Hoe voeg jij bottelsuiker toe?

Gestart door NewLine, 19-02-2013 18:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoe voeg jij bottelsuiker toe?

bier en suiker samenvoegen in een (bottel)vat
147 (70.3%)
droge suiker met een lepeltje oid toevoegen per flesje
32 (15.3%)
opgeloste suiker toevoegen  met een spuitje oid per flesje
19 (9.1%)
anders - specifier aub
11 (5.3%)

Totaal aantal stemmen: 209

Raymond293

Pipet gebruiken om per flesje af te vullen. Ik heb er een hekel aan om een extra vat schoon te moeten maken :)

ThomasM

Dus als ik het goed begrijp is een suikeroplossing aan je gistingsvat (waar je het bier in hebt wat je in flesjes wil doen) geen goed idee?
Anders zou ik het overhevelen naar mijn kookketel en dan de suiker erbij doen en dan overhevelen naar mijn flesjes.

tjleet

Citaat van: ThomasM op 13-03-2013  09:32 uDus als ik het goed begrijp is een suikeroplossing aan je gistingsvat (waar je het bier in hebt wat je in flesjes wil doen) geen goed idee?
Anders zou ik het overhevelen naar mijn kookketel en dan de suiker erbij doen en dan overhevelen naar mijn flesjes.
Bedoel je waar je bezonken gist ook in zit? Dan is het geen goed idee, aangezien je dan de suiker oplossing moet rond roeren voor een goede vermenging. Hiermee breng je ook weer veel bezonken gist in suspensie.
Overhevelen op je suikeroplossing in een ander vat, of na overhevelen je suikeroplossing toevoegen en roeren (schone pollepel oid)

Andersom, wanneer je een schoon gistingsvat gebruikt om je jong, uitvergist bier in over te hevelen kan het gewoon.

ThomasM

Dat gistingsvat waar ik mijn uitvergist jongbier in overhevel kan ook mijn kookketel zijn of een emmer? Het maakt niet zo veel uit of het afgesloten moet worden omdat het er toch maar een korte tijd (alleen om het suiker erin te doen, dan in flesjes) in zit.

Gerald

Citaat van: ThomasM op 13-03-2013  10:23 uDat gistingsvat waar ik mijn uitvergist jongbier in overhevel kan ook mijn kookketel zijn of een emmer? Het maakt niet zo veel uit of het afgesloten moet worden omdat het er toch maar een korte tijd (alleen om het suiker erin te doen, dan in flesjes) in zit.

Ja zou ook een kookketel of emmer mogen zijn. Zelf gebruik ik een 2e brouwemmer omdat hier zo'n vulpijpje op de kraan kan. Vind ik wel zo makkelijk om daarmee de boel af te vullen. Gaat bij mij niet luchtdicht met de deksel erop. Zoals je al aangeeft zit het er max een uurtje in?

heijligers

Citaat van: ThomasM op 13-03-2013  10:23 uDat gistingsvat waar ik mijn uitvergist jongbier in overhevel kan ook mijn kookketel zijn of een emmer? Het maakt niet zo veel uit of het afgesloten moet worden omdat het er toch maar een korte tijd (alleen om het suiker erin te doen, dan in flesjes) in zit.
Het zit er in verhouding maar kort in, bij mij meestal een paar uur. Genoeg tijd om een besmetting op te lopen bij een open vat/ketel.

Ik weet niet hoe schoon je studentenonderkomen is, maar in mijn tijd kwam je daar nogal eens fruitvliegjes e.d. tegen. Een open vat jongbier werkt als een magneet op fruitvliegjes. ALs je die in je bottelvat hebt zitten heb je heel grote kans dat je bier verzuurt.

ThomasM

Oke, dan heb ik het brouwproces nu zo in mijn hoofd:
pan voor te maischen -> filteren in emmer -> hevelen in pan voor te koken -> platenkoeler -> gistingsvat voor een paar weken -> emmer voor bottelsuiker -> flesje

De emmer heeft een deksel met een rubberen stop waar een siliconen slang in gaat voor het hevelen.

heijligers

Citaat van: ThomasM op 13-03-2013  10:33 uOke, dan heb ik het brouwproces nu zo in mijn hoofd:
pan voor te maischen -> filteren in emmer -> hevelen in pan voor te koken -> platenkoeler -> gistingsvat voor een paar weken -> emmer voor bottelsuiker -> flesje

De emmer heeft een deksel met een rubberen stop waar een siliconen slang in gaat voor het hevelen.
Met "fileren in emmer" bedoel je "filteren met (javal achtig)hevelfilter naar tijdelijke opvangemmer"?

ThomasM

Exact. Geen filteremmer maar een javal/bazooka filter.

John

Citaat van: ThomasM op 13-03-2013  10:33 uDe emmer heeft een deksel met een rubberen stop waar een siliconen slang in gaat voor het hevelen.

Lijkt me dat hevelwerking zal stoppen als deksel goed afsluit...

ThomasM

Ja, dat snap ik aangezien de lucht er dan niet meer uit kan en er niets meer bij kan.
Een waterslot is misschien te zwaar voor de druk die de hevel kan leveren dus een gaatje kan wellicht.

Woozl

Citaat van: Sjaak_Deventer op 19-02-2013  18:33 uTotale hoeveelheid suiker met water mengen en dat aan de kook brengen. Zodra opgelost in leeg vat doen. Iets laten afkoelen en dan het jongbier toevoegen... :proost:

Idem

PatrickBrouwer

Ik wil het suiker direct in de flesjes doen voor het bottelen.
Ik brouw een Brewferm Triple.

Hoeveel gram denken jullie dat ik nodig heb per flesje? Volgens mijn brouwvriend heb ik 3 g per fles nodig. Maar graag wat extra meningen :)

Mvg

Patrick

William

Dat hangt van de inhoud van de flesjes af als je het per flesje toevoegt. Een stevig bruisende tripel mag wel 8 gram per liter hebben maar wees er wel zeker van dat het bier is uitvergist..

Een 0,33 liter fles mag dan zo'n 8/3=2,7 gram suiker bevatten.

hansm

Citaat van: William op 11-05-2013  11:01 uDat hangt van de inhoud van de flesjes af als je het per flesje toevoegt. Een stevig bruisende tripel mag wel 8 gram per liter hebben maar wees er wel zeker van dat het bier is uitvergist..

Een 0,33 liter fles mag dan zo'n 8/3=2,7 gram suiker bevatten.

Maar hou nog wel rekening met de koolzuur in het bier vóór het bottelen! Bier kan nog wel 2 gram koolzuur per liter bevatten na lagering. Die 2 gram moet je er nog vanaf trekken.

Suiker wordt voor de helft omgezet in koolzuur en voor de andere helft in alcohol. Per gram koolzuur moet je dus 2 gram suiker toevoegen.

Rekenvoorbeeldje: bier bevat 2 gram koolzuur per liter na lagering, je wil een tripel met 6 gram per liter koolzuur (ca. 3 Volumes koolzuur). Toevoegen dus 6 - 2 = 4 gram koolzuur per liter, ofwel 8 gram suiker per liter bier. Dit is bijna 2,7 gram per flesje als je in 33 cl flesjes bottelt, of 2,4 gram per flesje als je in normale bierflesjes van 30 cl (euroflesjes, BNR of hoe ze ook mogen heten ;)) afvult.

Jacques

Citaat van: hansm op 11-05-2013  11:11 uMaar hou nog wel rekening met de koolzuur in het bier vóór het bottelen! Bier kan nog wel 2 gram koolzuur per liter bevatten na lagering. Die 2 gram moet je er nog vanaf trekken.

De hoeveelheid koolzuur dat is opgelost in het bier is afhankelijk van de temperatuur waarbij de nagisting is beëindigd. Als je na einde nagisting het bier nog een tijdje lagert om het helder te laten worden, lost er niet meer koolzuur op in het bier. Immers er wordt dan geen koolzuur meer gevormd.

Voor het berekenen van de hoeveelheid benodigde suiker geef ik hier een aardige link (even op metrisch zetten). Hanteer de temperatuur einde nagisting als botteltemperatuur tenzij deze temperatuur lager was dan de temperatuur tijdens het bottelen.

PatrickBrouwer

Bedankt voor de serieuze reacties. Waarschijnkijk hebben jullie deze vragen al zo vaak beantwoord.

Het jongbier zit nu 6 dagen in het vat, waarbij het waterslot bijna geen activiteit meer laat zien. Ik ben van plan om het nogmaals 6 dagen te laten zitten alvorens te gaan bottelen. Ik zal een kleine 3 g suiker per flesje toevoegen.

Is het verstandig om voor het bottelen nog te roeren zodat al het gist gelijk word verdeeld?

Alvast bedankt voor het beantwooren van deze 'Noob' vragen!

heijligers

Citaat van: PatrickBrouwer op 11-05-2013  19:57 uIs het verstandig om voor het bottelen nog te roeren zodat al het gist gelijk word verdeeld?

Alvast bedankt voor het beantwooren van deze 'Noob' vragen!
Voor het bottelen hevel je nogmaals over naar een bottelvat. Je laat dan weer zoveel mogelijk bezinksel achter. In het "heldere bier" zitten echt nog wel voldoende gistcellen voor de hergisting op fles.
In het bottelvat voeg je de bottelsuiker toe, bij voorkeur opgelost in water. Dit roer je door het jongbier om de suiker goed te verdelen. Niet te hard roeren, om zuurstofinslag te vermijden. Vervolgens kun je bottelen.

tjleet

En uiteraard alles goed ontsmetten, dus ook de lepel waar je mee roert.

stinkmuis

Ik gebruik meestal honing als bottelsuiker ( heb ik altijd voor handen) Los een 7 gram honing per liter bier op in wat handwarm water, gooi dit in een schoon vat en hevel mijn bier erop. Beetje schudden en dan uit het vat bottelen met een bottelpijpje.

Sjoerdd96

Ik hevel mijn bier over naar een ander vat (met tap-kraantje). Mijn suiker opgelost in water, de hoeveelheid water is de helft van het aantal grammen suiker dat ik gebruik ( dus bijv. 80 gram suiker en 40 gram water) meng alles in het vat. Dan de flesjes aftappen, en mors maar enkele drupels tot niets.

Bert van Vliet

Meestal gebruik ik glucose of die Coopers CO2 klontjes :)

maateke

Ik maak eerst een invertsuiker van de bottelsuiker, door 10 min. te koken met het sap van een 1/2 citroen. Laten afkoelen en zachtjes maar degelijk mengen in je jongbier. Indien gewenst nog plakgist bijdoen voor een zekere en gelijkmatige hergisting in de fles. Direct bottelen met dikke vinger vrij houden in de fles hals. Invertsuiker vergist gemakkelijker dan gewone suiker of honing. Je resultaat is hierdoor zekerder.
Succes.

RobinB

Hoe is de ratio bottelsuikersiroop : citroensap dan?
Nooit zure bijsmaakjes gehad?

Je weet dat 10 min koken met citroenzuur weinig zoden aan de dijk zet toch?

Jacques

Citaat van: Bert van Vliet op 07-09-2013  18:26 uMeestal gebruik ik glucose of die Coopers CO2 klontjes :)

Dure oplossing... gewone kristalsuiker is heel wat goedkoper.


Citaat van: maateke op 07-09-2013  18:41 uIk maak eerst een invertsuiker van de bottelsuiker, door 10 min. te koken met het sap van een 1/2 citroen. Laten afkoelen en zachtjes maar degelijk mengen in je jongbier. Indien gewenst nog plakgist bijdoen voor een zekere en gelijkmatige hergisting in de fles. Direct bottelen met dikke vinger vrij houden in de fles hals. Invertsuiker vergist gemakkelijker dan gewone suiker of honing. Je resultaat is hierdoor zekerder.

Inverteren is niet nodig! De gist scheidt het enzym invertase uit. Door dit enzym wordt sucrose gesplitst in glucose en fructose. Het mooie is dat je daar helemaal niets voor hoeft te doen.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.