Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zoethout vraagje  (gelezen 4204 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Zoethout vraagje
« Gepost op: 26-01-2013 19:57 u »
De eerste keer dat ik zoethout wilde gebruiken was dit op in de winkel en heb ik ipv daarvan een handje katjesdrop toegevoegd aan mijn Quadrupel. Ik vond het geen aanrader. Al snel bleek dat de druk in de fles groter werd. Eerst kwam het een beetje uit de fles na het openen, maar na enige tijd leek het wel een gushertje.
Ik dacht dat het kwam doordat ik het misschien te snel gebotteld had.
Nu heb ik ondertussen nog een Quadrupel en een dubbel gebrouwen met zoethout en beiden begonnen ditzelfde probleem te vertonen. Minimaal een maand in de vergisting voor bottelen en een SG van 1005 en 1003.
Bottelsuiker gelijk aan andere dubbels/quadrupels.
Met andere bieren nooit 1 probleem van die aard.
Iemand enig idee?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zoethout vraagje
« Reactie #1 Gepost op: 26-01-2013 20:46 u »
In het verleden heb ik ook regelmatig zoethout gebruikt. Ik kan mij niet herinneren dat dit problemen gaf in de vorm van overmatige schuimvorming.

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Zoethout vraagje
« Reactie #2 Gepost op: 26-01-2013 22:28 u »
Als je drop ipv echte zoethout wilt/moet gebruiken zoek dan naar laurierdrop waaraan geen suiker is toegevoegd. Dat is alleen maar ingedikt zoethoutsap. Bijvoorbeeld deze



s7.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Zoethout vraagje
« Reactie #3 Gepost op: 26-01-2013 22:30 u »
Vreemd, zit daar geen laurier in dan? Bedankt voor de tip.

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Zoethout vraagje
« Reactie #4 Gepost op: 26-01-2013 22:34 u »
ja, dat wel inderdaad, een heel klein beetje.

s7.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Zoethout vraagje
« Reactie #5 Gepost op: 26-01-2013 22:38 u »
Zweedse salmiak (check wel eerst de ingrediŽnten) is vaak ook alleen zoethoutpoeder met wat ammoniumchloride. Dat laatste (=salmiak) is tevens gistvoeding. ;)

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.613
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Zoethout vraagje
« Reactie #6 Gepost op: 26-01-2013 23:17 u »
In september heb ik een bier gebrouwen met zoethout. Dit bier is op dit moment (nog) geen gusher.
Ook eerdere bieren met zoethout leverden geen problemen op.

Bert

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.512
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zoethout vraagje
« Reactie #7 Gepost op: 27-01-2013 02:14 u »
In september heb ik een bier gebrouwen met zoethout. Dit bier is op dit moment (nog) geen gusher.
Ook eerdere bieren met zoethout leverden geen problemen op.

Gushing van bier is bijna nooit de oorzaak van het gebruik van bepaalde ingrediŽnten :-)

Offline Pizzabakker

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Wie brouwt heeft vrienden.
Re: Zoethout vraagje
« Reactie #8 Gepost op: 27-01-2013 08:23 u »
Citaat
Gushing van bier is bijna nooit de oorzaak van het gebruik van bepaalde ingrediŽnten :-)
Nee, eerder het gevolg toch?  >:D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zoethout vraagje
« Reactie #9 Gepost op: 27-01-2013 10:10 u »
Nee, eerder het gevolg toch?  >:D

Precies. Foute mout (met waarin restanten zitten van een schimmelinfectie) zijn een belangrijke oorzaak van gushing.

Bij hobbybrouwsels praten we echter vaak over gushing terwijl we een overmaat aan koolzuur bedoelen veroorzaakt door te veel vergistbare suikers tijdens het bottelen. Het schuimen van het bier en het uit de fles is dan een kwestie van onvoldoende geduld hebben en het te koud wegzetten van het bier na de hoofdgisting.

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.006
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Zoethout vraagje
« Reactie #10 Gepost op: 27-01-2013 10:46 u »
Het schuimen van het bier en het uit de fles is dan een kwestie van onvoldoende geduld hebben en het te koud wegzetten van het bier na de hoofdgisting.

En dan in combinatie met flesjes met biersteen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.512
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zoethout vraagje
« Reactie #11 Gepost op: 29-01-2013 00:26 u »
Bij hobbybrouwsels praten we echter vaak over gushing terwijl we een overmaat aan koolzuur bedoelen

En dan is het nog steeds gushing... alleen met een andere oorzaak... :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zoethout vraagje
« Reactie #12 Gepost op: 29-01-2013 07:43 u »
En dan is het nog steeds gushing... alleen met een andere oorzaak... :)

Echte gushing heb je als bij een normale koolzuurdruk de fles bijna helemaal leegspuit.

Bij te veel koolzuur komt er ook bier uit de fles maar niet zo intens als bij een echte gushing.
Zie bijvoorbeeld http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11926520

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.242
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Zoethout vraagje
« Reactie #13 Gepost op: 29-01-2013 08:00 u »
Zie bijvoorbeeld http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11926520
Zo Jacques, citeren uit pubmed dat zal ons voorlopig wel zoethoud(t)en.

Tags: