Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gist voor de hergisting  (gelezen 12396 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Gist voor de hergisting
« Gepost op: 17-04-2013 13:36 u »
Ik heb in mijn bier altijd redelijk wat koolzuur, maar ik wil graag wat meer " leven in de brouwerij"! hahahaha.
Dus wil ik wat gist bij het bottelen toevoegen.
Korrelgist is dan natuurlijk een prima optie!
Echter ik woon in een " gat" en nergens is er in de buurt een winkel waar ik brouwspullen kan halen, alles bestel ik via internet.
Ik heb voldoende voorraad van andere spullen en als ik alleen wat gist bestel, ben ik in verhouding een kapitaal kwijt aan verzendkosten.
Nu mijn ( misschien wat domme ) vraag.
Kan ik ook ( bakkers) gist uit de supermarkt gebruiken voor die hergisting?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #1 Gepost op: 17-04-2013 13:39 u »
Het kan wel, maar het is niet nodig. Er zweeft voldoende gist in het bier, zelfs als het bier al redelijk helder is. Als je meer koolzuur wilt, hoef je alleen meer suiker toe te voegen bij het bottelen. Ik gebruikt 5-6 gram suiker per liter bier, maar de richtlijnen zeggen max. 8 gr/liter. Ik zou daar niet overheen gaan.

Online hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.318
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #2 Gepost op: 17-04-2013 14:18 u »
Ik hou zelf ook wel van wat "Leven in de Brouwerij" zo gezegd.

Zolang je jongbier maar is uitgegist kan je wel tot 8/9 g/l bottelsuiker gaan, dat geeft gegarandeerd leven in de bouwerij.

Extra (bottel)gist heeft geen zin/nut zolang er (bijna)niets te vergisten is.

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #3 Gepost op: 17-04-2013 14:30 u »

Extra (bottel)gist heeft geen zin/nut zolang er (bijna)niets te vergisten is

Ik gebruik eigenlijk altijd ongeveer 1/2 theelepeltje suiker per flesje van 30 cl.
Heb nooit afgewogen hoeveel gram dat is!
Dat is de ene keer natuurlijk wat meer/minder dan het andere flesje

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.970
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #4 Gepost op: 17-04-2013 14:39 u »
Ik neem aan dat je hergisting (op fles) bedoelt. Als je per se gist wil toevoegen daarvoor (je weet wellicht dat velen dat hier alleen bij zwaar alcoholische bieren doen en dan nog niet eens altijd): Van der Kooy rekent bij verzenden van verschillende gisten geen verzendkosten... Doe je voordeel!

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #5 Gepost op: 17-04-2013 15:55 u »
Ik neem aan dat je hergisting (op fles) bedoelt. Als je per se gist wil toevoegen daarvoor (je weet wellicht dat velen dat hier alleen bij zwaar alcoholische bieren doen en dan nog niet eens altijd): Van der Kooy rekent bij verzenden van verschillende gisten geen verzendkosten... Doe je voordeel!

Ja, inderdaad de hergisting op fles.
Het is een redelijk zwaar bier begin SG 1090 eind 1016,dus ca. 9,5 %.
Er zit trouwens nog wel een mooi verhaal achter dit brouwsel.
Ik heb geprobeerd om een Chimay kloon te maken en bij het toevoegen van de hopsoorten heb ik me vergist en de hopsoorten in de verkeerde volgorde toegevoegd!  :huilen: :huilen: :huilen:  ;D ;D ;D
Spannend wat het resultaat is!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.940
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #6 Gepost op: 17-04-2013 16:30 u »
Bij zo'n zwaar bier zou ik wat verse gist toevoegen bij het bottelen . Of dat echt nodig is hangt ook er  vanaf hoe goed de gist bestand is tegen de hoge alcohol. van 1090 naar 1016 lijkt wel ver doorgegist dus niet blijven hangen. Als je hoofdgisting redelijk snel was uitgegist en je niet te lang wacht met bottelen zou je het kunnen riskeren om zonder verse gist te bottelen.

Ik zou ook niet meer dan 8 g suiker/liter toevoegen.

Wat ik altijd doe is een pakje appelsap nemen (zonder conserveer middelen, dus goed merk, bijvoorbeeld appelsientje of zo) een steriel jampotje met dekseltje (even uitkoken in een pannetje), daar het appelsap in. Een klein beetje gist van de bodem opzuigen met een uitgekookt slangetje, enkele ml van de bodem opzuigen en dat in het jampotje doen. dekseltje erop, schudden en een dag warm zetten bij 20-25 ºC. als het gist, daarmee bottelen.
HansH   

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 928
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #7 Gepost op: 17-04-2013 16:44 u »
Het is een redelijk zwaar bier begin SG 1090 eind 1016,dus ca. 9,5 %.

Volgens mij is 1090 naar 1016 bijna 10,7%   Of doe ik iets verkeerd?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.940
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #8 Gepost op: 17-04-2013 17:03 u »
Volgens mij is 1090 naar 1016 bijna 10,7%   Of doe ik iets verkeerd?
Ik kom op 81.9% schijnbare vergistingsgraad en 10.3 vol% alcohol.
HansH

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #9 Gepost op: 17-04-2013 18:52 u »
Ik weet niet welke methode jullie gebruiken,maar ik ken 2 manieren.

1. Deelfactor bij begin SG 1090 is 7,045
Dus 1090-1016=74  74:7,045= ( inderdaad ) 10,5

2. vermenigvuldigfactor 0,136 + 0,3.
Dus 74x0,136= 10,064+0,3=10,364

Dus dat klopt dan wel aardig. (Foutje met die 9,5 )

De eerste 2 dagen stond het brouwsel echt als een gek te bruisen. Giststarter 2 l gemaakt van Wyeast 1214.
Na ca. 7 dagen was het uitgegist

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #10 Gepost op: 17-04-2013 18:55 u »
Welke gist heb je gebruikt en wat was je recept?

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #11 Gepost op: 17-04-2013 19:18 u »
Welke gist heb je gebruikt en wat was je recept?


Batch 30 liter.

Pilsmout 3 EBC 7200 g.
Munich 15 EBC 1350 g.
Cara cristal 120 EBC 600 g.
karamel ( zelf gebrand EBC???) 625 g.
Tarwemout 3 EBC 500 g.
Zwarte mout ( zelf gebrand EBC???) 120 g.

Miaschwater 27 l.

Maischen;
50 C  10 min.
63     40
74     25
80     5

Spoelwater 18 l.

Zwarte mout,1000 gram bruine kandijsuiker, 20 g gedroogde sinaasappelschil en 20 g Iers mos 15 min. voor einde kooktijd toegevoegd.

Hop
Hallertau Perle 8,3% pellets 30 g
Saaz 3,9%  bloemen  22 g
Hier heb ik dus de fout gemaakt:
Saaz 90 min. en Perle 15 min. (dit had dus andersom gemoeten).

Gist
Wyeast 1214

Uiteindelijk heb ik 23 liter nu weggezet voor de klaring.

Dit is recept heb ik van internet heb gehaald en zelf aangepast.
Hop en mout wat veranderd.

Ben benieuwd wat jullie hiervan vinden!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #12 Gepost op: 17-04-2013 19:30 u »
Dat "karamel", is dat karamelmout?
Heb je die ook in de korrel gemaischt?

Of is het zelfgemaakte karamel obv suiker?

Die 1 kg suiker op hoeveel liter is die nu toegevoegd? En hoeveel liter had je na het koken?

Op zich kan de 1214 die 10,5% wel aan, ik zou dus durven bottelen zonder bottelgist, mits het fitte gist was toen je het toevoegde. Daar lijkt het vooralsnog wel op. :)

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #13 Gepost op: 17-04-2013 19:55 u »
Dat "karamel", is dat karamelmout?
Heb je die ook in de korrel gemaischt?

Of is het zelfgemaakte karamel obv suiker?

Die 1 kg suiker op hoeveel liter is die nu toegevoegd? En hoeveel liter had je na het koken?

Op zich kan de 1214 die 10,5% wel aan, ik zou dus durven bottelen zonder bottelgist, mits het fitte gist was toen je het toevoegde. Daar lijkt het vooralsnog wel op. :)

Iinderdaad karamelmout, zelf in de oven van pilsmout gemaakt (en vochtig gehouden) en gemaischt.
Suiker op ca.30 l schat ik.
Gist was vers (ik dacht dat er januari op de verpakking stond).
Giststarter gemaakt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #14 Gepost op: 17-04-2013 20:12 u »
Waar is dan die 7 liter gebleven?

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Gist voor de nagisting.
« Reactie #15 Gepost op: 17-04-2013 20:37 u »
Waar is dan die 7 liter gebleven?

Goeie vraag en jij kan goed rekenen! Hahahahahaha!

Ik ben een brouwer die niet elke liter afmeet.

Ben begonnen met 30 l en 18 l spoelwater.
Dit is een vast gegeven,daarna meet ik geen hoeveelheden meer.
Blijft er natuurlijk het nodige water in de bostel zitten.
Zeven en " poep scheppen". Ook weer een paar liter weg.
Koken ca. 90 minuten dan verdampt er natuurlijk wel wat litertjes.
Uiteindelijk, zoals gezegd 23 liter over.
Bij het bottelen blijft er natuurlijk ook weer wat achter,dus uiteindelijk schat ik ca. 20-21 l over te houden.
Als ik iets fundamenteels fout doe dan hoor ik het graag!
Ben altijd in voor verbeteringen

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gist voor de hergisting
« Reactie #16 Gepost op: 17-04-2013 20:48 u »
Weet je wat je rendement is?
Met vergisting verlies je niet zóveel... ;)

Waarschijnlijk heb je maximaal 25 l van 1090 gehad?

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Gist voor de hergisting
« Reactie #17 Gepost op: 17-04-2013 21:42 u »
Weet je wat je rendement is?
Met vergisting verlies je niet zóveel... ;)

Waarschijnlijk heb je maximaal 25 l van 1090 gehad?

Dat denk ik ook. Nee met die rendementen hou ik me niet zo bezig.
Ook al die mooie programma's heb ik gedownload en op mijn PC gehad.
Schijnbare vergistingsgraad, brouwzaalrendement etc. etc.
Vind ik niet interessant.
Ik heb een eigen formulier gemaakt voor het recept en wat ik allemaal heb uitgespookt!

Ik kijk naar een paar dingen:
Ziet het er goed uit (helder, kleur)
Alcoholpercentage.
En het allerbelangrijkste:
Smaakt het bier!!!
En als mijn vrienden en familie ook tevreden zijn kan het niet meer stuk!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gist voor de hergisting
« Reactie #18 Gepost op: 17-04-2013 21:51 u »
Jammer, eea geeft veel inzicht in de processen die (sowieso) gaande zijn. Als je het wilt begrijpen is de kans op "lekker bier!!!" wat groter... ;)

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Gist voor de hergisting
« Reactie #19 Gepost op: 17-04-2013 22:25 u »
Jammer, eea geeft veel inzicht in de processen die (sowieso) gaande zijn. Als je het wilt begrijpen is de kans op "lekker bier!!!" wat groter... ;)

(Brouwzaal)rendement is vooral belangrijk om in de buurt te komen van wat je bedoelt. Als je geen idee hebt van je rendement is je SG de ene keer veel te hoog en de andere keer veel te laag.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gist voor de hergisting
« Reactie #20 Gepost op: 17-04-2013 22:57 u »
Ook, maar het geeft bijvoorbeeld ook inzicht in de wortsamenstelling.
10 gewichtsprocent van de stort van suiker kan afhankelijk van je rendement aardig variërend extractpercentage geven.
Ook dat is van invloed op de smaak en vergistingsgraad.

Door meer inzicht in (verschillende) processen van het brouwen heb je meer kans om te sturen en zo uit te komen bij wat je voor ogen had.

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Gist voor de hergisting
« Reactie #21 Gepost op: 18-04-2013 00:05 u »
Ben ik het helemaal mee eens en begrijp ik ook!

Maar mijn mogelijkheden zijn zeer beperkt en ik heb niet de drang om zover te gaan  dat het bijna een professionele " hobby" wordt.

Ik heb de beschikking over een paar plastic emmers ( groot en klein).
Een grote en kleine gasbrander. 1 pan van 40 l en 1 van 20 l.
Koelelement. Gardena spuitstuk voor spoelen. En dan nog wat klein " gereedschap"

That's it! Geen computergestuurde installatie's e.d.

Alles puur handwerk!
( Ben ook uitgeput na een zaterdag brouwen, hahahahahahaha)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Gist voor de hergisting
« Reactie #22 Gepost op: 18-04-2013 08:12 u »
Maar je hebt dus ook een hydrometer (of eventueel een refractometer)?

Dan kan je dus best een SG en volume bij eind (of begin) koken meten?
Dat is alles wat je nodig hebt voor een rendementbepaling. :)

Ik heb ook veel gebrouwen "met de hand", maar dat sluit een metinkje niet uit... ;)

Online hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.318
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gist voor de hergisting
« Reactie #23 Gepost op: 18-04-2013 09:04 u »
Mijn hobby is ook niet "professioneel"

Maar 1 van de eerste dingen die ik destijds aangeschaft heb was een hydrometer ( deze is later wel vervangen door een refractometer simpel om het feit dat het met een refractometer gemakkelijker meten is je hebt minder wort nodig om te meten ) en om de kosten hoef je het niet te laten.

Ooit begonnen met:

 - hydrometer
 - pan 10 liter
 - vergistingsemmer 25 liter
 - kroonkurk apperaat
 - alcohol thermometer

Hiermee kon ik beginnen met "blikbrouwen"

Inmiddels bestaat het uit:

 - gietijzeren koffiemolen voor schroten
 - weckpan emaille 24 liter
 - weckpan emaille 58 liter
 - koelbox 35 liter ( maishen )
 - javal filter
 - Digitale thermometer
 - Digitale weegschaal 0 - 300 gram
 - refractometer
 - koelspiraal 4 meter RVS
 - gistvat 30 liter
 - gistvat 60 liter

Het duurste in bovenstaand lijstje was het gistvat van 60 liter de rest komt van MP - Ebay - Action en Ikea

Zoals je ziet alles met het "handje" niets computer gestuurd

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.940
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gist voor de hergisting
« Reactie #24 Gepost op: 18-04-2013 10:05 u »
Ik weet niet welke methode jullie gebruiken,maar ik ken 2 manieren.

1. Deelfactor bij begin SG 1090 is 7,045
Dus 1090-1016=74  74:7,045= ( inderdaad ) 10,5

2. vermenigvuldigfactor 0,136 + 0,3.
Dus 74x0,136= 10,064+0,3=10,364
De formules die jij gebruikt zijn de algemeen bekende benaderingen. In werkelijkheid is die factor 0.136 ook nog afhankelijk van de beluchting, hoeveelheid gevormde gist tijdens de groeifase etc omdat een deel van de suiker niet ongezet wordt in alcohol (anareroob), maar met zuurstof verbrand (Aeroob) en ook deels gebtruikt wordt om celwanden te maken.

Ik gebruik de refractometertool of rekendemoV2.0 Daarin formules die dichter bij de basis staan en waar je ook bv de invloed van het toevoegen van suiker kunt zien. Het leuke daarvan is dat je alles wat er gebeurt kunt volgen.







 Dat verklaart ook waarom je een redelijk laag eind SG hebt. 1016 en als je alleen mout had gebruikt zou je op ca 1021 zijn uitgekomen met ca 9.1% alcohol. Toch wel handig zoals RobinB ook zegt dat je inzicht hebt in je brouwproces, al was het maar om je alcoholpercentage van tevoren te kunnen inschatten.
Met jouw recept 10.3 kg mout en 1000 g suiker per 30 liter kom in dan op 9.9 vol% alcohol met rekendemo V2.


Tags: