Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tekort aan opgeloste CO2  (gelezen 3683 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Youberin

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tekort aan opgeloste CO2
« Gepost op: 04-02-2013 17:11 u »
Dag iedereen!

Wij zijn 3 studenten die aan het brouwen geslaan zijn.

Na onze 3de poging zit de smaak erg goed (ook al zeggen we het zelf), maar er zit bijna geen gas/spuit/CO2/schuim enz op.

Om even te schetsen:

We gebruiken standaard kraantjeswater
(ik heb een aquarium dus ken wel wat van hardheid en zo)
hardheid is bij ons normaal rond de 12 dh.

2 soorten mout en 2 soorten hop, mooi het miashshema gevolgd.
Zeker genoeg suiker en gist (gist misschien niet) in gedaan.

De specifieke cijfers liggen thuis que dichtheid tijdens de gisting, dus die kan ik pas later geven.

Het afkoelen doen we jammer genoeg te traag, buiten in de koude (dus zonder wortkoeler)

De gisting is al snel gedaan, na 3 dagen...

Welke stap en factoren zijn van belang bij de opgeloste CO2?
Gewoon langer laten gisten?
Waar moeten we dan zeker op letten?

Dit is de eerste maal dat ik op een brouwforum zit,
Dus als er gegevens te kort zijn om ons te helpen, dan zet ik die er graag bij als iemand die ons vraagt.

Alvast bedankt!

groetjes


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.979
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: tekort aan opgeloste CO2
« Reactie #1 Gepost op: 04-02-2013 17:16 u »
Wat bedoel je precies met tekort aan opgeloste CO2. Is er wel koolzuur aanwezig en is het snel weg of zit er heel weinig koolzuur in?
Bij het eerste dien je het bier koel weg te zetten, zodat het koolzuur kan oplossen.
In het tweede geval spelen de hoeveelheid suiker en hoelang het in de fles zit een belangrijke rol. Bij 5-8 gram suiker per liter zit je goed. Wanneer je het bier minder dan 3 weken geleden hebt gebotteld, dan moet je geduld hebben. Als het al langer geleden is, heb misschien te weinig vitale gist. Wat is het alcohol%?

Offline Youberin

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: tekort aan opgeloste CO2
« Reactie #2 Gepost op: 04-02-2013 17:25 u »
Alvast bedankt voor het snelle antwoord!

Er zit echt weinig (zo goed als geen) CO2 in.
Het schuimt totaal niet, in je mond merk je wel een beetje "prik".
(Was koel bij het proeven, stond een hele dag in de koelkast)

Het bier zit nu 4-5 weken op fles.

Alcoholpercentage is 6.6%
(Uitgerekend via verschil in dichtheid)

Die 5-8 gram suiker per liter, dat is dan wat je er bij doet voor de gisting?
Er is voor de duidelijkheid geen hergisting op fles geweest.

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: tekort aan opgeloste CO2
« Reactie #3 Gepost op: 04-02-2013 17:38 u »
Beste Youberin,

Ik heb het idee dat je de moment van suiker toevoeging niet helemaal kent.

Tijdens het brouwen haal je suikers uit de mout, die later door de gist worden opgegeten. Sommige recepten vereisen ook nog suiker in de stort, dit is om een hoger alcoholpercentage te krijgen.
Dan gaat het vergisten onder een waterslot, waarbij vrijwel alle CO2 wegvloeit.

Als de CO2 productie is gestopt en alle suiker op is gegeten door de gist ga je bottelen.

Maar vlak voor het bottelen moet je wel 5-8 gram per liter toevoegen. Dit doe je omdat de gist dan weer CO2 (en een klein beetje alcohol (0,5%)) gaat aanmaken. Deze keer vloeit dat niet weg want je doet natuurlijk doppen op je flessen. Omdat de CO2 niet weg kan, verzadigd het in je bier.

Groet!  :degroeten:

Offline Youberin

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: tekort aan opgeloste CO2
« Reactie #4 Gepost op: 04-02-2013 17:46 u »
Oke.

Het was de eerste maal dat we na de gisting geen suiker hebben toegevoegd.

Dus suiker toevoegen voor het bottelen is niet gelijk aan hergisting op fles?
(Dat is wat ik uit maak van vorige reacties)

Dan zou het antwoord inderdaad simpel moeten zijn:
Voor het bottelen 5-8 gram/liter bijvoegen.

Lukt dat dan gegarandeerd? Of zijn er nog factoren die spelen?

Offline Dorstige Alexander

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: be
  • op één been kan je niet staan
Re: tekort aan opgeloste CO2
« Reactie #5 Gepost op: 04-02-2013 17:55 u »
Oke.

Het was de eerste maal dat we na de gisting geen suiker hebben toegevoegd.

Dus suiker toevoegen voor het bottelen is niet gelijk aan hergisting op fles?
(Dat is wat ik uit maak van vorige reacties)

Dan zou het antwoord inderdaad simpel moeten zijn:
Voor het bottelen 5-8 gram/liter bijvoegen.

Lukt dat dan gegarandeerd? Of zijn er nog factoren die spelen?

Gegarandeerd? Er zijn maar drie zekerheden in het leven, vriend: ge wordt geboren, ge zult sterven en ge zult belastingen betalen.

Maar als je voor het overige goed gewerkt hebt, uw bier is volledig uitgegist (zeer belangrijk!)  en nét voor bottelen voeg je 6 g/l suiker toe, dan zou het normaal moeten lukken ja.

Offline Youberin

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: tekort aan opgeloste CO2
« Reactie #6 Gepost op: 04-02-2013 18:06 u »
Ja die zekerheden, dat is een feit :p

Maar zulke handige tips bedoel ik dus.

Helemaal uitgisten is belangrijk, ik leer bij ;-)

Waarom is dat zo belangrijk?


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.794
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: tekort aan opgeloste CO2
« Reactie #7 Gepost op: 04-02-2013 18:45 u »
Helemaal uitgisten is belangrijk, ik leer bij ;-)

Waarom is dat zo belangrijk?

Anders gist het door in je fles en dan inclusief het bottelsuiker dat je hebt toegevoegd kan dit voor te veel koolzuur zorgen en zelfs tot "ontploffende" flessen wegens overdruk. :-\

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: tekort aan opgeloste CO2
« Reactie #8 Gepost op: 04-02-2013 19:40 u »

Dus suiker toevoegen voor het bottelen is niet gelijk aan hergisting op fles?

Suiker toevoegen voor het bottelen IS nodig om hergisting op fles mogelijk te maken.
Alleen bottelen wanneer je bier volledig is uitvergist. Dan berekenen hoeveel suiker  (5 tot 8 g/liter) je nodig hebt en dat toevoegen aan je bier. Liefst opgelost in 2x water.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: tekort aan opgeloste CO2
« Reactie #9 Gepost op: 04-02-2013 21:46 u »
Hebben de heren de cursussen op de wiki van deze site al gevonden?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.794
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: tekort aan opgeloste CO2
« Reactie #10 Gepost op: 04-02-2013 21:53 u »
Welkom heren  ;)

Tags: