Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)  (gelezen 15976 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Gepost op: 10-02-2013 10:33 u »
Hoi, Mannen ik ben mijn eerste roerwerk aan het uittesten op dit moment.

Dus bij deze ook even mijn eerste filmpje.. :D

http://www.youtube.com/watch?v=BHN5wjeRWLs&feature=youtu.be


en nu snel de keuken weer in...



grt Peterr


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #1 Gepost op: 10-02-2013 10:44 u »
Dat gaat mooi en rustig. :)

Het lijkt alsof er niet veel werveling naar boven toen optreedt. Moet de roerder niet de andere kant opdraaien? Zoals ik het kan zien wordt de massa nu naar onder gedrukt . Maar misschien dat ik het niet goed zie. :weetniet:

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.753
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #2 Gepost op: 10-02-2013 10:48 u »
Het lijkt alsof er niet veel werveling naar boven toen optreedt.

Je ziet hiervoor nog wel eens een metalen plaat die vanaf de "deksel" recht naar beneden steekt.

Mooie propeller Peterrr, waar komt die uit / vandaan?

s7.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #3 Gepost op: 10-02-2013 10:50 u »
Dat gaat mooi en rustig. :)

Het lijkt alsof er niet veel werveling naar boven toen optreedt. Moet de roerder niet de andere kant opdraaien? Zoals ik het kan zien wordt de massa nu naar onder gedrukt . Maar misschien dat ik het niet goed zie. :weetniet:

Klopt, ik heb inderdaad hem naar beneden laten "duwen"  voor de eerste test.
Misschien dat ik de volgende keer het fanblad omdraai, of het iets uitmaakt zie ik dan de volgende keer.

grt Peterr

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.202
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #4 Gepost op: 10-02-2013 10:51 u »
Ziet er goed uit,  je bent lekker aan het fröbelen geweest.
Peter Basteln  ;)
Mooi ritme in het roeren.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #5 Gepost op: 10-02-2013 11:00 u »
Je ziet hiervoor nog wel eens een metalen plaat die vanaf de "deksel" recht naar beneden steekt.

Mooie propeller Peterrr, waar komt die uit / vandaan?

s7.


De "propeller"   zijn alluminium fanbladen die we voor onze koelaggregaten gebruiken die zijn er in vele soorten.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #6 Gepost op: 10-02-2013 11:05 u »
Je ziet hiervoor nog wel eens een metalen plaat die vanaf de "deksel" recht naar beneden steekt.

Je zou inderdaad schuine keerschotten in het houten balkje kunnen steken

Klopt, ik heb inderdaad hem naar beneden laten "duwen"  voor de eerste test.

Ik denk dat de andere kant op een betere menging gaat geven. In de huidige setting zou je een moutlaag op de bodem kunnen krijgen die daar blijft zitten en waar je als het ware overheen veegt.

Inderdaad gewoon proberen.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #7 Gepost op: 10-02-2013 11:15 u »
Iedere tip, advies neem ik natuurlijk in mij op, schotje`s  was ik nog niet opgekomen.

Nu mijn filtreer...installatie laten werken , misschien zal ik die ook posten voor tips e.d  ;D

grt peterr

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #8 Gepost op: 10-02-2013 11:18 u »
Misschien dat ik de volgende keer het fanblad omdraai, of het iets uitmaakt zie ik dan de volgende keer.

Denk dat je je vergist.  Fanblad omdraaien helpt niet. Je zal de motor de andere kant op moeten laten draaien   ;)

En hoe zit het met aluminium en bier? Zou een rvs fanblad niet beter zijn? Of bestaan die niet?

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #9 Gepost op: 10-02-2013 11:23 u »
Het is een ruitenwissermotor, ik denk dat ik die niet de andere kant op kan laten draaien, maar het duurt straks toch weer weken tot het volgende brouwsel... en ik verveel me gauw.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #10 Gepost op: 10-02-2013 11:31 u »
Het is een ruitenwissermotor, ik denk dat ik die niet de andere kant op kan laten draaien
Gaat prima hoor! Mits de kracht niet al te groot wordt. Gewoon + en - wisselen. De aandrijving is een wormasje en een vast tandwiel en dat werkt ook prima de andere kant op. Ik doe het zelf ook op die manier. En mocht de snelheid nog wat te groot zijn, zet er dan zo'n Chinese PWM tussen (iets van een euro of 8 incl verzending via eBay).

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #11 Gepost op: 10-02-2013 11:37 u »
+ en -  die had ik al eens omgedraaid... dan springt de voeding in de beveiliging.

grt Peterr

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #12 Gepost op: 10-02-2013 11:37 u »
Aluminium (zeker in combinatie met andere metalen) zou ik gezondheidswege zoveel mogelijk vermijden in relatief zure media zoals je maisch. Het mag dan wel niet bekend zijn hoeveel er in het uiteindelijke bier terecht komt; uit medisch standpunt is het het best (makkelijk) voorkombare inname van aluminium te vermijden.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #13 Gepost op: 10-02-2013 11:56 u »
Waarom wordt er dan zoveel mee gekookt?

Ik kom in vele keukens voor mijn werk daar zijn veel grote pannen van aluminium.
Mijn rijststomer en comboucha zijn dat ook.

grt Peterr

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #14 Gepost op: 10-02-2013 12:01 u »
Waarom wordt er dan zoveel mee gekookt?

Ik kom in vele keukens voor mijn werk daar zijn veel grote pannen van aluminium.
Mijn rijststomer en comboucha zijn dat ook.

grt Peterr
Misschien is de zuurte daar minder?

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #15 Gepost op: 10-02-2013 12:07 u »
Hmm. ze maken er ook tomatensoep mee... :weetniet:

Maar ik zal eens kijken of die bladen er ook in RVS zijn

http://www.youtube.com/watch?v=WgCoPVd19YE&feature=youtu.be


Goed, volgende stap.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #16 Gepost op: 10-02-2013 12:14 u »
+ en -  die had ik al eens omgedraaid... dan springt de voeding in de beveiliging.
Inderdaad blijkt zo'n motor "in de achteruit" ietsje meer stroom te trekken en dat zou net een tandje te veel kunnen zijn voor je (PC-?) voeding. Dus dat zou op te lossen zijn met een iets zwaardere 12 V voeding. Als je echter toch op zoek gaat naar een rvs-propellor dan kan je meteen kijken naar een exemplaar waarvan de bladen anders gericht zijn. Dan is het probleem natuurlijk ook meteen mee opgelost.

Succes verder!   :biersmile:

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #17 Gepost op: 10-02-2013 12:18 u »
Dankje .. de zoektocht houd nooit op ;)

Even een stukje van het ministerie, ( zelf verpak ik altijd mijn broodje naar het werk in folie  :weetniet:)

citaat:

Voorkomen
De blootstelling aan aluminium vindt hoofdzakelijk plaats door de voeding. Als bronnen van blootstelling worden
verder genoemd; bepaalde maagzuursecretieremmers, tandpasta, en aluminium potten, pannen e.d.. De bijdrage
van laatstgenoemde categorie aan de totale aluminiumbelasting is onder normale omstandigheden gering, tenzij er
sprake is van het bewaren van erg zure producten in aluminium pannen. Ook in op sojagebaseerde voeding
bestemd voor kinderen heeft de JECFA het vermoeden dat de blootstelling aan aluminium erg hoog is (5).


grt Peterr

Offline Cisdevésser

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Brouwen, Bottelen..........Genieten
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #18 Gepost op: 10-02-2013 12:41 u »

Citaat
Je zal de motor de andere kant op moeten laten draaien

Of gewoon de schoepen de andere kant uit buigen.

groetjes....Cis

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #19 Gepost op: 10-02-2013 15:56 u »
Goed het motortje loopt de andere kant op, zwaardere uitgang op de voeding genomen...

Bedankt in ieder geval voor het meedenken! ;D
Grt Peterr

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #20 Gepost op: 10-02-2013 16:06 u »
Dankje .. de zoektocht houd nooit op ;)

Even een stukje van het ministerie, (zelf verpak ik altijd mijn broodje naar het werk in folie  :weetniet:)
Dat citaat van het ministerie lijkt me heel correct verwoord. Dat zijn precies zaken waar je op moet letten en materialen/methoden om te vermijden. Niet alleen is je maisch relatief zuur, de contacttijd is vaak ook erg lang (> 1 uur). Zeker wanneer er ook andere metalen in de pan aanwezig zijn kan er het eea oplossen (galvanische werking). Stond me bij dat in de professionele keukens aluminium pannen grotendeel uitgefaseerd zijn/worden?

Citaat van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca:
Citaat
Gebruik
Hoewel het niet verboden is, kan je materieel van onbeschermd aluminium beter niet gebruiken voor voedselbereiding. Behalve wanneer het gaat om de bereiding van producten die het materiaal niet aan- tasten, zoals pap, melk, sauzen zonder zuren, flens- jes en loempiavelletjes.
Voor gegoten aluminium geldt hetzelfde. Het is een stuk sterker dan plaatmateriaal (geforceerd aluminium) en wordt onder meer gebruikt voor de vervaardiging van pâtévormen en terrines. Een zalmpâté of een ganzeleverpâté kan daar zonder gevaar in.
Een groenteterrine daarentegen bevat wel zuur. Onbewust worden er vaak maatregelen genomen, die voorkomen dat aluminium met zuren uit de voedingsmiddelen in aanraking komt. Aluminium bakvormen worden altijd eerst ingevet en de zure appel in appeltaart wordt omgeven door een deeglaagje. Min of meer per ongeluk gaat het dus meestal goed.
http://passie.horeca.nl/fav/Materiaalkennis.pdf

Hoe je je brood verpakt heeft er uiteraard weinig mee te maken (= nagenoeg droog).

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #21 Gepost op: 10-02-2013 16:29 u »
Ik ga nog wel kijken, wat voor alternatieven ik kan vinden.
 Of iemand hier heeft een goed idee

Of ik maak zelf iets... mogelijkheden genoeg.

Grt Peterr

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #22 Gepost op: 23-02-2013 14:30 u »
Goed na wat adviezen/vrees over materiaal keuze... volledig rvs


Roerwerk 2.0   ;)





Morgen wordt hij gedoopt nog niet in graan, maar met Mais.
we ontwikkelen verder.


Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #23 Gepost op: 23-02-2013 14:59 u »
Goed na wat adviezen/vrees over materiaal keuze... volledig rvs
Goed bezig Peter   :biersmile:

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #24 Gepost op: 23-02-2013 15:07 u »
Dank je Pim :biersmile:

Offline mickey

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 319
  • Land: nl
  • Een lekker Gevalletje
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #25 Gepost op: 23-02-2013 15:25 u »
Ziet er netjes uit! En wat voor type motor is het.
Het merk is Denso en het type nummer ?

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #26 Gepost op: 23-02-2013 15:43 u »
Het enigste wat erop staat 115

En als je googled op Denso wipermotor 115
Dan kom je er een paar tegen, maar het maakt volgens mij niet uit welk merk je gebruikt gewoon een goedkope van
MP zal voldoen daar er verschillende snelheden opzitten
Grt Peterr

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.613
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #27 Gepost op: 23-02-2013 17:08 u »
Zie er goed uit. Maar waarom heb je 2 roerders aangebracht? Ik denk dat 1 vlak boven de bodem volstaan had. Nu heb je meer weerstand waardoor de motor het zwaarder heeft.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #28 Gepost op: 23-02-2013 17:52 u »
Zie er goed uit. Maar waarom heb je 2 roerders aangebracht? Ik denk dat 1 vlak boven de bodem volstaan had. Nu heb je meer weerstand waardoor de motor het zwaarder heeft.

Hallo Jacques,

Dat motortje is best sterk, het lukt me niet om met de hand tegen te houden.
En ik had twee strippen, dus eerst met het aluminium fanblad  duwde ik de maish naar beneden.
(SG van het gefilterde was 1075 golden beverius)
Na de berichten hier daaromtrent, nu maar eens trapsgewijs omhoog.

Morgen kijk ik hoe zwaar hij het krijgt met mais, maismeel en suiker.
Gaat dat goed, mag hij het proberen in een bierbeslag.
We blijven expirimenteren.

Grt peterr

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #29 Gepost op: 23-02-2013 18:07 u »
Zie er goed uit. Maar waarom heb je 2 roerders aangebracht? Ik denk dat 1 vlak boven de bodem volstaan had. Nu heb je meer weerstand waardoor de motor het zwaarder heeft.
Zou het voldoende zijn om alleen de onderste paar centimeter van de maisch in beweging te zetten? Volgens mij is het juist goed om de volledige massa door elkaar te halen om zo de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk te verdelen.

Zelf ben ik bezig met een worm/spiraal van ±20 cm doorsnede, ook aangedreven door een ruitenwissermotor (met PWM voor de snelheidsregeling). De bedoeling is om zoveel mogelijk van de maisch onderuit de pan naar boven te trekken waardoor koudere maisch langs de buitenkant van de pan (± 5 cm) naar beneden zakt om ook opgewarmd te worden. Dat leek me nu juist de meest optimale methode voor een gelijkmatige verwarming. Foto's volgen te zijner tijd (uiteraard)  ;)

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #30 Gepost op: 23-02-2013 18:54 u »
Nou, daar ben ik dan ook wel benieuwd naar

Grt Peter

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #31 Gepost op: 23-02-2013 19:34 u »
Naar mijn idee moet je met het roerwerk inderdaad het hele beslag in beweging houden om een goede temperatuursverdeling en menging te krijgen en te houden. Bij mijn roerwerk stel ik de snelheid zodanig in dat het beslag aan de bovenzijde langzaam rond blijft draaien. Dit betekent dat gaandeweg het maisch proces de snelheid naar beneden kan omdat het beslag steeds viskeuzer wordt.

Offline KJ!

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 374
  • Land: nl
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #32 Gepost op: 23-02-2013 20:56 u »
...met mais, maismeel en suiker.


Wat gaat dat worden? Vast geen bierstijl...   Corn moonshine? 

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #33 Gepost op: 23-02-2013 21:05 u »
ssst 8)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.613
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #34 Gepost op: 23-02-2013 21:29 u »
Zou het voldoende zijn om alleen de onderste paar centimeter van de maisch in beweging te zetten? Volgens mij is het juist goed om de volledige massa door elkaar te halen om zo de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk te verdelen.

Ik heb heel wat keren een blik geworpen in de beslagkuipen van professionele brouwerijen. Daar zag ik steeds maar één roerder.
Zo heel veel beweging heb je ook weer niet nodig.







Zo maar wat voorbeelden...

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #35 Gepost op: 24-02-2013 10:52 u »
Daar zag ik steeds maar één roerder...
Jacques, ik waardeer jouw kennis en visie op het brouwen zeer maar er zijn op dit forum al veel discussies geweest of (en in hoeverre) onze hobby-situatie thuis te vergelijken is met de situatie in een professionele brouwerij. Mogelijk is dat ook hier van toepassing?

Zo denk ik bijvoorbeeld aan de methode van verwarmen. Indien je dmv een vlam onder de pan verwarmt zal je mogelijk méér moeten roeren dan wanneer je je ketel "rondom" verwarmt, bv elektrisch.
Ook is het mogelijk om met één snel draaiend roerwerk van beperkt grootte meer beweging te genereren dan met een meervoudig roerwerk op een lage(re) snelheid.

Kortom: Het feit dat professionele brouwerijen met enkelvoudige roerwerken werken, betekent naar mijn bescheiden mening niet dat het daarmee automatisch ook voor een hobby-omgeving de beste keuze is.     :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.613
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #36 Gepost op: 24-02-2013 13:28 u »
Juist omdat onze pannen in verhouding veel kleiner zijn hoeft er naar mijn idee minder geroerd te worden.

Aanbranden kan simpel verholpen worden door de gasbrander lager te zetten of door het vermogen bij elektrische verwarmingsbron te verlagen.
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.155
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #37 Gepost op: 24-02-2013 15:59 u »
Blijft dat naar mijn idee dat het goed is om rustige maar wel goede menging van het beslag te hebben tijdens het maischen. De snelheid van het roteren, de vorm van het roerwerk, de vorm van de pan, de hoeveelheid en de viscositeit van het beslag hebben hier invloed op. Het aantal roerwerken in een pan is minder relevant. Het doel is goede menging van het beslag tijdens het maischen. Als je dat kan bereiken met geen of 1 of 2 of 3 roerwerken is je doel bereikt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mijn Roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #38 Gepost op: 24-02-2013 20:01 u »
Juist omdat onze pannen in verhouding veel kleiner zijn hoeft er naar mijn idee minder geroerd te worden.

Klopt dat wel?
Het buiten-oppervlak van onze pannen is relatief groot tov de inhoud. Dat geeft dus ook relatief meer afkoeling, behalve aan de onderkant.
Verbeter me als het niet klopt, maar dit lijkt me júist een reden voor grotere temperatuursverschillen dan in een prof installatie.
En bij grotere temperatuursverschillen moet je beter roeren. :) :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.613
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #39 Gepost op: 24-02-2013 20:19 u »
De vermenging gaat in een kleine pan sneller. Zo vreselijk intensief geroerd hoeft het beslag nu ook weer niet.

Van mij mogen er beste twee roerarmen gebruikt worden als deze maar altijd onder het vloeistofniveau zitten. Als de bovenste net onder het vloeistofniveau zit heb je mogelijk meer last van oxidatie van het wort.
Ik neem aan de de constructeurs van professionele brouwers goede redenen hebben om te volstaan met één roerarm. Hobbybrouwen mag dan wel door de kleinere schaal op onderdelen afwijken van het professionele brouwen, het principe is toch hetzelfde. En als je naar de foto's kijkt (een willekeurige greep uit mijn verzameling) dan zie je dat de roerwerken heel bescheiden zijn. Kennelijk volstaat dat.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #40 Gepost op: 24-02-2013 20:30 u »
De reden waarom ik naar een meer robuust roerwerk toe wil is omdat een (weliswaar eenvoudig) enkel roerwerk in een 40 l pan met dik beslag een temperatuurverschil laat zien van ongeveer 8 ºC !   :nut:
Het blijkt meerdere minuten te duren voordat de oplopende temperatuur op 2/3 van het beslag-nivo terecht komt.

Mijn conclusie daaruit is dat het eenvoudige roerwerk in mijn pan absoluut ontoereikend is, in ieder geval bij een dik beslag. En daar hoop ik dus een einde aan te maken met een worm/schroef-roerwerk.

Of dat beter werkt ? De tijd zal het leren  ::)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #41 Gepost op: 24-02-2013 20:39 u »
Zo vreselijk intensief geroerd hoeft het beslag nu ook weer niet.
Niemand gaat vreselijk intensief roeren, dus dit is niet van toepassing.

Citaat
Van mij mogen er beste twee roerarmen gebruikt worden als deze maar altijd onder het vloeistofniveau zitten.
Als je naar de foto van Peterrr kijkt, zit de tweede niet heel hoog boven de onderste, ook dit is dus geen probleem in zijn systeem.

Citaat
En als je naar de foto's kijkt (een willekeurige greep uit mijn verzameling) dan zie je dat de roerwerken heel bescheiden zijn. Kennelijk volstaat dat.
Dat volstaat in die installaties. Dat is echter niet Peterrr's installatie... ;)

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #42 Gepost op: 24-02-2013 20:44 u »
Goed vandaag een "anders" soort maischen gedaan.
En het werkt super! ( geen enkele klont met Mais/Maismeel lukt me nooit met de lepel!)

Mooi heel rustig komt er een "hek" golf boven het beslag uit, zoals bij een boot.
Geen aanbak op de bodem, ik zou nog wel een flimpje of foto maken maar omdat dit moest koken en ik toen er aan dacht besloeg de lens.

Over twee weken ga ik weer de Duvel kloon maken, als hij daar slaagt dan, gaan we voor de volgende uitdaging.

Een elektrische boiler voor boven op de verdeler voor het spoelen met kraantje voor de snelheid van de doorloop. ( filmpje 2 op de eerste pagina zit nu trechter) .

grt Peterr ( die zich anders weer verveeld ;))


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.613
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #43 Gepost op: 24-02-2013 21:05 u »
De reden waarom ik naar een meer robuust roerwerk toe wil is omdat een (weliswaar eenvoudig) enkel roerwerk in een 40 l pan met dik beslag een temperatuurverschil laat zien van ongeveer 8 ºC !   :nut:
Het blijkt meerdere minuten te duren voordat de oplopende temperatuur op 2/3 van het beslag-nivo terecht komt.

Hoe dik is jouw beslag dan?

Overigens sluit ik niet uit dat in de brouwketels van de professionele brouwers ook temperatuur verschillen zijn. Ik denk dat dit geen probleem is. Er zijn dan zones waar de afbraak wat verder is en enzymen al gedeactiveerd zijn en andere plekken waar dat niet het geval is.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #44 Gepost op: 24-02-2013 22:13 u »
Hoe dik is jouw beslag dan?

Overigens sluit ik niet uit dat in de brouwketels van de professionele brouwers ook temperatuur verschillen zijn. Ik denk dat dit geen probleem is. Er zijn dan zones waar de afbraak wat verder is en enzymen al gedeactiveerd zijn en andere plekken waar dat niet het geval is.
28 l water op 11 kg mout. Meer past niet in mijn maischketel.
Mijn kookketel is wat groter dus door wat meer te spoelen kom ik daar weer om de meer gangbare verhoudingen. Overigens brouw ik meestal tegen een SG van 1080, soms wat meer, heel soms wat minder. 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.613
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #45 Gepost op: 24-02-2013 22:26 u »
28 l water op 11 kg mout. Meer past niet in mijn maischketel.
Mijn kookketel is wat groter dus door wat meer te spoelen kom ik daar weer om de meer gangbare verhoudingen. Overigens brouw ik meestal tegen een SG van 1080, soms wat meer, heel soms wat minder.

Zo, 1 kg mout op zo'n 2,5 l water. Dat is toch wel heel dik! Geen wonder dat je zulke temperatuurverschillen hebt en intensief moet roeren.
Als ik jou was zou ik op zoek gaan naar een grotere maischketel en dunner beslaan. Door dunner te beslaan gaat het roeren een stuk makkelijker en heb je een betere vermenging. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #46 Gepost op: 24-02-2013 22:35 u »
Dat is best dik, ik zit gemiddeld op 5 à 6 kilo op 20 liter.

Grt Peterr

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #47 Gepost op: 27-02-2013 18:16 u »
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.
Klopt helemaal Jacques. Daarom wil ik het gewoon proberen met een goed roerwerk in mijn (te) dikke beslag. Volgens mij is het rendement ook lager dan gebruikelijk maar dat neem ik op de koop toe. Ben veel te blij met mijn huidige maischketel  :biersmile:

Zodra het roerwerk klaar is, zal ik een paar fototjes plaatsen.

Offline Broeder Tuk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 592
  • Land: nl
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #48 Gepost op: 24-07-2013 00:39 u »
Roerwerk inmiddels al klaar?

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 929
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Mijn roerwerk, en eerste Youtube ;)
« Reactie #49 Gepost op: 24-07-2013 09:03 u »
Roerwerk inmiddels al klaar?
Ja hoor. En ook al in gebruik! Zie apart draadje over het nieuwe roerwerk

Tags: materiaalkeuze