Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zeven  (gelezen 336 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 708
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Zeven
« Gepost op: Gisteren om 12:52 »
Hoe zeven jullie eigenlijk nadat je gespoeld en gekookt hebt?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Zeven
« Reactie #1 Gepost op: Gisteren om 14:12 »
Ik laat het afgekoelde wort door mijn hopspider heen in het gistvat lopen, op die manier haal ik er vaak nog een hoop troep uit.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 540
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Zeven
« Reactie #2 Gepost op: Gisteren om 14:18 »
Ik zeef (filter) niet. mijn hop doe ik in een hopspider en ik laat het laatste beetje eiwitten op de bodem van de kookpan liggen.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 708
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Zeven
« Reactie #3 Gepost op: Gisteren om 14:23 »
Hoe krijg je dan de kleine hoprestjes en fijngemalen moutstof eruit?

Ik gebruikt een zeefdoek, maar deze slaat snel dicht als je iets te fijn geschroot hebt.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 540
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Zeven
« Reactie #4 Gepost op: Gisteren om 14:25 »
Niet... Uiteindelijk zakt het toch wel uit in je vergistingsvat. Ik doe altijd wel de laatste paar dagen een cold crash

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 940
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Zeven
« Reactie #5 Gepost op: Gisteren om 15:21 »
Hoe krijg je dan de kleine hoprestjes en fijngemalen moutstof eruit?

Ik gebruikt een zeefdoek, maar deze slaat snel dicht als je iets te fijn geschroot hebt.
Zeven levert meestal een hoop gedoe en geklieder op. Inderdaad wat Emiel1 zegt; de kleine deeltjes zakken wel uit en blijven achter na het overhevelen.
Wat ik probeer te zeggen: probeer een methode te vinden waarbij je niet hoeft te zeven.  :biersmile:

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 801
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Zeven
« Reactie #6 Gepost op: Gisteren om 15:23 »
Bij gaat het door een filament zak en die houdt alle trub tegen.

Offline snowmansion

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zeven
« Reactie #7 Gepost op: Gisteren om 15:52 »
Ik gebruik een vergiet (ontsmet) op mijn gistvat waarin de slang van mijn platenkoeler leg. Het houdt wat eiwitten tegen die door mijn platenkoeler komen en evt wat hopresidu. Meer niet.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 651
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Zeven
« Reactie #8 Gepost op: Gisteren om 15:57 »
Hoe zeven jullie eigenlijk nadat je gespoeld en gekookt hebt?
Ik laat de hopbellen los meekoken en gebruik die na het koelen als filter.
Zorg dat je vanaf begin koken de pH waarde van het wort op 5,1 hebt gebracht met zuur. Dat en het meekoken van Iers mos zorgt ervoor dat de eiwitten goed samenklonteren en kunnen bezinken. Na het koelen met een spiraalkoeler alles goed laten ronddraaien en terwijl het nog draait zet je de kookketel schuin en plaats je een hevelbuis met droesemkapje op het laagste punt. Na een 10 tal minuten bezinken de eiwitten en die liggen dan boven op de laag hop. Het wort kan je dan mooi helder overhevelen naar het gistvat.

Hevelbuis met droesemkapje


Gekoeld wort gaat zo naar het gistvat.

Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Zeven
« Reactie #9 Gepost op: Gisteren om 17:25 »
Ik heb op de uitloop in mijn ketel een heel fijnmazige rvs zeef gemaakt (3 stuks/maten voor 5 euro in de aanbieding bij de Lidl), die houdt al het grove spul tegen en ook door de wirlpool blijft er al veel trub in het midden van de ketel achter. Na de koeler en de pomp heb ik in de leiding nog 2 zeven zitten die het fijnere spul er nog een beetje uithalen. Werkt voor mijn doen prima.  :brouwen: :biersmile: :proost:

Online Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 857
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zeven
« Reactie #10 Gepost op: Gisteren om 18:49 »
Ik doe ook alle hop in een zak of spider. Laatste restje eiwitten laat ik achter in de pan. Vorige keer lepelde ik per ongeluk een lading geschroten mout in de pan tijdens het roeren. Dit tussen het maischen en koken in er uit "gevangen" door een keukenzeeft


Gekoeld wort gaat zo naar het gistvat.


Als er ooit een meest-geposte-foto wedstrijd wordt gehouden is dit de winnaar  ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zeven
« Reactie #11 Gepost op: Gisteren om 23:31 »
Als er ooit een meest-geposte-foto wedstrijd wordt gehouden is dit de winnaar  ;)

Hahaha. Zonder meer mee eens.  :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.192
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zeven
« Reactie #12 Gepost op: Gisteren om 23:36 »
Hoe zeven jullie eigenlijk nadat je gespoeld en gekookt hebt?

Zeven?

Niet. Ik gebruik een hopspider. De hete trub zakt uit tijdens het koelen.
Voor zover hete trub mee genomen wordt mijn CCT in verwijder ik dit door na een paar uur via de onderste kraan van mijn CCT.

Tags: