Algemeen > Boekbesprekingen

Stan Hieronymus - For the Love of HOPS

(1/3) > >>

Albertus:
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1628717917653", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000020483098","familyId":"9200000020483098","siteId":"691","Target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"For%20The%20Love%20of%20Hops%2C%20Stan%20Hieronymus","linkSubId":""};
Klik op het plaatje om dit boek te bestellen.

Stan Hieronymus

For the Love of HOPS
The practical Guide to Aroma, Bitterness and the Culture of Hops

1e druk - 2012
Brewers Publications
ISBN 1-938469-01-1
321 pagina's Ä 14,50 tot Ä 19,50 incl verzendkosten
Dit boek behandelt alles over Hop

Het boek begint met de geur van hop.
In dat eerste hoofdstuk wordt geleidelijk overgegaan op de smaak van hop in bier. De geschiedenis en de toekomst van de hop worden uit de doeken gedaan.
Apart wordt behandeld het verbouwen van hop, het oogsten van hop en de verkoop van hop.
Natuurlijk is er een hoofstuk over het gebruik van hop en, het kan niet anders in Amerika, een apart hoofdstuk gewijd aan het koudhoppen.
Er is een hoofstuk over hop-gerelateerde smaakafwijkingen en afgeloten wordt met een serie recepten van commerciŽle bieren waarin hop een prominente rol speelt.

Na lezing van het boek hield ik er een beetje tweeslachtig gevoel aan over.
Om te beginnen is het erg gericht op Amerikaanse brouwers en de typisch Amerikaanse hopcultuur. Dat is zowel een voordeel, je neemt uitvoerig kennis van de Amerikaanse biercultuur, als een nadeel, de Europese biercultuur wordt zijdelings behandeld.
Het boek levert een enorme hoeveelheid aan kennis over hop maar die is nogal verborgen in de veel te anekdotische stijl van schrijven. Er worden honderden namen genoemd van mensen die "iets" met hop doen, verbouwen, verkopen, gebruiken, onderzoeken. En daarbij beschrijft Stan uitvoerig hoe hij met deze mensen in contact komt, wat zij verder doen, op welke datum het was, enzovoort.
Nogmaals, alles over hop staat in dit boek maar je moet er wel naar zoeken. Wanneer je het boek hebt gelezen weet je dat er iets bepaalds gezegd is, maar om dit terug te vinden valt niet mee.

Het boek is in het bijzonder gericht op de (kleine) commerciŽle brouwer. De behandelde problemen gaan over het gebruik in grote installaties, hobbybrouwers zullen deze problemen niet tegenkomen. Het gebruik van pellets is min of meer standaard, alleen hobbybrouwers en een enkele ambachtelijke brouwer gebruiken bloemen. Voor het kiezen van een hop wordt een bezoek aan en een uitvoerig gesprek met de teler onontbeerlijk geacht, terwijl een simpele lijst van vervangende hopsoorten ontbreekt.
For the Love of Hops is een boek geschreven door een liefhebber van hop en alles wat met hop te maken heeft. Het leest bijna als een roman en ik zou het boek willen aanbevelen aan hobbybrouwers die de achtergronden van hun hobby belangrijk en lezenswaardig vinden.
Een vergelijking met de Hop Lover's Guide dringt zich op, deze zal voor veel hobbyisten al voldoen.

Wanneer je alles over hop, en dat is meer dan nodig is voor hobbybrouwen, wilt weten dan is dit boek een aanrader. De ondertitel "The practical Guide to ..." is in mijn ogen wat misleidend, de praktijk wordt voldoende behandeld maar het is geen "Guide to ...".


Bert

Caspar:
Ik zit nu op 1/3 van het boek en inderdaad, ik mis wel een beetje het praktische wat wel sterk aanwezig is in "Yeast". Uiteindelijk heb ik echter al zo ongelofelijk veel tijdschriften en boeken gelezen over het brouwen van bier en de toepassing van ingredienten dat ik het "Roman achtiche" en achtergrondinfo over het product juist wel weer eens leuk vind. Het omschrijven van exacte aroma's van hop is toch subjectief en extreem moeilijk, net als alternatieven aanwijzen. Juist dit boek inspireert me weer een beetje om eens gericht (voor mezelf) wat brouwervaring op te doen en smaak testjes uit te voeren.

Tot nu toe vermaak ik me prima, weer eens wat anders :biersmile: .

De-Geert:
Klinkt een beetje als dat andere boek dat recent is uitgekomen "IPA: Brewing Techniques, Recipes, and the Evolution of India Pale Ale".
Leuk om te lezen, maar uiteindelijk heb je er niets aan.

Erick:
Herstel: uiteindelijk heb Jij er niets aan. :)

De-Geert:
Vind jij het wel een goed boek?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie