Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mini houtenvat - voor "Barrel Aged" lageren  (gelezen 7077 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Mini houtenvat - voor "Barrel Aged" lageren
« Gepost op: 27-03-2013 13:28 u »
Mijn vader kwam vandaag met zijn oude eikenhouten vaatje aanzetten. Het is niet groot, 3-5 liter. Zou dit geschikt zijn om een mini lambiek in te vergisten? Alleen het kraantje lekt een beetje, maar daar kan evt een rubberstop in.

Advies graag!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Mini houtenvat - Lambiekwaardig?
« Reactie #1 Gepost op: 27-03-2013 13:31 u »
Weet je waarvoor het vaatje is gebruikt?

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Mini houtenvat - Lambiekwaardig?
« Reactie #2 Gepost op: 27-03-2013 14:12 u »
Weet je waarvoor het vaatje is gebruikt?
Heeft ooit wijn ingezeten en al heel lang niets meer.
Mijn vader heeft het uit elkaar gehad, schoongemaakt en weer gemonteerd. Het is blank van binnen en schoon.

Offline Homme

  • De Wortketel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
    • Jonge Beer Brouwerij
Re: Mini houtenvat - Lambiekwaardig?
« Reactie #3 Gepost op: 27-03-2013 14:15 u »
Het lijkt mij een vaatje waar sterke drank in heeft gezeten. [ok wijn dus; tussentijdse post zo snel niet gezien]
Als hij goed ruikt zou je hem kunnen gebruiken. Alleen door de kleine inhoud is er relatief veel oppervlakte, dus ook veel verdamping van de inhoud. En het hout, of de voorgaande drank zal een relatief hoge invloed hebben op de smaak. Misschien daarom de inhoud er niet te lang in laten zitten. Gewoon proberen dus.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.663
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Mini houtenvat - Lambiekwaardig?
« Reactie #4 Gepost op: 27-03-2013 17:08 u »
Je kunt het vaatje aan de buitenkant in de paraffine zetten om het minder luchtdoorlatend te maken. Verder, inderdaad gewoon proberen.

Ingo

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Mini houtenvat - Lambiekwaardig?
« Reactie #5 Gepost op: 28-03-2013 09:16 u »
Voor die 3-5 liter zou ik het dan zeker proberen - leuk experiment toch?

Persoonlijk zou ik niet meteen lambiek proberen, maar een deel van een andere batch 2 of 3 weken laten lageren hierop.


Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Mini houtenvat - Lambiekwaardig?
« Reactie #6 Gepost op: 28-03-2013 10:27 u »
Voor die 3-5 liter zou ik het dan zeker proberen - leuk experiment toch?

Persoonlijk zou ik niet meteen lambiek proberen, maar een deel van een andere batch 2 of 3 weken laten lageren hierop.
Hierover heb ik gisteren ook nog zitten nadenken.
Ik denk dat ik een deel van een brouwsel hierin ga "barrel age-en". Dan kunnen ze meteen voor 5,- per fles in het schap  ;D.

Hoe kan ik het vaatje in de tussentijd het beste bewaren? Hij staat nu vol water, maar het kraantje lekt een beetje.

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Mini houtenvat - Lambiekwaardig?
« Reactie #7 Gepost op: 28-03-2013 10:35 u »
Dan kunnen ze meteen voor 5,- per fles in het schap  ;D.

Dat is nog aan de lage kant! ;)


Met het opslaan heb ik geen ervaring... Lambiekbrouwers, kom er maar in!

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.663
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Mini houtenvat - Lambiekwaardig?
« Reactie #8 Gepost op: 28-03-2013 10:49 u »
Hoe kan ik het vaatje in de tussentijd het beste bewaren?

Als je het vat lang wilt laten staan, vullen met water met een beetje kaliumdisulfiet (E224) tegen schimmels.

Je kunt aan het bier dat je op het vat zet ook een bodempje Orval voor wat Brett toevoegen en dan een (half) jaar laten staan. Wel af en toe bijvullen.

Ingo

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Mini houtenvat - Lambiekwaardig?
« Reactie #9 Gepost op: 28-03-2013 16:37 u »
Als je het vat lang wilt laten staan, vullen met water met een beetje kaliumdisulfiet (E224) tegen schimmels.
Is dat hetzelfde als kaliummetabisulfiet?
Zo ja , kan ik dan Vinoferm Campden gebruiken?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.663
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Mini houtenvat - Lambiekwaardig?
« Reactie #10 Gepost op: 28-03-2013 18:33 u »
Ja

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mini houtenvat - Lambiekwaardig?
« Reactie #11 Gepost op: 28-03-2013 18:41 u »
Sulfiet doet toch juist niet zoveel tegen schimmels?
Kan me verhalen herinneren van watersloten die met sulfietwater waren gevuld waarin schimmel welig tierde... ;D

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Mini houtenvat - Voor "Barrel Aged" lageren
« Reactie #12 Gepost op: 29-03-2013 07:51 u »
Dat geeft veel duidelijkheid  :weetniet: .

Als ik het vaatje ga gebruiken, moet het dan nog gespoeld of ontsmet worden?

Ik wil er als eerste een Duvel kloon in lageren en dan de glasgelagerde en de houtgelagerde vergelijken.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.663
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Mini houtenvat - voor "Barrel Aged" lageren
« Reactie #13 Gepost op: 29-03-2013 09:02 u »
Ik weet niet anders dan bewaren onder sulfiet. Je kunt er ook een zwavelwiek in verbranden. Als iemand een alternatief weet hoor ik dat graag. Ik ben niet zo gek op dat sulfiet en een van mijn drinkebroeders is er zwaar allergisch voor.

Onderstaande geknipt en geplakt van de Brouwmarkt site:

Citaat
    Ontsmetten/in gebruiknemen van een nieuw vat: Vul het vat met een oplossing van 10 g wijnsteenzuur/liter water en laat 4 5 dagen staan. Nadien ledigen, goed laten uitdruppen en ontsmetten met een zwavelwiek. Onmiddellijk vullen met wijn (zachtjes vullen). Nieuwe vaten geven veel tannines af. Laat de wijn niet te lang op het vat rijpen en controleer regelmatig de smaakevolutie!

    In gebruiknemen van een gebruikt vat: Reinig het vat grondig met watervrije soda (1 kg soda op 10 liter heet water) en gebruik indien mogelijk een borstel of ketting om de binnenwand te schuren. Spoel daarna grondig 3 x  na met zuiver water. Vul de ton met een oplossing van 10 g wijnsteenzuur/liter water en laat gedurende 2 3 dagen trekken. Laat leeglopen en goed uitdruppen en ontsmet door verbranding van een zwavelwiek (1/4de wiek/100 liter).

    Een leeg vat bewaren: Houten vaten zijn eigenlijk niet bedoeld om leeg te bewaren! Moet het toch eens, laat dan nooit droesem of een restje wijn in het houten vat liggen! Na overheveling altijd dadelijk spoelen met zuiver water. Laat het vat daarna een dag uitdruppen en verbrand een zwavelwiek (1/4de zwavelwiek per 100 liter inhoud). Dicht het vat goed af met een houten of siliconen stop en bewaar op een vochtige en koele plaats (70% vochtigheid, 12 17C). Iedere 3 maanden opnieuw een stukje zwavelwiek verbranden.

... maar ik zou een houten vat nooit droog laten staan ;)

Ingo

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Mini houtenvat - voor "Barrel Aged" lageren
« Reactie #14 Gepost op: 29-03-2013 09:43 u »
Ik weet niet anders dan bewaren onder sulfiet. Je kunt er ook een zwavelwiek in verbranden. Als iemand een alternatief weet hoor ik dat graag. Ik ben niet zo gek op dat sulfiet en een van mijn drinkebroeders is er zwaar allergisch voor.

Onderstaande geknipt en geplakt van de Brouwmarkt site:

... maar ik zou een houten vat nooit droog laten staan ;)

Ingo
Het vat is schoon van binnen. De openingen zijn ongeveer 1,5 cm rond. Hoe zou ik daar een zwavelwiek in moeten verbranden?
Ik ga denk ik voor de sulfiet variant. Wat moet de concentratie daarvan zijn voor het nat bewaren van het vat?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mini houtenvat - voor "Barrel Aged" lageren
« Reactie #15 Gepost op: 29-03-2013 09:56 u »
Wat denk je dat de toegevoegde waarde is van het sulfiet?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.854
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Mini houtenvat - voor "Barrel Aged" lageren
« Reactie #16 Gepost op: 29-03-2013 10:04 u »
Heijligerd, ik wil je met alle liefde een zwavelwiek sturen. Eentje is volgens mij voldoende voor een 100 liter vat. In de brand steken en aan een ijzerdraadje in het vat laten zakken. Wel een beetje water onderin zetten. Binnen 2-3 dagen erna vullen met wort/bier

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Mini houtenvat - voor "Barrel Aged" lageren
« Reactie #17 Gepost op: 29-03-2013 10:28 u »
Wat denk je dat de toegevoegde waarde is van het sulfiet?
Misschien toch geen toegevoegde waarde  :weetniet:

Toch beter om een zwavelwiek te gebruiken?

Zou ik nog wijnsteenzuur nodig hebben?
Citaat
Vul de ton met een oplossing van 10 g wijnsteenzuur/liter water en laat gedurende 2 3 dagen trekken. Laat leeglopen en goed uitdruppen en ontsmet door verbranding van een zwavelwiek (1/4de wiek/100 liter).

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.663
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Mini houtenvat - voor "Barrel Aged" lageren
« Reactie #18 Gepost op: 29-03-2013 10:47 u »
Misschien toch geen toegevoegde waarde  :weetniet:
Toch beter om een zwavelwiek te gebruiken?
Zou ik nog wijnsteenzuur nodig hebben?

Je schrijft eerder in de draad dat het vat schoongemaakt is, blank van binnen. Is er dus aan geschuurd / geschaafd? In dat geval zou ik er niets aan doen en eerst een kratje pils in mikken en een paar weken laten staan (of zo'n aangezoet bokje plus een orvalletje) . Als daar niets geks mee gebeurd een doel gerichter bier er in.

Ingo

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Mini houtenvat - voor "Barrel Aged" lageren
« Reactie #19 Gepost op: 29-03-2013 16:09 u »
Keuzes, keuzes. Wat zal ik toch doen  :nut:  :weetniet:

Gerben, ik maak graag gebruik van je aanbod. Je krijgt zo een PB-tje.

Je schrijft eerder in de draad dat het vat schoongemaakt is, blank van binnen. Is er dus aan geschuurd / geschaafd? In dat geval zou ik er niets aan doen en eerst een kratje pils in mikken en een paar weken laten staan (of zo'n aangezoet bokje plus een orvalletje) . Als daar niets geks mee gebeurd een doel gerichter bier er in.

Ingo
Ik denk dat ik dat maar doe (met pils dan), voordat er echt bier in kan moet ik nog een andere kraan hebben. Van deze is de kurkafdichting lek. Het vat is overigens 5 liter.

Tags: hout rijpen