Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eikenkrullen in nagisting  (gelezen 6302 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 411
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Eikenkrullen in nagisting
« Gepost op: 27-03-2013 19:09 u »
Hallo,
Ik krijg maar twee berichten op dit forum over eikenkrullen.  :huilen: Daarom maar de volgende vraag. Hoe steriel is een zakje eikenhout snippers. Kan dat zo in het (na)vergistingvat  :weetniet:  Kan ik zelf eikenkrullen steriel maken? Wie heeft ervaring hiermee?

 :degroeten:
Auke

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Menno071

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: eiken krullen in nagisting
« Reactie #1 Gepost op: 27-03-2013 19:11 u »
Is het niet mogelijk om het (hop-)zakje vlak voor gebruik een kwartiertje te koken, en daarna de snippers toe te voegen?

Offline Dorstige Alexander

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: be
  • op één been kan je niet staan
Re: eiken krullen in nagisting
« Reactie #2 Gepost op: 27-03-2013 19:13 u »
Bewaren in pure alcohol of zo?

Offline Menno071

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: eiken krullen in nagisting
« Reactie #3 Gepost op: 27-03-2013 20:27 u »
Geeft het dan geen smaak af aan het alcohol?

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: eiken krullen in nagisting
« Reactie #4 Gepost op: 27-03-2013 20:31 u »
Ik denk dat je ze beter even kunt koken in een beetje water, anders geven ze teveel tannines af aan je bier en dan wordt het erg wrang.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.721
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: eiken krullen in nagisting
« Reactie #5 Gepost op: 27-03-2013 20:56 u »
Kun je dit ook doen met eikenkrullen van zeg een meubelmakerij? Die gebruiken vaak blank en schoon hout. Vraag me af of het dan alleen om de houtsmaak gaat of moet het ook echt als vat gedient te hebben voor t een of ander?

Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 411
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Re: eiken krullen in nagisting
« Reactie #6 Gepost op: 27-03-2013 21:05 u »
Kun je dit ook doen met eikenkrullen van zeg een meubelmakerij? Die gebruiken vaak blank en schoon hout. Vraag me af of het dan alleen om de houtsmaak gaat of moet het ook echt als vat gedient te hebben voor t een of ander?

Ik wil blank/onbehandeld hout gebruiken (heb ik royaal op voorraad) Zodra je behandeld hout gaat gebruiken kun je het bier wel weggooien. Houten duigen van een drankenton kan natuurlijk wel maar ik wil geen ongerechtigheden in mijn bier vandaar de vraag: hoe krijg ik het steriel.
Bovenstaande opmerking van KC vind ik zelf wel een redelijke oplossing en ga ik maar eens uitproberen.
 :degroeten:
Auke

Offline Cisdevésser

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Brouwen, Bottelen..........Genieten
Re: eiken krullen in nagisting
« Reactie #7 Gepost op: 27-03-2013 21:18 u »
Hallo,

Ik zou de eikensnippers een uurtje in de oven stoppen, dan zijn ze steriel en meteen getoast.
Van daaruit meteen in het gistingsvat.

Groetjes... Cis


Offline justDick

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Land: nl
  • Brouwerij 't Mallehuis
Re: eiken krullen in nagisting
« Reactie #8 Gepost op: 27-03-2013 21:26 u »
Hoi,

Ik zie dat Cis me voor was.
Hier een kort artikeltje http://www.twortwat.nl/t-4/nieuws.detail?item_id=1336589659&type=4&back=1&page=/artikelen.
Daarna een maand of langer laten weken in whisky of port geeft nog meer smaak.

groeten, Dick

Offline Pepe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Niet gehinderd door enige kennis .....
Re: eiken krullen in nagisting
« Reactie #9 Gepost op: 27-03-2013 21:27 u »
Of iets grovere stukken eikenhout even behandelen met een brander. Dan heb je ook enigszins de mate van verkolen/toasten in de hand.
Dit doe ik ook voor mijn destillaten. Wel oppassen met de hoeveelheid.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.147
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: eiken krullen in nagisting
« Reactie #10 Gepost op: 27-03-2013 21:34 u »
Je kan ook eiken snippers kopen bij Brouwland. Lijkt mij handiger.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.797
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eikenkrullen in nagisting
« Reactie #11 Gepost op: 27-03-2013 21:44 u »
Hallo,
Ik krijg maar twee berichten op dit forum over eikenkrullen.  :huilen:

Als je zoekt naar "eiken" krijg je ruim 120 treffers. Daar zitten veel topics bij over eiken vaatjes. Als je zoekt op "snippers eiken" krijg je meer relevante resultaten (22 stuks).

Veel plezier bij het lezen van de resultaten. Er is namelijk best aardige informatie over dit onderwerp op het forum te vinden.

Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 411
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Re: Eikenkrullen in nagisting
« Reactie #12 Gepost op: 27-03-2013 22:01 u »
Als je zoekt naar "eiken" krijg je ruim 120 treffers. Daar zitten veel topics bij over eiken vaatjes. Als je zoekt op "snippers eiken" krijg je meer relevante resultaten (22 stuks).

Veel plezier bij het lezen van de resultaten. Er is namelijk best aardige informatie over dit onderwerp op het forum te vinden.

Geweldig toch zo'n forum! :groots:
Bedankt Jacques, ik zal volgende keer uitgebreider zoeken.

Wat mij betreft is mijn vraag voldoende beantwoord;  iedere meedenker bedankt.

 :degroeten:
Auke


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.854
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Eikenkrullen in nagisting
« Reactie #13 Gepost op: 28-03-2013 08:14 u »
Ik had ook laatst wat onbehandelde eikensnippers van een meubelmaker gekregen. Die heb ik in een pakketje van aluminiumfolie boven een vlam van het fornuis rustig laten opwarmen. Hiermee krijg je een mooiere smaak en het hele handeltje is goed warm geworden. Het gevaar is dan wel dat er bepaalde delen meer warmte krijgen. Ik heb het ongeveer 10 cm boven de vlam gehouden en dan 10 minuten.

Offline Menno071

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eikenkrullen in nagisting
« Reactie #14 Gepost op: 28-03-2013 08:19 u »
De hoeveelheid tannines die worden afgegeven heb je zelf in de hand door de duur dat je de snippers toevoegt, alsmede de hoeveelheid snippers die je gebruikt...

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.721
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Eikenkrullen in nagisting
« Reactie #15 Gepost op: 16-05-2013 18:59 u »
Ik vroeg me af of het hier dus ook mee gaat:

Is dit te doen of is het te fijn? Zou het in dat laatste geval ook kunnen in een hopkookzakje? Dit geldt natuurlijk alleen voor de nagisting.

Offline Pepe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Niet gehinderd door enige kennis .....
Re: Eikenkrullen in nagisting
« Reactie #16 Gepost op: 16-05-2013 23:16 u »
Hoe dunner de stukken, des te sneller trekt de smaak in het bier. Met schaafsel vergoot je het oppervlak aanzienlijk en diffunderen de stofjes sneller. Het kan prima met schaafsel maar pas op dat je niet teveel toevoegt.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.721
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Eikenkrullen in nagisting
« Reactie #17 Gepost op: 17-05-2013 00:09 u »
Hoe dunner de stukken, des te sneller trekt de smaak in het bier. Met schaafsel vergoot je het oppervlak aanzienlijk en diffunderen de stofjes sneller. Het kan prima met schaafsel maar pas op dat je niet teveel toevoegt.
Serieus?? Oh dat is dan wel beter werk! Dan ga ik morgen nog een paar kilo halen.
Denk alleen dat het branden/roosteren van de krullen wat lastiger zal zijn.

Oh en dan beter los toevoegen of in een hopzakje?

Wat is overigens het risico van teveel toevoegen?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Eikenkrullen in nagisting
« Reactie #18 Gepost op: 17-05-2013 09:38 u »
Denk alleen dat het branden/roosteren van de krullen wat lastiger zal zijn.

Goed inpakken in aluminiumfolie zoals Gerb suggereerde.
Als het zo dun is zal het wel goed ontvlambaar zijn dus oppassen.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.721
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Eikenkrullen in nagisting
« Reactie #19 Gepost op: 17-05-2013 09:42 u »
Goed inpakken in aluminiumfolie zoals Gerb suggereerde.
Als het zo dun is zal het wel goed ontvlambaar zijn dus oppassen.
William, je kent me toch. Ik experimenteer nooit met gevaarlijke dingen ;)

Maar wel een goeie tip. Thanks

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Eikenkrullen in nagisting
« Reactie #20 Gepost op: 17-05-2013 09:50 u »
William, je kent me toch. Ik experimenteer nooit met gevaarlijke dingen ;)

 ;D  Op soortgelijke wijze is bij mij al eens bakpapier in de oven in de fik gevlogen (raakte een warme spiraal).

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Eikenkrullen in nagisting
« Reactie #21 Gepost op: 17-05-2013 10:33 u »
Enig idee hoeveel gram er in 20 l zou moeten om iets van smaak te hebben? En voor hoelang, 2 weken lageren bijvoorbeeld?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.721
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Eikenkrullen in nagisting
« Reactie #22 Gepost op: 17-05-2013 23:01 u »
Ik ga zo wat van die krullen bakken in de oven op 180°C. Welke tijd kan ik daarvoor het beste aanhouden?

Tags: hout rijpen