Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Berliner Weisse  (gelezen 19497 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Berliner Weisse
« Gepost op: 20-02-2013 07:15 u »
Op verzoek van RobinB

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptWestereender Weisse
Kenmerk
Brouwdatum22-2-2013
BiertypeBerliner Weisse
Aantal liters40
Gewenst begin SG1038 (3,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement81,6%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater48,6 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater18,8 liter
Spoelwater32,9 liter
Kooktijd15 minuten
Berekende kleur5 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid4 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC(Kopie)70,0 %4390 gr3 EBC
Tarwemout30,0 %1882 gr3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer MittelfrŁh5,2 %25 gr15 minuten4 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1007 German Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter2000 ml
Beluchtingstijd1 uur
Temperatuur giststarter20įC


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168įC60 minuten3,0 l/kg



 - 1 uur in de koelbox op 68 graden
 - Laten afkoelen naar 35 graden en 500 gram ongeschrote mout toevoegen
 - Ī 48 uur laten staan en regelmatig proeven of de zuurgraad je hoog genoeg is
 - Op temperatuur houden dmv toevoegen kokend water.
 - Filteren en spoelen zoals normaal
 - maximaal 15 minuten koken

Us kijken of dit wat word ik weet dat ik een tikkeltje hoog zit qua start SG ( alc perc )

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #1 Gepost op: 20-02-2013 07:35 u »
Kijk, hier geef je al veel meer info over je methode van verzuring dan in het topic van koffie. :duimop:
(en voorkomt een kaping) :)

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #2 Gepost op: 20-02-2013 08:04 u »
Deze methode staat gelinkt in het topic van koffie.
Recept wel iets aangepast tov die link ( geen 5% suikerstort )

De maishtemperatuur geeft een "zoet" eindresultaat als het goed is.
Er wordt in die link gebruikt gemaakt van een Amerikaanse ale gist het leek me beter om een Duitse stam te pakken vandaar de 1007.

Eens kijken of het daadwerkelijk zo verschrikkelijk stinkt :nut: ( moeders weer blij :huilen:)

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #3 Gepost op: 20-02-2013 08:22 u »
Wanneer ga je deze brouwen?
Veel foto's en aantekeningen graag ;)

Welk gelinkte methode ga je gebruiken? Deze: http://seancoates.com/blogs/about-beer ?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #4 Gepost op: 20-02-2013 08:36 u »
Ja die van Sean Coates

Citaat
German Pilsner Malt 1.90 kg 55.23% In Mash/Steeped
Canadian Wheat Malt (Gambrinus) 1.36 kg 39.53% In Mash/Steeped
Sugar - White Sugar/Sucrose 0.18 kg 5.23% Start Of Boil


Naspeuren leverde op dat in een Berliner Weisse maximaal 30% tarwe zit, dus recept aangepast en geen suikerstort.
Zal het fototoestel ff opladen voor je, vrijdag avond gaat ie de koelbox in

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.359
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berliner Weisse
« Reactie #5 Gepost op: 20-02-2013 08:44 u »
Volgens "Brewing with Wheat", tarwe tussen de 25 en 80%, SG voor "Schankbier" 1028 - 1032 maar er waren ook versies 1048, 1058 en 1068.

s7.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #6 Gepost op: 20-02-2013 08:52 u »
Ik heb de "Beer style Guide" maar aangehouden van 2004:

Citaat
Ingredients: Wheat malt content is typically well under 50% of the grist (generally 30%) with the remainder being Pilsner malt.

IBUs: 3-8  SRM: 2-3  OG: 1.028-1.032  FG: 1.004-1.006  ABV: 2.8-3.6
 

Muv van het start SG

Morgen schroten en de emmers in de woonkamer zodat het schrootsel lekker op temperatuur is voor de stort :brouwen:

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #7 Gepost op: 20-02-2013 15:29 u »
Zojuist ff bij Van der Kooy langs geweest.

Het worden 2 batches

1 x 20 liter met German ale 1007 Wyeast
1 x 20 liter met Berliner weisse 3191 Wyeast

De laatste kreeg ik gratis bij mijn aankoop omdat deze al op datum was (sept 2012)

Wereldzaak daar in Jubbega :biersmile:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #8 Gepost op: 20-02-2013 19:20 u »
Leuk, de berliner weisse blend!
Wist dat die relatief recent aangeboden werd.

Het is een blend met melkzuurbacteriŽn. Misschien is daarvoor de verzuringsstap overbodig?
Wat ook een optie is; die melkzuurbacteriŽn overleven wel en hoef je geen starter voor te maken. Dat kan je dus ook samenvoegen met de 1007, dan daar wel een starter van maken. :)

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #9 Gepost op: 21-02-2013 13:43 u »
Leuk, de berliner weisse blend!
Wist dat die relatief recent aangeboden werd.

Het is een blend met melkzuurbacteriŽn. Misschien is daarvoor de verzuringsstap overbodig?
Wat ook een optie is; die melkzuurbacteriŽn overleven wel en hoef je geen starter voor te maken. Dat kan je dus ook samenvoegen met de 1007, dan daar wel een starter van maken. :)

Ik ga ze niet samenvoegen dan weet ik nog niet dat zelf aanzuren wel of niet goed gelukt is.
Ik maak gewoon 2 batches ( dan ook maar 40 liter elk ) deze zomer dus biertjes genoeg voor familie,vrienden en forumleden?.

Inderdaad die Berliner Weisse blend maakt de verzuringsstap overbodig.

 - Vanavond schroten

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.359
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berliner Weisse
« Reactie #10 Gepost op: 21-02-2013 15:19 u »
Ga je aan die met 1007 nog een Brett toevoegen?

s7.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #11 Gepost op: 21-02-2013 15:19 u »
Wat een punt van aandacht is, is dat de gist waarschijnlijk (relatief) minder vitaal is tov de melkzuurbacteriŽn. Met een starter bevoordeel je waarschijnlijk de gist tov de bacteriŽn, maar die moet je dan niet afgieten omdat je dan waarschijnlijk de bacteriŽn deels mee weggiet. Ivm de smaak zou ik dan ook de gistvoeding wat lager doseren.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #12 Gepost op: 21-02-2013 17:58 u »
Ga je aan die met 1007 nog een Brett toevoegen?

s7.

Met de 1007 ga ik de maish laten verzuren op +/35 graden.
Na de 68 graden stap laten afkoelen naar 35 graden en 48 uur laten staan in een koelbox en temperatuur bewaken.
Tussendoor proeven.

Gezien het de eerste keer met de koelbox is (afgelopen jaar alleen BIAB gebrouwen en dan gebruikte ik de zak als filter) vanmiddag ook nog een JAVAL filter gemaakt (geen doorvoer in de koelbox maar gewoon met opstaande pijp) alleen nog ff de zaag-sneeetjes vanavond met de dremel even doen.

De mout is inmiddels door de molen heen (morgen in de pan)

De 3191 inderdaad gebruiken in combi met een starter en niet afgieten, wel gewoon ook een 1 stapsmaisch op 68 graden, deze staat in e planning over 3 weken.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.359
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berliner Weisse
« Reactie #13 Gepost op: 21-02-2013 19:46 u »
Met de 1007 ga ik de maish laten verzuren op +/35 graden.

De reden dat ik naar Brettanomyces vroeg is dat die bij een onderzoek eind jaren 80 in alle Weissens, op een na, voor kwam (laat die ene dan ook nog de nu nog algemeen verkrijgbare Weisse zijn) en in de Wyeast mix zit ook Brettanomyces.

Kijk ook eens naar het resultaat van deze Google, Lijkt op een PDF van een presentatie.

s7.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #14 Gepost op: 21-02-2013 20:08 u »
Leuke PDF met interessant info. Bedankt :)

edit: Berliner Weisse in een houten vat op pagina 14, je zou het bijna gaan proberen! :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.359
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berliner Weisse
« Reactie #15 Gepost op: 21-02-2013 20:33 u »
Nog een leuke, nu over de belangrijkste dader:
Beer Spoilage Bacteria and Hop Resistance in Lactobacillus brevis Thesis van K.Sakamoto, uit de archieven van het RUG.

s7. (die even niets over houten vaten wil horen, maar je hebt wel gelijk)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #16 Gepost op: 21-02-2013 23:00 u »
Volgens mij is de lactobacillus van Wyeast maar beperkt hopresistent. Ze adviseren immers niet voor niets lage IBU's (max 10 of zo)...

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #17 Gepost op: 22-02-2013 19:58 u »
Ok maisch zit in de koelbox

Schrootsel temp was 13 graden, BrouwVisie geeft me dan een start water temperatuur van 75 graden bij 3 l per kg
Ingemaischt kwam ik op 64 graden ( zal aan mij liggen )
Litertje kokend water toegevoegd en 68 graden :biersmile:

Zojuist na 2 uur de temp weer ff gemeten --> 64 graden
Das best wel een prestatie voor die goedkope Action koelbox.
Deksel er een uurtje eraf gehad en zonder te meten er weer op

Morgen 8 uur weer eens meten, foto's volgen

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #18 Gepost op: 22-02-2013 20:43 u »
Even inhaken: Ik heb een eclectische (Lidl) weckpan waar ik mijn eerste brouwsels mee gemaakt heb. Doet nu dienst als heetwaterpan voor het spoelwater.
Zou je daar het beslag een dag in kunnen laten staan met de thermostaat op de juiste temperatuur?

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.824
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Berliner Weisse
« Reactie #19 Gepost op: 22-02-2013 21:34 u »
Ik heb een eclectische (Lidl) weckpan waar ik mijn eerste brouwsels mee gemaakt heb.
Lijkt me heel bijzonder. Hoe werkt dat?
http://www.woorden.org/woord/eclectisch


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #20 Gepost op: 22-02-2013 21:42 u »

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #21 Gepost op: 22-02-2013 22:13 u »
Nogal ja, want chrome heeft 't gecorrigeerd voor me :(

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #22 Gepost op: 23-02-2013 14:25 u »
Vanmorgen 10 uur 38 graden, kilo ongeschrote pilsmout toegevoegd, temp gedaald naar 34 graden litertje heet water weer 38 graden.

14:00 uur 38 graden

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #23 Gepost op: 24-02-2013 09:52 u »
Vanmorgen 9 uur 32 graden en hij is mij zuur genoeg het ruikt verschrikkelijk maar smaakt wel OK.

Straks filteren ( zal eerst kokend water bij moeten want het is 1 dikke brei geworden krijg zo de JAVAL er niet in )

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.359
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berliner Weisse
« Reactie #24 Gepost op: 24-02-2013 10:03 u »
Vanmorgen 9 uur 32 graden en hij is mij zuur genoeg het ruikt verschrikkelijk maar smaakt wel OK.

Mooi  ::)

Moet ook niet te zuur worden anders heeft je gist er straks geen zin meer in.

s7.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #25 Gepost op: 24-02-2013 13:08 u »
Moet ook niet te zuur worden anders heeft je gist er straks geen zin meer in
Dat loopt wel los.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #26 Gepost op: 24-02-2013 13:53 u »
Tjemig

Eerste keer dat ik een JAVAL gebruik, gefilterd en aan de kook gebracht ( 15 min )

Resultaat 3,14x21,5x21,5x32 = 46,4 liter met een brix van 10!!!
Tijd dat ik de boel hier anders instel dus.

Terug gekoeld naar 28 graden ( de rest is voor de natuur )
Filteren ging zeer voorspoedig werkt geweldig JAVAL met 18mm RVS vlechtwerk en 15 mm koper

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #27 Gepost op: 25-02-2013 11:48 u »
Ok een klein verslagje dan van afgelopen weekend.


Donderdagavond alle mout geschroot en een JAVAL filter gemaakt.
Dit wordt de eerste keer dat ik met de koelbox ga brouwen (en het was zeker niet de laatste keer)
Vrijdagmiddag water opgewarmd volgens BrouwVisie moet ik naar 75 graden als ik wil uitkomen op 68 graden (temperatuur schrootsel is 13 graden)
Normaal stort ik bij een temperatuur van 52 graden wat in mijn ogen minder klonten oplevert.



Na 2 uur de koelbox gecontroleerd en gemeten, temp is 64 graden



De volgende morgen na 16 uur in de koelbox was de temperatuur 38 graden tijd om 1 kg ongeschrote mout toe te voegen, tevens 2 liter kokend water om de temperatuur weer op 38 graden te krijgen:



Na 24 uur in de koelbox nog eens gecontroleerd een lichte zurige geur komt op je af maar het proeft nog steeds zoet:



Na 40 uur komt er niet zo'n geweldige geur vanuit de koelbox maar de smaak is fris zurig (veel beter dan de geu ) het is een dikke drab geworden qua smaak vind ik hem zo wel goed dus gaan we filteren, eerst moet ik wel heet water toevoegen om de net gemaakte JAVAL erin te kunnen krijgen.



Dan gaan we voor het eerst filteren met de JAVAL (Oww wat heb ik al die jaren gemist geweldig werkt dit, 18 mm RVS mantel om 15 mm buis)







Pff de hele pan bijna vol dik 46 liter met een SG van 1038, brix 9,5 nu gaan koken, volgens de geleerden hoeft het niet te koken maar minimaal 15 min boven de 88 graden, ik heb het aan de kook gebracht en 5 minuten laten koken en daarna nog 15 minuten laten staan dan is het zeker wel 15 minuten boven de 88 graden geweest.



En dit is uiteindelijk in het gistvat gegaan 46 liter met een SG van 1040, Brix 10 en een actieve giststarter van 2 liter met de German Ale 1007 van Wyeast




Vanmorgen stond het waterslot vrolijk te bubbelen zelf denk ik dat die 2 liter actieve starter niet lang werkt zal hebben van zo'n 1040 biertje hou hem mooi op 19 graden

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #28 Gepost op: 25-02-2013 12:03 u »
Ziet er goed uit allemaal. Leuke foto's! :)

Ik hoop op korte termijn ook een Berliner Weisse te kunnen maken.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #29 Gepost op: 25-02-2013 12:45 u »
Ik moet nog afwachten hoe deze uiteindelijk wordt maar voor het koken vond ik hem zuurder dan na het koken.
Maar eens kijken als de gisting is afgelopen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.678
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Berliner Weisse
« Reactie #30 Gepost op: 25-02-2013 21:21 u »
Leuk die foto's van jouw brouwkeuken.

Het is wel een apart brouwproces. Het heeft iets van een omgekeerd maischschema.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #31 Gepost op: 25-02-2013 22:19 u »
Mooie rapportage inderdaad! :duimop:

Ik moet nog afwachten hoe deze uiteindelijk wordt maar voor het koken vond ik hem zuurder dan na het koken.
Maar eens kijken als de gisting is afgelopen.

Als het niet zuur genoeg is, kan je altijd nog de Berliner Wessie Blend erbij gooien en wachten. :)

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #32 Gepost op: 25-02-2013 22:35 u »
Leuk die foto's van jouw brouwkeuken.

Het is wel een apart brouwproces. Het heeft iets van een omgekeerd maischschema.

Ja dat is ťťn van de redenen om hem eens te maken (2de was dat ik van de zomer een lekker fris biertje wou hebben )

@RobinB

Nee die Berliner Weisse blend gaat in een aparte batch

Overigens ga ik wel ff blow-off's maken voor mijn vaten ging dit keer maar net goed ( had nog 2 cm over in het 60 liter vat )

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #33 Gepost op: 25-02-2013 23:02 u »
Nee die Berliner Weisse blend gaat in een aparte batch

Uiteraard, maar daarna kan je daarvan een deel in deze steken, mocht de zuurheid tegenvallen. Die melkzuurbacteriŽn groeien langzaam maar zeker door, zodat hij dan op termijn steeds zuurder wordt. :)

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #34 Gepost op: 26-02-2013 14:07 u »
Uiteraard, maar daarna kan je daarvan een deel in deze steken, mocht de zuurheid tegenvallen. Die melkzuurbacteriŽn groeien langzaam maar zeker door, zodat hij dan op termijn steeds zuurder wordt. :)


Hmmm dat is wel een idee inderdaad.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #35 Gepost op: 01-03-2013 16:38 u »
Update:

 - Vandaag een glas eraf gehaald

 - kleur is perfect (troebel wit)
 - geur is iets minder (maar dat is niet vreemd met jongbier)
 - smaak is perfect, fris zurig (heb het glas leeg gedronken :biersmile:)

Van 10 Brix naar 5 Brix de tool van HH zegt me dan:

 - van 1038.9 naar 1007.6 ---> 4%alc. schijnbare vergistingsgraad 80%

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.359
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berliner Weisse
« Reactie #36 Gepost op: 01-03-2013 16:51 u »
Klinkt goed. Had je nog pH gemeten? Of gewoon alles lekker op gevoel?

s7.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #37 Gepost op: 01-03-2013 20:48 u »
Wegens het ontbreken van een goede pH meter alles lekker op gevoel en smaak.
Dit is echt boven verwachting zondag de boel op fles.

Eens kijken of er uit de buurt naar het ONK gaan dan geef ik wel ff wat mee.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #38 Gepost op: 01-03-2013 23:24 u »
Smaak is uiteraard belangrijker dan pH, coca cola bewijst dat dagelijks. :)

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #39 Gepost op: 04-03-2013 08:58 u »
Gisteren gebotteld en geproefd, zuur genoeg ik vond um al lekker

Voor het eerst moeders ook geproefd en die had een idee, toevoegen van zwarte bessen limonadesiroop en dat kwam haar dicht genoeg bij een rosť biertje  (enigste bier wat ze in Nederland drinkt) ze vond het zelfs lekker :nut:

Dus ik vrees dat ik deze batch niet voor me alleen heb :weetniet:

Zo is ie in de fles gegaan:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #40 Gepost op: 04-03-2013 13:56 u »
Wel weiss inderdaad ;D

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #41 Gepost op: 18-03-2013 08:40 u »
Na 14 dagen op fles volledig op druk en op smaak, geweldige dorstlesser:


Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #42 Gepost op: 18-03-2013 12:49 u »
Wow, ziet er fantastisch uit! Mooi verslag van een ingewikkeld brouwproces  :biersmile:
En zo te zien heb je die 46 liter opgetild om op het vuur te zetten. Mocht je ooit last van je rug hebben, dan kun je ook net als ik, het wort in een kleine emmer laten lopen, wisselemmer eronder en de emmer legen in de lege pan op het gasfornuis  ;), etc.

Offline Robin K

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
Re: Berliner Weisse
« Reactie #43 Gepost op: 08-04-2013 09:08 u »
Ook mijn Berliner Weisse staat inmiddels in de gistkast.
Zelfde proces gevolgd als Hobbybob allen door een foute invoer van mijn brouwzaalrendement  :stom:
is het een stevige geworden van 5.3%.
Ik heb nog wel de pH waarde gemeten allen de minimale waarde die het papier aankon was 3,8 en
hij was nog lager. Gelet op het kleurverloop op het pH papier schat ik dat de waarde 3.5 - 3.6 geweest
moet zijn. Het smaakte in ieder geval lekker zuur :biersmile:

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #44 Gepost op: 08-04-2013 16:22 u »
Voor iedereen die deze methode gebruikt, maak um iets zuurder dan je uiteindelijk wilt hebben.
De mijne is nog steeds fris/zuur maar lang zo zuur niet meer als tijdens het proeven voor het koken.

Offline Robin K

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
Re: Berliner Weisse
« Reactie #45 Gepost op: 10-04-2013 19:07 u »
Net even mijn Berliner Weisse overgeheveld en hij smaakte nog steeds goed zuur
(misschien wel een beetje te zuur  :nut:).

Het SG was van 12,2 Brix gedaald naar 5,3 Brix en dat geeft een 5,6% alc. en een schijnbare
vergistinggraad van 91% met de tool van Hans H.  Is dit niet erg hoog :weetniet:

Ik ga hem nu gewoon nog even op 20įC houden en dan een paar dagen op 15įC en daarna
bottelen. 

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #46 Gepost op: 10-04-2013 19:58 u »
Nee, "alternatief" vergistende zure bieren hebben vaak een hogere vergistingsgraad.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #47 Gepost op: 11-04-2013 19:03 u »
Nee, "alternatief" vergistende zure bieren hebben vaak een hogere vergistingsgraad.

Als hij dezelfde methode als mij gebruikt heeft heb je natuurlijk geen "alternatieve" vergisting, tenslotte "dood" je alles na het filteren tijdens de ( korte )kook

Dan vergist je met een "normale" gist ( in mijn geval German Ale 1007 van Wyeast )

Offline Robin K

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
Re: Berliner Weisse
« Reactie #48 Gepost op: 11-04-2013 19:21 u »
Ik heb het op dezelfde gedaan als Hobbybob (nog bedankt voor de uitgebreide beschrijving  :groots:) en heb
alleen US-05 gist gebruikt. Na het overhevelen heeft het waterslot niet of nauwelijks nog activiteit als dat morgen ook
zo is dan ga ik hem een paar dagen op 15įC zetten en dan bottelen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #49 Gepost op: 11-04-2013 20:08 u »
Oja, dat is ook zo. :)
Misschien zorgt deze manier van maischen/verzuren voor een meer vergistbaar wort?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #50 Gepost op: 11-04-2013 22:18 u »
Oja, dat is ook zo. :)
Misschien zorgt deze manier van maischen/verzuren voor een meer vergistbaar wort?

Dat kan wel eens 1 van de factoren zijn, het rendement heeft er in ieder geval ook voordeel van.

Ga nog eens een testje doen met een dubbel of een blond die ik de avond voor het filteren ook in ga maishen, vervolgens niet laten verzuren maar binnen 24 uur filteren en koken.

Eens kijken wat het doet met de vergistingsgraad en het rendement.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.359
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berliner Weisse
« Reactie #51 Gepost op: 12-04-2013 09:32 u »
Je hebt toch niet uitgemaischt 78įC, dan gaan de enzymen gewoon lekker de hele nacht door (zolang de voorraad strekt natuurlijk). Deze methode wordt ook nog wel eens gebruikt om stookbier te maken, inmaischen en dan gewoon de hele nacht laten staan, gist er bij.

Daar wordt (ook) niet gekookt en lijkt het er op dat de enzymen zelfs tijdens de vergisting nog doorgaan met hun klus.

Ingo

Offline Robin K

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
Re: Berliner Weisse
« Reactie #52 Gepost op: 12-04-2013 10:01 u »
Ik heb net als Hobbybob wel even een minuut of 5 gekookt om het verder verzuren tegen te gaan.
Maar misschien geeft het 2 dagen laten staan bij een temperatuur van 35-38 graden een nog betere
omzetting  :weetniet:.

Ik heb ergens op het forum een topic gezien waarin in een onderzoek een maischschema van 2 uur
gehanteerd werd (1ste uur een normale 45 naar 68 stap en in het 2de uur terug naar 45 en dan weer
langzaam omhoog) welke ook een betere omzetting zou opleveren (weet alleen niet meer waar het stond).
 

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.400
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Berliner Weisse
« Reactie #53 Gepost op: 23-04-2013 10:47 u »
Bedankt voor het prachtige verslag. Ik vind een Berliner weisse ontzettend lekker maar zal altijd bang zijn voor wilde gisten in mijn brouwerij. Hier zou ik wel een tripel variant van willen maken...

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #54 Gepost op: 23-04-2013 11:03 u »
@MO

In mijn geval zijn er geen "wilde"gisten gebruikt, ik heb gewoon de maish laten verzuren, daarna gefilterd en daarna gekookt. Na het koken de German Ale van Wyeast gebruikt.

Verzuring heb ik een een "action" koelbox gedaan, deze later goed schoon gemaakt.

Inmiddels ben ik al 2 brouwsels verder en heb nergens last van de dubbel en de quadrupel die ik erna gebrouwen heb smaken prima.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.400
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Berliner Weisse
« Reactie #55 Gepost op: 23-04-2013 13:50 u »
De melkzuurbacterie is voor mij de wildste, maar het is natuurlijk geen gist. Vanwege je kookstap vindt er denk je geen verdere verzuring meer plaats?

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 299
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #56 Gepost op: 31-08-2016 13:22 u »
Even een kick voor dit oude topic omdat ik zelf binnenkort een Berliner Weisse wil gaan brouwen zoals beschreven in dit topic.

Ik lees elders nog over het toevoegen van Lactobacillus delbrueckii. Maar in dit topic (het recept op pagina 1) niet? Is die niet nodig omdat je de verzuring tijdens het Maischen regelt?

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Berliner Weisse
« Reactie #57 Gepost op: 04-02-2017 12:02 u »
Mooi topic, ik ga vandaag ook een poging wagen een Berliner Weisse (ish) te brouwen met het volgende recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptLactobaccilus del Jelle
Brouwdatum04-02-2017
BierstijlBerliner Weisse
Volume13,0 l
Begin SG1,035 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)4 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd15 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15,00 lWater uit Zutphen
1,94 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,130 kgPilsmoutDingemans3 EBC52,1 %
0,830 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC38,2 %
0,210 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC9,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 įC1 min.60 min.6,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,0 gSaphirpellets3,5%15 min.4,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gBavarian Wheat (M20)weizengist


Ik dacht het geheel met 250 gram ongeschroote pilsmout weg te zetten in de gamel voor 48 uur op een constante temperatuur (met element) van precies 42 graden.
Daarna wil ik 15 minuten koken en de hop daarbij toevoegen, ik ga een gedeelte met S-04 vergisten en een gedeelte met M20 Bavarian Wheat.
Voor een klein beetje meer kleur heb ik een heel klein aandeel Munich toe gevoegd.


(Tips, ideeŽn & Opmerkingen zijn meer dan welkom :proost:)

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #58 Gepost op: 04-02-2017 13:12 u »
pH meten, zeer belangrijk. Ik heb zo niet scherp wat je pH moet zijn dacht tussen 3-3.5, maar 48 uur wachten kan betekenen dat je te zuur of niet zuur genoeg bent. Verder moet je iedere vorm van zuurstof inslag voorkomen, je krijgt anders namelijk boterzuur en kan je de batch weggooien.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Berliner Weisse
« Reactie #59 Gepost op: 04-02-2017 16:22 u »

Bedankt voor de tips.
Helaas is mij pH meter niet gekalibreerd, de buffer oplossing moet ik een keer nieuw bestellen, dus ik kan het niet meten.

Ik doe na 24 uur een smaaktest met een pipet via het waterslot gat.

Ik heb een emmer in mijn brouwketel staan, die het geheel au bain marie op temperatuur houd. (zeer precies)

ik ben niet zo bang voor zuurstof inslag, de emmer is nokkie vol.

Mocht er wat uit het waterslot komen dan loopt dit in het verwarm water dat is ook geen probleem.

Wel tegen veel problemen aangelopen, volgende keer doe ik een hoop dingen anders. Mocht het resultaat niet goed zijn dan doe ik het gewoon een keer over met de
aantekeningen van vandaag erbij zodat alles wat beter verloopt. is is slechts 12 liter immers.

Is het te zuur dan zal ik het verdunnen met verse wort, is het niet zuur genoeg dan voeg ik wat melkzuur toe. Hoe dan ook is dit een heel leerzaam proces voor mij. Ik drink graag een
sour ale of een berliner weisse dus het moet en zal me een keer lukken.

1 probleem wat ik nog heb is dat ik de mout niet kan verwijderen uit de emmer omdat de hopzak met de mout kapot is gegaan. Ik heb gelezen dat sommige 3 dagen de mout laten zitten dus is dat wellicht geen probleem.

Een foto van de geÔsoleerde ketel waarin ik brouw ingesteld op 44 graden met de emmer met wort erin:




Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.678
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Berliner Weisse
« Reactie #60 Gepost op: 04-02-2017 22:04 u »
Helaas is mij pH meter niet gekalibreerd, de buffer oplossing moet ik een keer nieuw bestellen, dus ik kan het niet meten.

Buffers hoeven niet veel te kosten. Net deze besteld om eens uit te proberen.

Ik heb vloeibare buffers van 2 andere fabrikanten in huis om te vergelijken.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Berliner Weisse
« Reactie #61 Gepost op: 05-02-2017 00:28 u »
Kost niet zo veel, maar ik heb liever gewoon vloeibaar in een potje, ik denk ook dat ik die pH meter beter kan vervangen. Die staat al even droog.

Als je steeds kalibreert is het zo op. Doe je standaard de meter in vloeistof wegzetten?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.678
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Berliner Weisse
« Reactie #62 Gepost op: 05-02-2017 12:13 u »
Kost niet zo veel, maar ik heb liever gewoon vloeibaar in een potje, ik denk ook dat ik die pH meter beter kan vervangen. Die staat al even droog.

Als je steeds kalibreert is het zo op. Doe je standaard de meter in vloeistof wegzetten?

Ja. Mijn meter is voorzien van een dop met een sponsje. Ik zorg er steeds voor dat de daar buffervloeistof 4.01 in zit. Dit werkt goed. De meter wordt rechtstandig bewaard. Ik heb daar een houder voor. Doordat ik mijn meter zeer regelmatig gebruik staat hij nooit droog. Ik vul de dop regelmatig bij met buffervloeistof of spuit een heel klein beetje gedestilleerd water in de dop met mijn spuitfles die ik ook gebruik om de elektrode af te spuiten tussen de metingen door.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Berliner Weisse
« Reactie #63 Gepost op: 05-02-2017 17:22 u »
Ja. Mijn meter is voorzien van een dop met een sponsje. Ik zorg er steeds voor dat de daar buffervloeistof 4.01 in zit. Dit werkt goed. De meter wordt rechtstandig bewaard. Ik heb daarvoor een houder voor. Doordat ik mijn meter zeer regelmatig gebruik staat hij nooit droog. Ik vul de dop regelmatig bij met buffervloeistof of spuit een heel klein beetje gedestilleerd water in de dop met mijn spuitfles die ik ook gebruik om de elektrode af te spuiten tussen de metingen door.

Bedankt! Zo ga ik het voortaan ook doen.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Berliner Weisse
« Reactie #64 Gepost op: 05-02-2017 17:25 u »
Het wort staat nu 30 uur te zuren op 45 a 46 graden, ik bespeur al wat luchtjes al moet ik heel goed ruiken omdat de emmer helemaal vol zit om zuurstof te voorkomen.

Het stinkt in ieder geval niet heel erg, ik heb het waterslot even eruit getrokken om vervolgens wat wort over het deksel te laten lopen. Even voorzichtig geproefd en behalve dat ik het idee heb dat het zaakje wat olieachtige viscositeit heeft gekregen vond ik het niet zuur. (Nog maar even wachten dus)

Offline MartijnOMG

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Brouw Rookie!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #65 Gepost op: 26-04-2017 10:53 u »
Hobbybob, heb je ooit die 2e batch nog gebrouwen en vergeleken?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.135
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #66 Gepost op: 07-06-2018 19:58 u »
FF een schopje vandaag 6 kg mout ( 85% pils en 15% red )  in de koelbox PH5

Deze laat ik verzuren tot PH3 daarna vergisten met WB06 na de hoofdvergisting afhevelen op 1,5 kg kersen en 75 g eiken getoast op 200 g 45 min.

Lijkt het wat?

BTW fie berliner weisse pack zit in de vriezer

Tags: