Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Schultenbräu Barrel-Aged  (gelezen 22329 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #50 Gepost op: 22-04-2013 23:06 u »
Niet alvast iets geproefd bij het bottelen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #51 Gepost op: 22-04-2013 23:59 u »
Niet alvast iets geproefd bij het bottelen?
Jawel, maar ik kon het niet echt thuisbrengen.
Over een paar weken de gewone en de BA naast elkaar proeven.

Offline Christian1990

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • Wie bier zaait, zal whisky oogsten.
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #52 Gepost op: 28-04-2013 23:41 u »
Vermoedelijk een tanine smaak, en een combinatie van gist smaken. :proost:

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #53 Gepost op: 01-05-2013 21:45 u »
Zij aan zij geproefd. De BA versie heeft een wrang en minder fris smaakje, is bijna helder en heeft iets minder stevig schuim dan de gewone. Er zit ook een beetje een muf geurtje aan. Twee matige/slechte bieren. Of de BA beter is dan de gewone, daar doe ik geen uitspraken over. Ik zal wat te proeven meenemen naar het pre-ONK  :biersmile:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #54 Gepost op: 01-05-2013 23:35 u »
De BA versie heeft een wrang en minder fris smaakje, is bijna helder en heeft iets minder stevig schuim dan de gewone. Er zit ook een beetje een muf geurtje aan.

En dat ga je straks ook doen met je eigen bieren...
Lekker joh, dat barrel aged! ;) ;D

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #55 Gepost op: 02-05-2013 00:00 u »
En dat ga je straks ook doen met je eigen bieren...
Lekker joh, dat barrel aged! ;) ;D
Met een flinke cara quadrupel proef je dat allemaal niet zo. Dan wordt het waarschijnlijk gewoon portoriseren in de derde versnelling  ;D

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.588
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #56 Gepost op: 02-05-2013 07:28 u »
Lekker joh, dat barrel aged! ;) ;D

De hype rond barrel aged snap ik eerlijk gezegd ook niet. Een berg oxidatie waarvoor flink betaald moet worden. Als het te doen is om een smaak van het vat kun je ook een beetje whiskey, sherry, wijn of wat dan ook in een vat zit toevoegen en wat eiken snippers gebruiken. Heb je veel meer controle over de oxidatie van je bier.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #57 Gepost op: 02-05-2013 07:46 u »
Op een houten vat laten verzuren met de juiste culturen zoals bijvoorbeeld de Wageningse Megablend, dat vind ik dan weer wel interessant(er).
Voor enkel een houtsmaak kan je inderdaad ook snippers gebruiken.

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.735
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #58 Gepost op: 02-05-2013 17:11 u »
ALs ik het goed volg is er geen goede manier om het vat nat (maar zonder bier erin) te bewaren?

Een document over het omgaan met vaten dat ik net tegen kwam:
http://morewinemaking.com/public/pdf/wobcg.pdf

Ingo

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.330
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #59 Gepost op: 03-05-2013 13:25 u »
Als het te doen is om een smaak van het vat kun je ook een beetje whiskey, sherry, wijn of wat dan ook in een vat zit toevoegen en wat eiken snippers gebruiken.

Dat is niet hetzelfde! En zal dus ook niet dezelfde smaak aan het bier geven...

En proef jij (of heb je geproefd) die "berg oxidatie" in alle BA bieren die je geproefd hebt?  :weetniet: :)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #60 Gepost op: 03-05-2013 17:15 u »
De hype rond barrel aged snap ik eerlijk gezegd ook niet. Een berg oxidatie waarvoor flink betaald moet worden. Als het te doen is om een smaak van het vat kun je ook een beetje whiskey, sherry, wijn of wat dan ook in een vat zit toevoegen en wat eiken snippers gebruiken. Heb je veel meer controle over de oxidatie van je bier.

Hulde voor deze opmerking.
Ze verzinnen nu echt van alles: Cognac, Calvados en Whiskey vaten.
Gaat het nu om het bier of de drank die in het vat heeft gezeten?
Als ik trek heb in een Cognac, dan neem ik wel een Cognac.

Het enige goede bier in die klasse is de Beerskey.
Die heeft de Wiskey smaak van zichzelf door de mout.
Heb je geen oude vaten voor nodig.



Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.588
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #61 Gepost op: 03-05-2013 22:06 u »
En proef jij (of heb je geproefd) die "berg oxidatie" in alle BA bieren die je geproefd hebt?  :weetniet: :)

Ik proef allerlei smaakjes die niet echt fris te noemen zijn. Papier, karton en dergelijke proef inderdaad niet altijd. Wel smaakjes waarvan ik denk: waarom heb ik in hemelsnaam zo veel betaald voor dit bier.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.330
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #62 Gepost op: 03-05-2013 22:52 u »
Ik proef allerlei smaakjes die niet echt fris te noemen zijn. Papier, karton en dergelijke proef inderdaad niet altijd. Wel smaakjes waarvan ik denk: waarom heb ik in hemelsnaam zo veel betaald voor dit bier.

Dus dat heb je dan ook bij lambieken en geuzes die hebben nog veel langer op houten vaten gelegen... :)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #63 Gepost op: 03-05-2013 23:42 u »
Hopmans - de-man-van-de->50IBU IPA- vriend! Beerskey is echt een eerlijk bier zonder al die houten vaten blah blah.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.588
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #64 Gepost op: 03-05-2013 23:54 u »
Dus dat heb je dan ook bij lambieken en geuzes die hebben nog veel langer op houten vaten gelegen... :)

Bij zure bieren heb ik dat veel minder. Op een of andere manier heb je bij zure bieren veel minder last van oxidatie.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.330
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #65 Gepost op: 04-05-2013 00:27 u »
Op een of andere manier heb je bij zure bieren veel minder last van oxidatie.

Nog een lastig iets dat hele oxidatie verhaal, spoken, soms wel, soms niet... :nut:  ;D

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.588
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #66 Gepost op: 04-05-2013 09:17 u »
Nog een lastig iets dat hele oxidatie verhaal, spoken, soms wel, soms niet... :nut:  ;D

Tsja, dat is het geval met zowat alles wat met brouwen van bier van doen heeft.
- Soms infectie soms niet.
- Soms last van gekookte groentesmaak soms niet.
- Soms last hebben van diacetyl en soms niet.
- Soms veel esters soms niet.

En ja, soms snel oxidatie en soms niet.

Als je een bepaalde smaakafwijking niet wilt hebben in je bier moet je preventieve maatregelen nemen. Het feit dat je geen last hebt van een smaakafwijking bij een bepaald bier wil niet zeggen dat je nooit geen last van kunt krijgen.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #67 Gepost op: 04-05-2013 09:36 u »
Dat is niet hetzelfde! En zal dus ook niet dezelfde smaak aan het bier geven...

En proef jij (of heb je geproefd) die "berg oxidatie" in alle BA bieren die je geproefd hebt?  :weetniet: :)

Hahaha, toevallig deze week een barrel aged bier van een Nederlandse brouwerij (waarvan ik de naam even niet noem) geproefd. Zat nu een maand of 9 op fles. Oxidatie, zuur (ja, allebei), ook een beetje hout.

Maar eerlijk is eerlijk, het was best lekker, ondanks dat het totaal niet meer leek op het hetzelfde bier (ook barrel aged) een maand of 8 geleden. Toen was het in ieder geval niet zuur en zat er meer houtsmaak aan.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #68 Gepost op: 04-05-2013 12:20 u »
Hopmans - de-man-van-de->50IBU IPA- vriend! Beerskey is echt een eerlijk bier zonder al die houten vaten blah blah.
Ik heb hem al een paar weken in huis. Binnenkort maar eens goed voor gaan zitten.  :biersmile:

Tags: