Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: HopSnor Amarillo (BRY-97 versus US-05)  (gelezen 9178 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
HopSnor Amarillo (BRY-97 versus US-05)
« Gepost op: 26-02-2013 13:48 u »
Zoals al aangekondigd in een ander draadje wil ik een gistexperimentje doen.

Ik wil de sinds kort verkrijgbare BRY-97 van Danstar vergelijken met "good old" US-05 van Fermentis. Inmiddels heb ik gehoord dat de BRY-97 een nog 'cleaner' smaakprofiel heeft dan de US-05, hop moet dus goed doorkomen.

Dit wijst natuurlijk naar de 'usual suspect' IPA, vandaar dat ik gebaseerd op een IPA recept van mij 20 liter ga brouwen en deze ga splitsen in twee batches van 10 liter ieder. Hieronder het recept van de HopSnor Amarillo.

Ik heb twee eerdere versies van dit recept gebrouwen (ieder met een andere hopsoort en een andere gist) en was zeer tevreden over de moutbasis. Deze heb ik nu echter toch veranderd, eerst brouwde ik het met Cara-120. Deze ga ik nu vervangen met TF Chrystal Malt 130 (op aanraden van RobinB).

Graag jullie op- en aanmerkingen!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk022
Naam receptHopSnor Amarillo
Brouwdatum27-02-2013
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume20 l (2 x 10 l)
Begin SG1,074 SG (7,5%)
Berekende kleur (Morey)21 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)55 IBU
Brouwzaalrendement85,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lKraanwater
13,90spoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
48 mg/l8 mg/l47 mg/l122 mg/l65 mg/l67 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,50 kgPalemout 7 EBC8 EBC93,2 %
0,25 kgMunchenermout 15 EBC16 EBC4,2 %
0,15 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC2,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 °C1 min.60 min.3,1 l/kg
72,0 °C15 min.10 min.3,1 l/kg
78,0 °C10 min.5 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gColumbus15,8 %90 min.50,9 IBU
20,0 gAmarillo9,2 %5 min.3,7 IBU
20,0 gAmarillo9,2 %0 min.0,0 IBU
40,0 gAmarillo9,2 %koudhop0,0 IBU




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #1 Gepost op: 26-02-2013 13:55 u »
Leuk experiment! Op welke temperatuur ga je de bieren vergisten?

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #2 Gepost op: 26-02-2013 13:56 u »
Ik had 19 ēC in gedachten voor de hoofdvergisting. De laatste dag hoofdgisting op 20 ēC en dan ook 20 ēC voor de nagisting.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #3 Gepost op: 26-02-2013 14:03 u »
Deze discussie al gezien? http://forum.northernbrewer.com/viewtopic.php?f=26&t=113343

Ben benieuwd naar je resultaten; succes met brouwen!  :brouwen:

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #4 Gepost op: 26-02-2013 16:37 u »
Deze discussie al gezien? http://forum.northernbrewer.com/viewtopic.php?f=26&t=113343

Had deze nog niet gezien. Zij zijn er blijkbaar niet allemaal zo heel enthousiast over. Maar ik geef toch de voorkeur aan zelf ervaren (en proeven :biersmile:).

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #5 Gepost op: 26-02-2013 19:42 u »
Ziet er goed uit!
Ben benieuwd naar de resultaten. :)

Deze discussie al gezien? http://forum.northernbrewer.com/viewtopic.php?f=26&t=113343

Zijn allemaal nog erg voorlopige resultaten als ik dat zo lees.
Ook nog geen tijd gehad om te rijpen/op smaak te komen?

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #6 Gepost op: 27-02-2013 11:27 u »
Goed om te horen RobinB. De versies met Cara-120 leverde mooie IPA's op, dus ik ben zeer benieuwd naar de crystal!

Had hem voor vandaag in de planning staan, maar mijn bestelling is nog niet binnen  :( Nu van het weekend tijd maken, of desnoods maandag.


Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #7 Gepost op: 27-02-2013 11:32 u »
Goed om te horen RobinB. De versies met Cara-120 leverde mooie IPA's op, dus ik ben zeer benieuwd naar de crystal!
Wat voor verschil verwacht je? Die cara-120 is gewoon de cara-munich van Dingemans toch?

Dalen dat je bestelling niet op tijd binnen is! Ach, dan brouw je toch even een BIPA vandaag? ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #8 Gepost op: 27-02-2013 12:00 u »
Crystal is van Thomas Fawcett. Deze Engelse mouten zijn wat smaakvoller/intenser. Geeft natuurlijk geen radicale verschillen, maar kan net ff het verschil maken. :)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #9 Gepost op: 27-02-2013 13:25 u »
Bestelling is toch nog vandaag geleverd, dus meteen alles aan de kant gegooid. Pan op het fornuis gezet, schroten en gaan met die IPA :brouwen:

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #10 Gepost op: 27-02-2013 20:13 u »
Zo, een mooi brouwdagje vandaag.

Kwam mooi uit op 1075, dus twee puntjes hoger. Ik kwam een liter tekort (iets te lang gekookt) dus die heb ik met kraanwater aangevuld.

Maichen:



Filteren en spoelen:



Beluchten:



Twee gistvaatjes vullen:



In de gistkast:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.170
  • Land: nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #11 Gepost op: 27-02-2013 21:03 u »
Kwam mooi uit op 1075, dus twee puntjes hoger. Ik kwam een liter tekort (iets te lang gekookt) dus die heb ik met kraanwater aangevuld.

Maischen:

Twee puntjes hoger voor of na verdunnen?

Hopbier

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #12 Gepost op: 27-02-2013 21:19 u »
Mooie pan! Maar jij gebruikte toch een koelbox?

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #13 Gepost op: 27-02-2013 21:26 u »
Twee puntjes hoger voor of na verdunnen?

Voor het verdunnen.

Mooie pan! Maar jij gebruikte toch een koelbox?

De laatste tijd maisch ik weer ouderwets in een pan. Omdat het nu wat kouder is, koelt de koelbox te snel af.

Bijkomend voordeel is dat ik nu kan meerstapsmaischen en heb ik ook een veel hoger rendement (85% ipv 75%).

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #14 Gepost op: 27-02-2013 21:52 u »
De laatste tijd maisch ik weer ouderwets in een pan. Omdat het nu wat kouder is, koelt de koelbox te snel af.

Bijkomend voordeel is dat ik nu kan meerstapsmaischen en heb ik ook een veel hoger rendement (85% ipv 75%).
Dat is een groot verschil!

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #15 Gepost op: 26-03-2013 17:49 u »
Vandaag beide batches gebotteld.

Ze zijn beide behoorlijk ver uitvergist (van 1075 naar 1009). Toch proef je bij de BRY-97veel minder body dan bij de US-05. De Hop lijkt ook veel meer aanwezig in de BRY-97.

Omdat ze beide zo ver uitvergist zijn, is het alcoholpercentage ook wat hoger uitgevallen dan de aanvankelijke planning was (8,5% ipv 7,5%). Het is dus eerder een DIPA geworden dan een IPA. Daar heb ik echter totaal geen problemen mee  ;D

Nu twee weekjes wachten tot de hergisting gedaan is... ???

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #16 Gepost op: 30-04-2013 23:01 u »
Inmiddels een maand geleden gebotteld, en dus al een tijdje klaar met hergisten. Dus tijd voor een update.

Heb beide versies al een paar keer afzonderlijk en na elkaar gedronken, maar vandaag voor het eerst 'side-by-side'.



Visueel
De US-05 schuimt minder en blijft ook minder lang staan. De BRY-97 heeft mooi stevig schuim met een paar groffe bellen. Blijft mooi dit op het bier staan.

Reuk
Komt behoorlijk overeen, al lijkt de BRY-97 naast grapefruit ook nog een beetje sinaasappel op de achtergrond te hebben.

Smaak
Hier bespeur ik echt een wereld van verschil. De US-05 is vrij frontaal bitter met grapefruit en een beetje karamel op de achtergrond. Maar alle smaken lijken een beetje door elkaar heen te lopen. Bij BRY-97 proef je eerst goed het grapefruit van de amarillo met op de achtergrond een subtiel caramelzoetje, dan komt een licht zuurtje voordat het bitter wegtrekt naar de wangen.


Mijn favoriet is zeer zeker de BRY-97. Voor hoppige bieren zou ik deze zeker aanbevelen.


EDIT:

Van de Hill Devils kreeg ik het volgende bericht:

Citaat
Hoi bebaarde brouwer, hopsnor met us05 is ok, maar met bry97 ...Die is lekker, heerlijk bitter, fijn mondgevoel, balans van zoet en zuur is perfect.
Het bier verraad zijn promillage niet.Amarillo komt op het eind heel sterk naar boven.
Geweldig!
Groet Hilldevils

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #17 Gepost op: 01-05-2013 09:32 u »
Interesseant. Bedankt voor  het terugmelden, Etn82. Ondertussen heb ik de BRY-97 ook besteld om hem eens uit te proberen in een APA. Ik herken jouw ervaring met de US05 wel, dat alle smaken een beetje door elkaar heen lijken te lopen. Benieuwd naar de BRY-97.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.943
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #18 Gepost op: 01-05-2013 09:42 u »
Ik heb dit experiment ook uitgevoerd met een American wheat en er waren zeker verschillen, maar niet zo enorm. Mijn voorkeur ging ook uit naar de BRY-97, waar de hop en mout wat mooier naar voren kwamen. Het bier was meer af. Bij de US-05 was de bitterheid wat harder en de hoppigheid minder aanwezig.

Ook grappig dat de US-05 bij mij ook minder schuimkraag had.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #19 Gepost op: 26-06-2013 19:41 u »
Vandaag op de dag af drie maanden op fles.

Net eerst de US-05 versie gedronken. Lekker, maar er proef een harde moutbitter die er niet in thuis hoort.

Nu aan de BRY-97, die smaak veel soepeler. De mout bitter is hier veel subtieler aanwezig en daardoor minder storend.

Bij beide ruik je de amarillo nog goed, in de smaak begint deze echter wel af te nemen. Het is nog steeds een lekkere (D)IPA (toch 8,5%). De verschillen tussen de twee gisten zijn subtiel, maar mijn voorkeur gaat toch naar de BRY-97.

 :)


Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: HopSnor Amarillo (BRY-97 vs. US-05)
« Reactie #20 Gepost op: 26-06-2013 22:03 u »
Ik vond ze allebei top. Mooi gebrouwen!  :proost:

Heel lichte voorkeur voor je US-05 versie, maar het verschil vond ik niet groot.

Tags: experiment gist