Gestokte vergisting

Gestart door Jacques, 20-03-2013 23:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

In de serie over de vergisting is er ook een artikel aangemaakt over gestokte vergisting.

Opmerkingen, aanvullingen, commentaar zijn weer welkom.

En weer dank ik William voor zijn opbouwende kritiek op het concept.

EBC

In de derde zin komt nog het woord 'verstokte' voor...

De labo vergisting doe je nu om een afwijking vast te stellen. Dat kan natuurlijk.
Beter is het om bij elk brouwsel een labo vergisting te doen. Dan weet je altijd wanneer het is uitgegist en je kunt gaan bottelen.

EBC

Ik denk dat ik iets mis over temperatuurschommelingen. Volgens mij ook een reden voor het voortijdig stoppen. Vooral de temperatuur tijdens de nagisting constant houden en iets opvoeren helpt stoppen voorkomen.

Jacques

Citaat van: EBC op 21-03-2013  07:56 uIn de derde zin komt nog het woord 'verstokte' voor...
Aangepast.

Citaat van: EBC op 21-03-2013  07:56 uDe labo vergisting doe je nu om een afwijking vast te stellen. Dat kan natuurlijk.
Beter is het om bij elk brouwsel een labo vergisting te doen. Dan weet je altijd wanneer het is uitgegist en je kunt gaan bottelen.
Elke keer een labo vergisting uitvoeren is nergens voor nodig. Pas uitvoeren als je twijfels hebt is veel efficiƫnter.
Vergeet niet dat in de praktijk zelden of nooit de labo vergisting ook gehaald wordt. Dat zelfs zo bij professionele brouwerijen.

Jacques

Citaat van: EBC op 21-03-2013  08:00 uIk denk dat ik iets mis over temperatuurschommelingen. Volgens mij ook een reden voor het voortijdig stoppen. Vooral de temperatuur tijdens de nagisting constant houden en iets opvoeren helpt stoppen voorkomen.

In het artikel is aandacht besteed aan temperatuurschommelingen. Naar aanleiding van jouw opmerking heb de tekst iets gewijzigd zodat meer tot uitdrukking komt dat het geldt voor zowel de hoofd- als nagisting.

bjorri

Typo, ergens halverwege:
CiteerHert gaat dan vooral om vitaminen

Zou ik eerder zoeken in materiaal hoofdstuk, (in een klok-klepel situatie):
CiteerVoor het behoud van van een plastic wijndief of automatische hevel kun je overigens het beste geen alcohol gebruiken voor het desinfecteren.

Zelf heb ik als test een keer een suikerklontje in de mandfles laten vallen, omdat er na een paar uur een mooi randje schuim op het jongbier kwam was ik zeker van voldoende vitale gist (en daarna heb ik geleerd dat een refractometerwaarde omgerekend moet worden)

Jacques

Typo gecorrigeerd.

Over materiaalkeuzes kan inderdaad nog een zeer uitgebreid artikel geschreven worden. Op deze plek vond ik het relevant om het zijsprongetje te maken omdat het desinfecteren in dit geval zeer gewenst is.

bjorri

 :duimop:

Hoe relevant, slim of dom was mijn simpele test of er nog actieve gist aanwezig was?

RobinB

Citaat van: bjorri op 21-03-2013  11:31 uHoe relevant, slim of dom was mijn simpele test of er nog actieve gist aanwezig was?

Volgens mij zegt je test niks over actieve gist, maar slechts iets over ontwijkend CO2.
Dat kan ook komen door de nucleatiekernen die je introduceert met het suikerklontje... ;)

bjorri

OK, daar heb je een punt. Dank voor je antwoord.

Vergelijkbare Topics (1)

22485

Gestart door Jacques


Reacties: 21
Gelezen: 21419


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.