Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: SG en suiker toevoegen  (gelezen 9291 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.962
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
SG en suiker toevoegen
« Gepost op: 17-03-2013 19:45 u »
Vandaag een sterke blonde gemaakt. Moet na hoofdgisting nog 1500 g suiker toevoegen volgens recept. Begin SG na koken zou 1069 moeten zijn, is echter 1063. Wat zal ik doen: me houden aan recept en het lage begin SG voor lief nemen, nu extra suiker toevoegen tot SG 1069 (hoe bereken ik hoeveel dat dan zou moeten zijn) of de suikerstorting voor na hoofdgisting verhogen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.147
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: sg en suiker toevoegen
« Reactie #1 Gepost op: 17-03-2013 19:46 u »
Ik zou het lager SG voor lief nemen. 3 SG punten scheelt ook weer niet zoveel.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.962
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: sg en suiker toevoegen
« Reactie #2 Gepost op: 17-03-2013 19:48 u »
Het is 6 SG punten...

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.147
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: sg en suiker toevoegen
« Reactie #3 Gepost op: 17-03-2013 20:06 u »
Juist ja, goed rekenen is ook een kunst.  ;)

Je zou dan als compromis voor 3 SG punten meer suiker kunnen toevoegen.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.962
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: sg en suiker toevoegen
« Reactie #4 Gepost op: 17-03-2013 20:14 u »
Ik heb nog nooit suker toegevoegd bij een brouwsel (alleen bij hergisting op fles natuurlijk). Weet niet  hoe te bereken (in BrouwVisie). Denk dat ik het maar zo laat en wellicht na hoofdgisting wat meer suiker toevoeg. Gaat me niet om de alcohol, wel om de smaak. Had achteraf wat langer moeten maischen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #5 Gepost op: 17-03-2013 23:21 u »
Ik heb een eenvoudige spreadsheet hiervoor gemaakt. Zie hier.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.962
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #6 Gepost op: 18-03-2013 10:15 u »
Het volgende:
zoals in recept onderstaand wil op op SG 1090 komen (met suikerstorting na de hoofdvergisting). Ik heb echter SG 1063 ipv SG 1069 (zonder suikertoevoeging). Zoals uit berekening mbv spreadsheet Van Jacques (waarvoor dank) blijkt, moet ik 1900 g suiker toevoegen; zal dat de smaak niet erg (nadelig) beïnvloeden?


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam recept
Kenmerk012
Brouwdatum17-3-2013
BiertypeSterke Blonde
Aantal liters22
Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement74,4%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater33,9 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater21,2 liter
Spoelwater12,1 liter
Kooktijd70 minuten
Berekende kleur11 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid38 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC70,0 %5303 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC10,0 %758 gr15 EBC
Kristalsuiker20,0 %1515 gr0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (USA)3,3 %35 gr15 minuten6 EBU
Styrian Golding5,2 %50 gr70 minuten28 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortOpkweek Duvel
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter500 ml
BeluchtingstijdRegelmatig schudden :nut:
Temperatuur giststarter19°C
GistvoedingWyeast
Hoeveelheid3 gr.


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C30 minuten3,5 l/kg
267°C30 minuten3,5 l/kg
372°C20 minuten3,5 l/kg
478°C1 minuten3,5 l/kg



Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.201
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: sg en suiker toevoegen
« Reactie #7 Gepost op: 18-03-2013 19:23 u »
Ik heb nog nooit suker toegevoegd bij een brouwsel (alleen bij hergisting op fles natuurlijk). Weet niet  hoe te bereken (in BrouwVisie).

Via het rekencentrum....






 :)

Offline wimwo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Leergierige beginner
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #8 Gepost op: 18-03-2013 20:17 u »
Ik heb een identiek probleem maar dan andersom. Ik krijg een te hoog alcholgehalte tgv een hoge vergistinggraad (WB-06 !).
Ik wil daarom iets verdunnen maar hoe kan ik dan het alcoholgehalte bepalen (of eigenlijk hoeveel water moet ik toevoegen)?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.201
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #9 Gepost op: 18-03-2013 21:39 u »
Ik wil daarom iets verdunnen maar hoe kan ik dan het alcoholgehalte bepalen (of eigenlijk hoeveel water moet ik toevoegen)?

Houd er rekening mee dat dan ook de bitterheid afneemt.


Maar alcoholgehalte x verdunningsfactor = nieuw alcoholgehalte... :)

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.962
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #10 Gepost op: 19-03-2013 14:26 u »
En als ik bijvoorbeeld 1500 g suiker na hoofdgisting wil toevoegen, alles in 1 keer of in gedeelten? Oplossen in water?

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #11 Gepost op: 19-03-2013 14:29 u »
Oplossen in warm water uit de kraan is voldoende.
Gebruik net zoveel liter water als kg suiker, in jou geval dus anderhalve liter.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.962
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #12 Gepost op: 19-03-2013 14:33 u »
Oplossen in warm water uit de kraan is voldoende.
Gebruik net zoveel liter water als kg suiker, in jou geval dus anderhalve liter.
Blijkbaar zijn de meningen daarover verdeeld: de een zegt wel verdunnen, de ander niet... Lijkt me dat voor het mengen verdunnen beter zal zijn, nadeel is weer dat dat het SG laat dalen (en dat dat weer met zich meebrengt dat er meer suiker gebruikt moet worden voor het geplande eind-SG)...

Offline Gerald

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 422
  • Land: nl
  • without faillure there is no succes.
    • praktijk manitou
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #13 Gepost op: 19-03-2013 14:35 u »
Blijkbaar zijn de meningen daarover verdeeld: de een zegt wel verdunnen, de ander niet... Lijkt me dat voor het mengen verdunnen beter zal zijn, nadeel is weer dat dat het SG laat dalen...
Maar dat kan je berekenen. en dus aanpassen.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.962
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #14 Gepost op: 19-03-2013 14:41 u »
Klopt maar ik wil niet meer suiker toevoegen dan noodzakelijk.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #15 Gepost op: 19-03-2013 14:47 u »
Klopt maar ik wil niet meer suiker toevoegen dan noodzakelijk.
Dan een beetje jongbier aftappen, verhitten en de suiker daarin oplossen.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.962
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #16 Gepost op: 19-03-2013 14:53 u »
Maarten: dat ik daar niet aan gedacht heb! Top, zo eenvoudig kan het zijn.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.962
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #17 Gepost op: 20-03-2013 17:34 u »
Suiker toevoegen als activiteit in waterslot afneemt of als er geen activiteit meer is...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #18 Gepost op: 20-03-2013 18:23 u »
Suiker toevoegen als activiteit in waterslot afneemt of als er geen activiteit meer is...

Als hij afneemt. Er zijn dan nog veel actieve gistcellen. Houd wel rekening met veel schuimvorming. De suikers worden snel omgezet.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.962
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #19 Gepost op: 20-03-2013 18:27 u »
Ok. Denk dat ik dat dan vandaag of morgen ga doen. Genoeg ruimte in gistvat lijkt me.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.962
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #20 Gepost op: 20-03-2013 21:06 u »
Alle adviezen opgeteld: 1 liter jongbier aan het koken gebracht (ondanks verwachtingen toch nog verrast door hoeveelheid schuimvorming) en 1000 g suiker erin opgelost, afkoelen en toegevoegd. Staat nu op 19 graden. Ben benieuwd wanneer zal zijn uitgegist.

SG was gedaald van 1063 naar 1016 vanaf zondag 13.00 uur. Lijkt me niet slecht voor een "bottelgist". Merk wel dat ik enigzins off-topic raak nu.

Offline Mel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #21 Gepost op: 31-03-2019 18:12 u »
Hoi,

Ik heb het forum en dit topic goed doorgelezen. Vandaag heb ik een Brewferm IPA gebrouwen (uit blik). De beginwaarde zou SG 1065 moeten zijn maar is nu slechts 1050. Dat scheelt dus 15 punten. Ik heb precies gedaan zoals op de handleiding dus geen idee hoe dat grote verschil te verklaren is. In totaal moest ik 600 gram suiker toevoegen. In totaal zou ik op 12 liter bier moeten uitkomen.

Nu heb ik die handige Excel sheet gedownload om te berekenen hoeveel extra suiker ik zou kunnen toevoegen om de waarde te verhogen. Als ik 200 gram suiker toevoeg, zou ik op 1054 uit kunnen komen. Om op 1058 uit te komen (nog steeds geen 1065) dan zou ik 500 gram moeten toevoegen.

Ik zie dan niet meer als een "correctie". Als de oorspronkelijke hoeveelheid 600 gram suiker toevoegen is. Dan lijkt me 500 gram extra teveel van het goede. En dan nog kom ik niet op 1065.

Dus ik ben toch wel benieuwd naar jullie advies. Suiker toevoegen of laten zitten?
En enig idee wat de oorzaak kan zijn van de waarde van 1050 terwijl deze eigenlijk 1065 zou moeten zijn. Ik probeer het echt te snappen...:) Met zo'n blik kan er weinig mis gaan zou je zeggen....


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #22 Gepost op: 31-03-2019 20:38 u »
Hoi,

Ik heb het forum en dit topic goed doorgelezen. Vandaag heb ik een Brewferm IPA gebrouwen (uit blik). De beginwaarde zou SG 1065 moeten zijn maar is nu slechts 1050. Dat scheelt dus 15 punten. Ik heb precies gedaan zoals op de handleiding dus geen idee hoe dat grote verschil te verklaren is. In totaal moest ik 600 gram suiker toevoegen. In totaal zou ik op 12 liter bier moeten uitkomen.

Nu heb ik die handige Excel sheet gedownload om te berekenen hoeveel extra suiker ik zou kunnen toevoegen om de waarde te verhogen. Als ik 200 gram suiker toevoeg, zou ik op 1054 uit kunnen komen. Om op 1058 uit te komen (nog steeds geen 1065) dan zou ik 500 gram moeten toevoegen.

Ik zie dan niet meer als een "correctie". Als de oorspronkelijke hoeveelheid 600 gram suiker toevoegen is. Dan lijkt me 500 gram extra teveel van het goede. En dan nog kom ik niet op 1065.

Dus ik ben toch wel benieuwd naar jullie advies. Suiker toevoegen of laten zitten?
En enig idee wat de oorzaak kan zijn van de waarde van 1050 terwijl deze eigenlijk 1065 zou moeten zijn. Ik probeer het echt te snappen...:) Met zo'n blik kan er weinig mis gaan zou je zeggen....

Heb je toevallig wat meer water toegevoegd? Hoogstwaarschijnlijk is dat de reden voor een lager begin SG.

Offline Mel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #23 Gepost op: 31-03-2019 21:00 u »
Nee dat is het niet. Juist omdat ik een beginner ben, volg ik elke stap letterlijk en nauwkeurig op. Ik heb niet teveel water toegevoegd. Ik ben overal aan het zoeken naar verklaringen. Ik kwam deze review tegen:



Diegene heeft precies  dezelfde opmerking. Ook hij komt uit op 1050. Deze man heeft al meer ervaring dus dat stelt me enigszins gerust. Toch vreemd dat het label en de handleiding een veel hogere beginwaarde aangeven. Erg verwarrend. De reviewer heeft niet extra suiker toegevoegd en het is bij hem goed gekomen.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #24 Gepost op: 31-03-2019 21:01 u »
Ik ga er van uit dat je het berekende aantal liters hebt overgehouden.  Als dit zo is dan heb je tijdens het maischen te weinig suikers uit je mout weten te halen.
Het wort die je nu hebt verkregen bestaat normaal gesproken voor ca. 35% uit onvergistbare dextrines, voor 65% uit vergistbare glucose, maltose en dextrose. Je kunt dit nu aanvullen met suiker (sucrose) maar dan moet je tekening mee houden dat deze voor 100% vergistbaar is. Hierdoor verhoog je het aandeel vergistbare suikers behoorlijk. Hierdoor zal je bier uiteindelijk verder door gisten als  zonder toevoeging van suiker. Het gevolg is een droger bier met een lager eind sg en een hoger alcohol percentage.

Belangrijker is vast te stellen waarom je zo laag bent uit gekomen met je begin sg. Zie opmerking van Jacques.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #25 Gepost op: 31-03-2019 21:03 u »
Nee dat is het niet. Juist omdat ik een beginner ben, volg ik elke stap letterlijk en nauwkeurig op. Ik heb niet teveel water toegevoegd. Ik ben overal aan het zoeken naar verklaringen. Ik kwam deze review tegen:



Diegene heeft precies  dezelfde opmerking. Ook hij komt uit op 1050. Deze man heeft al meer ervaring dus dat stelt me enigszins gerust. Toch vreemd dat het label en de handleiding een veel hogere beginwaarde aangeven. Erg verwarrend. De reviewer heeft niet extra suiker toegevoegd en het is bij hem goed gekomen.
Wat was de hoeveelheid mout en water?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.806
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #26 Gepost op: 31-03-2019 21:09 u »
Staat er op de verpakking hoeveel koolhydraten er in zit?

Offline Mel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #27 Gepost op: 31-03-2019 21:14 u »
Drie liter warm water, afgevuld met 8 liter koud water. Het wortextract was 1,5 kg. In totaal moet je op 12 liter uitkomen dus het aantal toegevoegde liters klopt denk ik wel.

Offline Mel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #28 Gepost op: 31-03-2019 21:17 u »
Staat er op de verpakking hoeveel koolhydraten er in zit?

Dat weet ik helaas niet. Het blik ligt al bij het vuil.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.029
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #29 Gepost op: 31-03-2019 21:56 u »
Ik ga er van uit dat je het berekende aantal liters hebt overgehouden.  Als dit zo is dan heb je tijdens het maischen te weinig suikers uit je mout weten te halen.
Maischen bij een moutextractpakket? ???

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #30 Gepost op: 31-03-2019 21:59 u »
Maischen bij een moutextractpakket? ???
Inderdaad! Niet goed gelezen! Tssssss

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.806
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #31 Gepost op: 31-03-2019 22:50 u »
Ik zie eigenlijk 3 mogelijke oorzaken:
1) je hebt gemeten voordat alles goed was gemengd, dan ligt de zware suiker dus beneden en meet je een lager SG aan de bovenkant.
2) je hebt warm gemeten (maar dat kan niet zo'n groot verschil verklaren)
3) er zit minder geconcentreerd extract in het pak dan ze aangeven.

1 lijkt me het meest waarschijnlijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #32 Gepost op: 31-03-2019 22:56 u »
Ik zie eigenlijk 3 mogelijke oorzaken:
1) je hebt gemeten voordat alles goed was gemengd, dan ligt de zware suiker dus beneden en meet je een lager SG aan de bovenkant.
2) je hebt warm gemeten (maar dat kan niet zo'n groot verschil verklaren)
3) er zit minder geconcentreerd extract in het pak dan ze aangeven.

1 lijkt me het meest waarschijnlijk.

Optie 3 sluit ik niet uit. Ik heb wel eens gekeken naar de hoeveelheid suiker en water dat je moet toevoegen bij deze blikken en berekend dat de concentratie van het extract verschillend is gezien het begin SG dat je zou moeten halen. Anders gezegd: in de blikken zitten verschillende hoeveelheden suikers.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.806
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #33 Gepost op: 31-03-2019 23:02 u »
Optie 3 sluit ik niet uit. Ik heb wel eens gekeken naar de hoeveelheid suiker en water dat je moet toevoegen bij deze blikken en berekend dat de concentratie van het extract verschillend is gezien het begin SG dat je zou moeten halen. Anders gezegd: in de blikken zitten verschillende hoeveelheden suikers.
Zou de inhoud dan niet een specificatie moeten voldoen volgens de EU regels? Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/E-teken, anders zou iedereen het dubbele erop zetten van wat er werkelijk inzit.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #34 Gepost op: 31-03-2019 23:13 u »
Zou de inhoud dan niet een specificatie moeten voldoen volgens de EU regels? Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/E-teken, anders zou iedereen het dubbele erop zetten van wat er werkelijk inzit.

Het volume in ml is wat anders dan de concentratie aan suikers...

Offline Mel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #35 Gepost op: 01-04-2019 11:00 u »
Ik zie eigenlijk 3 mogelijke oorzaken:
1) je hebt gemeten voordat alles goed was gemengd, dan ligt de zware suiker dus beneden en meet je een lager SG aan de bovenkant.
2) je hebt warm gemeten (maar dat kan niet zo'n groot verschil verklaren)
3) er zit minder geconcentreerd extract in het pak dan ze aangeven.

1 lijkt me het meest waarschijnlijk.

Bedankt iedereen voor het meedenken! Dit blijft voor mij vrij lastig: achterhalen hoe iets komt.
Ik heb trouwens kristalsuiker i.p.v. brouwsuiker gebruikt omdat ik ook hier op het forum las dat dat ook prima te gebruiken is. Misschien toch niet volledig gemengd?

In de review had diegene later ook nog eens goed gemengd en extra gemeten en kwam toen uit op 1054. Vier punten erboven maar niet op 1065. Ik begin dan ook te denken aan punt 3. In ieder geval heeft de reviewer dezelfde waarde gemeten. Dat geeft dan toch iets meer houvast.

Ik laat het zo en ga geen extra suiker toevoegen. De gisting is in ieder geval al goed op gang want het waterslot gaat lekker tekeer.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.806
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #36 Gepost op: 01-04-2019 13:41 u »
Bedankt iedereen voor het meedenken! Dit blijft voor mij vrij lastig: achterhalen hoe iets komt.
Ik heb trouwens kristalsuiker i.p.v. brouwsuiker gebruikt omdat ik ook hier op het forum las dat dat ook prima te gebruiken is. Misschien toch niet volledig gemengd?

In de review had diegene later ook nog eens goed gemengd en extra gemeten en kwam toen uit op 1054. Vier punten erboven maar niet op 1065. Ik begin dan ook te denken aan punt 3. In ieder geval heeft de reviewer dezelfde waarde gemeten. Dat geeft dan toch iets meer houvast.

Ik laat het zo en ga geen extra suiker toevoegen. De gisting is in ieder geval al goed op gang want het waterslot gaat lekker tekeer.
Vaak moet je suiker erbij doen omdat het pakket dan goedkoper kan zijn voor hetzelfde alcoholpercentage. Geen suiker toevoegen en dan wat minder maken en volume aanpassen op het gewenste SG levert dan waarschijnlijk een beter bier op.

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #37 Gepost op: 01-04-2019 19:18 u »
1 liter jongbier aan het koken gebracht

Je hebt jongbier afgetapt omdat je het bier niet wilde verdunnen met water. Maar.... vervolgens heb je de alcohol uit dat afgetapte bier gestookt.
Alcohol verdampt bij 78 graden. Als je het bier tot slechts 50 a 60 graden verwarmd had, had je de suiker er ook in op kunnen lossen.
Ook zal het koken ongetwijfeld invloed hebben op de smaak.
Nou gaat het maar over 1 liter in een batch van ruim 20 liter, dus zo groot zal de invloed van het koken niet zijn, maar beter wordt het er niet beter van.

Offline Mel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #38 Gepost op: 05-10-2019 18:40 u »
Hallo,

Ik heb met het brouwen van bier uit blik een stomme fout gemaakt. Ik heb 3,5 liter koud water teveel toegevoegd. Begin SG was 1040 en na gisten 1014. Dat is 3,4% ipv de 7 die het normaal gesproken zou moeten bereiken aan alcohol.

Dus heb ik oa dit topic goed gelezen. Ik heb 402,5 gram suiker opgelost in 0,8 liter kokend water en dat bij mijn gistvat gevoegd. Dan zou het percentage omhoog gaan naar 4,7. Daarna nog wat suiker in de flesjes en dan kom ik mooi uit op ongeveer 5 procent.

Als ik nu echter weer meet, kom ik wederom uit op SG 1014 (laatste meting en suikertoevoeging was crie dagen geleden). Mijn vraag is dan ook, hoe weet je dat de toegevoegde suiker daadwerkelijk is vergist? Werkt deze methode altijd? Of bestaat de kans dat je het bier alleen maar zoeter maakt?

Bedankt alvast.

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #39 Gepost op: 05-10-2019 19:17 u »
Hallo,

Ik heb met het brouwen van bier uit blik een stomme fout gemaakt. Ik heb 3,5 liter koud water teveel toegevoegd. Begin SG was 1040 en na gisten 1014. Dat is 3,4% ipv de 7 die het normaal gesproken zou moeten bereiken aan alcohol.

Dus heb ik oa dit topic goed gelezen. Ik heb 402,5 gram suiker opgelost in 0,8 liter kokend water en dat bij mijn gistvat gevoegd. Dan zou het percentage omhoog gaan naar 4,7. Daarna nog wat suiker in de flesjes en dan kom ik mooi uit op ongeveer 5 procent.

Als ik nu echter weer meet, kom ik wederom uit op SG 1014 (laatste meting en suikertoevoeging was crie dagen geleden). Mijn vraag is dan ook, hoe weet je dat de toegevoegde suiker daadwerkelijk is vergist? Werkt deze methode altijd? Of bestaat de kans dat je het bier alleen maar zoeter maakt?

Bedankt alvast.

Als de suiker niet vergist was, dan zou je SG nu hoger moeten zijn. Gewone kristalsuiker vergist normaalgesproken vrijwel volledig, dus het kan wel kloppen dat je SG nu weer hetzelfde is als voordat je de suiker toevoegde.

Heb je het SG niet gemeten direct nadat je de suiker hebt toegevoegd? Dat zou ik altijd doen bij zo'n aktie. Meten is weten!

Offline Mel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #40 Gepost op: 05-10-2019 19:50 u »
Nee, niet gemeten na toevoeging suiker. Ik gebruikte de excelsheet die hier op het forum te vinden is. Daar alle waardes ingevuld en die kwam, na toevoeging suiker, op 1046 uit. Maar niet gemeten, dat is wel erg stom. Ik had voor de toevoeging gemeten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #41 Gepost op: 05-10-2019 21:04 u »

Als ik nu echter weer meet, kom ik wederom uit op SG 1014 (laatste meting en suikertoevoeging was crie dagen geleden). Mijn vraag is dan ook, hoe weet je dat de toegevoegde suiker daadwerkelijk is vergist? Werkt deze methode altijd? Of bestaat de kans dat je het bier alleen maar zoeter maakt?


Zolang je gist leeft werkt deze methode altijd. Door suikertoevoeging wordt je bier tijdelijk zoeter. Nadat de gist de suikers vergist heeft is de zoetigheid weg. Je mag dan ook nooit suiker toevoegen om een bier zoeter te maken als je bij het bottelen vindt dat het bier te weinig zoet is. De suiker wordt omgezet in alcohol en koolzuur. Te veel koolzuur kan een fles laten ontploffen.

Offline Mel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #42 Gepost op: 05-10-2019 21:57 u »
Bedankt voor de uitleg. Nog een laatste vraag: hoe lang kan gist werken in je gistvat? Kan het gebeuren dat de werking van de gist stopt?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #43 Gepost op: 05-10-2019 22:10 u »
Bedankt voor de uitleg. Nog een laatste vraag: hoe lang kan gist werken in je gistvat? Kan het gebeuren dat de werking van de gist stopt?

Dat kan als de gist heeeeel lang geen voeding meer heeft gehad.
Of als je bier boven de 40 ºC is gekomen.

Maar ga daar allemaal niet van uit.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.806
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: SG en suiker toevoegen
« Reactie #44 Gepost op: 06-10-2019 11:09 u »
Bedankt voor de uitleg. Nog een laatste vraag: hoe lang kan gist werken in je gistvat? Kan het gebeuren dat de werking van de gist stopt?
Om je wort volledig te laten vergisten zijn er richtlijnen mbt hoeveel gist je nodig hebt: actieve cellen= 0.75 miljoen cellen / ml /plato. Dat geeft dus al aan dat een gistcel maar een beperkte hoeveelheid suiker kan vergisten en dan inactief wordt.
Als je dat even terugrekent dan kom je op  de hoeveelheid suiker die 1 gistcel kan vergisten:
1 ml 1 plato= ca 1% van 1000mg 10 milligram suiker. Dat delen door 750000 cellen levert 13 nanogram suiker =0,000000013 gram wat 1 gistcel maximaal kan vergisten.
Dus voor 400 g suiker heb je dus 400/13X10^-9= ruim 30 miljard verse cellen.
En dat is weer ongeveer 30 ml dikke verse gistslurry of je moet erop vertrouwen dat je gistende bier nog zoveel actieve cellen bevat.

ps,
Volgens deze site:
https://homebrew.stackexchange.com/questions/22987/number-of-cells-in-a-packet-of-dried-yeast
bevat gedroogde gist ca 6 miljard actieve cellen per gram.
Dus dan zou 1 gram gedroogde gist overeenkomen met 6 ml dikke slurry.dus om 400 gram suiker te laten vergisten heb je ca 5 g gedroogde gist nodig.

Als je dus extra suiker gebruikt dan moet je daar rekening mee houden bij het aanenten aan het begin. (Gist toevoegen tijdens het vergisten is niet aan te bevelen).

Tags: