Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lang houdbare starterwort in bierflessen  (gelezen 8093 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Gepost op: 02-02-2013 19:28 u »
Ik heb een vraag over het bewaren van starterwort.

Ik heb hierover op het forum nog niets gevonden, maar ik neem aan dat dit al vaker is bedacht.

Is het mogelijk om een batch geconcentreerde starterwort (10 liter) te maken (SG 1080), deze vanuit de kookketel direct af te vullen in 50 cl bierflessen en deze met een kroonkurk af te sluiten. Vervolgens wil ik deze bij kamertemperatuur kunnen bewaren.
Moet ik de gevulde flessen, om de inhoud lang houdbaar te maken, nog een tijd in water tegen het kookpunt leggen? Of is dat niet nodig?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #1 Gepost op: 02-02-2013 19:45 u »
Even een zijstapje: wij vullen zo af en toe bij 1 a 2 (schone)frisdrank flessen tijdens het brouwen.
De flessen gaan vervolgens de vriezer in.
Tijdig eruit halen en even koken.

Als je het teveel vind, kun je ook de halve liter flesjes invriezen.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #2 Gepost op: 02-02-2013 19:47 u »
Ik ken meerdere brouwers die gekookt wort bewaren in glazen flessen. Helemaal steriel is het natuurlijk niet, maar het kan goed dat eventuele sporevormers niet kunnen uitgroeien in wort.

Als het maar gloeiend heet in de flessen gaat (flessen dus voorspoelen met heet water!), dan lijkt in kokend water laten liggen me ook niet nodig.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #3 Gepost op: 02-02-2013 20:27 u »
Weckflessen lenen zich hier ook wel voor. Maar dan wel goed koken. :)

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #4 Gepost op: 02-02-2013 20:35 u »
Weckflessen lijkt me een betere optie dan bierflessen. Het wort krimpt tijdens de afkoeling zo'n 4%. Dat is toch 2 cl bij een 50 cl-fles. Ik weet niet of bierflessen wel tegen zo'n onderdruk kunnen.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #5 Gepost op: 02-02-2013 20:47 u »
Ik wilde juist niet invriezen, omdat daarvoor een extra vriezer aan moet.
Zou ik de drukbestendigheid kunnen uitproberen met water? Als dat werkt kan ik met wort afvullen.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #6 Gepost op: 02-02-2013 21:01 u »
Zou ik de drukbestendigheid kunnen uitproberen met water? Als dat werkt kan ik met wort afvullen.

Water of wort maakt niet zoveel uit, de onderdruk zal hetzelfde zijn. De lucht / waterdamp die boven de vloeistof staat zal trouwens relatief nog meer krimpen, wat het effect nog versterkt.

Ik weet niet tot welke onderdruk bierflessen bestand zijn. Zomaar proberen kan gevaarlijk zijn, dus misschien eerst even wat extra informatie opzoeken voordat je het probeert  ;)

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #7 Gepost op: 02-02-2013 21:06 u »
Water of wort maakt niet zoveel uit, de onderdruk zal hetzelfde zijn. De lucht / waterdamp die boven de vloeistof staat zal trouwens relatief nog meer krimpen, wat het effect nog versterkt.

Ik weet niet tot welke onderdruk bierflessen bestand zijn. Zomaar proberen kan gevaarlijk zijn, dus misschien eerst even wat extra informatie opzoeken voordat je het probeert  ;)
Zomaar proberen zou inhouden dat ik de fles ergens veilig in zou stoppen.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #8 Gepost op: 02-02-2013 23:34 u »
Gewoon de snelkoker aanzetten. Flesje afvullen en in een emmer buiten zetten. (eventueel met deksel) 24 uur later gaan kijken of de fles nog heel is. Als hij heel is dan een paar tikjes (lange mouw, ovenhandschoen) geven om eventuele stoten tijdens opslag te simuleren.

Als je bijvoorbeeld de glazen flessen van slasaus of zoiets, (diegene met zo'n plopdop) gebruikt. die zijn verpakt met onderdruk. Zijn volgens mij van dunner glas dan bierflesjes.

Persoonlijk denk ik dat bierflesjes dit prima moeten kunnen hebben :)

mvg

db

Offline Woozl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij 'De Hoender'
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #9 Gepost op: 09-05-2013 16:30 u »
Zijn hier al resultaten van (ervaringen mee) ???  :biersmile:

Paulus

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #10 Gepost op: 09-05-2013 16:52 u »
Nog geen ervaringen. Ik ga het bewaren in conservenpotjes. Inmiddels al ruim 15 liter inhoud bij elkaar.

Offline Shaytan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: cn
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Heavy birtH
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #11 Gepost op: 09-05-2013 19:28 u »
Ik 'weet' niks, maar een bierfles is voor het grootste deel ROND. Dat kan volgens mij een hoop drukverschil hebben. Persoonlijk lijkt me invriezen (wat doet het suikergehalte in wort op het gebied van vriespuntdaling?) me gevaarlijker dan de onderdruk bij (te) heet afvullen.

Nogmaals: ik weet niks, en ik ben een rasechte alfa (maar wel technisch vertaler) en ik snap/beredeneer een hoop.

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #12 Gepost op: 10-05-2013 06:49 u »
Ik heb enige tijd geleden. Toen ik de chinese walsenmolen binnenkreeg. Twee kilo pilsmout geschroot, gemaischt en na kort koken in Grolsch beugels gebotteld terwijl het wort kokend heet was. Stuk of 6 flesjes waren het als ik het me goed herinner. Een daarvan heb ik de dag erna geopend voor sg bepaling 1110 ongeveer. De geopende is vervolgens gaan vergisten/verrotten. De andere flesjes staan nog te wachten in de kast tot een moment dat ze van pas komen.

Als je bottelt met kokend wort en voorzichtig ben tegen verbranden en knappende flesje is er veel mogelijk volgens mij.

db

Offline Canis Lupus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #13 Gepost op: 10-05-2013 12:47 u »
Volgens mij kan een ronde fles meer onderdruk dan bovendruk verdragen (imploderen vergt meer kracht dan exploderen).
Als je ze wilt uit koken niet in kokend water zetten maar met het water mee verwarmen.

Offline Woozl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij 'De Hoender'
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #14 Gepost op: 10-05-2013 14:47 u »
Vanochtend kokend water in twee BNR flesjes gedaan en kroonkurkje erop.
Af laten koelen (in gistkast 5* C gezet).
Ze leven allebei nog  ;D

Dus ik denk dat dat wel goed gaat.

Wort koken is net begonnen dus over 90 min flesjes vullen.
Ik zet ze voor de zekerheid toch maar in de schuur (en niet op zolder / logeerkamer) ;D

Ik houd jullie op de hoogte  :brouwen:

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #15 Gepost op: 10-05-2013 15:13 u »
Ik zou de flesjes niet geforceerd koelen maar gewoon laten koelen aan de buitenlucht.

Voor smaakafwijkingen is dit nog niet eens interessant, echter door de temperatuur verschillen krijg je meer spanning in het glas ook helpt de temperatuur bij het steriliseren van de fles zelf.

Als dat je allemaal nog niet uitmaakt: Persoonlijk heb ik zo'n fles die aan het afkoelen is en onderdruk gaat bouwen terwijl de fles meestal op onderdruk gebruikt wordt liever op een onderzetter naast of in de gootsteen staan. Mocht hij toch besluiten om te klappen dan ruimt het veel makkelijker op ;)
Een complete koelkast ontdoen van plakkerige glasresten is geen hobby van mij ;)

/edit, blijkbaar een gedeelte van je post over het hoofd gezien. :) Je had al hetzelfde idee. :)

db

Offline Woozl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij 'De Hoender'
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #16 Gepost op: 10-05-2013 15:34 u »
Ik had bij wijze van 'stress test' expres geforceerd afgekoeld.  ;D
Uiteraard heb ik ze in de gootsteen gevuld (en in een bak met theedoek eroverheen) laten afkoelen.

Paulus



Offline Pallieter

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: be
  • BROUWEN EEN PRACHTIGE HOBBY
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #17 Gepost op: 11-05-2013 09:40 u »
Ik vul al 17 jaar mijn starterwort af in sapbokalen met twist off deksel.
Afvulmoment  na 30 min koken  en bokalen in orde van grootte van 150 ml tot n liter bokalen.
Zo vol mogelijk afvullen, deksel erop en niet geforceerd laten afkoelen. Nadien letten op de klik van het twist off deksel als teken dat het vacum is getrokken. Na afkoeling spoel ik de bokalen af met een desinfecterende oplossing (1% oxonia). Zodat sporen van eventueel morsen zijn verwijdert. Dan donker en zo mogelijk koel bewaren.
Super goede ervaringen hiermee. Het wort klaart mooi uit , dus je kan starten met mooi helder wort voor propagatie.
Voor de eerste stap van enting autoclaveer ik het wort nog (van schuine buis naar 5 ml wort (x6) en vervolgens naar 100 ml).

Offline Shaytan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: cn
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Heavy birtH
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #18 Gepost op: 12-05-2013 07:27 u »
Ik had ook twee flesjes (hopus beugelflesjes) gevuld met kokende wort. 1 geen probleem: goed kunnen gebruiken om gist te kweken. Gisteren de tweede geopend (2 weken en 3 dagen na bottelen) spul spoot eruit en het rook naar stront. Letterlijk.

Flesje blijkbaar niet steriel geweest. Jammer van een kostelijke sterke wort.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.797
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #19 Gepost op: 12-05-2013 10:04 u »
Ik had ook twee flesjes (hopus beugelflesjes) gevuld met kokende wort. 1 geen probleem: goed kunnen gebruiken om gist te kweken. Gisteren de tweede geopend (2 weken en 3 dagen na bottelen) spul spoot eruit en het rook naar stront. Letterlijk.

Flesje blijkbaar niet steriel geweest. Jammer van een kostelijke sterke wort.

Ik neem aan dat jullie daar in China ook bleekchloor hebben. Hoewel niet erg milieuvriendelijk is het wel een betrouwbare en effectieve reininger en desinfecteermiddel. Goed, maar dan ook heel goed naspoelen. Vlak voor gebruik nog een keer spoelen met heet water om de kans op breuk te verkleinen. Vervolgens het wort heet (boven de 80 C) in het flesje doen en meteen afsluiten. Met een ovenwant vastpakken en even omdraaien zodat ook de dop in contact komt met het hete wort.  Op die manier moet het altijd goed gaan.

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #20 Gepost op: 12-05-2013 10:51 u »
Waarom niet in weckpotten? Zijn voor kokende spullen (jam en zo) gemaakt....

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #21 Gepost op: 12-05-2013 17:20 u »
Ja, dat snap ik ook niet. Ik gaf dat hier:
Weckflessen lenen zich hier ook wel voor. Maar dan wel goed koken. :)

Ook al aan.
Weckflessen van 1 l (of meer) kosten een maar een paar euro. Ze hebben een makkelijk grotere opening, zijn simpel herbruikbaar en hebben een ingebouwde bederfcontrole.

Offline Shaytan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: cn
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Heavy birtH
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #22 Gepost op: 13-05-2013 02:56 u »
Ik geloof dat ik, met het kokende wort in gedachten, een beetje slordig ben geweest. Ik gebruik Dettol om te desinfecteren. Zit ook een behoorlijk sterk luchtje aan, dus dat naspoelen is zeker ook belangrijk. Het rubberen ringetje van die Belgische flesjes zit vastgeplakt, dus je kunt er niet onder schoonmaken. De volgende keer zet ik het flesje zeker even op de kop, misschien gooi ik het daarna nog even terug in de pan en neem ik een volgend monster kokende wort als de pan weer aan de kook is.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #23 Gepost op: 13-05-2013 09:36 u »
Ik maak starterswort van de overschot die nog uit mijn drafkoek loopt na het maischen en uit de hopresten (in zeef gieten boven emmer). SG tot 1040 aanpassen met moutextract (evt met suiker) en 10' koken, dan ik bokalen die ik vooraf even in heet water zet. Om z'n kop en klaar. Al de troep zakt netjes naar beneden. De 'klik' bij het openen is de garantie. Natuurlijk ruik en proef ik een druppeltje voor ik die aan mijn starter toevoeg.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.791
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Lang houdbare starterwort in bierflessen
« Reactie #24 Gepost op: 13-05-2013 15:14 u »
Ik gebruik al jaren conserven potjes. Vullen met wort met SG=1040, dekseltje losjes aandraaien, zodat hij zelf vacum trekt, 20 minuten steriliseren in de snelkookpan en daarna rustig laten afkoelen om overkoken te voorkomen. kun je daarna jaren bewaren. De nieuwe potjes van Hak met 1,2,3 open deksel zijn helemaal handig.
HansH

Tags: giststarter