Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Berliner Weisse  (gelezen 18934 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.078
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Berliner Weisse
« Gepost op: 20-02-2013 07:15 u »
Op verzoek van RobinB

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptWestereender Weisse
Kenmerk
Brouwdatum22-2-2013
BiertypeBerliner Weisse
Aantal liters40
Gewenst begin SG1038 (3,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement81,6%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater48,6 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater18,8 liter
Spoelwater32,9 liter
Kooktijd15 minuten
Berekende kleur5 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid4 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC(Kopie)70,0 %4390 gr3 EBC
Tarwemout30,0 %1882 gr3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer MittelfrŁh5,2 %25 gr15 minuten4 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1007 German Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter2000 ml
Beluchtingstijd1 uur
Temperatuur giststarter20įC


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168įC60 minuten3,0 l/kg



 - 1 uur in de koelbox op 68 graden
 - Laten afkoelen naar 35 graden en 500 gram ongeschrote mout toevoegen
 - Ī 48 uur laten staan en regelmatig proeven of de zuurgraad je hoog genoeg is
 - Op temperatuur houden dmv toevoegen kokend water.
 - Filteren en spoelen zoals normaal
 - maximaal 15 minuten koken

Us kijken of dit wat word ik weet dat ik een tikkeltje hoog zit qua start SG ( alc perc )

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #1 Gepost op: 20-02-2013 07:35 u »
Kijk, hier geef je al veel meer info over je methode van verzuring dan in het topic van koffie. :duimop:
(en voorkomt een kaping) :)

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.078
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #2 Gepost op: 20-02-2013 08:04 u »
Deze methode staat gelinkt in het topic van koffie.
Recept wel iets aangepast tov die link ( geen 5% suikerstort )

De maishtemperatuur geeft een "zoet" eindresultaat als het goed is.
Er wordt in die link gebruikt gemaakt van een Amerikaanse ale gist het leek me beter om een Duitse stam te pakken vandaar de 1007.

Eens kijken of het daadwerkelijk zo verschrikkelijk stinkt :nut: ( moeders weer blij :huilen:)

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #3 Gepost op: 20-02-2013 08:22 u »
Wanneer ga je deze brouwen?
Veel foto's en aantekeningen graag ;)

Welk gelinkte methode ga je gebruiken? Deze: http://seancoates.com/blogs/about-beer ?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.078
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #4 Gepost op: 20-02-2013 08:36 u »
Ja die van Sean Coates

Citaat
German Pilsner Malt 1.90 kg 55.23% In Mash/Steeped
Canadian Wheat Malt (Gambrinus) 1.36 kg 39.53% In Mash/Steeped
Sugar - White Sugar/Sucrose 0.18 kg 5.23% Start Of Boil


Naspeuren leverde op dat in een Berliner Weisse maximaal 30% tarwe zit, dus recept aangepast en geen suikerstort.
Zal het fototoestel ff opladen voor je, vrijdag avond gaat ie de koelbox in

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.206
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berliner Weisse
« Reactie #5 Gepost op: 20-02-2013 08:44 u »
Volgens "Brewing with Wheat", tarwe tussen de 25 en 80%, SG voor "Schankbier" 1028 - 1032 maar er waren ook versies 1048, 1058 en 1068.

s7.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.078
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #6 Gepost op: 20-02-2013 08:52 u »
Ik heb de "Beer style Guide" maar aangehouden van 2004:

Citaat
Ingredients: Wheat malt content is typically well under 50% of the grist (generally 30%) with the remainder being Pilsner malt.

IBUs: 3-8  SRM: 2-3  OG: 1.028-1.032  FG: 1.004-1.006  ABV: 2.8-3.6
 

Muv van het start SG

Morgen schroten en de emmers in de woonkamer zodat het schrootsel lekker op temperatuur is voor de stort :brouwen:

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.078
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #7 Gepost op: 20-02-2013 15:29 u »
Zojuist ff bij Van der Kooy langs geweest.

Het worden 2 batches

1 x 20 liter met German ale 1007 Wyeast
1 x 20 liter met Berliner weisse 3191 Wyeast

De laatste kreeg ik gratis bij mijn aankoop omdat deze al op datum was (sept 2012)

Wereldzaak daar in Jubbega :biersmile:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #8 Gepost op: 20-02-2013 19:20 u »
Leuk, de berliner weisse blend!
Wist dat die relatief recent aangeboden werd.

Het is een blend met melkzuurbacteriŽn. Misschien is daarvoor de verzuringsstap overbodig?
Wat ook een optie is; die melkzuurbacteriŽn overleven wel en hoef je geen starter voor te maken. Dat kan je dus ook samenvoegen met de 1007, dan daar wel een starter van maken. :)

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.078
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #9 Gepost op: 21-02-2013 13:43 u »
Leuk, de berliner weisse blend!
Wist dat die relatief recent aangeboden werd.

Het is een blend met melkzuurbacteriŽn. Misschien is daarvoor de verzuringsstap overbodig?
Wat ook een optie is; die melkzuurbacteriŽn overleven wel en hoef je geen starter voor te maken. Dat kan je dus ook samenvoegen met de 1007, dan daar wel een starter van maken. :)

Ik ga ze niet samenvoegen dan weet ik nog niet dat zelf aanzuren wel of niet goed gelukt is.
Ik maak gewoon 2 batches ( dan ook maar 40 liter elk ) deze zomer dus biertjes genoeg voor familie,vrienden en forumleden?.

Inderdaad die Berliner Weisse blend maakt de verzuringsstap overbodig.

 - Vanavond schroten

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.206
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berliner Weisse
« Reactie #10 Gepost op: 21-02-2013 15:19 u »
Ga je aan die met 1007 nog een Brett toevoegen?

s7.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #11 Gepost op: 21-02-2013 15:19 u »
Wat een punt van aandacht is, is dat de gist waarschijnlijk (relatief) minder vitaal is tov de melkzuurbacteriŽn. Met een starter bevoordeel je waarschijnlijk de gist tov de bacteriŽn, maar die moet je dan niet afgieten omdat je dan waarschijnlijk de bacteriŽn deels mee weggiet. Ivm de smaak zou ik dan ook de gistvoeding wat lager doseren.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.078
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #12 Gepost op: 21-02-2013 17:58 u »
Ga je aan die met 1007 nog een Brett toevoegen?

s7.

Met de 1007 ga ik de maish laten verzuren op +/35 graden.
Na de 68 graden stap laten afkoelen naar 35 graden en 48 uur laten staan in een koelbox en temperatuur bewaken.
Tussendoor proeven.

Gezien het de eerste keer met de koelbox is (afgelopen jaar alleen BIAB gebrouwen en dan gebruikte ik de zak als filter) vanmiddag ook nog een JAVAL filter gemaakt (geen doorvoer in de koelbox maar gewoon met opstaande pijp) alleen nog ff de zaag-sneeetjes vanavond met de dremel even doen.

De mout is inmiddels door de molen heen (morgen in de pan)

De 3191 inderdaad gebruiken in combi met een starter en niet afgieten, wel gewoon ook een 1 stapsmaisch op 68 graden, deze staat in e planning over 3 weken.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.206
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berliner Weisse
« Reactie #13 Gepost op: 21-02-2013 19:46 u »
Met de 1007 ga ik de maish laten verzuren op +/35 graden.

De reden dat ik naar Brettanomyces vroeg is dat die bij een onderzoek eind jaren 80 in alle Weissens, op een na, voor kwam (laat die ene dan ook nog de nu nog algemeen verkrijgbare Weisse zijn) en in de Wyeast mix zit ook Brettanomyces.

Kijk ook eens naar het resultaat van deze Google, Lijkt op een PDF van een presentatie.

s7.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #14 Gepost op: 21-02-2013 20:08 u »
Leuke PDF met interessant info. Bedankt :)

edit: Berliner Weisse in een houten vat op pagina 14, je zou het bijna gaan proberen! :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.206
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berliner Weisse
« Reactie #15 Gepost op: 21-02-2013 20:33 u »
Nog een leuke, nu over de belangrijkste dader:
Beer Spoilage Bacteria and Hop Resistance in Lactobacillus brevis Thesis van K.Sakamoto, uit de archieven van het RUG.

s7. (die even niets over houten vaten wil horen, maar je hebt wel gelijk)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #16 Gepost op: 21-02-2013 23:00 u »
Volgens mij is de lactobacillus van Wyeast maar beperkt hopresistent. Ze adviseren immers niet voor niets lage IBU's (max 10 of zo)...

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.078
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #17 Gepost op: 22-02-2013 19:58 u »
Ok maisch zit in de koelbox

Schrootsel temp was 13 graden, BrouwVisie geeft me dan een start water temperatuur van 75 graden bij 3 l per kg
Ingemaischt kwam ik op 64 graden ( zal aan mij liggen )
Litertje kokend water toegevoegd en 68 graden :biersmile:

Zojuist na 2 uur de temp weer ff gemeten --> 64 graden
Das best wel een prestatie voor die goedkope Action koelbox.
Deksel er een uurtje eraf gehad en zonder te meten er weer op

Morgen 8 uur weer eens meten, foto's volgen

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #18 Gepost op: 22-02-2013 20:43 u »
Even inhaken: Ik heb een eclectische (Lidl) weckpan waar ik mijn eerste brouwsels mee gemaakt heb. Doet nu dienst als heetwaterpan voor het spoelwater.
Zou je daar het beslag een dag in kunnen laten staan met de thermostaat op de juiste temperatuur?

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.824
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Berliner Weisse
« Reactie #19 Gepost op: 22-02-2013 21:34 u »
Ik heb een eclectische (Lidl) weckpan waar ik mijn eerste brouwsels mee gemaakt heb.
Lijkt me heel bijzonder. Hoe werkt dat?
http://www.woorden.org/woord/eclectisch


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #20 Gepost op: 22-02-2013 21:42 u »

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Berliner Weisse
« Reactie #21 Gepost op: 22-02-2013 22:13 u »
Nogal ja, want chrome heeft 't gecorrigeerd voor me :(

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.078
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #22 Gepost op: 23-02-2013 14:25 u »
Vanmorgen 10 uur 38 graden, kilo ongeschrote pilsmout toegevoegd, temp gedaald naar 34 graden litertje heet water weer 38 graden.

14:00 uur 38 graden

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.078
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Berliner Weisse
« Reactie #23 Gepost op: 24-02-2013 09:52 u »
Vanmorgen 9 uur 32 graden en hij is mij zuur genoeg het ruikt verschrikkelijk maar smaakt wel OK.

Straks filteren ( zal eerst kokend water bij moeten want het is 1 dikke brei geworden krijg zo de JAVAL er niet in )

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.206
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Berliner Weisse
« Reactie #24 Gepost op: 24-02-2013 10:03 u »
Vanmorgen 9 uur 32 graden en hij is mij zuur genoeg het ruikt verschrikkelijk maar smaakt wel OK.

Mooi  ::)

Moet ook niet te zuur worden anders heeft je gist er straks geen zin meer in.

s7.

Tags: