Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)  (gelezen 15945 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline mickey

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 319
  • Land: nl
  • Een lekker Gevalletje
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #25 Gepost op: 23-02-2013 15:25 u »
Ziet er netjes uit! En wat voor type motor is het.
Het merk is Denso en het type nummer ?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #26 Gepost op: 23-02-2013 15:43 u »
Het enigste wat erop staat 115

En als je googled op Denso wipermotor 115
Dan kom je er een paar tegen, maar het maakt volgens mij niet uit welk merk je gebruikt gewoon een goedkope van
MP zal voldoen daar er verschillende snelheden opzitten
Grt Peterr

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.541
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #27 Gepost op: 23-02-2013 17:08 u »
Zie er goed uit. Maar waarom heb je 2 roerders aangebracht? Ik denk dat 1 vlak boven de bodem volstaan had. Nu heb je meer weerstand waardoor de motor het zwaarder heeft.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #28 Gepost op: 23-02-2013 17:52 u »
Zie er goed uit. Maar waarom heb je 2 roerders aangebracht? Ik denk dat 1 vlak boven de bodem volstaan had. Nu heb je meer weerstand waardoor de motor het zwaarder heeft.

Hallo Jacques,

Dat motortje is best sterk, het lukt me niet om met de hand tegen te houden.
En ik had twee strippen, dus eerst met het aluminium fanblad  duwde ik de maish naar beneden.
(SG van het gefilterde was 1075 golden beverius)
Na de berichten hier daaromtrent, nu maar eens trapsgewijs omhoog.

Morgen kijk ik hoe zwaar hij het krijgt met mais, maismeel en suiker.
Gaat dat goed, mag hij het proberen in een bierbeslag.
We blijven expirimenteren.

Grt peterr

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #29 Gepost op: 23-02-2013 18:07 u »
Zie er goed uit. Maar waarom heb je 2 roerders aangebracht? Ik denk dat 1 vlak boven de bodem volstaan had. Nu heb je meer weerstand waardoor de motor het zwaarder heeft.
Zou het voldoende zijn om alleen de onderste paar centimeter van de maisch in beweging te zetten? Volgens mij is het juist goed om de volledige massa door elkaar te halen om zo de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk te verdelen.

Zelf ben ik bezig met een worm/spiraal van ±20 cm doorsnede, ook aangedreven door een ruitenwissermotor (met PWM voor de snelheidsregeling). De bedoeling is om zoveel mogelijk van de maisch onderuit de pan naar boven te trekken waardoor koudere maisch langs de buitenkant van de pan (± 5 cm) naar beneden zakt om ook opgewarmd te worden. Dat leek me nu juist de meest optimale methode voor een gelijkmatige verwarming. Foto's volgen te zijner tijd (uiteraard)  ;)

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #30 Gepost op: 23-02-2013 18:54 u »
Nou, daar ben ik dan ook wel benieuwd naar

Grt Peter

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #31 Gepost op: 23-02-2013 19:34 u »
Naar mijn idee moet je met het roerwerk inderdaad het hele beslag in beweging houden om een goede temperatuursverdeling en menging te krijgen en te houden. Bij mijn roerwerk stel ik de snelheid zodanig in dat het beslag aan de bovenzijde langzaam rond blijft draaien. Dit betekent dat gaandeweg het maisch proces de snelheid naar beneden kan omdat het beslag steeds viskeuzer wordt.

Offline KJ!

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 374
  • Land: nl
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #32 Gepost op: 23-02-2013 20:56 u »
...met mais, maismeel en suiker.


Wat gaat dat worden? Vast geen bierstijl...   Corn moonshine? 

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #33 Gepost op: 23-02-2013 21:05 u »
ssst 8)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.541
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #34 Gepost op: 23-02-2013 21:29 u »
Zou het voldoende zijn om alleen de onderste paar centimeter van de maisch in beweging te zetten? Volgens mij is het juist goed om de volledige massa door elkaar te halen om zo de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk te verdelen.

Ik heb heel wat keren een blik geworpen in de beslagkuipen van professionele brouwerijen. Daar zag ik steeds maar één roerder.
Zo heel veel beweging heb je ook weer niet nodig.







Zo maar wat voorbeelden...

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #35 Gepost op: 24-02-2013 10:52 u »
Daar zag ik steeds maar één roerder...
Jacques, ik waardeer jouw kennis en visie op het brouwen zeer maar er zijn op dit forum al veel discussies geweest of (en in hoeverre) onze hobby-situatie thuis te vergelijken is met de situatie in een professionele brouwerij. Mogelijk is dat ook hier van toepassing?

Zo denk ik bijvoorbeeld aan de methode van verwarmen. Indien je dmv een vlam onder de pan verwarmt zal je mogelijk méér moeten roeren dan wanneer je je ketel "rondom" verwarmt, bv elektrisch.
Ook is het mogelijk om met één snel draaiend roerwerk van beperkt grootte meer beweging te genereren dan met een meervoudig roerwerk op een lage(re) snelheid.

Kortom: Het feit dat professionele brouwerijen met enkelvoudige roerwerken werken, betekent naar mijn bescheiden mening niet dat het daarmee automatisch ook voor een hobby-omgeving de beste keuze is.     :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.541
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #36 Gepost op: 24-02-2013 13:28 u »
Juist omdat onze pannen in verhouding veel kleiner zijn hoeft er naar mijn idee minder geroerd te worden.

Aanbranden kan simpel verholpen worden door de gasbrander lager te zetten of door het vermogen bij elektrische verwarmingsbron te verlagen.
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #37 Gepost op: 24-02-2013 15:59 u »
Blijft dat naar mijn idee dat het goed is om rustige maar wel goede menging van het beslag te hebben tijdens het maischen. De snelheid van het roteren, de vorm van het roerwerk, de vorm van de pan, de hoeveelheid en de viscositeit van het beslag hebben hier invloed op. Het aantal roerwerken in een pan is minder relevant. Het doel is goede menging van het beslag tijdens het maischen. Als je dat kan bereiken met geen of 1 of 2 of 3 roerwerken is je doel bereikt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #38 Gepost op: 24-02-2013 20:01 u »
Juist omdat onze pannen in verhouding veel kleiner zijn hoeft er naar mijn idee minder geroerd te worden.

Klopt dat wel?
Het buiten-oppervlak van onze pannen is relatief groot tov de inhoud. Dat geeft dus ook relatief meer afkoeling, behalve aan de onderkant.
Verbeter me als het niet klopt, maar dit lijkt me júist een reden voor grotere temperatuursverschillen dan in een prof installatie.
En bij grotere temperatuursverschillen moet je beter roeren. :) :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.541
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #39 Gepost op: 24-02-2013 20:19 u »
De vermenging gaat in een kleine pan sneller. Zo vreselijk intensief geroerd hoeft het beslag nu ook weer niet.

Van mij mogen er beste twee roerarmen gebruikt worden als deze maar altijd onder het vloeistofniveau zitten. Als de bovenste net onder het vloeistofniveau zit heb je mogelijk meer last van oxidatie van het wort.
Ik neem aan de de constructeurs van professionele brouwers goede redenen hebben om te volstaan met één roerarm. Hobbybrouwen mag dan wel door de kleinere schaal op onderdelen afwijken van het professionele brouwen, het principe is toch hetzelfde. En als je naar de foto's kijkt (een willekeurige greep uit mijn verzameling) dan zie je dat de roerwerken heel bescheiden zijn. Kennelijk volstaat dat.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #40 Gepost op: 24-02-2013 20:30 u »
De reden waarom ik naar een meer robuust roerwerk toe wil is omdat een (weliswaar eenvoudig) enkel roerwerk in een 40 l pan met dik beslag een temperatuurverschil laat zien van ongeveer 8 ºC !   :nut:
Het blijkt meerdere minuten te duren voordat de oplopende temperatuur op 2/3 van het beslag-nivo terecht komt.

Mijn conclusie daaruit is dat het eenvoudige roerwerk in mijn pan absoluut ontoereikend is, in ieder geval bij een dik beslag. En daar hoop ik dus een einde aan te maken met een worm/schroef-roerwerk.

Of dat beter werkt ? De tijd zal het leren  ::)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #41 Gepost op: 24-02-2013 20:39 u »
Zo vreselijk intensief geroerd hoeft het beslag nu ook weer niet.
Niemand gaat vreselijk intensief roeren, dus dit is niet van toepassing.

Citaat
Van mij mogen er beste twee roerarmen gebruikt worden als deze maar altijd onder het vloeistofniveau zitten.
Als je naar de foto van Peterrr kijkt, zit de tweede niet heel hoog boven de onderste, ook dit is dus geen probleem in zijn systeem.

Citaat
En als je naar de foto's kijkt (een willekeurige greep uit mijn verzameling) dan zie je dat de roerwerken heel bescheiden zijn. Kennelijk volstaat dat.
Dat volstaat in die installaties. Dat is echter niet Peterrr's installatie... ;)

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #42 Gepost op: 24-02-2013 20:44 u »
Goed vandaag een "anders" soort maischen gedaan.
En het werkt super! ( geen enkele klont met Mais/Maismeel lukt me nooit met de lepel!)

Mooi heel rustig komt er een "hek" golf boven het beslag uit, zoals bij een boot.
Geen aanbak op de bodem, ik zou nog wel een flimpje of foto maken maar omdat dit moest koken en ik toen er aan dacht besloeg de lens.

Over twee weken ga ik weer de Duvel kloon maken, als hij daar slaagt dan, gaan we voor de volgende uitdaging.

Een elektrische boiler voor boven op de verdeler voor het spoelen met kraantje voor de snelheid van de doorloop. ( filmpje 2 op de eerste pagina zit nu trechter) .

grt Peterr ( die zich anders weer verveeld ;))


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.541
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #43 Gepost op: 24-02-2013 21:05 u »
De reden waarom ik naar een meer robuust roerwerk toe wil is omdat een (weliswaar eenvoudig) enkel roerwerk in een 40 l pan met dik beslag een temperatuurverschil laat zien van ongeveer 8 ºC !   :nut:
Het blijkt meerdere minuten te duren voordat de oplopende temperatuur op 2/3 van het beslag-nivo terecht komt.

Hoe dik is jouw beslag dan?

Overigens sluit ik niet uit dat in de brouwketels van de professionele brouwers ook temperatuur verschillen zijn. Ik denk dat dit geen probleem is. Er zijn dan zones waar de afbraak wat verder is en enzymen al gedeactiveerd zijn en andere plekken waar dat niet het geval is.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #44 Gepost op: 24-02-2013 22:13 u »
Hoe dik is jouw beslag dan?

Overigens sluit ik niet uit dat in de brouwketels van de professionele brouwers ook temperatuur verschillen zijn. Ik denk dat dit geen probleem is. Er zijn dan zones waar de afbraak wat verder is en enzymen al gedeactiveerd zijn en andere plekken waar dat niet het geval is.
28 l water op 11 kg mout. Meer past niet in mijn maischketel.
Mijn kookketel is wat groter dus door wat meer te spoelen kom ik daar weer om de meer gangbare verhoudingen. Overigens brouw ik meestal tegen een SG van 1080, soms wat meer, heel soms wat minder. 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.541
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #45 Gepost op: 24-02-2013 22:26 u »
28 l water op 11 kg mout. Meer past niet in mijn maischketel.
Mijn kookketel is wat groter dus door wat meer te spoelen kom ik daar weer om de meer gangbare verhoudingen. Overigens brouw ik meestal tegen een SG van 1080, soms wat meer, heel soms wat minder.

Zo, 1 kg mout op zo'n 2,5 l water. Dat is toch wel heel dik! Geen wonder dat je zulke temperatuurverschillen hebt en intensief moet roeren.
Als ik jou was zou ik op zoek gaan naar een grotere maischketel en dunner beslaan. Door dunner te beslaan gaat het roeren een stuk makkelijker en heb je een betere vermenging. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #46 Gepost op: 24-02-2013 22:35 u »
Dat is best dik, ik zit gemiddeld op 5 à 6 kilo op 20 liter.

Grt Peterr

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #47 Gepost op: 27-02-2013 18:16 u »
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.
Klopt helemaal Jacques. Daarom wil ik het gewoon proberen met een goed roerwerk in mijn (te) dikke beslag. Volgens mij is het rendement ook lager dan gebruikelijk maar dat neem ik op de koop toe. Ben veel te blij met mijn huidige maischketel  :biersmile:

Zodra het roerwerk klaar is, zal ik een paar fototjes plaatsen.

Offline Broeder Tuk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 592
  • Land: nl
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #48 Gepost op: 24-07-2013 00:39 u »
Roerwerk inmiddels al klaar?

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #49 Gepost op: 24-07-2013 09:03 u »
Roerwerk inmiddels al klaar?
Ja hoor. En ook al in gebruik! Zie apart draadje over het nieuwe roerwerk

Tags: materiaalkeuze