Hoe lang mag het maximaal duren totdat de vergisting begint?

Gestart door casa di kuki, 18-02-2013 11:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

casa di kuki

Hoi beste brouwers!

Weet iemand hoe lang het maximaal mag duren voordat de vergisting op gang komt?

Afgelopen vrijdagmiddag heb ik ongeveer 11 liter wort geënt met de inhoud van een smackpack Wyeast Belgisch Witbier nr. 3944. Dat smackpack had ik ongeveer 8 uur eerder uit de koelkast gehaald en gesmackt.

Gistermiddag (48 uur na enten) merkte ik echter nog geen enkele activiteit. Erger nog: het SG was nog precies hetzelfde.

Vanochtend het gistingsvat geopend en een bang vermoeden werd bevestigd: geen enkel schuim te zien. Kortom: ik vermoed dat de gisting nog totaal niet op gang is gekomen (of misschien wel helemaal niet zal gaan starten).

Weet iemand hoe lang ik maximaal moet wachten om zeker te zijn of de gist het doet of niet?

En is het een goed idee om het wort nu maar te koken en dan een nieuw smackpack toe te voegen? Kan dat nog, of ben ik al te laat?

P.S. Vanmorgen de verpakking van het smackpack uit de vuilnisbak gevist en toen zag ik dat productiedatum 16 april 2012 was. Heb het pakje op 30 december 2012 gekocht. Wyeast adviseert de gist binnen 6 maanden te gebruiken, daar ligt dus misschien de oorzaak van mijn probleem?

Alvast super bedankt voor jullie reacties!

Adrie

Was het pak wel opgebold voordat je de gist toevoegde? Dat is namelijk altijd een goede controle of de gist wel actief is. Hoe oud was het pak? Hoe is het bewaard?

casa di kuki

Citaat van: Adrie op 18-02-2013  11:52 uWas het pak wel opgebold voordat je de gist toevoegde? Dat is namelijk altijd een goede controle of de gist wel actief is. Hoe oud was het pak? Hoe is het bewaard?

Goeie vraag: het pak was inderdaad nauwelijks opgebold. Dat was me al wel opgevallen, maar ik dacht eerlijk gezegd dat een smackpack niet per se helemaal strak hoefde te staan om het te kunnen gebruiken. Maar bij nader inzien was het dus geen goed teken.

Productiedatum was 16 april 2012. Ik heb het pakje 30 december 2012 ontvangen en sindsdien in de koelkast bewaard. Enting was op 15 februari 2013, al met al dus bijna een jaar na productiedatum. Blijkbaar is dat te veel van het goede??

Overigens heb ik Brouwmarkt al gemaild en die reageerden heel attent: ik krijg een nieuw smackpack.

Wat denken jullie, kan ik het wort koken en dan opnieuw enten? Kan het dan nog goedkomen?

Adrie


Bij zulke oude pakken is het raadzaam om een giststarter te maken, want er zullen nog maar weinig vitale cellen zijn. Les voor de volgende keer dus.

De kans dat je een infectie oploopt in de tussentijd, dus voordat de volgende gist gearriveerd is, is heel groot. Ik zou mijn verlies nemen en nogmaals brouwen met een verse gist.

casa di kuki

Citaat van: Adrie op 18-02-2013  12:08 uBij zulke oude pakken is het raadzaam om een giststarter te maken, want er zullen nog maar weinig vitale cellen zijn. Les voor de volgende keer dus.

De kans dat je een infectie oploopt in de tussentijd, dus voordat de volgende gist gearriveerd is, is heel groot. Ik zou mijn verlies nemen en nogmaals brouwen met een verse gist.

Inderdaad: volgende keer check ik meteen de productiedatum! Ik had die "binnen 6 maanden na productiedatum" niet zo letterlijk genomen, dacht dat het zo'n vaart allemaal niet zou lopen, maar wel dus. Mag je rustig lesgeld noemen.

Giststarter maken heb ik nog geen ervaring mee, maar volgens mij staan er op deze site genoeg tips :) 

Au au au! Was juist zo blij dat ik eindelijk weer een dagje had kunnen vrijmaken om te brouwen, echt balen als ik alles nu moet weggooien... Wort rook ook prima, het brouwen zelf is eigenlijk prima gegaan. Maar ja, vergisting is een vrij cruciaal onderdeel natuurlijk.

Ik las op dit forum ook verhalen van mensen die het wort opnieuw hadden gekookt om hem te ontsmetten? Is dat nog een optie? Of is het risico op mislukking te groot?

En is er in theorie nog een kans, hoe klein ook, dat de gisting alsnog op gang komt? Of achten jullie dat uitgesloten? Vanmorgen lag de boel dus nog volledig plat, ongeveer 60 uur na enten. Kan ik alles nu al weggooien of toch nog even wachten?

John

Bestel bij Van de Kooy een zakje korrelgist (verzenden gratis) en voeg dat toe: als bier mislukt kost het tenminste geen tientje.

hansm

Citaat van: casa di kuki op 18-02-2013  12:27 uEn is er in theorie nog een kans, hoe klein ook, dat de gisting alsnog op gang komt? Of achten jullie dat uitgesloten? Vanmorgen lag de boel dus nog volledig plat, ongeveer 60 uur na enten. Kan ik alles nu al weggooien of toch nog even wachten?

De vergisting gaat zeker beginnen. Alleen is de kans groot dat er al ongewenste micro-organismen in zitten. Bovendien zal de vergisting vrijwel zeker  te vroeg stoppen.

Opnieuw koken zou ik ook niet doen. Dat levert vrijwel zeker een bier op dat niet heel fris is.

Dus je hebt eigenlijk 2 opties. Of weggooien, of er een lambic van maken :D
(ik heb bij een ONK-keuring wel eens een lambic geproefd dat eigenlijk een zuur geworden witbier was. Werd uiteindelijk een uitstekende lambic :proost:)

MartijnZ

Citaat van: John op 18-02-2013  12:44 uBestel bij van de Kooy een zakje korrelgist (verzenden gratis) en voeg dat toe: als bier mislukt kost het teminste geen tientje.

Ik zie dat je in Utrecht woont: ik ook en ik heb thuis nog wel een aantal korrelgisten liggen (Fermentis WB-06, T-58 en S-33, en een Danstar Belle Saison), dus als je 'm met een van die gisten nog wil proberen op te starten, kun je er daar vanavond wel een van komen halen. Dat is nog wat sneller dan het laten opsturen...

EBC

Heb gewoon nog even geduld. Weggooien kan altijd nog. En/of ga even dat zakje gist halen bij Martijn.

casa di kuki

Citaat van: hansm op 18-02-2013  12:51 uDe vergisting gaat zeker beginnen. Alleen is de kans groot dat er al ongewenste micro-organismen in zitten. Bovendien zal de vergisting vrijwel zeker  te vroeg stoppen.

Opnieuw koken zou ik ook niet doen. Dat levert vrijwel zeker een bier op dat niet heel fris is.

Dus je hebt eigenlijk 2 opties. Of weggooien, of er een lambic van maken :D
(ik heb bij een ONK-keuring wel eens een lambic geproefd dat eigenlijk een zuur geworden witbier was. Werd uiteindelijk een uitstekende lambic :proost:)

Haha, dan wordt het weggooien vrees ik want lambiek is niet mijn favoriete biertiep :P

Opnieuw koken is dus geen goed idee? Hebben meer mensen die ervaring?

casa di kuki

Citaat van: MartijnZ op 18-02-2013  13:18 uIk zie dat je in Utrecht woont: ik ook en ik heb thuis nog wel een aantal korrelgisten liggen (Fermentis WB-06, T-58 en S-33, en een Danstar Belle Saison), dus als je 'm met een van die gisten nog wil proberen op te starten, kun je er daar vanavond wel een van komen halen. Dat is nog wat sneller dan het laten opsturen...

Hee Martijn, super bedankt voor het aanbod!

Sowieso super bedankt iedereen voor de goede tips en adviezen, wat een geweldig forum dit! Dit is pas de eerste keer dat ik een vraag post maar ik sta echt versteld van alle snelle reacties, TOP!

Eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik vanmorgen in blinde paniek al een nieuwe smackpack had besteld :-[ Ik dacht als ik er snel bij ben en ze leveren morgen, kan ik mijn bier misschien nog redden.

Maar nu begrijp ik dat de kans op een infectie inmiddels wel erg groot is geworden? En dat ik eigenlijk per direct opnieuw moet enten om nog een kans te maken?

In dat geval kom ik graag een zakje gist bij je halen, Martijn. Ik woon zelf in Nieuw Engeland, begin Vleutenseweg vanuit het centrum gezien. En jij? Weet niet of er een mogelijkheid is om rechtstreeks te mailen via dit forum?

MartijnZ

Ik woon in Voordorp, bij de Veemarkt. Als het goed is kun je me via het envelopje hiernaast een mail sturen, dat spreekt wat makkelijker af dan via berichten hier op het forum. :)

Misschien een beetje zonde om er morgen nog een smackpack bij te gooien; zo'n pak is toch redelijk duur en de kans dat het alsnog mislukt is zeker aanwezig.


casa di kuki

Citaat van: MartijnZ op 18-02-2013  14:55 uIk woon in Voordorp, bij de Veemarkt. Als het goed is kun je me via het envelopje hiernaast een mail sturen, dat spreekt wat makkelijker af dan via berichten hier op het forum. :)

Misschien een beetje zonde om er morgen nog een smackpack bij te gooien; zo'n pak is toch redelijk duur en de kans dat het alsnog mislukt is zeker aanwezig.

Hoi Martijn, heb je zojuist een mail gestuurd!

Pim

Citaat van: hansm op 18-02-2013  12:51 uOpnieuw koken zou ik ook niet doen. Dat levert vrijwel zeker een bier op dat niet heel fris is.
Hans,  kan je aub uitleggen waarom het bier na opnieuw koken niet geheel fris is ?

casa di kuki

Citaat van: Pim op 18-02-2013  16:24 uHans,  kan je aub uitleggen waarom het bier na opnieuw koken niet geheel fris is ?

Goede vraag... ben ook benieuwd!

Heeft iemand het wel eens gedaan, opnieuw koken + enten als de vergisting niet op gang kwam?

seed7

Gezien de discussie elders zou je aan thermische belasting kunnen denken.

Als je al een zuurtje te pakken heb kook je dat natuurlijk niet weg, je stopt het proces. Maar gist is goed in staat een prettige omgeving voor zich te creeren en maakt zelf ook zuur aan zolang je wort nog binnen de bandbreedte zit die de gist prettig vind zal deze dat niet of in mindere mate doen en wordt je bier ook niet nog zuurder. Ik las ergens dat gist ook in staat zou zijn de pH iets te verhogen.

Proeven en proberen zou ik doen.

s7.

krek zat

Volgens mij is het niet alleen dat je de ongewenste smaakjes die er al in zitten niet meer weg krijgt, maar ook heb je toch al gist toegevoegd. Deze werkt weliswaar niet, maar ik vrees dat bij koken je de celwanden van de gist kapot kookt en dus, daardoor ook ongewenste smaakjes krijgt. Is een beetje hetzelfde, als je bij vergisting te lang wacht met overhevelen.

hansm

Citaat van: Pim op 18-02-2013  16:24 uHans,  kan je aub uitleggen waarom het bier na opnieuw koken niet geheel fris is ?

Volgens mij heb je een aantal potentiele problemen als je opnieuw gaat koken.

  • Thermische belasting. Het wort wordt donkerder, meer Maillard-producten, meer caramellisatie. Die stoffen kunnen het wort, en dus ook het bier, minder fris maken
  • Oxidatie. Het wort heeft zuurstof opgenomen. Een deel van die zuurstof heeft geleid tot oxidatie van het wort. Een ander deel (dat aan het eind en na het koelen is opgenomen), zou normaal gesproken door de gist geabsorbeerd zijn, maar je weet niet hoeveel gist er nu inzit. Misschien is er nog wel een deel van die zuurstof over. Opnieuw koken zal leiden tot verdere oxidatie van het wort met daarbij behorende minder frisse smaken
  • De gist die er nu in zit zal kapotgekookt worden. Als de gistafbraakproducten niet gebruikt worden voor het aanmaken van nieuwe gistcellen zal dat tot smaakafwijkingen kunnen leiden (autolysesmaken)

seed7

Citaat van: hansm op 18-02-2013  18:00 uDe gist die er nu in zit zal kapotgekookt worden. Als de gistafbraakproducten niet gebruikt worden voor het aanmaken van nieuwe gistcellen zal dat tot smaakafwijkingen kunnen leiden (autolysesmaken)

"Eet" de nieuwe gist dat niet (deels) op?

s7.

toon van den broek

Citaat van: seed7 op 18-02-2013  18:15 u"Eet" de nieuwe gist dat niet (deels) op?

s7.

De kapotgekookte gist is een goede voedingsbodem voor de ´nieuwe´gist, maar dat betekent niet dat er niet een smaakverandering kan optreden. Dat zal veronderstel ik ook aan het biertype liggen bijvoorbeeld bij een heel zwaar gehopt bier zal dat niet zo snel te proeven zijn. Bij een pils ongetwijfeld wel.
Gewoon proberen, immers al je gebrouwen bier kan niet altijd top zijn. Iets minder kan ook nog zeer drinkbaar zijn.

Groet, Toon.

De-Geert

Als mijn bier na 12 uur nog niet aan het vergisten is word ik zenuwachtig, na 24 uur neem ik maatregelen. Daarvoor een zakje korrelgist altijd handig. Iemand in de buurt met een zakje korrelgist werkt ook. :)

Hoewel ik het eens ben dat opnieuw koken normaal geen goede praktijk is, denk ik dat de nadelige effecten niet opwegen tegen de nadelen van een infectie. Als je bier na 3 dagen nog niet aan het gisten is, moet je wel heel veel geluk hebben om geen infectie op te lopen.

Tuurlijk wordt je bier minder fris, maar je hoeft het niet een half jaar te bewaren.

Er zijn veel brouwers die wat gist meekoken om te voorzien in gistvoeding, dus die autolyse zou ik niet zo bang voor zijn.

hansm

Citaat van: seed7 op 18-02-2013  18:15 u"Eet" de nieuwe gist dat niet (deels) op?

Ja, voor zover er gistgroei is wel. Maar als je 11 liter wort opnieuw kookt er dan gewoon een zakje korrelgist overheen strooit, zonder beluchten, zal er vrijwel geen gistgroei meer plaatsvinden, vrees ik.

casa di kuki

Citaat van: De-Geert op 18-02-2013  19:53 uAls mijn bier na 12 uur nog niet aan het vergisten is word ik zenuwachtig, na 24 uur neem ik maatregelen. Daarvoor een zakje korrelgist altijd handig. Iemand in de buurt met een zakje korrelgist werkt ook.
Inderdaad: Martijn was zo aardig me een zakje korrelgist voor te schieten. Zojuist over het wort gestrooid zonder dat eerst nog te koken. Ben benieuwd!

Overigens leek het erop dat de vergisting inmiddels TOCH een beetje op gang was gekomen, zag een paar witte vlekjes op het wort...

To be continued.

RobinB

Citaat van: hansm op 18-02-2013  20:22 uJa, voor zover er gistgroei is wel. Maar als je 11 liter wort opnieuw kookt er dan gewoon een zakje korrelgist overheen strooit, zonder beluchten, zal er vrijwel geen gistgroei meer plaatsvinden, vrees ik.

Jawel, die gistgroei heb je sowieso. Ook bij onbelucht wort met een korrelgist.  :)

Jacques

Citaat van: casa di kuki op 18-02-2013  11:48 uEn is het een goed idee om het wort nu maar te koken en dan een nieuw smackpack toe te voegen? Kan dat nog, of ben ik al te laat?

Nee, niet doen.

Geduld, geduld en geduld!
Je hebt gist toegevoegd. Omdat deze wat ouder is, is deze minder actief. Dit betekent echter niet dat de gist dood is. Als het wort in een goed afgesloten vat staat is er niet zo veel aan de hand. Het duurt alleen langer voordat de vergisting begint.

Een top bier wordt het niet meer. Daarvoor had je wat meer actieve gist moeten toevoegen.

RobinB

Eh, Jacques; dankzij dit zeer actieve forum is er inmiddels al een zakje korrelgist (via Martijn) bij gedaan. :)

Jacques

Citaat van: RobinB op 18-02-2013  22:48 uEh, Jacques; dankzij dit zeer actieve forum is er inmiddels al een zakje korrelgist (via Martijn) bij gedaan. :)

Wat ik aangeef is dat dit niet nodig was geweest. In dit soort gevallen komt de vergisting gewoon op gang. Het duurt alleen langer.

casa di kuki

Citaat van: RobinB op 18-02-2013  22:48 uEh, Jacques; dankzij dit zeer actieve forum is er inmiddels al een zakje korrelgist (via Martijn) bij gedaan. :)
Klopt, gisteravond om precies te zijn. Vanochtend stond het wort flink te schuimen, dus er is weer leven in de brouwerij  :)

casa di kuki

Citaat van: Jacques op 18-02-2013  23:50 uWat ik aangeef is dat dit niet nodig was geweest. In dit soort gevallen komt de vergisting gewoon op gang. Het duurt alleen langer.
Gisteravond, toen ik de korrelgist toevoegde, zag ik inderdaad her en der wat schuim... dus het leek erop dat de gisting inderdaad alsnog op gang aan het komen was. Maar wel erg minimaal, want het waren maar kleine vlekjes. Daarom heb ik toch maar de korrelgist toegevoegd.

Na alle reacties op het forum ga ik ervan uit dat mijn bier toch al verpest c.q. geinfecteerd is, maar je weet maar nooit. Misschien komt er nog een leuk witbier uit de hoge hoed. 

Adrie

Citaat van: Jacques op 18-02-2013  23:50 uWat ik aangeef is dat dit niet nodig was geweest. In dit soort gevallen komt de vergisting gewoon op gang. Het duurt alleen langer.

De kans op een gestokte vergisting is echter erg groot, omdat je met veel te weinig vitale gist begint. Het is dus een goed idee geweest om korrelgist toe te voegen.

matthew

Citaat van: casa di kuki op 19-02-2013  13:27 uNa alle reacties op het forum ga ik ervan uit dat mijn bier toch al verpest c.q. geïnfecteerd is, maar je weet maar nooit. Misschien komt er nog een leuk witbier uit de hoge hoed. 

Ga er maar gewoon vanuit dat het bier wel goed is.. ;) Als je een beetje schoon hebt gehandeld is er niets aan de hand.

HuygenMeester

Citaat van: casa di kuki op 18-02-2013  12:06 uProductiedatum was 16 april 2012. Ik heb het pakje 30 december 2012 ontvangen en sindsdien in de koelkast bewaard. Enting was op 15 februari 2013, al met al dus bijna een jaar na productiedatum. Blijkbaar is dat te veel van het goede??

Overigens heb ik Brouwmarkt al gemaild en die reageerden heel attent: ik krijg een nieuw smackpack.



Ik heb wel van deze pakken gebruikt die 2 jaar over de productiedatum waren. Kan geen kwaad maar met een giststarter gaat het beter en je moet dan iets eerder de gist activeren.
Denk dat het allemaal wel goed komt.
succes  :proost:
 :degroeten:
Auke

Jacques

Citaat van: Adrie op 19-02-2013  13:41 uDe kans op een gestokte vergisting is echter erg groot, omdat je met veel te weinig vitale gist begint. Het is dus een goed idee geweest om korrelgist toe te voegen.

De kans op een gestokte vergisting is bij weinig gist enten inderdaad aanwezig. Maar voor hetzelfde geld heb je er geen last van.
Omdat velen gewend zijn aan het snel op gang komen van de vergisting na het toevoegen van korrelgist wordt er vanuit gegaan dat dit ook altijd het geval moet zijn met vloeibare gist. Met wat extra geduld kan het toch allemaal goed komen. (En met wat extra gedroogde gist ook.  :) Maar dat is eigenlijk wel jammer van duur betaalde Wyeast gist, want die wordt mogelijk overruled door de gedroogde gist).

Erwin

Citaat van: Jacques op 19-02-2013  21:48 uMaar dat is eigenlijk wel jammer van duur betaalde Wyeast gist, want die wordt mogelijk overruled door de gedroogde gist).
Citaat van: casa di kuki op 18-02-2013  12:06 uOverigens heb ik Brouwmarkt al gemaild en die reageerden heel attent: ik krijg een nieuw smackpack.

Jacques

Het feit dat gedroogde gist toegevoegd is betekent dat je een andere gistsmaak krijgt dan bedoeld was.
Het feit dat Brouwmarkt in dit geval de gist vergoed doet daar niets aan af.

In dit geval heeft er maar 8 uur gezeten tussen het kapotslaan van de binnenverpakking en het enten. Dat is eerlijk gezegd wel erg kort. Veel beter is het het smacken minstens 24 tot 2 dagen van te voren te doen en zodra het zakje redelijk is opgebold in de koelkast te bewaren totdat je de gist gebruikt.
En verder is het raadzaam een starter te maken als je meer dan 20 liter vergist met een begin SG van boven de 1050.
Wanneer je te weinig actieve gist toevoegt duurt het gewoon een stuk langer voordat de vergisting start. Maar dat betekent niet dat het niet goed kan komen.

casa di kuki

Citaat van: Jacques op 19-02-2013  23:14 uIn dit geval heeft er maar 8 uur gezeten tussen het kapotslaan van de binnenverpakking en het enten. Dat is eerlijk gezegd wel erg kort. Veel beter is het het smacken minstens 24 tot 2 dagen van te voren te doen en zodra het zakje redelijk is opgebold in de koelkast te bewaren totdat je de gist gebruikt.
En verder is het raadzaam een starter te maken als je meer dan 20 liter vergist met een begin SG van boven de 1050.
Wanneer je te weinig actieve gist toevoegt duurt het gewoon een stuk langer voordat de vergisting start. Maar dat betekent niet dat het niet goed kan komen.
Ik heb ditzelfde bier 1x eerder gebrouwen, met precies hetzelfde gist. Toentertijd heb ik het pakje om 9.00 uur uit de koelkast gehaald en gesmackt, en vervolgens om 17.00 uur heb ik geënt. Het zakje stond toen inmiddels lekker bol.

Deze keer dus veel minder, ondanks dezelfde tijden en dezelfde (kamer)temperatuur. Lijkt mij wel een duidelijke aanwijzing dat deze smackpack niet goed meer was (wat later dus bleek te kloppen gelet op de productiedatum).

Begin SG was 1050, volume ongeveer 11 a 12 liter.

Ik brouw nog maar heel kort, dus eigenlijk is het alleen maar mooi dat dit is gebeurd, heel leerzaam om een heel ander gistverloop mee te maken. Ik verwacht er geen topbier van te krijgen, maar dat geeft niks. Drie keer is scheepsrecht zullen we maar zeggen!

Vanavond weer een proef nemen, ben benieuwd naar het SG, en vooral ook de geur en smaak.

RobinB

Citaat van: Jacques op 19-02-2013  23:14 uIn dit geval heeft er maar 8 uur gezeten tussen het kapotslaan van de binnenverpakking en het enten. Dat is eerlijk gezegd wel erg kort.

Dat maakt niet uit. Voor je gist is het niet nodig om het binnenzakje kapot te slaan. De gist heeft er zelf weinig aan en vermenigvuldigd zich niet/nauwelijks.
Het is meer een indicator voor de vitaliteit, een hulp voor de brouwer. Die kan daaraan zien of een starter (extra) nodig is.

Nu zijn de productiedatum en zeer trage start ook duidelijke aanwijzingen geweest van te weinig vitale gist. Enten met te weinig vitale gist geeft een verhoogde kans op onvolledige uitvergisting.
Vandaar dat het verstandig is geweest om extra gist toe te voegen. :)

Jacques

Citaat van: RobinB op 20-02-2013  21:11 uDat maakt niet uit. Voor je gist is het niet nodig om het binnenzakje kapot te slaan. De gist heeft er zelf weinig aan en vermenigvuldigd zich niet/nauwelijks.
Het is meer een indicator voor de vitaliteit, een hulp voor de brouwer. Die kan daaraan zien of een starter (extra) nodig is.

Toch heb ik het idee dat door het de voeding de gist geactiveerd wordt. Misschien eens een experimentje aan wagen met een niet en wel gesmackte verpakking.

Juist omdat het opbollen een indicatie is voor de activiteit is het verstandig eerder het binnenzakje kapot te slaan. Indien de verpakking niet opbolt heb je de gelegenheid om te reclameren of om een starter te maken. Door een starter te maken kun je hele oude verpakkingen nog aan de gang krijgen. Maar dan moet je wel op tijd beginnen. Door een opgebold zakje en een starter in een koelkast te bewaren hoeft de kwaliteit van de gist niet achteruit te gaan. Begin dus op tijd en vertrouw er niet op dat een zakje Wyeast in een paar uur opbolt.

casa di kuki

Update: gisteravond een monster genomen, 48 uur na toevoegen van de korrelgist. Op het eerste oog / eerste neus lijkt het bier niet geinfecteerd te zijn!  :groots:

Begin SG was 1050, nu 1014. Smaak was wel een beetje scherp, beetje zurig (het heeft iets weg van cassis maar dan zonder suiker en de bubbels), maar dat was bij de eerste batch ook het geval dus geen reden voor paniek. In vergelijking met het wort was de kleur wel flink veranderd, namelijk een stuk lichter geworden. Thee met een flinke scheut melk erin, daar lijkt het op.

Ik laat het vat nog even rustig staan om uit te gisten en dan ga ik morgen bottelen denk ik! Als de geur en smaak dan nog steeds okee zijn, mag ik wel concluderen dat het niet geinfecteerd is toch?

Dorstige Alexander

Citaat van: casa di kuki op 21-02-2013  11:43 uUpdate: gisteravond een monster genomen, 48 uur na toevoegen van de korrelgist. Op het eerste oog / eerste neus lijkt het bier niet geïnfecteerd te zijn!  :groots:

Begin SG was 1050, nu 1014. Smaak was wel een beetje scherp, beetje zurig (het heeft iets weg van cassis maar dan zonder suiker en de bubbels), maar dat was bij de eerste batch ook het geval dus geen reden voor paniek. In vergelijking met het wort was de kleur wel flink veranderd, namelijk een stuk lichter geworden. Thee met een flinke scheut melk erin, daar lijkt het op.

Ik laat het vat nog even rustig staan om uit te gisten en dan ga ik morgen bottelen denk ik! Als de geur en smaak dan nog steeds okee zijn, mag ik wel concluderen dat het niet geïnfecteerd is toch?

Zorgen dat het zeker goed uitvergist is alvorens te bottelen!

ciesvandekwis

Citaat van: casa di kuki op 21-02-2013  11:43 uIk laat het vat nog even rustig staan om uit te gisten en dan ga ik morgen bottelen denk ik!

Ik zou eerder denken aan 2 weekjes lageren dan? Geduld verkopen ze natuurlijk niet bij Brouwmarkt/land  ::)

Dorstige Alexander

Citaat van: ciesvandekwis op 21-02-2013  11:53 uIk zou eerder denken aan 2 weekjes lageren dan? Geduld verkopen ze natuurlijk niet bij Brouwmarkt/land  ::)

Ik heb het hier al eerder gezegd: ongeduld is het oorkussen van de brouwduivel.


casa di kuki

Citaat van: Dorstige Alexander op 21-02-2013  11:50 uZorgen dat het zeker goed uitvergist is alvorens te bottelen!
SG is nu 1014, stel dat het morgen 1010 is ben ik dan echt zo vroeg?

Ik snap wel het risico van de barstende flesjes, maar met 1010 zal dat wel meevallen toch?

Vorige keer (zelfde recept) heb ik gebotteld 8 dagen na enten, ook bij SG van 1010, ging perfect. Niet tussentijds overgeheveld of zo, gewoon rechtstreeks van gistingsvat naar bottelvat, suiker toegevoegd en gebotteld. Qua koolzuur was het eindresultaat prima, mooie carbonatie en mooie schuimlaag al zeg ik het zelf.

Daarom ben ik een beetje verbaasd over die twee weken... klinkt als heel lang? Mis ik iets?

casa di kuki

Citaat van: ciesvandekwis op 21-02-2013  11:53 uGeduld verkopen ze natuurlijk niet bij Brouwmarkt/land  ::)
Als ze dat wel deden, zou ik het meteen bestellen!  ;)

Jacques

Citaat van: casa di kuki op 21-02-2013  13:46 uDaarom ben ik een beetje verbaasd over die twee weken... klinkt als heel lang? Mis ik iets?

Ja: het uitgisten, de eerste rijping en het laten uitzakken van de gist.

Een eind SG zegt pas iets als je het na een paar dagen nog een keer bepaalt.
Jongbier moet de kans krijgen om te rijpen. Diacetyl en acetaldehyde moet worden afgebroken door de gist. Alhoewel als je overmaat aan gist hebt gegeven, zoals in dit geval, heb je van deze stoffen minder last.
Het uitzakken van de gist is wel belangrijk. Te veel gist in je bier geeft vervelende bijsmaakjes maar kan ook leiden tot een verminderde schuimhoudbaarheid.

Beter is het om het bier minstens een week en liefst twee weken te laten staan. Dit kan een paar graden koeler dan de vergistingstemperatuur.


Overigens is de snelle vergisting het resultaat van een overmaat aan gist. Er is nu echt veel gist bij het wort gedaan. Zowel een pak Wyeast als een zakje korrelgist.

casa di kuki

Citaat van: Jacques op 21-02-2013  21:44 uJa: het uitgisten, de eerste rijping en het laten uitzakken van de gist.

Een eind SG zegt pas iets als je het na een paar dagen nog een keer bepaalt.
Jongbier moet de kans krijgen om te rijpen. Diacetyl en acetaldehyde moet worden afgebroken door de gist. Alhoewel als je overmaat aan gist hebt gegeven, zoals in dit geval, heb je van deze stoffen minder last.
Het uitzakken van de gist is wel belangrijk. Te veel gist in je bier geeft vervelende bijsmaakjes maar kan ook leiden tot een verminderde schuimhoudbaarheid.

Beter is het om het bier minstens een week en liefst twee weken te laten staan. Dit kan een paar graden koeler dan de vergistingstemperatuur.

Overigens is de snelle vergisting het resultaat van een overmaat aan gist. Er is nu echt veel gist bij het wort gedaan. Zowel een pak Wyeast als een zakje korrelgist.
Heb je advies ter harte genomen en het jongbier overgeheveld naar een ander vat, zal het een tijdje laten staan voordat ik ga bottelen.

SG was trouwens verder gezakt, van 1014 naar 1008. Vergistingsgraad dus 84% (begin SG was 1050).

Ik had begrepen dat een vergistingsgraad van 75 a 80% gebruikelijk is?

Ben wel benieuwd: wat is de hoogste vergistingsgraad die iemand ooit gemeten heeft?

Overigens: het bier smaakt en ruikt nog steeds goed, merk geen verontrustende dingen, geen gekke verschillen met de eerste batch.

Lijkt erop dat een infectie me bespaard is gebleven! 

MartijnZ

De datasheet van WB-06 op de website van Fermentis staat voor WB-06 een schijnbare vergistingsgraad van 86% genoemd, dus daar zit ie nu aardig in de buurt. Lijkt prima te kloppen!

Jacques

Citaat van: MartijnZ op 25-02-2013  14:04 uDe datasheet van WB-06 op de website van Fermentis staat voor WB-06 een schijnbare vergistingsgraad van 86% genoemd, dus daar zit ie nu aardig in de buurt. Lijkt prima te kloppen!

Dat is een laboratorium vergisting met als het goed is een zogenaamde EBC wort. Dat wil zeggen een wort dat gebrouwen is volgens een bepaalde standaardmethode. In de praktijk kan de werkelijke vergistingsgraad iets hoger of lager uitkomen. Vandaar dat je er goed aan doet om het bier nog een tijdje te laten staan om zeker te weten dat het bier helemaal is uitgegist.

Een overzicht van gemiddelde vergistingsgraden van korrelgisten kun je in de wiki vinden.

casa di kuki

Even de thread netjes afronden...

Vorige week het bier voor de eerste keer geproefd en... niks mis mee!  :proost:

Reddingsactie dus geslaagd!

Moraal van het verhaal:
1) altijd even goed de verpakkingsdatum van het smackpack checken VOOR het enten
2) bier is nog te redden als je later gist toevoegt
3) lageren hoort erbij! (in vergelijking met de eerste batch vind ik deze versie milder qua geur en soepeler qua afdronk, zou dat door het lageren komen?)

Iedereen heel erg bedankt voor de goede adviezen, special thanks to Martijn voor het zakje gist!  :groots:

PS Nu een Belgische pale ale in het vat, vergisting kwam deze keer keurig en snel op gang.




Albertus

Citaat van: casa di kuki op 25-02-2013  13:36 uBen wel benieuwd: wat is de hoogste vergistingsgraad die iemand ooit gemeten heeft?

Dan moet je kijken bij de ervaring met Saisongisten. Vergistingsgraden flink boven de 90 % zijn geen uitzondering.

Bert

casa di kuki

Citaat van: Albertus op 09-04-2013  16:40 uDan moet je kijken bij de ervaring met Saisongisten. Vergistingsgraden flink boven de 90 % zijn geen uitzondering.

Bert
Wow, zo veel? Komt dat door de hoge temperatuur? (Had begrepen dat je Saison moet laten gisten op ongeveer 24 graden?) Of heeft het meer met het gisttype zelf te maken?

RobinB

Heeft meer met het vergistingsvermogen van complexere suikers te maken.
Er is maar 1 specifieke saison-gist die een hoge(re) temperatuur nodig heeft om op gang te blijven, dat is de Belgian Saison (tot 28-30 grc).
De rest (French Saison, Belle Saison, Farmhouse Ale) kunnen met normale(re) temperaturen overweg (20-24 grc)

PatrickBrouwer

Ik vind het zonde om voor mijn kleine vragen een nieuw topic te openen, dus doe ik het in dit geval in het meest recente topic. (Mochten jullie dit graag anders zien, dan hoor ik het graag).

Afgelopen vrijdag ben ik iets te gehaast begonnen met het brouwen, waardoor ik helemaal vergeten was om mijn SmackPack (Wyeast Belgian Ardenns 3522) te smacken. Zo'n twee uur voor het enten heb ik mijn pack gesmacked, maar tot overmaat van ramp bleek deze uiteindelijk helemaal niet gesmacked te zijn. Afijn, zak open geknipt en toegevoegd. Noodoplossing dus.

Ondanks de enkele druppeltjes vloeibare gist, kwam de vergisting na 21 uur op gang (stressvol afwachten).

Zowel Jacques als Adrie geven aan dat de kans op een 'gestokte' vergisting groot is bij een kleine hoeveelheid geënte gist. Hoe groot is mijn kans dat de vergisting vroeg stopt? En wat is daar de reden dan van?


* Edit:

Het gaat om een Activator bedoeld voor 20 l wort. Mijn brouwsel is een Brewferm Tripel van 9 liter.


Herman

Maak je maar niet te veel zorgen, je hebt voldoende gist toegevoegd. Uiteraard was opgezwollen beter geweest, maar daar doe je nu toch niks meer aan.

Relax, geen zorgen, neem een hobbybrouwsel! ;)

Jacques

@PatrickBrouwer

Hoe gaat het nu met de vergisting?

PatrickBrouwer

Hoi Jacques, ik heb er uiteindelijk een topic over geopend. De vergisting verloopt zeer moeizaam waarbij ik telkens het gevoel heb dat ik een handje moet helpen. Door bijvoorbeeld het vat herhaaldelijk te zwenken.

Verassend genoeg is het SG van 1065 naar 1015 gegaan in 1 week. Dus dat is behoorlijk voor zo'n moeizaam verloop. Ik denk dat het herhaaldelijk zwenken hier goed geholpen heeft.

Nu wil ik maandag verder kijken wat te doen.

Dirtbag

Ikzelf zit dus met hetzelfde probleem.

Donderdag http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1571.msg144163.html#msg144163 gebrouwen, ik had de dag van te voren de budvar lager gesmackt. Echter deze was al ruim anderhalf jaar oud en bolde dus niet meer op.

Vervolgens besloten om een nieuwe te in Almere (100 km enkele reis voor mij) en ben op de motor gestapt.
Ik heb ze gebeld en ze hebben hem al gesmackt voor mij  :duimop:
Toen ik thuis kwam voelde het pakje warm aan, niet er aan gedacht dat de zwarte tanktas te warm kon worden....

Ongeveer 4 uur na smacken toegevoegd aan het wort.

Nu zaterdag heb ik nog steeds een SG van 1050. Daarom lijkt het me het beste om er een korrelgist in te mikken.

Ik heb de volgende op voorraad:
Safbrew: S-33 en WB-06 en T-58
Safale: S-04 em US-05
Saflager W-34/70 en S-23

De S-23 lijkt me het meest geschikt.

Op het zakje staat dat ik voor 20 liter op een temperatuur van 12-15 celcius twee zakjes moet gebruiken. (heb ik)

De data sheet op de fermentis site geeft aan dat ik het moet toevoegen bij 20 graden.
http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFG_S23.pdf

Of toch de 34/70 en dan het wort opwarmen naar 20 celcius en dan toevoegen?
http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFG_W34pdf.pdf

eeeuhhhh, Help?


db

tjleet


RobinB

Als je korrelgist toe gaat voegen, zou ik eerder de w34/70 kiezen, mits je daar ook 2 zakjes van hebt.

Je kan het dan ook gewoon rehydreren in 10x z'n volume water van 23 +- 3 ºC volgens de instructies en dat toevoegen.
Als je het direct in het wort strooit, zou ik niet alles opwarmen, slechts een halve liter of zo. Gaat ook sneller. :)

Dirtbag

Citaat van: RobinB op 08-06-2013  20:26 uAls je korrelgist toe gaat voegen, zou ik eerder de w34/70 kiezen, mits je daar ook 2 zakjes van hebt.

Je kan het dan ook gewoon rehydreren in 10x z'n volume water van 23 +- 3 ºC volgens de instructies en dat toevoegen.

Om de een of andere reden had ik er zelfs 4 op voorraad. Twee ervan geweekt in water volgens instructies en toegevoegd aan het wort en nu maar afwachten.

db

Herman

W34/70 is prima.

Citaat van: Dirtbag op 08-06-2013  15:22 uik had de dag van te voren de budvar lager gesmackt. Echter deze was al ruim anderhalf jaar oud en bolde dus niet meer op.

Gist starten moet je altijd op tijd doen. Helemaal als je met ondergisters aan de gang gaat.
Jouw conclusie dat e.e.a. niet meer opbolt omdat deze ruim anderhalf jaar oud is niet correct. Maar ik neem aan dat je bedoelde deze bolde niet op tijd op, omdat ie anderhalf...

Ik heb de ervaring dat de zakjes wel opbollen, maar het kan bij oude zakken (ik heb ze wel eens opgestart die ik al > 3 jaar koel had liggen) wel lang duren (tot ca een week).

Heb je die gist nog een kans gegeven om alsnog op te bollen of heb je deze gewoon weggegooid?

Dirtbag

Ik had hem al open gemaakt en herkende de inhoud niet als zijnde gist zoals ik dat tot dusver gewend was. Zodra ik wist dat er eentje klaar lag in Almere heb ik het gerioleerd.

Niet het meest praktische achteraf. :)

De vergisting is nu rustig aan bezig, gister een SG van 1040. De korrel is dus aangeslagen, we zullen zien hoe het gaat worden :)

Ik ben bezig om spullen te verzamelen om zelf een giststarter te kunnen maken en eventueel gist langdurig te kunnen bewaren. Ik was van plan dit te doen met de budvar. Blijkbaar kan ik eerst nog een paar keer oefenen met andere gisten voordat ik een Wyeast kan bewaren. :)

db

tomsbier

Ik was dit topic eens uitgebreid aan het doorlezen. Ik heb nl iets vergelijkbaars. 2 blikken Brewferm Abdij + Wyeast 1214 Activator. Het gistzakje was bij mij echter wel goed bol voor ik het heb toegevoegd. Na 24 uur nog geen vergisting. Ik twijfel nu of ik nog even moet wachten of alsnog de korrelgist moet toevoegen. Wat is wijsheid? Oja... en ik heb, zoals wordt geadviseerd in de wiki, nog geen suiker toegevoegd. Is het misschien toch verstandig nu suiker toe te voegen?

RobinB

Hoeveel liter wort van welk SG had je?
Wat was de productiedatum van de Wyeast?

tomsbier

16 liter wort, met een SG van 1060 (dus suiker nog niet toegevoegd). De gist is van 24 april 2013.

RobinB

Als je er zeker van bent dat je vat niet lekt (CO2), verwacht ik wel dat het nog op gang komt. Hij was immers ook vrij vlot opgebold?
Als je vat wel lekt, zou het zomaar al aan het gisten kunnen zijn. :)

tomsbier

Dit is mijn derde brouwsel, en eerder lekte het vat niet. Dat heb ik ook gecontroleerd voor eerste gebruik. Nog maar even afwachten dan...

Oscar

Citaat van: tomsbier op 17-06-2013  22:50 uIk was dit topic eens uitgebreid aan het doorlezen. Ik heb nl iets vergelijkbaars. 2 blikken Brewferm Abdij + Wyeast 1214 Activator. Het gistzakje was bij mij echter wel goed bol voor ik het heb toegevoegd. Na 24 uur nog geen vergisting. Ik twijfel nu of ik nog even moet wachten of alsnog de korrelgist moet toevoegen.

Wat zie je op het wort? Nog helemaal niets, of al kleine bloemkooltjes?

tomsbier

Nou, vannacht is de vergisting dan toch, na alleen een beetje zwenken, op gang gekomen. Een dikke laag schuim en een bijna continu actief waterslot. :)
Toch meer geduld dus de volgende keer...

Oscar

Citaat van: tomsbier op 18-06-2013  08:04 uToch meer geduld dus de volgende keer...

En meer en vitalere gist... :brouwen:

Hoppenbrouwers

Even dit topic omhoog schoppen omdat het me nog niet geheel duidelijk is.

Afgelopen maandag een brouwsel pils gemaakt. Het is de bedoeling om deze te vergisten met de 2001 urquel lager. Ik kwam er té laat achter dat dit pak al een half jaar oud was dus toch maar gesmackt 1,5 dag van te voren. Pak was maar amper opgebold maar omdat ik deze gist graag wilde proberen toch maar toegevoegd. Nu, 5 dagen later is er nog geen activiteit in het waterslot. Alhoewel ik wel het idee heb dat er wat druk komt. Ik kijk elke dag even en druk alle vloeistof naar de andere kant zdat ik verschil kan zien. Vandaag zag ik voor het eerst dat hij wel wat druk opgebouwd had maar niet genoeg voor activiteit.
Mijn belangrijkste vraag in dezen is nu of het kwaad kan voor het wort. En of de vergisting het nog aan zal kunnen met deze ene wat oudere smackpack?

William

Ik denk dat er drie potentiele problemen zijn:

Te  weinig vitale gist ook al komt ie op gang. Ik denk dat dit het grootste gevaar is vooral ook omdat je een ondergister gebruikt. Misschien moet je proberen een deel van de gist, als deze op de bodem ligt, bij hogere temperatuur op te starten en weer toe te voegen. :weetniet:

Door de lange tijd dat er niets door de gist wordt omgezet hebben bacterieen ook een kans om te groeien. Met netjes werken hoeft dat niet zo'n punt te zijn.

Als je het wort goed belucht hebt zou die zuurstof nu ook bepaalde componenten kunnen oxideren. Normaal zou de gist de zuurstof snel opmaken en anaeroob verder gaan. Bij lage temperaturen zoals bij een ondergister zal zo'n reactie wat langzamer verlopen maar bij lage temperaturen is ook meer zuurstof oplosbaar.

Jacques

Temperatuur verhogen en rustig afwachten...

Maar een topbier wordt het niet meer. Daarvoor had je meer actieve gist moeten toevoegen.

Hoppenbrouwers

Uiteindelijk nóg een pak Wyeast besteld en die toegevoegd. Gelukkig had de leverancier hem al gesmackt voor verzending dus toen hij aankwam deed de postbode er wat langer over om zijn werk te doen maar het is hem gelukt. Met gist van drie maanden oud is het nu alsnog gelukt om hem binnen een dag aan de gang te brengen. Al denk ik dat de andere gist ook al een eind op weg was.

RobinB

Citaat van: Hoppenbrouwers op 10-01-2014  10:11 uGelukkig had de leverancier hem al gesmackt voor verzending

Serieus?
Had je daarom gevraagd?

Hoppenbrouwers

Citaat van: RobinB op 12-01-2014  18:44 uSerieus?
Had je daarom gevraagd?
Jazeker.

RobinB


mfkeur

Hallo allemaal,
Mijn weizen heeft na 24 uur wel een schuimlaag, maar geen activiteit op het waterslot. Ook ruik ik wel een alcoholgeur als ik het deksel open maak.
Als ik korrelgist wil toevoegen om de vergisting meer op gang te krijgen, kan ik dat gewoon uitstrooien in het wort?

Met vriendelijke groet,
Martijn

beermenke

Lijkt op gisting maar ook op een lekkend gistvat

Jacques

Citaat van: mfkeur op 16-07-2017  20:22 uHallo allemaal,
Mijn weizen heeft na 24 uur wel een schuimlaag, maar geen activiteit op het waterslot. Ook ruik ik wel een alcoholgeur als ik het deksel open maak.
Als ik korrelgist wil toevoegen om de vergisting meer op gang te krijgen, kan ik dat gewoon uitstrooien in het wort?

Met vriendelijke groet,
Martijn

Zoals beermenke ook schrijft is dit een gevalletje lekkend gistvat. Meer gist enten heeft geen enkele zin.
Lees het artikel over dit onderwerp. http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:controle_gistvat

stijnzeegers

Ik heb ook een probleem met een op gang komende vergisting.

Afgelopen zaterdag 17 liter bokbier gebrouwen met een sg van 1065. 's Middags de Wyeast Bavaria lager in een smackpack geactiveerd. Toen ik de gist wilde enten was er nog niet een bolling in de verpakking die ik wel verwachten.

Ik heb de gist overgegoten in een (schoon) glas met wat afgekoelde wort en dit een nachtje laten staan. De volgende ochtend was er naar mijn idee geen activiteit in het glas en dus besloten om te enten in het gistingsvat in de hoop dat het op gang kwam.

Nu 24 uur later weinig tot geen activiteit in het gistvat op een temperatuur van 10 graden. Wat zal ik doen? De Bavaria lager gist van Wyeast is bij Brouwmarkt niet leverbaar meer. Kan ik een andere (korrel) gist toevoegen om de boel goed op gang te helpen?

brouwerwaldonk

Volgende keer smack pack eerst activeren. Als het helemaal bol staat, dan pas brouwen. 

stijnzeegers

Citaat van: brouwerwaldonk op 17-07-2017  12:07 uVolgende keer smack pack eerst activeren. Als het helemaal bol staat, dan pas brouwen.

Ik heb de verpakking 's middags geactiveerd en ruim 6 uur laten staan. De verpakking geeft 3 uur aan. Maar daar kan ik dus niet vanuit gaan.

Maar denk je dat ik de vergisting op gang kan helpen met bijvoorbeeld de Bavaria lager gist van Mangrove Jacks.

Eric v B

Citaat van: stijnzeegers op 17-07-2017  12:32 uIk heb de verpakking smiddags geactiveerd en ruim 6 uur laten staan. De verpakking geeft 3 uur aan. Maar daar kan ik dus niet vanuit gaan.

Maar denk je dat ik de vergisting op gang kan helpen met bijvoorbeeld de Bavaria lager gist van mangrove jacks?
In de ideale wereld is het misschien 3 uur. Ik heb gemerkt dat het nog wel eens kan verschillen. De ene keer is het inderdaad een paar uurtjes maar ik heb ook wel eens gehad dat het een paar dagen duurde voordat de zak gespannen was verpakking strak stond.

EBC

Citaat van: stijnzeegers op 17-07-2017  11:26 uIk heb ook een probleem met een op gang komende vergisting.

Afgelopen zaterdag 17 liter bokbier gemaakt met een sg van 1065. 'smiddags de Wyeast bavaria lager in een smackpack geactiveerd. Toen ik de gist wilde enten was er nog niet een bolling in de verpakking die ik wel verwachten.

Ik heb de gist overgegoten in een (schoon) glas met wat afgekoelde wort en dit een nachtje laten staan. De volgende ochtend was er naar mijn idee geen activiteit in het glas en dus besloten om te enten in het gistingsvat in de hoop dat het op gang kwam.

Nu 24 uur later weinig tot geen activiteit in het gistvat op een temperatuur van 10 graden. Wat zal ik doen? De bavaria lager gist van Wyeast is bij Brouwmarkt niet leverbaar meer. Kan ik een andere (korrel) gist toevoegen om de boel goed op gang te helpen?

Een ondergist kan met gemak 24 uur duren.
Smacken is overigens enkel een indicatie van vitaliteit, het doet verder weinig voor de gist en is niet nodig.

1 pack op 17 liter SG 1,065 bij 10 °C?
Dat is ongeveer 3 pakken gist te weinig. Ik zou die korrel toevoegen.


Jacques

Citaat van: stijnzeegers op 17-07-2017  11:26 uIk heb ook een probleem met een op gang komende vergisting.

Afgelopen zaterdag 17 liter bokbier gebrouwen met een sg van 1065. 's Middags de Wyeast Bavaria lager in een smackpack geactiveerd. Toen ik de gist wilde enten was er nog niet een bolling in de verpakking die ik wel verwachten.

Ik heb de gist overgegoten in een (schoon) glas met wat afgekoelde wort en dit een nachtje laten staan. De volgende ochtend was er naar mijn idee geen activiteit in het glas en dus besloten om te enten in het gistingsvat in de hoop dat het op gang kwam.

Nu 24 uur later weinig tot geen activiteit in het gistvat op een temperatuur van 10 graden. Wat zal ik doen? De Bavaria lager gist van Wyeast is bij Brouwmarkt niet leverbaar meer. Kan ik een andere (korrel) gist toevoegen om de boel goed op gang te helpen?

Als je vergist bij 10 ºC heb je ongeveer 3 keer zo veel gist nodig dan wanneer je bij 15 ºC de vergisting uitvoert. Je hebt dus veel te weinig gist geënt. Het gevolg hiervan is dat de vergisting heeeel langzaam op gang zal komen. Wanneer je temperatuur verhoog naar 13 à 14 ºC zal de vergisting veel sneller starten.   

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.