Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: SG 1032 vanaf 1087...  (gelezen 10221 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
SG 1032 vanaf 1087...
« Gepost op: 27-01-2013 13:18 u »
Op 27 dec heb ik een zware jongen gebrouwen (SG 1087), tijdens overhevelen op 7 jan was ie 1044 en nu is hij gezakt tot 1032. Ik heb niet zoveel ervaring met die zware brouwsels. Nog wachten of kan ie gebotteld worden? Gist is de Verbidden Fruit van Wyeast.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam recept65 Verboden vrucht
Kenmerk
Brouwdatum27-12-2012
BiertypeQuadrupel
Aantal liters25
Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement85,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater40,9 liter
Maischdikte2,6 l/kg
Maischwater19,0 liter
Spoelwater21,8 liter
Kooktijd80 minuten
Berekende kleur36 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid29 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC74,5 %6323 gr3 EBC
Kristalsuiker15,0 %1273 gr0 EBC
Caramunich2,0 %170 gr123 EBC
Chocolademout1,5 %127 gr900 EBC
Crystal Malt light5,0 %424 gr68 EBC
Carapils (D)2,0 %170 gr60 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
East Kent Golding5,4 %56 gr80 minuten23 EBU
Fuggle (GB)5,6 %40 gr20 minuten5 EBU
Saaz (CZ)6,0 %40 gr10 minuten0 EBU


OpmerkingenDENK AAN DE:


-------------- S U I K E R -----------------------

-------------- S U I K E R -----------------------

-------------- S U I K E R -----------------------

-------------- S U I K E R -----------------------

-------------- S U I K E R -----------------------



Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter200 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter21C


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162C45 minuten2,6 l/kg
270C30 minuten2,6 l/kg
378C15 minuten2,6 l/kg



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Dorstige Alexander

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: be
  • op n been kan je niet staan
Re: SG 1032 vanaf 1087....
« Reactie #1 Gepost op: 27-01-2013 13:25 u »
ik zou toch nog wat wachten. Maar in de 60% vergist en er zit toch 15% pure suiker in. Met wat langer te wachten doe je nooit geen kwaad, maar als je toch te vroeg zou bottelen...

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.090
  • Land: nl
Re: SG 1032 vanaf 1087....
« Reactie #2 Gepost op: 27-01-2013 13:28 u »
Op 27 dec heb ik een zware jongen gebrouwen (SG 1087), tijdens overhevelen op 7 jan was ie 1044 en nu is hij gezakt tot 1032. Ik heb niet zoveel ervaring met die zware brouwsels. Nog wachten of kan ie gebotteld worden? Gist is de Verbidden Fruit van Wyeast.

DENK AAN DE:

-------------- S U I K E R -----------------------

-------------- S U I K E R -----------------------

-------------- S U I K E R -----------------------

-------------- S U I K E R -----------------------

-------------- S U I K E R -----------------------


Ik zou nog wachten en ev. de gist weer op laten warrelen. Met veel alcohol moet het schijnbaar SG ondanks de restsuikers toch lager kunnen komen. Forbidden Fruit heeft een vergistingsgraad van: 72-76%.

Heb je wel aan de suiker gedacht? :)

Hopbier

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: SG 1032 vanaf 1087....
« Reactie #3 Gepost op: 27-01-2013 13:50 u »
Ik wacht inderdaad nog een paar weken. Meet ik dan wel weer.

Ik heb aan de suiker gedacht  ;) Mmm zie dat ik half engels-nl bezig ben met "Verbidden Fruit"  :stom:

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: SG 1032 vanaf 1087....
« Reactie #4 Gepost op: 27-01-2013 14:32 u »
Op 27 dec heb ik een zware jongen gebrouwen (SG 1087), tijdens overhevelen op 7 jan was ie 1044 en nu is hij gezakt tot 1032.
Was dat (7 jan) ook de eerste keer dat je het SG hebt gemeten?
Ik snap niet zo goed waarom je bij ~50% schijnbare vergistingsgraad van de gist afhevelt.

Offline EvilWoutertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
  • Blub blub blub
Re: SG 1032 vanaf 1087....
« Reactie #5 Gepost op: 27-01-2013 15:39 u »
Ik snap niet zo goed waarom je bij ~50% schijnbare vergistingsgraad van de gist afhevelt.
Dat heb ik bij mijn laatste brouwsel ook gedaan...
Gevolg: zeer trage daling van het SG maar uiteindelijk wel bij het gewenste eind SG uitgekomen
Het zou mij niets verbazen als dit ook nog een tijdje gaat duren. Verboden fruit zou een vergistingsgraad van 73-77% hebben, dus een eind SG van 1020 zou haalbaar kunnen zijn.

Is het trouwens nuttig om de suiker pas toe te voegen als de vergisting al een eind onderweg is, zodat het begin SG niet zo hoog is waardoor de gist minder belast wordt?
Of ontstaat hierdoor een andere smaak... (sorry voor de off-topic)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: SG 1032 vanaf 1087....
« Reactie #6 Gepost op: 27-01-2013 15:50 u »
Ik hevel tegenwoordig ook niet meer over voordat de schijnbare vergistingsgraad>70% is. De gist is tenslotte toch degene dit het werk moet doen.

Zonder handen aan het wort geen bier.

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: SG 1032 vanaf 1087....
« Reactie #7 Gepost op: 27-01-2013 16:38 u »
Was dat (7 jan) ook de eerste keer dat je het SG hebt gemeten?
Ik snap niet zo goed waarom je bij ~50% schijnbare vergistingsgraad van de gist afhevelt.
Macht der gewoonte omdat ik bijna altijd 6% bieren brouw. Zal de volgende keer langer wachten.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.599
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: SG 1032 vanaf 1087....
« Reactie #8 Gepost op: 27-01-2013 16:42 u »
De laatste keer dat ik een bier met een Forbidden Fruit vergistte eindigde hij op 1015, vanaf 1089. Aan de gist zal het niet liggen met 80 % schijnbare vergistingsgraad.
Heeft wel lang geduurd, van 6 oktober tot 20 november.

Bert

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: SG 1032 vanaf 1087....
« Reactie #9 Gepost op: 24-02-2013 16:05 u »
Ondertussen zitten we op SG 1026 (70% vergist) en wil ik hem heel graag bottelen. Of in een keg gooien als dat veiliger is ;-)
2 maanden in de vergistingskegs vind ik lang zat.
Ik denk hem met 6 g/liter te bottelen, of zal ik nog lager gaan? Het blijft een gokje natuurlijk.

Ik heb ook nog wat US05 van het brouwen van gisteren over, half zakje. Die zou ik er ook bij kunnen gooien....Maar daar ben ik eigenlijk niet zo'n voorstander van....

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #10 Gepost op: 24-02-2013 16:55 u »
Wanneer heb je de suiker toegevoegd?
70% SVG is niet hoog bij 15% suiker.

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #11 Gepost op: 24-02-2013 17:02 u »
Wanneer heb je de suiker toegevoegd?
70% SVG is niet hoog bij 15% suiker.
Ik weet het. De suiker is toegevoegd tijdens het koken. De smaak is trouwens super lekker, die onvergiste suikers maken het wel af zeg maar. Ik kan ook alles op keg gooien en met een vriendenweekend tappen (grote keg) en het kleine kegje met de ONK meenemen in de trein. Dan kan ik de CO2 altijd nog aanpassen de week van te voren. Tja, heel wat geleerd over zwaar bier brouwen. Iets wat ik zelden doe...

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #12 Gepost op: 24-02-2013 17:46 u »
Ik heb mijn quadrupel met dezelfde gist, start SG 1096, waarvan deels uit 1 kilo suiker, gebotteld bij 1018. Verboden Vrucht gist wil best wat verder door gaan..

:edit: 21 liter :nut:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #13 Gepost op: 24-02-2013 18:35 u »
1 kilo zegt niet zoveel zonder het volume, percentages zijn dan inzichtelijker. ;)

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #14 Gepost op: 24-02-2013 19:01 u »
1 kilo zegt niet zoveel zonder het volume, percentages zijn dan inzichtelijker. ;)

Je hebt gelijk.. vergeten! Maar aangepast. 21 liter

Suiker was 12,4% van gehele stort

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #15 Gepost op: 24-02-2013 19:15 u »
Ik zou niet durven bottelen bij 1026, svg 70% en 15% suiker.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #16 Gepost op: 24-02-2013 19:36 u »
Suiker was 12,4% van gehele stort

Dat komt grofweg overeen met 18% van het extract.
Dan was het SG zonder de suiker ca 1078 geweest en heb je op dat volmoutdeel een SVG behaald van 77%.
Netjes zoals aangegeven door Wyeast. :)


Op dezelfde manier heeft Antoinette 21% van het extract aan suiker toegevoegd, haar volmout-deel is dus 1068.
Het SVG hiervan is momenteel 62%...

Hierbij ga ik er voor het gemak vanuit dat de toegevoegde suiker 100% vergist wordt.

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #17 Gepost op: 24-02-2013 20:13 u »
Op dezelfde manier heeft Antoinette 21% vh extract aan suiker toegevoegd, haar volmout-deel is dus 1068.
Het SVG hiervan is momenteel 62%...

Daarom hoop ik dat haar bier nog even door gist.. De Verboden Vrucht moet dat kunnen..

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #18 Gepost op: 24-02-2013 21:11 u »
Mijn liefde voor korrelgist wordt weer eens bevestigd. Ik zou nog lang niet afvullen, hij is toch nog lang niet klaar?

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #19 Gepost op: 25-02-2013 11:25 u »
Mijn liefde voor korrelgist wordt weer eens bevestigd. Ik zou nog lang niet afvullen, hij is toch nog lang niet klaar?
Ok, ik geef hem nog 1 maand en dan gaat ie echt of de keg in of de fles in.

Ja korrelgisten zijn een stuk makkelijker ;-) Maar dit gistje heeft wel zo'n lekkere smaak!

Offline Johann

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #20 Gepost op: 25-02-2013 12:45 u »
Zelf gebruik ik bij zulke zware bieren een champagne gist (heb ik van een professionele brouwer) deze gist namelijk verder door.
Ik heb momenteel een XXX tripel in de vergisting staan met een begin densiteit van 1122*.
Deze staat nu te gisten met een combinatie van Ale gist en een all pupose wijn gist, zodra de gisting is gestopt hevel ik hem over en gaat de champagne gist erbij.

* 20 liter, 6 kg Pale Ale mout, 3 kilo kristal suiker.


Gisting XXX Tripel,
Hergisting op fles, Scotch Ale + 2 soorten cranberrie bier.

john

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #21 Gepost op: 25-02-2013 14:05 u »
Zelf gebruik ik bij zulke zware bieren een champagne gist (heb ik van een professionele brouwer) deze gist namelijk verder door.

Grappig, in de regel vergist Champagnegist geen of slecht suikers groter dan tweevoudig.
Die vergisten dus juist niet goed door.
Ze zijn vaak wel meer alcoholtolerant, dat maakt ze geschikt voor hergisting van heel zware bieren (>11%). Dat ze wat minder plakken moet je dan maar voor lief nemen. :)

Offline Johann

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #22 Gepost op: 27-02-2013 16:19 u »
Zoals je hier onder kunt lezen klopt dat niet helemaal.

De suikers uit de mout zijn natuurlijk direct vergistbaar.
Wat betreft de suikers uit de kristalsuiker, dit zijn tweevoudige suikers die door het enzym invertase worden afgebroken tot enkelvoudige suikers die wel vergistbaar zijn.

Het bier wordt inderdaad wel wat minder plakkerig, met andere woorden droger, maar of dat een probleem is hangt natuurlijk af van de persoon.




Alleen de enkelvoudige suikers glucose en fructose worden tijdens de alcoholische gisting omgezet in ongeveer gelijke delen ethanol en koolzuurgas.

Tweevoudige en meervoudige suikers moeten dus eerst worden omgezet in enkelvoudige suikers, voordat ze kunnen worden omgezet in ethanol.

De omzetting gaat als volgt:

1.      enkelvoudige suikers (monosacchariden, monosen):

    C6H12O6 (glucose of fructose)wordt door het enzym zymase omgezet in 2C2H5OH (ethanol) + 2CO2      (koolzuur)

2.       tweevoudige suikers (disacchariden, biosen):

Biet- en rietsuiker C12H22O11 (saccharose) + H2O (water) wordt door het enzym invertase omgezet in C6H12O6 (glucose) + C6H12O6 (fructose).

Sacharase of invertase is een enzym dat sacharose afbreekt tot fructose en glucose. Sacharase komt voor in verschillende eencelligen zoals biergist .

Moutsuiker C12H22O11 (maltose) + H2O (water) wordt door het enzym maltase omgezet in 2C6H12O6 (glucose)

Deze enkelvoudige suikers worden vervolgens weer in alcohol en koolzuurgas omgezet, zoals hiervoor onder 1. is vermeld.

3.     meervoudige suikers (polysacchariden, polyosen): (C6H12O5)x (zetmeel) + x H2O (water)   wordt door het enzym alfa-amylase omgezet in x C12H22O11 (maltose). De omzetting van maltose of moutsuiker in de enkelvoudige glucose is hiervoor onder 2. beschreven.


Offline EvilWoutertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
  • Blub blub blub
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #23 Gepost op: 27-02-2013 17:11 u »
Het bier wordt inderdaad wel wat minder plakkerig, met andere woorden droger, maar of dat een probleem is hangt natuurlijk af van de persoon.
Ik denk dat RobinB bedoelt dat de Champagne gist minder goed op de bodem van de fles blijft plakken dan biergist, maar wat jij zegt klopt ook  ^-^

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: SG 1032 vanaf 1087...
« Reactie #24 Gepost op: 27-02-2013 19:03 u »
Ik denk dat RobinB bedoelt dat de Champagne gist minder goed op de bodem van de fles blijft plakken dan biergist, maar wat jij zegt klopt ook  ^-^

Yup, dat bedoel ik inderdaad. :)
De omzettingsstappen zijn me ook bekend.