Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Berliner Weisse  (gelezen 19493 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #25 Gepost op: 24-02-2013 13:08 u »
Moet ook niet te zuur worden anders heeft je gist er straks geen zin meer in
Dat loopt wel los.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #26 Gepost op: 24-02-2013 13:53 u »
Tjemig

Eerste keer dat ik een JAVAL gebruik, gefilterd en aan de kook gebracht ( 15 min )

Resultaat 3,14x21,5x21,5x32 = 46,4 liter met een brix van 10!!!
Tijd dat ik de boel hier anders instel dus.

Terug gekoeld naar 28 graden ( de rest is voor de natuur )
Filteren ging zeer voorspoedig werkt geweldig JAVAL met 18mm RVS vlechtwerk en 15 mm koper

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #27 Gepost op: 25-02-2013 11:48 u »
Ok een klein verslagje dan van afgelopen weekend.


Donderdagavond alle mout geschroot en een JAVAL filter gemaakt.
Dit wordt de eerste keer dat ik met de koelbox ga brouwen (en het was zeker niet de laatste keer)
Vrijdagmiddag water opgewarmd volgens BrouwVisie moet ik naar 75 graden als ik wil uitkomen op 68 graden (temperatuur schrootsel is 13 graden)
Normaal stort ik bij een temperatuur van 52 graden wat in mijn ogen minder klonten oplevert.



Na 2 uur de koelbox gecontroleerd en gemeten, temp is 64 graden



De volgende morgen na 16 uur in de koelbox was de temperatuur 38 graden tijd om 1 kg ongeschrote mout toe te voegen, tevens 2 liter kokend water om de temperatuur weer op 38 graden te krijgen:



Na 24 uur in de koelbox nog eens gecontroleerd een lichte zurige geur komt op je af maar het proeft nog steeds zoet:



Na 40 uur komt er niet zo'n geweldige geur vanuit de koelbox maar de smaak is fris zurig (veel beter dan de geu ) het is een dikke drab geworden qua smaak vind ik hem zo wel goed dus gaan we filteren, eerst moet ik wel heet water toevoegen om de net gemaakte JAVAL erin te kunnen krijgen.



Dan gaan we voor het eerst filteren met de JAVAL (Oww wat heb ik al die jaren gemist geweldig werkt dit, 18 mm RVS mantel om 15 mm buis)







Pff de hele pan bijna vol dik 46 liter met een SG van 1038, brix 9,5 nu gaan koken, volgens de geleerden hoeft het niet te koken maar minimaal 15 min boven de 88 graden, ik heb het aan de kook gebracht en 5 minuten laten koken en daarna nog 15 minuten laten staan dan is het zeker wel 15 minuten boven de 88 graden geweest.



En dit is uiteindelijk in het gistvat gegaan 46 liter met een SG van 1040, Brix 10 en een actieve giststarter van 2 liter met de German Ale 1007 van Wyeast




Vanmorgen stond het waterslot vrolijk te bubbelen zelf denk ik dat die 2 liter actieve starter niet lang werkt zal hebben van zo'n 1040 biertje hou hem mooi op 19 graden

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #28 Gepost op: 25-02-2013 12:03 u »
Ziet er goed uit allemaal. Leuke foto's! :)

Ik hoop op korte termijn ook een Berliner Weisse te kunnen maken.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #29 Gepost op: 25-02-2013 12:45 u »
Ik moet nog afwachten hoe deze uiteindelijk wordt maar voor het koken vond ik hem zuurder dan na het koken.
Maar eens kijken als de gisting is afgelopen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.665
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Berliner Weisse
« Reactie #30 Gepost op: 25-02-2013 21:21 u »
Leuk die foto's van jouw brouwkeuken.

Het is wel een apart brouwproces. Het heeft iets van een omgekeerd maischschema.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #31 Gepost op: 25-02-2013 22:19 u »
Mooie rapportage inderdaad! :duimop:

Ik moet nog afwachten hoe deze uiteindelijk wordt maar voor het koken vond ik hem zuurder dan na het koken.
Maar eens kijken als de gisting is afgelopen.

Als het niet zuur genoeg is, kan je altijd nog de Berliner Wessie Blend erbij gooien en wachten. :)

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #32 Gepost op: 25-02-2013 22:35 u »
Leuk die foto's van jouw brouwkeuken.

Het is wel een apart brouwproces. Het heeft iets van een omgekeerd maischschema.

Ja dat is één van de redenen om hem eens te maken (2de was dat ik van de zomer een lekker fris biertje wou hebben )

@RobinB

Nee die Berliner Weisse blend gaat in een aparte batch

Overigens ga ik wel ff blow-off's maken voor mijn vaten ging dit keer maar net goed ( had nog 2 cm over in het 60 liter vat )

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #33 Gepost op: 25-02-2013 23:02 u »
Nee die Berliner Weisse blend gaat in een aparte batch

Uiteraard, maar daarna kan je daarvan een deel in deze steken, mocht de zuurheid tegenvallen. Die melkzuurbacteriën groeien langzaam maar zeker door, zodat hij dan op termijn steeds zuurder wordt. :)

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #34 Gepost op: 26-02-2013 14:07 u »
Uiteraard, maar daarna kan je daarvan een deel in deze steken, mocht de zuurheid tegenvallen. Die melkzuurbacteriën groeien langzaam maar zeker door, zodat hij dan op termijn steeds zuurder wordt. :)


Hmmm dat is wel een idee inderdaad.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #35 Gepost op: 01-03-2013 16:38 u »
Update:

 - Vandaag een glas eraf gehaald

 - kleur is perfect (troebel wit)
 - geur is iets minder (maar dat is niet vreemd met jongbier)
 - smaak is perfect, fris zurig (heb het glas leeg gedronken :biersmile:)

Van 10 Brix naar 5 Brix de tool van HH zegt me dan:

 - van 1038.9 naar 1007.6 ---> 4%alc. schijnbare vergistingsgraad 80%

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.358
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berliner Weisse
« Reactie #36 Gepost op: 01-03-2013 16:51 u »
Klinkt goed. Had je nog pH gemeten? Of gewoon alles lekker op gevoel?

s7.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #37 Gepost op: 01-03-2013 20:48 u »
Wegens het ontbreken van een goede pH meter alles lekker op gevoel en smaak.
Dit is echt boven verwachting zondag de boel op fles.

Eens kijken of er uit de buurt naar het ONK gaan dan geef ik wel ff wat mee.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #38 Gepost op: 01-03-2013 23:24 u »
Smaak is uiteraard belangrijker dan pH, coca cola bewijst dat dagelijks. :)

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #39 Gepost op: 04-03-2013 08:58 u »
Gisteren gebotteld en geproefd, zuur genoeg ik vond um al lekker

Voor het eerst moeders ook geproefd en die had een idee, toevoegen van zwarte bessen limonadesiroop en dat kwam haar dicht genoeg bij een rosé biertje  (enigste bier wat ze in Nederland drinkt) ze vond het zelfs lekker :nut:

Dus ik vrees dat ik deze batch niet voor me alleen heb :weetniet:

Zo is ie in de fles gegaan:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #40 Gepost op: 04-03-2013 13:56 u »
Wel weiss inderdaad ;D

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #41 Gepost op: 18-03-2013 08:40 u »
Na 14 dagen op fles volledig op druk en op smaak, geweldige dorstlesser:


Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #42 Gepost op: 18-03-2013 12:49 u »
Wow, ziet er fantastisch uit! Mooi verslag van een ingewikkeld brouwproces  :biersmile:
En zo te zien heb je die 46 liter opgetild om op het vuur te zetten. Mocht je ooit last van je rug hebben, dan kun je ook net als ik, het wort in een kleine emmer laten lopen, wisselemmer eronder en de emmer legen in de lege pan op het gasfornuis  ;), etc.

Offline Robin K

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
Re: Berliner Weisse
« Reactie #43 Gepost op: 08-04-2013 09:08 u »
Ook mijn Berliner Weisse staat inmiddels in de gistkast.
Zelfde proces gevolgd als Hobbybob allen door een foute invoer van mijn brouwzaalrendement  :stom:
is het een stevige geworden van 5.3%.
Ik heb nog wel de pH waarde gemeten allen de minimale waarde die het papier aankon was 3,8 en
hij was nog lager. Gelet op het kleurverloop op het pH papier schat ik dat de waarde 3.5 - 3.6 geweest
moet zijn. Het smaakte in ieder geval lekker zuur :biersmile:

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #44 Gepost op: 08-04-2013 16:22 u »
Voor iedereen die deze methode gebruikt, maak um iets zuurder dan je uiteindelijk wilt hebben.
De mijne is nog steeds fris/zuur maar lang zo zuur niet meer als tijdens het proeven voor het koken.

Offline Robin K

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
Re: Berliner Weisse
« Reactie #45 Gepost op: 10-04-2013 19:07 u »
Net even mijn Berliner Weisse overgeheveld en hij smaakte nog steeds goed zuur
(misschien wel een beetje te zuur  :nut:).

Het SG was van 12,2 Brix gedaald naar 5,3 Brix en dat geeft een 5,6% alc. en een schijnbare
vergistinggraad van 91% met de tool van Hans H.  Is dit niet erg hoog :weetniet:

Ik ga hem nu gewoon nog even op 20°C houden en dan een paar dagen op 15°C en daarna
bottelen. 

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #46 Gepost op: 10-04-2013 19:58 u »
Nee, "alternatief" vergistende zure bieren hebben vaak een hogere vergistingsgraad.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #47 Gepost op: 11-04-2013 19:03 u »
Nee, "alternatief" vergistende zure bieren hebben vaak een hogere vergistingsgraad.

Als hij dezelfde methode als mij gebruikt heeft heb je natuurlijk geen "alternatieve" vergisting, tenslotte "dood" je alles na het filteren tijdens de ( korte )kook

Dan vergist je met een "normale" gist ( in mijn geval German Ale 1007 van Wyeast )

Offline Robin K

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
Re: Berliner Weisse
« Reactie #48 Gepost op: 11-04-2013 19:21 u »
Ik heb het op dezelfde gedaan als Hobbybob (nog bedankt voor de uitgebreide beschrijving  :groots:) en heb
alleen US-05 gist gebruikt. Na het overhevelen heeft het waterslot niet of nauwelijks nog activiteit als dat morgen ook
zo is dan ga ik hem een paar dagen op 15°C zetten en dan bottelen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #49 Gepost op: 11-04-2013 20:08 u »
Oja, dat is ook zo. :)
Misschien zorgt deze manier van maischen/verzuren voor een meer vergistbaar wort?

Tags: