Hoe voeg jij bottelsuiker toe?

Gestart door NewLine, 19-02-2013 18:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoe voeg jij bottelsuiker toe?

bier en suiker samenvoegen in een (bottel)vat
147 (70.3%)
droge suiker met een lepeltje oid toevoegen per flesje
32 (15.3%)
opgeloste suiker toevoegen  met een spuitje oid per flesje
19 (9.1%)
anders - specifier aub
11 (5.3%)

Totaal aantal stemmen: 209

EvdBroek

Voordat ik de kroonkurk er op doe, stop ik er een mini suikerklontje in. Die past precies door de hals van de fles.

Jacques

Citaat van: EvdBroek op 08-09-2013  09:22 uVoordat ik de kroonkurk er op doe, stop ik er een mini suikerklontje in. Die past precies door de hals van de fles.

Het nadeel van suikerklontjes is dat je er heel moeilijk mee kunt spelen. Ik bedoel: een beetje meer of minder is lastig te realiseren.

EvdBroek

Ja Jacques, dat klopt. Je kunt het inderdaad niet doseren, maar het is wel redelijk praktisch.

maateke

Ik heb geen zure smaak afwijking in mijn bier. Je moet koken tot de vloeistof een gelige schijn vertoont dan ben je zeker dat je invert- hebt.  Gistcellen zetten invertsuiker sneller (gemakkelijker) om dan gewone. Het is natuurlijk wel wat meer werk hé.

Jacques

Citaat van: maateke op 08-09-2013  21:44 uIk heb geen zure smaak afwijking in mijn bier. Je moet koken tot de vloeistof een gelige schijn vertoont dan ben je zeker dat je invert- hebt.  Gistcellen zetten invertsuiker sneller (gemakkelijker) om dan gewone. Het is natuurlijk wel wat meer werk hé.

Fructose en glucose zijn inderdaad de suikers die het eerst worden opgenomen. In wort zit altijd al glucose daarvoor hoef je dus niet te inverteren. Sucrose wordt buiten de gistcellen afgebroken door het enzym invertase dat de gist uitscheidt. Inverteren is gewoon niet nodig zoals ik hiervoor al schreef.

John

Is het nodig om het bottelsuikermengsel eerst te laten afkoelen voor het toevoegen?

RobinB

Nee, het koelt razend snel af bij het toevoegen. Reken maar eens uit. :)

DenMaarten

Aha, afkoelen deed ik ook altijd. Kan dus worden weggelaten. :)

Superbeun

Ik voeg bottelsuiker met een spuitje toe, alleen niet met een suikeroplossing.
Ik heb de bovenkant van een spuitje afgesneden en heb zo een verstelbaar maatbekertje.
Zo kan je tot op de tiende gram nauwkeurig elke gewenste hoeveelheid bottelsuiker toevoegen.



Henielma

Leuk idee Superbeun. Je doet je naam eer aan.

Dat spuitje haal je door een schaaltje suiker en dan schud je misschien nog even om de kop wat af te toppen. Of hoe pas je het toe?

Mogelijk is het nog wat handiger in het gebruik als je de bovenzijde wat schuin afsnijd zodat het meer een lepeltje lijkt.

Superbeun

Ik haal het spuitje door een schaal suiker en strijk dan de kop af met een vinger.
Iets schuin afsnijden zou inderdaad wat makkelijker scheppen.

Jacques

Citaat van: Superbeun op 11-09-2013  12:41 uIk haal het spuitje door een schaal suiker en strijk dan de kop af met een vinger.

Dat afstrijken zou ik met een lepeltje doen. Net wat hygiënischer dan een vinger.

Superbeun

Inderdaad altijd hygiënisch werken.
Bij steriel werk als bottelen of werken met gist draag ik altijd wegwerphandschoenen.

Rickske

Ik mikte eerst altijd de afgewogen suiker zo in het bottelvat, tenminste dat was na mijn 2e batch bier, die ik met theelepel op de fles had gedaan. Die knalde me te hard!
Maar het viel me telkens op dat het laatste beetje uit het vat zoeter was dan het eerste. Zo had ik ongelijke druk op de flesjes en ook in smaak. Pas veel later leerde ik de truc om eerst de suiker met een beetje water te koken en zo toe te voegen.

BB

Citaat van: Rickske op 12-01-2014  22:02 uIk mikte eerst altijd de afgewogen suiker zo in het bottelvat, tenminste dat was na mijn 2e batch bier, die ik met theelepel op de fles had gedaan. Die knalde me te hard!
Maar het viel me telkens op dat het laatste beetje uit het vat zoeter was dan het eerste. Zo had ik ongelijke druk op de flesjes en ook in smaak. Pas veel later leerde ik de truc om eerst de suiker met een beetje water te koken en zo toe te voegen.


Dat is inderdaad een goeie, ga ik volgende keer ook zo proberen... Nu doe ik gewoon suiker in het bottelvat en roeren, maar is er een duidelijk verschil tussen de flesjes...

KJ!

Ik heb vele jaren geleden dit dingetje meegenomen van down under.  Is heel simpel en werkt prima. Het verbaast me dat dit niet door iemand op de markt gebracht is. Moet maar een paar centen kosten. Cooper brengt daar ook suikers staafjes op de markt die je zo in een flesje kan doen...  Simpel idee, kost weinig maar super handig...






---------



Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.