Hi allemaal!

Gestart door ThomasM, 10-03-2013 15:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ThomasM

Bij deze stel ik mij, Thomas, even voor.
Ik ben een student toegepaste psychologie in Eindhoven, van 23 jaar oud.
Ik woon op het moment in een studentenhuis. Mijn huisgenoten zijn maar wat blij dat ik bier ga brouwen en houden zich graag aanbevolen voor een proefpannel.
Verder sport ik nog graag. Ik speel lacrosse; een nog niet zo'n bekende sport maar dat betekent niet dat het niet een geweldige sport is!

Ik heb eerder op dit forum een account aangemaakt om snel een vraag te stellen, maar merkte dat ik hier toch heel veel informatie vind en de sfeer op het forum erg goed is, dus nu een officiële account!
Omdat ik dus student ben, werk ik op een budget, wat ook terug is te zien in de aankopen die ik heb gedaan en nog ga doen.
Ik heb al wat dingen aangekocht, zie hieronder:


Waar ik mee wil beginnen is met een simpel witbier. Wel al meteen vanaf het schroten beginnen omdat me dat leuker lijkt dan extract.
Ik ben van plan een log bij te houden van mijn samenstelling en werkzaamheden zodat jullie in inzicht kunnen krijgen van wat ik doe en misschien is het voor beginners nog handig.

Tot snel op het forum!

William

Welkom Thomas. We gaan dit volgen.

Wat als die huisgenoten jou eens gaan sponseren?

ThomasM

Ik hoop dat ze mij wat willen betalen voor speciaalbier!

redox

Welkom! Als je dezelfde prijzen van de slijter aanhoud, dan is het zo terug verdiend  >:D Een log bijhouden is een goed idee, zo kunnen we je tips geven. Laat ook weten hoe jekoken filteren enz aanpak.

Ik heb nog een schijvenmolen over door de walsenmoleninkoopactie, mag je overnemen voor 2 tientjes.

ThomasM

Kijk, daar ben ik blij mee! Ik wilde er één van een pastawals maken (ik had 'm al gekocht en uit elkaar gehaald) maar ik denk dat het makkelijker is als ik een schijvenmolen koop ja.
Ik stuur je wel even een PM.

Ik zal wellicht de pastawals nog ombouwen tot schrootmolen voor het proces vast te leggen...

€1,50 voor en liter is een redelijke prijs lijkt me, maar dat is nog niet eens zeker en pas veeeel later van belang.

heijligers

Welkom Bertje, ehh Thomas.

Succes en veel plezier met opstarten. Dat je huisgenoten niet alles te snel mogen opdrinken  :biersmile:

Kleine_Schriek

Welkom en het plan om constant te vergisten ziet er erg goed uit.
Hier mijn budget oplossing om je STC1000 in te bouwen:

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17829.msg325523.html#msg325523

Ik heb nog zat kabel liggen uit oude verlengsnoeren. Je bent welkom om ze op te halen. \

 :biersmile:
Antoinette
uit Geldrop (paar straten verder dan Heijligers)

ThomasM

Daar maak ik graag gebruik van als ik niet uitkom met mijn kabels.
Ik laat het je tzt tijd weten!

bjorri

Citaat van: Kleine_Schriek op 11-03-2013  12:03 uHier mijn budget oplossing om je STC1000 in te bouwen:
Ja, jouw oplossing is zo creatief dat ik hem heb nagebouwd. Weinig gereedschap nodig, snel in elkaar te zetten, niet hoeven schilderen. Het ding toont lekker speels en is nog flexibel inzetbaar ook. Wel heb ik echte montagedraad gebruikt, dat zit wat steviger in de lasdoppen.

Als je voor goedkoop gaat kan je beter vast inbouwen, dan kan je die stopcontacten weglaten en direct je kabels aansluiten. Ook spaar je dan de kosten uit van het doosje. Wel netjes onaanraakbaar wegwerken natuurlijk, het blijft een natte hobby namelijk.

arluijen

Thomas,
Ziet er prima uit. Ik mis alleen nog 3 dingen:
- Een SG meter (kost niet veel / heel handig om te hebben)
- Slangen om van en naar de platenkoeler wort te laten stromen. Als je daarvoor tuinslang gebruikt, denk ik dat een paar mensen hier op het forum je er op zullen wijzen dat deze niet voedselveilig zijn als het gaat om hete wort en dat je siliconen slangen moet bestellen. Die keuze laat ik aan jou.
- Een thermometer. Ik zou langs de IKEA gaan om die goedkope electronische aan te schaffen.

Verder: have fun.

O ja, als je een gistvat koopt, zorg dat er meteen een waterslot bij zit. Meestal worden die samen verkocht, maar je weet nooit.

ThomasM

Een SG meter wilde ik met mijn gistingsvat en eerste ingrediënten kopen. Is deze goed?
http://www.turbogist.nl/index.php?userid=155&userid=155&pageid=1256&catid=84&productid=174700
Als iemand een gistvat van 60L over heeft neem ik die graag over. Dat scheelt me weer in de kosten.


Ook wilde ik op ebay een refractometer kopen. Is dit een goede uitgave? Het is immers niet duur.

Voor de slangen zal ik deze een aantal meter nodig hebben denk ik:
http://www.turbogist.nl/index.php?userid=155&userid=155&pageid=1256&catid=1038&productid=21205



Ik heb mijn beginpost geupdate met de thermometer.

tjleet

Een refractometer is zeker een goede aanschaf. Wel opletten dat je, wanneer je (ver)gistend jong bier meet, je deze waarde moet corrigeren voor de aanwezige alcohol.

Hydrometer ziet er goed uit. Prijs niet op gelet.
Ook wat betreft de siliconenslang. Wellicht dat iemand hier een goedkoper adres heeft.

heijligers

Vergeet ook de koppelingen niet van slang naar koeler.


ThomasM

Dit kunnen neem ik aan simpele (rvs) knelkoppelingen zijn?

heijligers

Citaat van: ThomasM op 11-03-2013  16:10 uDit kunnen neem ik aan simpele (rvs) knelkoppelingen zijn?
Bij een platenkoeler zitten er gewoonlijk zoveel duims buitendraad op. De mijne gaat met gardenakoppelingen van hevel-slang-koeler-slang plons in het vat.

ThomasM

Oke, dan ga ik eens kijken naar de aansluitpunten die ik heb als ik m binnen krijg.

ThomasM

Ik heb ook een refractometer gekocht en erbij gezet.

Ik wil graag beginnen met een kleine batch van dit recept:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,21027.0.html
Nu nog kijken hoe ik de ontbrekende details invul.  :weetniet: Maar goed verder lezen denk ik!

Pizzabakker

Hallo Thomas, welkom op het forum.
Dat recept heb ik zojuist voor de 3e maal gebrouwen. Is een heerlijk biertje!  :proost:
Als je voor een studentenhuis brouwt zou ik in de aanschaf van alles vast rekening houden met opschalen naar grotere pannen. Bouw je javal filter niet te klein, koop dikke siliconenslang en een forse brander. tzt is een tapinstallatie ook een idee.


ThomasM

Ik denk dat ik met een pan van 30 liter wel aardig zit. Ik kook gewoon op het gas. Misschien op termijn nog een gistingskast en -vat erbij zodat ik twee bieren tegelijk kan laten gisten.

ps. Aangepast!

de7geitjes

Ben heel benieuwd naar je resultaat en waar te allemaal tegen aan loopt. Zal je topic volgen de komende tijd.  :biersmile:

ciesvandekwis

Ik mis nog een mandfles/dame jeanne om te lageren. Of een 2e plastic vat van 30 l bijvoorbeeld. Dame jeannes vind je vlot op Kapaza (Marktplaats).

citrasimcoe

Citaat van: ciesvandekwis op 20-03-2013  15:26 uIk mis nog een mandfles/dame jeanne om te lageren. Of een 2e plastic vat van 30 l bijvoorbeeld. Dame jeannes vind je vlot op Kapaza (Marktplaats).
Zeker niet alle mensen hevelen over naar een ander vat/mandfles na de hoofdgisting.

Zelf doe ik dat niet. 3 weken in het gistvat, dan voorzichtig van de gistkoek afhevelen naar ander vat om daar bottelsuiker toe te voegen en flessen te vullen.

tjleet

Citaat van: Aart op 20-03-2013  15:49 uZelf doe ik dat niet. 3 weken in het gistvat, dan voorzichtig van de gistkoek afhevelen naar ander vat om daar bottelsuiker toe te voegen en flessen te vullen.
Hier ook, met als enige aanpassing op bovenstaande "ongeveer 3 weken in het gistvat". Ik heb mijn gist nog niet zo nauwkeurig afgericht. ;)

ThomasM

Ik wil nog wel een mandfles gaan kopen maar mijn eerste bier wordt een witbier, wat ik niet per se hoef te nagisten.
Dat scheelt weer in mijn portemonnee als ik het niet in één keer hoef te kopen :)

Jacques

Citaat van: ThomasM op 20-03-2013  17:36 uIk wil nog wel een mandfles gaan kopen maar mijn eerste bier wordt een witbier, wat ik niet per se hoef te nagisten.
Dat scheelt weer in mijn portemonnee als ik het niet in één keer hoef te kopen :)

Nagisten moet altijd. Maar je bedoeld waarschijnlijk dat je niet wilt overhevelen. Nagisten is niets ander dan het laten uitgisten van het bier. Als je dat niet doet niet hoeveel koolzuur in je bier komt.
Waarschijnlijk komt er vanavond een artikel over dit onderwerp op de wiki.

Henielma

Citaat van: ThomasM op 20-03-2013  17:36 uIk wil nog wel een mandfles gaan kopen maar mijn eerste bier wordt een witbier, wat ik niet per se hoef te nagisten.
Dat scheelt weer in mijn portemonnee als ik het niet in één keer hoef te kopen :)

Ik brouw al een aantal jaren en heb geen mandfles. Ook nooit gehad. De nagisting voer ik bij alle soorten bieren vrijwel altijd uit in het gistvat.

Als ik jou was zou ik eerst nog een aantal andere bieren maken voordat ik geld ging steken in een mandfles die zomaar kan breken.

ThomasM

Ik stond net te denken dat ik misschien me verkeerd heb verwoord.
Waar het me om gaat is de (koude) lagering om het gist te laten zakken en een helderder bier te krijgen.
Het nagisten heb ik gelezen in de cursus dat het nodig is om beter gecontroleerd koolzuur te krijgen in je fles zonder dat hij kan exploderen.
De nagisting is wel nodig dus, maar kan net zo goed in dezelfde container? Ik neem aan dat mensen het niet doen om de smaak van dode gist niet in het bier te krijgen?

arluijen

Citaat van: ThomasM op 20-03-2013  22:56 uWaar het me om gaat is de (koude) lagering om het gist te laten zakken en een helderder bier te krijgen.
Het nagisten heb ik gelezen in de cursus dat het nodig is om beter gecontroleerd koolzuur te krijgen in je fles zonder dat hij kan exploderen.
De nagisting is wel nodig dus, maar kan net zo goed in dezelfde container? Ik neem aan dat mensen het niet doen om de smaak van dode gist niet in het bier te krijgen?

Kort antwoord: ja. Je kan gewoon het bier in het gistvat laten zitten. Ik weet niet wat de invloed van overhevelen op de smaak is, maar als ik overhevel voor de nagisting is dat vooral om het hoofdgistvat vrij te maken voor volgende brouwsels en het bier wordt er iets helderder van.

ThomasM

Ik heb een beetje rond zitten kijken en is het niet mogelijk om plastic flessen van waterkoelers als (primair of secundair) vergistingsvat te gebruiken? Deze zijn 18,9 l per stuk en van plastig.
Lijkt me toch wel handig...

Gerald

De doorlaat van die dingen is toch heel klein? Zal lastig schoonmaken worden. Als ik het al zou moeten doen zou ik het als nagisting doen. daarbij wordt de boel een stuk minder smerig in mijn ogen.

Ga ik er voor het gemak wel even vanuit dat ze voedselveilig zijn.

ThomasM

Daar kan ik wel van uitgaan ja, aangezien er normaal water in getransporteerd wordt!
Ze verkopen er speciale borstels voor, maar ik heb hier gelezen dat een vaatwastabletje en heet water voor een nacht ook volstaat.
De doorlaat zal alleen voor schoonmaken een "probleem" zijn aangezien ik verder hevel.

fwouters

Citaat van: ThomasM op 21-03-2013  14:01 uIk heb een beetje rond zitten kijken en is het niet mogelijk om plastic flessen van waterkoelers als (primair of secundair) vergistingsvat te gebruiken? Deze zijn 18,9 L per stuk en van plastig.
Lijkt me toch wel handig...

Ik gebruik die al een tijdje. Ik vind het ideaal, vooral als ik een hoeveelheid wort wil splitsen over meerdere batches met bijvoorbeeld verschillende gist.


arluijen

Die worden ook veel gebruikt in de amerikaanse hobbybrouw, daar heten ze carboys. Als je "carboy" in google intypt zie je het meteen aan de eerste hits in de afbeeldingen sectie.

RobinB

Je moet wel vaten nemen die goed luchtdicht / niet zuurstof doorlatend zijn.

de7geitjes

Citaat van: fwouters op 21-03-2013  14:35 uIk gebruik die al een tijdje. Ik vind het ideaal, vooral als ik een hoeveelheid wort wil splitsen over meerdere batches met bijvoorbeeld verschillende gist.


Ah das een mooie tip, die ga ik zeker gebruiken!

arluijen

Citaat van: fwouters op 21-03-2013  14:35 uIk gebruik die al een tijdje. Ik vind het ideaal, vooral als ik een hoeveelheid wort wil splitsen over meerdere batches met bijvoorbeeld verschillende gist.

Even een vraagje: Hoe ben je aan die flessen gekomen? Ik dacht zoek er eens een paar op internet maar kom ze niet zo gauw tegen.

ThomasM

Ik heb met iemand van deze site gemaild:
http://www.thecafe.nl/shop/
De flessen van 18.9 Liter kosten 8,- + 6,81 statiegeld. Minimale afname van 3 flessen.
Lege flessel leveren ze niet.

citrasimcoe

Citaat van: ThomasM op 25-03-2013  10:35 uIk heb met iemand van deze site gemaild:
http://www.thecafe.nl/shop/
De flessen van 18.9 Liter kosten 8,- + 6,81 statiegeld. Minimale afname van 3 flessen.
Lege flessel leveren ze niet.
Is dat materiaal geschikt voor onze activiteiten? Niet-zuurstofdoorlatend en voedselveilig?

bazje

Ik ben langs gereden bij Mr.Aqua en kreeg de (statigeldloze) flessen gratis mee!
Deze zijn 15 liter en goed geschikt!

Hoofdvestiging
Mister Aqua watercoolers Nederland
Schaapweg 26
6063 BA Vlodrop

Tevens heeft Mister Aqua distributiepunten in Haarlem en Assen
0475- 336644
0900 22 22 223 (lokaal tarief)
0475- 336994
Email: info@misteraqua.nl

arluijen

Citaat van: Aart op 25-03-2013  11:42 uIs dat materiaal geschikt voor onze activiteiten? Niet-zuurstof-doorlatend en voedselveilig?

Gezien het feit dat ze voor drinkwater gemaakt zijn, lijken ze me wel voedselveilig. Zuurstof doorlatend is een ander verhaal.

bazje

Je kunt er volgens mij in ieder geval geen lambiek in laten vergisten, maar voor een 'gewoon' vergistings en lageringsproces zijn ze prima geschikt!

arluijen

Citaat van: bazje op 25-03-2013  12:36 uJe kunt er volgens mij in ieder geval geen lambiek in laten vergisten, maar voor een 'gewoon' vergistings en lageringsproces zijn ze prima geschikt!

Goed punt: ik begrijp dat ze niet 100% lucht ondoorlatend zijn, maar waar praten we over? Ik begrijp dat als je er iets in laat "rijpen" dat echt heel lang moet (lees: meer dan 3 maanden) dit niet de beste oplossing is.
Echter, in mijn geval zit het bier in het algemeen niet langer dan 3 weken in mijn nagistingsmandfles. En ik vind die dingen gewoon zwaar, ze lijken me nogal breekbaar en als ze breken heb ik niet zomaar een nieuwe, en tot slot zou ik het mooi vinden als ik op de buitenkant maten kan zetten zodat ik een idee heb hoeveel er in zit. Dat kan niet op glas, op kunststof wel.

Concreet: Vanaf hoe lang is kunststof niet meer raadzaam als lager/nagist/hoofdgist vat?

ThomasM

Op glas: schilderstape met watervaste stift. Werkt prima en kan je er zo weer afhalen als het nodig is.

arluijen

Citaat van: ThomasM op 25-03-2013  13:24 uOp glas: schilderstape met watervaste stift. Werkt prima en kan je er zo weer afhalen als het nodig is.

...hmm zit wat in, maar ik wil eigenlijk dat het er nooit meer afgaat, anders moet ik na elke schoonmaak beurt weer opnieuw maten zetten. En mijn ervaring met schilderstape is dat deze er af gaat. Daar komt bij dat mijn brouwspullen ook vaak staan opgeborgen in hetzelfde hok waar onze wasdroger staat. Ik heb vaker meegemaakt dat het door de damp daar soms onleesbare zaken oplevert (zelfs uitgeprinte recepten verdwenen)

Op mijn gistvat (kooij & jubbega - 30 liter) staan met een watervaste stift aan de buitenkant de liters gemarkeerd. gaat er nooit meer af tenzij ik ga schuren.

ThomasM

Je zou het erin kunnen krassen of etsen of zo.

Gerald

Citaat van: ThomasM op 25-03-2013  14:32 uJe zou het erin kunnen krassen of etsen of zo.
Glas kan je ook graveren.

ThomasM

Dat bedoelde ik.

seed7

Citaat van: Gerald op 25-03-2013  15:39 uGlas kan je ook graveren.

Maar een ballonfles/mandfles/dame Jeanne zou ik niet graveren, het glas dat gebruikt wordt is niet het beste, is op de gekste plekken dun en soms met luchtbelletjes.

Etsen gaat relatief makkelijk, in "negatief". Plak streepjes maatverdeling met plakplastic en plakletters. Plak er omheen een strook af, daar tussen smeer je de ets pasta / vloeistof (HF)(bij de hobbywinkel verkrijgbaar). Je krijgt dan een matte strook met glanzende cijfers en maatstreepjes. Als je het in "positief" wilt zul je het geheel uit folie moeten laten plotteren.

Ingo

Jacques

Citaat van: arluijen op 25-03-2013  13:23 uConcreet: Vanaf hoe lang is kunststof niet meer raadzaam als lager/nagist/hoofdgist vat?

Lastig om te zeggen. Ligt ook aan het plastic en uit hoeveel laagjes deze opgebouwd is.

Als alternatief voor glas en plastic zou je rvs kunnen gebruiken. Niet het goedkoopste materiaal maar wel heel duurzaam, makkelijk te reinigen als de opening groot genoeg is en niet-zuurstofdoorlatend.

fwouters

Citaat van: arluijen op 25-03-2013  09:57 uEven een vraagje: Hoe ben je aan die flessen gekomen? Ik dacht zoek er eens een paar op internet maar kom ze niet zo gauw tegen.

Het bedrijf van mijn vrouw gebruikt die flessen. Je levert ze dan gewoon niet terug in. Dan kost het alleen het statiegeld.
Ze zijn natuurlijk sowieso voedselveilig, aangezien er drinkwater uit wordt getapt. Je haalt er de standaard dop af en stopt er een rubber stop met waterslot in.
Luchtdoorlaatbaarheid kan ik heel slecht beoordelen. Het zit bij mij maximaal twee weken in deze vaten. Als het langer moet gebruik ik een glazen mandfles.

arluijen

Citaat van: fwouters op 26-03-2013  10:05 uHet bedrijf van mijn vrouw gebruikt die flessen. Je levert ze dan gewoon niet terug in. Dan kost het alleen het statiegeld.
Ze zijn natuurlijk sowieso voedselveilig, aangezien er drinkwater uit wordt getapt. Je haalt er de standaard dop af en stopt er een rubber stop met waterslot in.
Luchtdoorlaatbaarheid kan ik heel slecht beoordelen. Het zit bij mij maximaal twee weken in deze vaten. Als het langer moet gebruik ik een glazen mandfles.

Precies, zo zou ik het ook willen aanpakken. Maar mijn vrouw heeft niet zo'n bedrijf met flessen en ik ook niet. Hmmm, toch maar eens Marktplaats afstruinen.

fwouters

Tsja dan zit er inderdaad niets anders op. Ze komen wel weer eens voorbij op Marktplaats verwacht ik.
Of eens informeren bij de plaatselijke waterleverancier voor overjarige modellen of zo? Mijn flessen zijn van Viteau.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.