Welkom beginnende brouwers

Gestart door Jacques, 29-01-2013 23:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Veel beginnende brouwers vinden hun weg naar dit forum.

Velen worstelen met dezelfde vragen. Daarom geef ik hier een aantal links en tips om uit de grote hoeveelheid informatie net datgene te vinden waarna je op zoek bent. Als je het antwoord niet kunt vinden mag je natuurlijk altijd een vraag stellen, daar is dit forum voor. Maar voor degenen die al wat langer het forum bezoeken is het wel zo prettig als niet elke keer weer dezelfde vragen gesteld worden.


Cursussen
Allereerst wijs ik op een tweetal cursussen.
Een handleiding van het brouwen met blikpakketten en moutextract, deze vooral is bedoeld voor degene die eerst met een blik willen beginnen. Dat is een goedkope manier om kennis te maken met de hobby.
De cursus Hoe brouw je zelf bier is geschreven voor degenen die meteen met mout willen werken. Dat is meer het echte werk. Je moet dan wel meer spullen aanschaffen om te beginnen. Daar staat tegenover dat de grondstoffen (mout en hop) goedkoper zijn.


Veel gestelde vragen en tags
Veel gestelde vragen door beginnende brouwers worden hier beantwoord.

Veel topics zijn getagd. Dat wil zeggen dat ze handmatig een of meerdere trefwoorden hebben gekregen.
De verzameling van alle tags is min of meer een inhoudsopgave van dit forum.
Wees er van bewust dat lang niet alle topics getagd worden.
De verzameling aan tags kun je vinden door op het woord Tags te klikken in de menubalk aan de bovenkant van elke pagina.



Zoeken naar antwoorden
Het forum kent een zoekfunctie en je kunt de zoekfunctie van Google gebruiken waarbij je zoekt binnen de site Hobbybrouwen.nl.

De standaard zoekfunctie kun je ook vinden in de menubalk aan de bovenkant van elke pagina.

Meer over het gebruik van deze zoekfunctie kun je hier vinden.

Een handige uitbreiding van de zoekfunctie kun je vinden rechts boven elke pagina van dit forum. Daar vind je een tekstvlak waar je zoekwoorden kunt intypen. Afhankelijk waar je bent op het forum kun je zoeken in het gehele forum, board of tipic. Je kunt ook zoeken met Google. Je krijgt dan resultaten van de gehele site Hobbybrouwen.nl



Wiki
Bij dit forum hoort ook een site en een BrouwEncyclopedie. De BrouwEncyclopedie is nog volop in ontwikkeling. De bedoeling is per onderwerp een samenvatting te geven van de kennis die in de loop der jaren op het forum is verzameld, aangevuld met kennis die in de literatuur en elders op het web te vinden is.
Forumleden die al een tijdje lid zijn van dit forum kunnen zich aanmelden als medeschrijvers aan deze kennisbron.


Leveranciers
Als beginnende brouwer weet je vaak niet waar je terecht kunt voor je grondstoffen. Op deze pagina vind je een overzicht van de leveranciers van zelfbrouwartikelen. Via die pagina kun je zien of er een leverancier bij jou in de buurt zit. Tegenwoordig adverteren overigens ook diverse leveranciers via dit forum.


Clubs
Via dit forum kun je veel leren. Het is fijn te weten dat er een helpdesk 7 dagen 24 uur beschikbaar is. Naast dit forum kun je veel leren via persoonlijke contacten met medehobbybrouwers. Een keertje kijken bij een ander kan heel verhelderend werken. Veel hobbybrouwers hebben zich verenigd in clubs. Ga er eens kijken en neem een flesje zelfgebrouwen bier mee. Binnen de clubs zijn veel ervaren proevers die zinvolle dingen kunnen zeggen over jouw bier.


Vragen
Dit forum is er voor het stellen van vragen. Geef bij je vraag zo veel mogelijk achtergrondinformatie. Deze informatie zorgt er voor dat je een antwoord krijgt dat toegespitst is jouw situatie.

Veel vragen zijn al beantwoord. Zie Veelgestelde vragen.

Geef zo veel mogelijk informatie als je een vraag hebt. De kans dat je adequaat antwoord krijgt wordt zo aanzienlijk vergroot.

Vermeld daarom, indien mogelijk, altijd de volgende gegevens:
* Het volledige recept (alle ingrediƫnten, maischschema, kooktijd, gist, enz.)
* Het volume van je brouwsel, gebruikte maischwater en spoelwater en hoeveelheid verkregen wort (voor zover deze volumes niet in je recept stonden)
* Hoeveel gist heb je toegevoegd?
* Indien je een starter hebt gemaakt, hoe heb je dat gedaan?
* Het behaalde SG na het koelen
* Bij welke temperatuur heb je vergist?
* Is de vergisting temperatuur gecontroleerd uitgevoerd in een koelkast?
* Hoelang heeft de hoofdgisting geduurd? En hoe lang de nagisting?
* Hoe heb je het SG gemeten (hydrometer of refractometer)?
* Hoeveel suiker heb je toegevoegd aan je bier bij het bottelen?
* Was de nagisting helemaal afgerond toen je bottelde?
* Bij welke temperatuur heeft het bier gestaan bij de hergisting?
* Is er iets fout gegaan tijdens het brouwen, vergisten of bottelen? Zo ja, wat?
Wellicht zijn er nog een aantal zaken waarvan je denkt dat die relevant zijn. Hoe meer gegevens hoe beter.

Tip: gebruik brouwsoftware voor het maken en opslaan van je recepten. Met behulp van meeste software kun je eenvoudig een recept op dit forum plaatsen. Veel van de bovenstaande gegevens zijn dan eenvoudig te achterhalen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.