Hoe voeg jij bottelsuiker toe?

Gestart door NewLine, 19-02-2013 18:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Hoe voeg jij bottelsuiker toe?

bier en suiker samenvoegen in een (bottel)vat
147 (70.3%)
droge suiker met een lepeltje oid toevoegen per flesje
32 (15.3%)
opgeloste suiker toevoegen  met een spuitje oid per flesje
19 (9.1%)
anders - specifier aub
11 (5.3%)

Totaal aantal stemmen: 209

NewLine

Graag had ik eens gezien hoe de meesten bottelsuiker toevoegen.

Sjaak_Deventer

Totale hoeveelheid suiker met water mengen en dat aan de kook brengen. Zodra opgelost in leeg vat doen. Iets laten afkoelen en dan het jongbier toevoegen... :proost:

Etn82

Citaat van: Sjaak_Deventer op 19-02-2013  18:33 uTotale hoeveelheid suiker met water mengen en dat aan de kook brengen. Zodra opgelost in leeg vat doen. Iets laten afkoelen en dan het jongbier toevoegen... :proost:

Ik gebruik min of meer dezelfde methode, alleen laat ik het altijd 10 min. koken ter sterilisatie. Wellicht overbodig, maar dat is ik het geleerd heb.

tjleet

Mijn jongbier gaat in mijn bottelemmer, zo weet ik hoeveel bier ik ga bottelen. Dan de hoeveelheid suiker in water oplossen en even koken. Pollepel schoongekookt om na toevoegen te roeren.

Pimmels

Ik bottel vanuit mijn lagervat met een 80% suiker oplossing ( 80 gram suiker op 100ml kokend water) en voeg van die oplossing 5ml toe aan elk Grolsch flesje met behulp van een 5ml injectie spuit.

Pimmels

Ik hevel dus maar één keer, direct na de hoofdgisting...

broeder

hoi...

Nog steeds met een aangepast lepeltje suker in het flesje en dan het jongbier er bij,
dopje er op en even goed schudden.
De volgende dag nog een keer alle flesjes schudden.
Overigens; ik gebruik de dopjes rechtstreeks uit de verpakking, dus niet in de OXI.
Groet,
broeder Willem

De-Geert

Citaat van: Pimmels op 19-02-2013  19:23 uIk bottel vanuit mijn lagervat met een 80% suiker oplossing ( 80 gram suiker op 100ml kokend water)
Een 80% suikeroplossing is 80 gram suiker op 100 ml totaal volume.

heijligers

Bier in bottelvat. Op maatstreep kijken hoeveel liter het is. Met BrouwVisie bekijken hoeveel CO2 het bier nodig heeft. Suiker afwegen. 200% van het suikergewicht aan kokend water toevoegen aan de suiker. De suiker oplossen en heet toevoegen aan het bier in het bottelvat. Met gestarsande lepel even in het bottelvat roeren voor een homogeen mengsel. Dan bottelen.

NewLine

Citaat van: Pimmels op 19-02-2013  19:23 uIk bottel vanuit mijn lagervat met een 80% suiker oplossing ( 80 gram suiker op 100ml kokend water) en voeg van die oplossing 5ml toe aan elk Grolsch flesje met behulp van een 5ml injectie spuit.

En toch staat de optie met het spuitje op 0  :weetniet:

Pimmels

Citaat van: De-Geert op 19-02-2013  19:30 uEen 80% suikeroplossing is 80 gram suiker op 100 mL totaal volume.

Je hebt helemaal gelijk, foute woordkeus :-[

Het komt erop neer dat ik 4 gram suiker oplos in 5ml water en dat toevoeg aan een 450ml Grolsch flesje ;)

Joost81

Citaat van: Sjaak_Deventer op 19-02-2013  18:33 uTotale hoeveelheid suiker met water mengen en dat aan de kook brengen. Zodra opgelost in leeg vat doen. Iets laten afkoelen en dan het jongbier toevoegen... :proost:

Zelfde werkwijze hier

janjansen

Ik gebruik de doseerspuit.
Bevalt goed.
Geen gehevel en gedoe. Precies af te meten.
Het heeft z'n voordelen.



PP

Citaat van: janjansen op 19-02-2013  20:31 uIk gebruik de doseerspuit.
Bevalt goed.
Geen gehevel en gedoe. Precies af te meten.
Het heeft z'n voordelen.

Idem als genoemd. Veilig, nauwkeurig, eenvoudig.

Voor een hoge koolzuurdruk: 9 g/L suiker toevoegen.
•   Maak 750 g van een 50 % suikeroplossing:
•   375 g suiker en 375 g water koken, dichtheid ca. 1,23.
•   5 mL aan 0,3 L flesje = 9,3 g suiker/L. 

Voor een hogere koolzuurdruk: 7,5 g/L suiker toevoegen.
•   Maak 750 g van een 42 % suikeroplossing:
•   313 g suiker en 437 g water koken, dichtheid ca. 1,19.
•   5 mL aan 0,3 L flesje = 7,5 g suiker/L.

Voor een gemiddelde koolzuurdruk: 6,0 g/L suiker toevoegen.
•   Maak 750 g van een 33 % suikeroplossing:
•   250 g suiker en 500 g water koken, dichtheid ca. 1,14.
•   5 mL aan 0,3 L flesje = 5,8 g suiker/L.

Voor een koudgelagerd pils (4 °C): 4,0 g/L suiker toevoegen.
•   Maak 750 g van een 22 % suikeroplossing:
•   167 g suiker en 583 g water koken, dichtheid ca. 1,09.
•   5 mL aan 0,3 L flesje = 4,0 g suiker/L.

PS: kruidenextracten voeg ik op dezelfde manier toe. Veel beter te doseren etc. Biedt ook eenvoudig mogelijkheden tot variatie.

Groet, Paul

koffie

Hangt er vanaf.
De ene keer gewoon totale hoeveelheid suiker in een schaal, vullen met jongbier en voorzichtig er bij gieten. Andere keer gewoon suiker in het fust/vaatje mikken.

Het scheelt nogal of je het per flesje of per fustje moet doen :)

seed7

De laatste keer met een spuitje, daarvoor kristalsuiker in het flesje. Beiden gaan niet echt lekker, ben aan het kijken naar een revolverspuit.

s7.

hopiebier

Suiker afmeten en met jong bier mengen en in een apart vat ,roeren en afvullen op de flesjes.
Bevalt goed, nooit infectie gehad en altijd goede druk op de flesjes.
 :biersmile:

Erwin

Die carbonation drops van coopers zijn wel handig, gewoon per stuk in een flesje doen. Helaas valt daar dan niks aan bij te sturen, dus het moet net precies uitkomen. Ik heb ook suikerklontjes gebruikt op die manier. Maar ja, niet echt steriel dus.
Ik ga vanavond mijn honingbier gewoon weer met een injectiespuitje doen, 5 ml suikerwater (of in dit geval: honing) in ieder flesje, van te voren afgewogen, opgelost en gekookt in precies de hoeveelheid die nodig is.
Overhevelen naar een bottelemmer vind ik net zoveel gedoe, en stelt het bier volgens mij te lang bloot aan de omgeving/zuurstof.

bjorri

Minisuikerklontje in Grolsch flesje en daarna rustig afvullen.
De doos met klontjes is uitsluitend voor dat doel dus kom ik er verder niet aan en bewaar ik het in een afgesloten plasticdoos.

hobbybob

Die carbonation drops van Coopers heb ik ook gebruikt inderdaad was er niet weg van.

Ik gebruik of:

 - miniklontjes
 - of mijn "speciale" lepeltje (33cl flesjes)

Ronald_

Sinds wij geen suiker meer in de flesjes doen en een bottelvat gebruiken waarin we de combinatie van suiker en gekookt water (soms voordat we het bier erin hevelen, soms tijdens en soms er na) hebben wij helderdere bieren met minder sediment.

Als je toch een bottelvat gebruikt lijkt mij suiker per flesje een onhandige handeling.

Drents Hopbier

Citaat van: NewLine op 19-02-2013  18:27 uGraag had ik eens gezien hoe de meesten bottelsuiker toevoegen.

Meestal een hoeveelheid stamwort (achtergehouden na koken) met het juiste suikergehalte (°Bx) mengen met het bier en bottelen. Soms gebruik ik glucose opgelost in water en dan mengen met het bier en bottelen.

Hopbier

Adrie

Aangezien ik een tapinstallatie heb, vul ik mijn vaten en laat ze dan geforceerd op druk komen met koolzuurgas. Soms is er dan nog een beetje bier over en dat gaat in flessen. Daar doe ik dan eerst een schepje suiker in. Met zo weinig flessen is dat gemakkelijker dan eerst een oplossing maken en het restje bier overhevelen naar een bottelvat.

Voordat ik fusten had, loste ik suiker op in water, kookte dat 10-15 minuten, liet het afkoelen, goot het in een bottelvat en hevelde het bier daar in. Dan bottelen vanuit het bottelvat.

saintjimmy

Hallo,

Ik heb vrijdag mijn eerste biertje gebrouwen. Daarvoor heb ik gebruik gemaakt van een Thomas Cooper IPA blik, Fermentis Safale US-05 gist en wat Columbus hop. Het is nog te vroeg voor bottelen, maar vroeg me toch af wat jullie de gemakkelijkste manier vinden om suiker toe te voegen wanneer men maar één emmer heeft? (lees hierboven dat sommigen van jullie een speciaal bottelvat hebben)

Groet,

Marco

Gerald

Het makkelijkste is inderdaad een 2e bottelvat.

Maar voor een eerste bier zou ik gewoon de suiker in de te vullen fles doen. Moet je alleen even kijken dat je een lepel vind die een 2,5 a 3 gram per scep geeft. Uigaande van een 0,3 l flesje

Suiker moet tussen de 6 à 8 gram per liter voor een nette koolzuurverhouding zijn.

Succes


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.