij de 4 bieren die geproefd heb waren dat mocca/chocolade, vanille, whiskey en beuk.
Hier ga ik de tijd toch eens wat experimentjes aan wagen.

George81

Citaat van: Hoppenbrouwers op 19-05-2013  03:42 uHeeft iemand een tip voor me om de laatste batch die ik op 250 °C wil maken goed te laten verlopen?
Of kan ik concluderen dat mijn brouwhobby eindelijk een te grote vorm aangenomen heeft? ;)

Ik ben zelf BHV'er en op zich is dat geen probleem, als de BHV het maar weet, dan kunnen de melders voorzien worden van een kapje of overbrugd worden waardoor ze niet afgaan.

Ontopic: Ik heb zelf deze eikenhouten snippers gekocht bij Brouwmarkt, ik mag aannemen dat die steriel zijn maar ik heb het ze gevraagd voor de zekerheid.
Ik heb ze gekocht om te gebruiken in destilaat maar in bier is dat natuurlijk ook een goed idee :)

George81

Het antwoord is dat ik ze direct kan gebruiken :brouwen:

William

Citaat van: George81 op 27-05-2013  20:49 uHet antwoord is dat ik ze direct kan gebruiken :brouwen:

En daar hoeven ze niet steriel voor te zijn (wat ze niet zijn). Ze zijn net zo steriel als (koud)hop.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.