Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Deksel erop?  (gelezen 4896 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Deksel erop?
« Gepost op: 09-02-2013 22:46 u »
Doen jullie tijdens het maischen en/of koken de deksel op de pan?

Zonder deksel erop duurt het namelijk best wel lang dat het water (ben installatie nog aan het testen met water) op temperatuur komt, maar ik lees in de cursus op hobbybrouwen dat je tijdens het koken er geen deksel op moet.
Bij het maischen staat hier niks over, maar ik weet zeker dat jullie mij kunnen helpen  ;) :biersmile: :proost:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.678
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: deksel erop?
« Reactie #1 Gepost op: 09-02-2013 22:48 u »
Tijdens maischen wil je de warmte vast houden, dus deksel op de pan. Tijdens koken wil je verdampen. Dus deksel niet geheel op de pan of helemaal niet (hangt van je verwarming af). Ik heb de deksel er altijd half op liggen. :brouwen:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.136
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: deksel erop?
« Reactie #2 Gepost op: 09-02-2013 22:48 u »
Ik heb de deksel er tijdens het maischen af omdat ik zeer regelmatig roer. Als ik een roerpauze inlas dan gaat de deksel er op omdat dit het afkoelen wat beperkt.

De deksel hoeft er tijdens het maischen niet af om bepaalde stoffen kwijt te raken zoals bij het koken.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: deksel erop?
« Reactie #3 Gepost op: 09-02-2013 22:53 u »
Bij het maischen de deksel erop en een dekbed erom om temperatuur vast te houden.

Bij het koken een deksel met groot gat in het midden erop om op minder hoog vuur toch een rollende kook te krijgen, waarbij tevens kan verdampen wat moet verdampen.

Offline ed

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 482
  • Land: nl
  • Brouwerij "D'n Dijckstoel" 2013-3 HL
    • Brouwerij D'n Dijckstoel
Re: deksel erop?
« Reactie #4 Gepost op: 09-02-2013 22:58 u »
Bij het maishen zoveel mogelijk de deksel erop om de warmte vast te houden. Tijdens het koken zet ik 2 wasknijpers op de rand van de pan en leg dan de deksel half op de pan. Doordat de wasknijpers op de rand zitten, kan de deksel niet dicht glijden. Ik heb het namelijk wel eens meegemaakt dat ik even buiten wat spullen aan het schoonmaken was en door het koken de deksel was dicht gegleden. En dan kookt je wordt dus over, samen met je hopjes. Zonde van de hop en extra werk met schoonmaken.

Ed

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: deksel erop?
« Reactie #5 Gepost op: 09-02-2013 23:06 u »
Bij het maischen de deksel erop en een dekbed erom om temperatuur vast te houden.

Ik gebruik een kochstar 2500, die heeft electriche verwarming met thermostaat.
Dan is een dekbed toch niet nodig, want thermostaat houdt hem op temperatuur?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.106
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: deksel erop?
« Reactie #6 Gepost op: 09-02-2013 23:09 u »
Ik gebruik een kochstar 2500, die heeft electriche verwarming met thermostaat.
Dan is een dekbed toch niet nodig, want thermostaat houdt hem op temperatuur?

Met dekbed slaat je verwarming minder vaak aan, kost minder energie, hoef je minder te roeren, kost minder energie ...

s7.

Offline ed

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 482
  • Land: nl
  • Brouwerij "D'n Dijckstoel" 2013-3 HL
    • Brouwerij D'n Dijckstoel
Re: deksel erop?
« Reactie #7 Gepost op: 10-02-2013 00:02 u »
Ik gebruik ook een elektrische pan. Het is wel raadzaam om te roeren als de pan aanslaat. Anders heb je kans op aanbranden en onder in de pan is het warmer dan bovenin. Ik zou ook met een thermometer meter en niet op de thermostaat van de ketel vertrouwen. Deze wijkt meestal nogal af en is niet secuur.

Ed

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.695
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Deksel erop?
« Reactie #8 Gepost op: 10-02-2013 00:34 u »
Bij mij geen deksel op de pan. Die heb ik simpelweg niet. Wel moet ik regelmatig her beslag verwarmen. De gasbrander onder mijn ketel heeft meer dan voldoende capaciteit. Er hoeft geen deksel op de pan om de kooktemperatuur te behouden.
Als je temperatuur vast wilt houden tijdens het maischen zou je de pan kunnen isoleren met steenwol of zo iets.

Tags: maischen