Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bier met 50% roggevlokken  (gelezen 3076 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Fons

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: nl
  • Maal met de hand, dan houd je slowfood in stand.
    • Biergilde Groningen
Bier met 50% roggevlokken
« Gepost op: 14-02-2005 00:23 u »
Hallo allemaal,

Ik had mezelf  al eens beloofd om het te gaan proberen na het lukken van een bier met 40 % roggevlokken:
Een bier met 50% roggevlokken.

Ik kan dit zeggen; Het is gelukt. Spoelen duurde ongeveer 4 1/2 uur zonder extra ingrepen zoals regelmatig door het filterbed te roeren, anders was dit proces aanzienlijk bekort.
Ik was natuurlijk voorbereid op een soort 'spoelvast'  en heb andere dingen te doen gepland voor die dag. Heeft me toch nog mooi 20 liter roggebier opgeleverd, en kijk eens naar de hopgift.
Ook een overblijfsel uit Amerika.
Het bier staat nu nog te gisten en ik moet het nog even drooghoppen daarna.

Als je dus niet schrikt voor een experiment zou ik zeggen dat je met 35% roggevlokken zeker niet al te veel problemen moet oplopen tijdens het spoelen.
Ik denk niet dat ik nog verder ga dan de behaalde 50%. Eerst maar eens afwachten op het resultaat.

Groeten
F


ProMash Recipe Printout

Recipe : 119_Rye hoort erbij

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (LTR):        20.00    Wort Size (LTR):   20.00
Total Grain (kg):         6.00
Anticipated begin SG:          1.055    Plato:             13.60
Anticipated EBC:          24.8
Anticipated IBU:          84.9
Brewhouse Efficiency:       65 %
Wort Boil Time:             60    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 33.3     2.00 kg.  Pilsener                      Germany        77.50      3
 50.0     3.00 kg.  Flaked Rye                    America        69.19      4
 16.7     1.00 kg.  Munich Malt                   Belgium        77.50     19

Potential represented as Yield, Coarse Grind As Is.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 30.00 g.     Chinook              Whole   10.40   0.0  Dry Hop
 10.00 g.     Bullion                Pellet   7.40  10.7  First WH
 20.00 g.     Horizon               Pellet  10.30  29.7  First WH
 20.00 g.     Magnum             Whole   11.00  28.8  First WH
 10.00 g.     Centennial          Pellet   9.75  15.6  60 min.


Yeast
-----

White Labs WLP051 California Ale V

Mash Schedule
-------------

Mash Type: Multi Step

Ltr Water Per kg Grain: 2.99    Total Ltr: 17.94

Acid Rest Temp :              38  Time:  30
Protein Rest Temp :           43  Time:  30
Intermediate Rest Temp :      50  Time:  15
Saccharification Rest Temp :  67  Time:  90
Mash-out Rest Temp :          75  Time:  10
Sparge Temp :                 75  Time:   0

ProMash Recipe Printout

Recipe : 119_Rye hoort erbij

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (LTR):        20.00    Wort Size (LTR):   20.00
Total Grain (kg):         6.00
Anticipated begin SG:          1.055    Plato:             13.60
Anticipated EBC:          24.8
Anticipated IBU:          84.9
Brewhouse Efficiency:       65 %
Wort Boil Time:             60    Minutes

Formulas Used
-------------

Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.
Final Gravity Calculation Based on Points.
Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg
% Yield Type used in Gravity Prediction: Coarse Grind As Is.
Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 33.3     2.00 kg.  Pilsener                      Germany        77.50      3
 50.0     3.00 kg.  Flaked Rye                    America        69.19      4
 16.7     1.00 kg.  Munich Malt                   Belgium        77.50     19

Potential represented as Yield, Coarse Grind As Is.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 30.00 g.     Chinook                  Whole   10.40   0.0  Dry Hop
 10.00 g.     Bullion                      Pellet   7.40  10.7  First WH
 20.00 g.     Horizon                      Pellet  10.30  29.7  First WH
 20.00 g.     Magnum                       Whole   11.00  28.8  First WH
 10.00 g.     Centennial                Pellet   9.75  15.6  60 min.


Yeast
-----

White Labs WLP051 California Ale V

Mash Schedule
-------------

Mash Type: Multi Step

Ltr Water Per kg Grain: 2.99    Total Ltr: 17.94

Acid Rest Temp :              38  Time:  30
Protein Rest Temp :           43  Time:  30
Intermediate Rest Temp :      50  Time:  15
Saccharification Rest Temp :  67  Time:  90
Mash-out Rest Temp :          75  Time:  10
Sparge Temp :                 75  Time:   270


Voor degene die het wil proberen: succes.
 :proost:
Groeten
F

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Bier met 50% roggevlokken
« Reactie #1 Gepost op: 14-02-2005 02:01 u »
4.5 uur? (he Titus dan viel het dus eigenlijk nog wel mee :))

Dat roggebier moet wel heel bijzonder wezen dat mensen er al die ellende voor over hebben.

Klopt het dat roggebier pas na een maand of zes goed op dronk is (en vandaar die hoge hopgift?)?

:degroeten:

Wim

Offline Fons

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: nl
  • Maal met de hand, dan houd je slowfood in stand.
    • Biergilde Groningen
Re: Bier met 50% roggevlokken
« Reactie #2 Gepost op: 15-02-2005 23:59 u »
Voor degene die het aandurft is hier het promash bestand.
Rogge was voor mij 10 jaar geleden al een interessante graan die ik zeer de moeite waard vond.
De volgende keer brouw ik waarschijnlijk een bier met zeewier......


Tags: rogge