Discussies tbv Wiki-Hobbybrouwen.nl > Discussies tbv Wiki-Hobbybrouwen.nl

Vergistingsgraad

(1/5) > >>

Jacques:
Na de nodige inspanning is het mij net gelukt om de wiki pagina over de vergistingsgraad af te ronden.
Het is een zeer uitgebreid artikel met vermelding van bronnen. Bij de meeste bronnen kun je op een link klikken om de bron te lezen.
Dat ik zo'n uitgebreid artikel geschreven heb is weer even geleden. De research heeft behoorlijk veel tijd gekost.
De komende tijd zal ik nog wat verwijzingen naar het forum in het artikel opnemen.

Het artikel laat goed zien waarom vergistingsgraden zo veel uitleen lopen.

Natuurlijk kunnen jullie hier weer commentaar leveren en zelf aanvullen als je schrijfrechten hebt op de wiki. Het is een wiki-document dus aan verandering onderhevig.

Bij dezen wil ik mijn dank uitspreken richting William voor het commentaar dat hij op het concept van het artikel geleverd heeft.

Zie hier voor het artikel.

EBC:
Mooi stuk.

Ik mis het maken van een 'labo vergisting' als methode om het SVG te voorspellen. Je weet wel, een gedeelte van het wort met een overmaat gist warm wegzetten.

Jacques:

--- Citaat van: EBC op 18-03-2013  07:34 u ---Ik mis het maken van een 'labo vergisting' als methode om het SVG te voorspellen. Je weet wel, een gedeelte van het wort met een overmaat gist warm wegzetten.

--- Einde van citaat ---

De insteek van dit artikel is vooral om inzichtelijk te maken waarvan de schijnbare vergistingsgraad afhankelijk is.
Ik heb nog twee andere artikelen voor de wiki in de maak. De ene gaat over het belang van de nagisting en de andere over gestokte vergisting. Bij het artikel over de gestokte vergisting wordt de door jou bedoelde methode besproken.
Hopelijk heb ik vanavond tijd om deze artikelen online te zetten. Dit soort artikelen kost veel tijd.

Adbrouwt:
Mooi en uitgebreid beschreven.  :groots:
Geen totaal conclusie maar de resultaten kort en duidelijk geordend.
Het verbaasd mij dat de vitaliteit van de gist zo laag staat als het om de vergistigsgraad gaat. Een kreupel paard kan ook niet zo lang en ver lopen dan een fit paard.
Maar blijft mooi leesvoer.

hansm:
Een mooi, uitgebreid artikel :duimop:

De enige opmerking die ik heb is dat volgens mij de "vergistingsgraad" volgens mij nog het meest be´nvloed wordt door meetfouten. Verkeerd aflezen refractometer, verkeerde omrekenfactoren, verkeerd aflezen hydrometer, onjuiste temperatuur monster, koolzuur in monster, enzovoort.

Een bier met een begin SG 1064 en een eind SG 1010 (SVG ca. 84,4%) krijgt opeens een SVG van 86,1% als het bier wordt gemeten als 1065 / 1009.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie