Hallo allemaal,
Ik had mezelf al eens beloofd om het te gaan proberen na het lukken van een bier met 40 % roggevlokken:
Een bier met 50% roggevlokken.
Ik kan dit zeggen; Het is gelukt. Spoelen duurde ongeveer 4 1/2 uur zonder extra ingrepen zoals regelmatig door het filterbed te roeren, anders was dit proces aanzienlijk bekort.
Ik was natuurlijk voorbereid op een soort 'spoelvast' en heb andere dingen te doen gepland voor die dag. Heeft me toch nog mooi 20 liter roggebier opgeleverd, en kijk eens naar de hopgift.
Ook een overblijfsel uit Amerika.
Het bier staat nu nog te gisten en ik moet het nog even drooghoppen daarna.
Als je dus niet schrikt voor een experiment zou ik zeggen dat je met 35% roggevlokken zeker niet al te veel problemen moet oplopen tijdens het spoelen.
Ik denk niet dat ik nog verder ga dan de behaalde 50%. Eerst maar eens afwachten op het resultaat.
Groeten
F
ProMash Recipe Printout
Recipe : 119_Rye hoort erbij
Recipe Specifics
----------------
Batch Size (LTR): 20.00 Wort Size (LTR): 20.00
Total Grain (kg): 6.00
Anticipated begin SG: 1.055 Plato: 13.60
Anticipated EBC: 24.8
Anticipated IBU: 84.9
Brewhouse Efficiency: 65 %
Wort Boil Time: 60 Minutes
Grain/Extract/Sugar
% Amount Name Origin Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
33.3 2.00 kg. Pilsener Germany 77.50 3
50.0 3.00 kg. Flaked Rye America 69.19 4
16.7 1.00 kg. Munich Malt Belgium 77.50 19
Potential represented as Yield, Coarse Grind As Is.
Hops
Amount Name Form Alpha IBU Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
30.00 g. Chinook Whole 10.40 0.0 Dry Hop
10.00 g. Bullion Pellet 7.40 10.7 First WH
20.00 g. Horizon Pellet 10.30 29.7 First WH
20.00 g. Magnum Whole 11.00 28.8 First WH
10.00 g. Centennial Pellet 9.75 15.6 60 min.
Yeast
-----
White Labs WLP051 California Ale V
Mash Schedule
-------------
Mash Type: Multi Step
Ltr Water Per kg Grain: 2.99 Total Ltr: 17.94
Acid Rest Temp : 38 Time: 30
Protein Rest Temp : 43 Time: 30
Intermediate Rest Temp : 50 Time: 15
Saccharification Rest Temp : 67 Time: 90
Mash-out Rest Temp : 75 Time: 10
Sparge Temp : 75 Time: 0
ProMash Recipe Printout
Recipe : 119_Rye hoort erbij
Recipe Specifics
----------------
Batch Size (LTR): 20.00 Wort Size (LTR): 20.00
Total Grain (kg): 6.00
Anticipated begin SG: 1.055 Plato: 13.60
Anticipated EBC: 24.8
Anticipated IBU: 84.9
Brewhouse Efficiency: 65 %
Wort Boil Time: 60 Minutes
Formulas Used
-------------
Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
% Yield Type used in Gravity Prediction: Coarse Grind As Is.
Grain/Extract/Sugar
% Amount Name Origin Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
33.3 2.00 kg. Pilsener Germany 77.50 3
50.0 3.00 kg. Flaked Rye America 69.19 4
16.7 1.00 kg. Munich Malt Belgium 77.50 19
Potential represented as Yield, Coarse Grind As Is.
Hops
Amount Name Form Alpha IBU Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
30.00 g. Chinook Whole 10.40 0.0 Dry Hop
10.00 g. Bullion Pellet 7.40 10.7 First WH
20.00 g. Horizon Pellet 10.30 29.7 First WH
20.00 g. Magnum Whole 11.00 28.8 First WH
10.00 g. Centennial Pellet 9.75 15.6 60 min.
Yeast
-----
White Labs WLP051 California Ale V
Mash Schedule
-------------
Mash Type: Multi Step
Ltr Water Per kg Grain: 2.99 Total Ltr: 17.94
Acid Rest Temp : 38 Time: 30
Protein Rest Temp : 43 Time: 30
Intermediate Rest Temp : 50 Time: 15
Saccharification Rest Temp : 67 Time: 90
Mash-out Rest Temp : 75 Time: 10
Sparge Temp : 75 Time: 270
Voor degene die het wil proberen: succes.

Groeten
F