Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Schultenbräu Barrel-Aged  (gelezen 22315 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Schultenbräu Barrel-Aged
« Gepost op: 30-03-2013 15:05 u »
Als uitvloeisel van dit draadje (http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,22571.0.html) heb ik besloten om mijn vaatje uit te proberen met een kratje Aldi-pils. Dat wordt dus een "Schultenbräu Barrel-Aged".
Het is de bedoeling om het bier een week of drie in het vat te laten zitten. Daarna wordt het gebotteld met bottelsuiker en bottelgist.

Tussendoor moet het waarschijnlijk nog worden aangevuld. Heeft iemand een idee hoe snel de verdamping gaat uit zo'n 5 liter vaatje?

Hieronder de foto's:



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RBos

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #1 Gepost op: 30-03-2013 15:54 u »
Ik vind het een erg leuk experiment. Ben benieuwd hoe het wordt. :biersmile:

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 807
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #2 Gepost op: 30-03-2013 16:06 u »
Leeft er nog gist in schultenbrau of ga je bottelgist gebruiken?

mvg

db

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #3 Gepost op: 30-03-2013 16:19 u »
Leeft er nog gist in schultenbrau of ga je bottelgist gebruiken?

mvg

db
Het is gewoon gefilterd en gepasteuriseerd, zoals gebruikelijk bij fabriekspils.
Daarna wordt het gebotteld met bottelsuiker en bottelgist.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #4 Gepost op: 30-03-2013 16:29 u »
Hahahaha, geweldig dit experiment. Ik ben benieuwd!


Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #5 Gepost op: 30-03-2013 17:07 u »
Ben benieuwd! Kan er alleen maar beter op worden!  :proost:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #6 Gepost op: 30-03-2013 17:09 u »
Een originele aanpak ;D.

Heb je de flesjes wel een beetje voorzichtig uitgeschonken om oxidatie een beetje binnen de perken te houden?

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #7 Gepost op: 30-03-2013 17:28 u »
Dit getuigt van een goed gevoel voor humor.
Zeer goed gevonden!

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #8 Gepost op: 30-03-2013 17:28 u »
Een originele aanpak ;D.

Heb je de flesjes wel een beetje voorzichtig uitgeschonken om oxidatie een beetje binnen de perken te houden?
Ik heb de flesjes voorzichtig in een bottelemmer leeggeschonken en toen via de slang het vat gevuld. Dit gaf veel schuim in het vat door het koolzuur. Toen heb ik het koolzuur in het bottelvat eruit geschud  ??? en het vat verder afgevuld.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #9 Gepost op: 30-03-2013 17:29 u »
Ben benieuwd! Kan er alleen maar beter op worden!  :proost:
Dat dacht ik ook. Kan dus eigenlijk niet fout gaan   ;D

Offline David Steeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 422
  • Land: be
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #10 Gepost op: 30-03-2013 17:49 u »
Ik en een vriend willen ook komen. We willen wel ondersteunen maar vragen ons af waar we concreet kunnen helpen.

ThomasM

  • Gast
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #11 Gepost op: 30-03-2013 17:52 u »
Heb je de goeie thread?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.519
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #12 Gepost op: 30-03-2013 18:26 u »
Ik ben benieuwd.

Veel succes met je experiment.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.830
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #13 Gepost op: 30-03-2013 23:40 u »
Leuk experiment! Dat bottelvat lijkt me overigens een handeling te veel, ik zou de flesjes rechtstreeks in het vat gegoten hebben. Ik ben benieuwd hoe dit uitpakt!

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #14 Gepost op: 30-03-2013 23:51 u »
Leuk experiment! Dat bottelvat lijkt me overigens een handeling te veel, ik zou de flesjes rechtstreeks in het vat gegoten hebben. Ik ben benieuwd hoe dit uitpakt!
Dat had ik overwogen, maar zou en teveel schuim geven en bij eigen brouwsels ook niet zo gaan. Daarom heb ik hier voor gekozen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #15 Gepost op: 31-03-2013 00:09 u »
Voordeel was wel geweest dat het vrijkomende CO2 (een deel van) de zuurstof verdreven zou hebben en daarmee mogelijk de oxidatie wat hebben beperkt. :)
Geen gist in het vat?

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #16 Gepost op: 31-03-2013 00:19 u »
Voordeel was wel geweest dat het vrijkomende CO2 (een deel van) de zuurstof verdreven zou hebben en daarmee mogelijk de oxidatie wat hebben beperkt. :)
Geen gist in het vat?
Hij heeft toch flink geschuimd en daarmee de zuurstof verdrongen.
Wat zou die gist in het vat moeten doen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #17 Gepost op: 31-03-2013 10:33 u »
Actieve gist voorkomt ook oxidatie.
Mijn ervaring met gefilterd en gepasteuriseerd fabriekspils is dat het zelfs in de flesjes al vrij vlot oxideert met de vorming van karton-achtige smaken. Na een dergelijke behandeling verwacht ik in het vaatje een groter of minimaal evengroot effect...

Maar ja, het was toch primair al behandeling voor het vat en niet zozeer welk invloed het vat op het bier heeft?

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #18 Gepost op: 31-03-2013 10:44 u »
Inderdaad misschien een goed idee om er direct al een gist en wat suiker in te doen, zodat het bier alvast een heel weinig gist. Op die manier voorkom je m.i. dat het bier met zuurstof uit de lucht in aanraking komt en komt er weer wat leven in je in principe letterlijk dode bier. Ook een beetje drooghoppen zal conserverend werken en een extra smaakverbetering geven?
Succes! Groet Toon.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #19 Gepost op: 01-04-2013 11:59 u »
Bedankt voor de tips. Gisteravond heb ik wat suikerwater en gist toegevoegd. Koudhoppen lijkt me geen goed idee, omdat ik de hop dan niet meer uit het vaatje krijg.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #20 Gepost op: 01-04-2013 12:18 u »
Bedankt voor de tips. Gisteravond heb ik wat suikerwater en gist toegevoegd. Koudhoppen lijkt me geen goed idee, omdat ik de hop dan niet meer uit het vaatje krijg.

Je kan ook koudhoppen met pellets..Gaat ook prima! :)

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #21 Gepost op: 01-04-2013 12:23 u »
Bedankt voor de tips. Gisteravond heb ik wat suikerwater en gist toegevoegd.
Met een waterslot? Of is het vat niet helemaal dicht?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.323
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #22 Gepost op: 01-04-2013 12:32 u »
Met een waterslot? Of is het vat niet helemaal dicht?

Hout ademt  :)

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #23 Gepost op: 01-04-2013 13:31 u »
Ik vind het een geniaal idee!

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.727
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #24 Gepost op: 01-04-2013 14:50 u »
Getver, dit gaat een trend worden, de prijs van eiken begint al weer te stijgen ;)

Ingo

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #25 Gepost op: 01-04-2013 16:04 u »
Je kan ook koudhoppen met pellets..Gaat ook prima! :)
Die heb ik niet en wil ik ook niet eigenlijk.
Ik wil geen hop in het vat, eerst kijken wat het hout doet.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #26 Gepost op: 01-04-2013 16:33 u »
Getver, dit gaat een trend worden, de prijs van eiken begint al weer te stijgen ;)

Ingo
Eiken vaatjes zijn inderdaad erg duur. Zo'n vaatje als ik heb, kost in twee liter uitvoering nieuw € 90 bij Brouwmarkt. Mijn vijflitervaatje is echter uit 1973.

Offline Christian1990

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • Wie bier zaait, zal whisky oogsten.
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #27 Gepost op: 10-04-2013 15:25 u »
Super experiment, mocht het smaken laat het weten.. ;-) Welke gist heb je toegevoegd, een pils gist of een speciaalbiergist?

ThomasM

  • Gast
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #28 Gepost op: 10-04-2013 15:39 u »
Kijken of je een sour erin kan maken! (geuze/lambiek)

Offline stinkmuis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Bier vlekt niet? moet je mijn keuken soms zien :-)
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #29 Gepost op: 10-04-2013 16:06 u »
Leuk! Ik wil ook nog altijd een vaatje van een liter of 5 ergens vandaan halen om wat bier op te rijpen. is er helaas nog steeds niet van gekomen. Misschien de 2 liter vaatjes van Brouwland wel een leuk idee. Vind € 90,00 alleen wel wat duur voor een experiment.

Offline Ralph

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 206
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #30 Gepost op: 10-04-2013 16:51 u »
Leuk experiment! Ben benieuwd naar de uitkomst. Hoeveel suiker heb je toegevoegd?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #31 Gepost op: 10-04-2013 16:58 u »
Kijken of je een sour erin kan maken! (geuze/lambiek)

Heb dit nu al een paar keer van je gelezen, waarom noem je het steeds "sour"?
Zuurbier kan natuurlijk ook, of noem het beestje bij z'n naam: geuze/Lambiek, Vlaams oud bruin/rood, Berliner weisse, enz?

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #32 Gepost op: 10-04-2013 21:02 u »
Super experiment, mocht het smaken laat het weten.. ;-) Welke gist heb je toegevoegd, een pils gist of een speciaalbiergist?
Er is wat gemengde gist aan toegevoegd.  :nut: Eerst wat bodempjes uit leeggedronken flessen en toen nog een restje WB06  :gistsmile:

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #33 Gepost op: 10-04-2013 21:03 u »
Leuk experiment! Ben benieuwd naar de uitkomst. Hoeveel suiker heb je toegevoegd?
Een gram of 20 opgelost in water.
Later nog wat SG monsters van mijn Wiener Weize  :gistsmile:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.727
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #34 Gepost op: 10-04-2013 21:07 u »
Later nog wat SG monsters van mijn Wiener Weize  :gistsmile:

Mooi zo'n dumpvat :) gewoon alle restjes er in en Kiek'n Wat' Wort,

Ingo

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #35 Gepost op: 10-04-2013 21:10 u »
Kijken of je een sour erin kan maken! (geuze/lambiek)
Ik wil er eerst een aantal keer een zwaar bier in gaan barrel-agen.

Daarna zie ik wel verder. Voor een lambiek is het vat te klein denk ik.

Ik heb het Berkelbachtopic van Adrie gevolgd en wil zoiets misschien gaan doen. Dan of een deel in hout en de rest in glas of steeds afwisselend 5 liter in hout en dan mengen met glas en dan weer 5 liter mengsel in hout enz.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #36 Gepost op: 20-04-2013 20:22 u »
Vandaag gebotteld na drie weken barrel agen. Ik had er een nieuw kraantje opgezet, maar daar loopt het bier erg langzaam uit   :geduld: .
De smaak is veranderd. Na het hergisten eens kijken of er wat uit te halen is wat smaken betreft.
Ik heb het vat weer gevuld met water. Hoe ik het vat het beste nat kan bewaren is me nog niet geheel duidelijk.
Hier onder nog wat plaatjes:


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.727
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #37 Gepost op: 21-04-2013 01:46 u »
Hoe ik het vat het beste nat kan bewaren is me nog niet geheel duidelijk.

Lijkt me evident ;) gevuld met (jong)bier

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #38 Gepost op: 21-04-2013 12:26 u »
Hoe ik het vat het beste nat kan bewaren is me nog niet geheel duidelijk.

Die schultenbräu was daarvoor toch bedoeld?
Nu had je dus je volgende bier klaar moeten hebben staan.
Of je hebt te vroeg gebotteld. :)

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #39 Gepost op: 21-04-2013 19:56 u »
Die Schultenbrau was om te kijken wat 3 weken lageren op hout doet. Mijn volgende bier staat nog niet klaar. Ik ga dinsdag weer brouwen. Misschien dan 5 litertjes extra maken om het vat weer met bier vol te krijgen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #40 Gepost op: 21-04-2013 20:08 u »
Was het dan niet handiger geweest om ook pas dinsdag de Schultenbräu te bottelen? :weetniet:
3 weken of 3 weken en 3 dagen zal wel niet zoveel uitmaken me dunkt. ;D

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #41 Gepost op: 21-04-2013 20:28 u »
Was het dan niet handiger geweest om ook pas dinsdag de Schultenbräu te bottelen? :weetniet:
3 weken of 3 weken en 3 dagen zal wel niet zoveel uitmaken me dunkt. ;D
Dat maakt ook niet zoveel uit, maar ik had niet gepland het brouwsel van dinsdag op het vat te gaan lageren.

ALs ik het goed volg is er geen goede manier om het vat nat (maar zonder bier erin) te bewaren?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #42 Gepost op: 21-04-2013 20:38 u »
Ik heb geen vat.
Vullen met water kan, maar qua microorganisme ontwikkeling zou ik liever iets zoals bier nemen. Is slechts gevoelsmatig en niet onderbouwd. ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.519
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #43 Gepost op: 21-04-2013 22:40 u »
Om die micro-organisme ontwikkeling tegen te gaan zou je water kunnen aanzuren tot een pH van 4.0.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #44 Gepost op: 22-04-2013 19:25 u »
Mja, dan kan er nog best wat groeien...
Bier is best speciaal, de combi van een lage pH, alcohol en hop.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.519
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #45 Gepost op: 22-04-2013 20:01 u »
Mja, dan kan er nog best wat groeien...
Bier is best speciaal, de combi van een lage pH, alcohol en hop.

Klopt natuurlijk, maar aanzuren is zo gedaan en geeft wel een bepaalde bescherming. Niet ieder micro-organisme kan bij een dergelijke pH overleven. Om de bescherming groter te maken zou je ook naar een pH van 3,5 kunnen gaan.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #46 Gepost op: 22-04-2013 20:19 u »
Bedankt voor de tips.
Ik heb alleen geen materiaal om zo'n lage pH te meten. Hoeveel ml fosforzuur zou dat ongeveer moeten zijn op 5 liter water?

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #47 Gepost op: 22-04-2013 22:24 u »
Limited edition  :biersmile:    Limited edition   :nut:    Limited edition   >:D    Limited edition   samenvol    Limited edition   :verbergen:

 ;D

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.202
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #48 Gepost op: 22-04-2013 22:28 u »
 ;D Meer bagger aged. Laat ze smaken :D

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #49 Gepost op: 22-04-2013 22:42 u »
;D Meer bagger aged. Laat ze smaken :D
:-[ Ik ben benieuwd  :weetniet:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #50 Gepost op: 22-04-2013 23:06 u »
Niet alvast iets geproefd bij het bottelen?

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #51 Gepost op: 22-04-2013 23:59 u »
Niet alvast iets geproefd bij het bottelen?
Jawel, maar ik kon het niet echt thuisbrengen.
Over een paar weken de gewone en de BA naast elkaar proeven.

Offline Christian1990

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • Wie bier zaait, zal whisky oogsten.
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #52 Gepost op: 28-04-2013 23:41 u »
Vermoedelijk een tanine smaak, en een combinatie van gist smaken. :proost:

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #53 Gepost op: 01-05-2013 21:45 u »
Zij aan zij geproefd. De BA versie heeft een wrang en minder fris smaakje, is bijna helder en heeft iets minder stevig schuim dan de gewone. Er zit ook een beetje een muf geurtje aan. Twee matige/slechte bieren. Of de BA beter is dan de gewone, daar doe ik geen uitspraken over. Ik zal wat te proeven meenemen naar het pre-ONK  :biersmile:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #54 Gepost op: 01-05-2013 23:35 u »
De BA versie heeft een wrang en minder fris smaakje, is bijna helder en heeft iets minder stevig schuim dan de gewone. Er zit ook een beetje een muf geurtje aan.

En dat ga je straks ook doen met je eigen bieren...
Lekker joh, dat barrel aged! ;) ;D

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #55 Gepost op: 02-05-2013 00:00 u »
En dat ga je straks ook doen met je eigen bieren...
Lekker joh, dat barrel aged! ;) ;D
Met een flinke cara quadrupel proef je dat allemaal niet zo. Dan wordt het waarschijnlijk gewoon portoriseren in de derde versnelling  ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.519
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #56 Gepost op: 02-05-2013 07:28 u »
Lekker joh, dat barrel aged! ;) ;D

De hype rond barrel aged snap ik eerlijk gezegd ook niet. Een berg oxidatie waarvoor flink betaald moet worden. Als het te doen is om een smaak van het vat kun je ook een beetje whiskey, sherry, wijn of wat dan ook in een vat zit toevoegen en wat eiken snippers gebruiken. Heb je veel meer controle over de oxidatie van je bier.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #57 Gepost op: 02-05-2013 07:46 u »
Op een houten vat laten verzuren met de juiste culturen zoals bijvoorbeeld de Wageningse Megablend, dat vind ik dan weer wel interessant(er).
Voor enkel een houtsmaak kan je inderdaad ook snippers gebruiken.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.727
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #58 Gepost op: 02-05-2013 17:11 u »
ALs ik het goed volg is er geen goede manier om het vat nat (maar zonder bier erin) te bewaren?

Een document over het omgaan met vaten dat ik net tegen kwam:
http://morewinemaking.com/public/pdf/wobcg.pdf

Ingo

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.323
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #59 Gepost op: 03-05-2013 13:25 u »
Als het te doen is om een smaak van het vat kun je ook een beetje whiskey, sherry, wijn of wat dan ook in een vat zit toevoegen en wat eiken snippers gebruiken.

Dat is niet hetzelfde! En zal dus ook niet dezelfde smaak aan het bier geven...

En proef jij (of heb je geproefd) die "berg oxidatie" in alle BA bieren die je geproefd hebt?  :weetniet: :)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #60 Gepost op: 03-05-2013 17:15 u »
De hype rond barrel aged snap ik eerlijk gezegd ook niet. Een berg oxidatie waarvoor flink betaald moet worden. Als het te doen is om een smaak van het vat kun je ook een beetje whiskey, sherry, wijn of wat dan ook in een vat zit toevoegen en wat eiken snippers gebruiken. Heb je veel meer controle over de oxidatie van je bier.

Hulde voor deze opmerking.
Ze verzinnen nu echt van alles: Cognac, Calvados en Whiskey vaten.
Gaat het nu om het bier of de drank die in het vat heeft gezeten?
Als ik trek heb in een Cognac, dan neem ik wel een Cognac.

Het enige goede bier in die klasse is de Beerskey.
Die heeft de Wiskey smaak van zichzelf door de mout.
Heb je geen oude vaten voor nodig.



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.519
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #61 Gepost op: 03-05-2013 22:06 u »
En proef jij (of heb je geproefd) die "berg oxidatie" in alle BA bieren die je geproefd hebt?  :weetniet: :)

Ik proef allerlei smaakjes die niet echt fris te noemen zijn. Papier, karton en dergelijke proef inderdaad niet altijd. Wel smaakjes waarvan ik denk: waarom heb ik in hemelsnaam zo veel betaald voor dit bier.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.323
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #62 Gepost op: 03-05-2013 22:52 u »
Ik proef allerlei smaakjes die niet echt fris te noemen zijn. Papier, karton en dergelijke proef inderdaad niet altijd. Wel smaakjes waarvan ik denk: waarom heb ik in hemelsnaam zo veel betaald voor dit bier.

Dus dat heb je dan ook bij lambieken en geuzes die hebben nog veel langer op houten vaten gelegen... :)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #63 Gepost op: 03-05-2013 23:42 u »
Hopmans - de-man-van-de->50IBU IPA- vriend! Beerskey is echt een eerlijk bier zonder al die houten vaten blah blah.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.519
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #64 Gepost op: 03-05-2013 23:54 u »
Dus dat heb je dan ook bij lambieken en geuzes die hebben nog veel langer op houten vaten gelegen... :)

Bij zure bieren heb ik dat veel minder. Op een of andere manier heb je bij zure bieren veel minder last van oxidatie.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.323
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #65 Gepost op: 04-05-2013 00:27 u »
Op een of andere manier heb je bij zure bieren veel minder last van oxidatie.

Nog een lastig iets dat hele oxidatie verhaal, spoken, soms wel, soms niet... :nut:  ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.519
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #66 Gepost op: 04-05-2013 09:17 u »
Nog een lastig iets dat hele oxidatie verhaal, spoken, soms wel, soms niet... :nut:  ;D

Tsja, dat is het geval met zowat alles wat met brouwen van bier van doen heeft.
- Soms infectie soms niet.
- Soms last van gekookte groentesmaak soms niet.
- Soms last hebben van diacetyl en soms niet.
- Soms veel esters soms niet.

En ja, soms snel oxidatie en soms niet.

Als je een bepaalde smaakafwijking niet wilt hebben in je bier moet je preventieve maatregelen nemen. Het feit dat je geen last hebt van een smaakafwijking bij een bepaald bier wil niet zeggen dat je nooit geen last van kunt krijgen.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #67 Gepost op: 04-05-2013 09:36 u »
Dat is niet hetzelfde! En zal dus ook niet dezelfde smaak aan het bier geven...

En proef jij (of heb je geproefd) die "berg oxidatie" in alle BA bieren die je geproefd hebt?  :weetniet: :)

Hahaha, toevallig deze week een barrel aged bier van een Nederlandse brouwerij (waarvan ik de naam even niet noem) geproefd. Zat nu een maand of 9 op fles. Oxidatie, zuur (ja, allebei), ook een beetje hout.

Maar eerlijk is eerlijk, het was best lekker, ondanks dat het totaal niet meer leek op het hetzelfde bier (ook barrel aged) een maand of 8 geleden. Toen was het in ieder geval niet zuur en zat er meer houtsmaak aan.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Schultenbräu Barrel-Aged
« Reactie #68 Gepost op: 04-05-2013 12:20 u »
Hopmans - de-man-van-de->50IBU IPA- vriend! Beerskey is echt een eerlijk bier zonder al die houten vaten blah blah.
Ik heb hem al een paar weken in huis. Binnenkort maar eens goed voor gaan zitten.  :biersmile:

Tags: