Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Gist opkweken  (gelezen 9339 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 733
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Gist opkweken
« Gepost op: 26-11-2003 12:08 u »
Hallo allemaal,

Ik heb een vraagje: ik heb een vloeibare gist van Wyeast gekocht (Danish lager, voor mijn Fredrikstad pils kloon) en deze wil ik proberen op te kweken. In het boek van Jan van Schaik en hier op de site wordt gedesinfecteerd met een snelkookpan. Kan dit eigenlijk ook in een gewone pan als er langer gekookt wordt? En is het mogelijk Wyeast gist op te kweken? (ik neem aan van wel).

alvast bedankt
Maarten

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: gist opkweken
« Reactie #1 Gepost op: 26-11-2003 12:19 u »
Ha Maarten  :proost:

Wat bedoel je precies met het opkweken van Wyeast? Dat wordt geleverd in een smackpack en hoeft dus niet te worden opgekweekt.

Wil je het op een 'schuine buis' zetten om langer te bewaren, dan moet je inderdaad erg steriel werken en heb je ook wat meer spulletjes nodig dan alleen een pan.

Voor wat betreft steriliseren is er ook een andere methode die veel omslachtiger is, maar wel werkbaar. Het gebruik van een snelkookpan is namelijk om ook de sporen te doden (door de hogere temperatuur). Wanneer je geen snelkookpan hebt, moet je dus op een andere manier van die sporen afkomen. Dat kan door te koken. Daarmee dood je de bacterin. De sporen blijven achter en komen uit. Die nieuwe bacterin dood je vrdat ze nieuwe sporen kunnen maken (1 dag na de eerste kook). Voor de veiligheid kook je nog eens de derde dag en dan is het steriel. Nogal omslachtig dus.

Edwin

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 733
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: gist opkweken
« Reactie #2 Gepost op: 26-11-2003 12:21 u »
Dank je Edwin, dus 3x koken en dan pas enten? Ik wil namelijk het gist opkweken om niet elke keer zo'n (toch redelijk prijzige) smackpack te hoeven koken. Ook lijkt het me gewoon leuk om te doen. Altijd (bijna) gratis gist!

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: gist opkweken
« Reactie #3 Gepost op: 26-11-2003 12:27 u »
Ha Maarten  :proost:

Wil je echt gisten gaan bewaren en onderhouden, dan raad ik je het boek De eerste stappen in gist kweken (deel 1) aan. Het is voor 15,= te bestellen bij http://www.roerstok.nl/html/activiteiten/boekenshop.shtml


De moeite waard!
Edwin

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.720
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: gist opkweken
« Reactie #4 Gepost op: 26-11-2003 12:34 u »
Hoi Maarten,

Er is een makkelijker methode, zie het volgende pdf'je

Op mijn site staan ook nog meer links, zie alhier.

Groeten,
Herman

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 733
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: gist opkweken
« Reactie #5 Gepost op: 26-11-2003 13:47 u »
Bedankt voor de tips heren! Denken jullie dat het mogelijk is om de smackpack als normaal te gebruiken en dan een restje achter te houden en deze te gebruiken zoals beschreven op de site en in het boekje van Jan van Schaik? Mede omdat deze methode ook voor anders verkregen gisten zou moeten werken?

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: gist opkweken
« Reactie #6 Gepost op: 26-11-2003 13:59 u »
Ha Maarten  :proost:

Ik heb wel eens gist gent vanuit het pakje. Dat is dus wel mogelijk.

Edwin

Offline Bas

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
Re: gist opkweken
« Reactie #7 Gepost op: 26-11-2003 15:59 u »

Citaat

... Denken jullie dat het mogelijk is om de smackpack als normaal te gebruiken en dan een restje achter te houden en deze te gebruiken zoals beschreven op de site ...

Is zelfs beter, wanneer je gist uit fles opkweekt heb je meer kans op infecties en/of gedegenereerd gist. Gist uit een smartpack is veelal vitaal en nog niet gemuteerd.

Grt, Bas H.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.880
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: gist opkweken
« Reactie #8 Gepost op: 20-01-2004 20:41 u »
Hoi,

Ik kom erg goedkoop aan mijn gist: in de vriezer bewaar je bakjes met wort van vorig brouwsel. 15 minuten koken, afkoelen tot ong. 23 graden, twee depts van DUVEL bier, wat gistvoeding (=mespuntje), heel goed schudden (=beluchten), warm wegzetten en ziedaar... Na een nachtje slapen is de aktiviteit duidelijk waarneembaar. STERIEL werken is natuurlijk ook hier het sleutelwoord. Je moet wel op tijd breginnen dwz ongeveer 5 dagen vantevoren. De ene keer start het wat vlugger op dan de andere keer. Ik heb daar nog geen reden voor kunnen vinden. En oh ja ik heb op deze manier heel veel lekkere bieren gemaakt met een wat hoger alcoholpercentage.

Succes
John
Nuenen

Offline colsonb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • bier hier!
Re: gist opkweken
« Reactie #9 Gepost op: 29-04-2006 13:44 u »
Hej, het is misschien een domme opmerking maar ik ben nog niet zo bedreven in het brouwen en zeker niet in het kweken van gist (ik heb enkel nog maar gevriesdroogde gist gebruik  :-[  )  maar waarom kappen jullie geen volledig biertje "hergist- op fles" in jullie brouwsels? ALs je bvb een Westmalle dubbel-kloon maakt dan heb je ineens de juiste gist :)

laat me iets weten als ik hier een of andere grondregel van het brouwen heb overtreden, dan drink ik de flesjes in het vervolg op ipv ze stomweg bij mijn bier te kappen  :proost:
Groetjes Bram

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: gist opkweken
« Reactie #10 Gepost op: 29-04-2006 16:43 u »
He, wat een goed idee! Dat daar nou nog nooit iemand op gekomen is. Ik ga het meteen proberen.

Nu serieus: het is een bekende methode, als je er meer over wilt weten, kun je dit artikel van Jacques Bertens lezen.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: gist opkweken
« Reactie #11 Gepost op: 29-04-2006 19:18 u »

Citaat
Kan dit eigenlijk ook in een gewone pan als er langer gekookt wordt? En is het mogelijk Wyeast gist op te kweken? (ik neem aan van wel).
alvast bedankt

Ja, dat kan.
Maar dat duurt 3 dagen.
Koken 20 min
de volgende dag ook, en dan de dag daarna weer.
3 x 20 min met tussenposen van 24 uur.
Dan zijn de sporen weg.

 :degroeten:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.720
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: gist opkweken
« Reactie #12 Gepost op: 29-04-2006 20:08 u »
Hop, ik denk dat maarten zich niet meer met die vraag bezighoud, 2,5 jaar na het stellen ;)

Offline colsonb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • bier hier!
Re: gist opkweken
« Reactie #13 Gepost op: 29-04-2006 20:10 u »
Oeps sorry jongens, mijn schuld. Daar had ik ff niet op gelet. De vraag schoot me ineens te binnen toen ik het topic aan het lezen was :)

Groetjes Bram

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: gist opkweken
« Reactie #14 Gepost op: 29-04-2006 20:26 u »
Citaat
Hop, ik denk dat maarten zich niet meer met die vraag bezighoud, 2,5 jaar na het stellen

Mmmm, ik dacht dat ik een verdoeselde geest had.  8)

 :degroeten:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.994
  • Land: nl
Re: gist opkweken
« Reactie #15 Gepost op: 29-04-2006 21:07 u »
Ja, dat kan.
Maar dat duurt 3 dagen.
Koken 20 min
de volgende dag ook, en dan de dag daarna weer.
3 x 20 min met tussenposen van 24 uur.
Dan zijn de sporen weg.
Deze techniek wordt ook wel Thyndallisatie genoemd.
@ Herman: toegevoegd vanwege de zoekfunktie.

Hans Hans

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.720
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: gist opkweken
« Reactie #16 Gepost op: 30-04-2006 00:02 u »
Geeft niks hoor Bram, ook op oude threads kun je gewoon reageren.