Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Weldse lambiek 2013  (gelezen 33262 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Weldse lambiek 2013
« Gepost op: 24-01-2013 22:44 u »
Hier de aanzet tot het recept voor mijn eerste lambiek poging ben nog aan het denken om een deel van de tarwevlokken te vervangen door tarwebloem (wit of grof weet ik nog niet) verder zijn alle suggesties welkom

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptweldse lambiek 2013
Kenmerk
Brouwdatum3/02/2014
BiertypeLambi(e)k (oude(B))
Aantal liters33
Brouw volume(Highgravity)25
Gewenst begin SG1057 (6,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,9%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater45,9 liter
Maischdikte3,4 l/kg
Maischwater30,5 liter
Spoelwater15,4 liter
Kooktijd240 minuten
Berekende kleur13 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid22 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC40,0 %3,592 kg3 EBC
Tarwevlokken40,0 %3,592 kg4 EBC
Munchenermout 15 EBC20,0 %1,796 kg16 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrcker1,0 %198 gr240 minuten22 EBU


Opmerkingenoude hop 6g/l
verse hop laten drogen in droogoven


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortGist uit de omgevingslucht
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C
Opmerkingenen/of 3278


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
145C15 minuten3,4 l/kg
252C15 minuten3,4 l/kg
365C45 minuten3,4 l/kg
472C30 minuten3,4 l/kg
578C20 minuten3,4 l/kg


Opmerkingenslijmmethode p141

spoelen tot 1008/1.5-2 brix of 2 plato


Aanzuren?




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #1 Gepost op: 24-01-2013 23:23 u »
Die verse hop kun je ook gewoon vers toevoegen hoor... drogen in de oven is niet echt (echt niet) nodig  :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.178
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #2 Gepost op: 24-01-2013 23:24 u »
Als je tarwebloem gebruikt doe je er goed aan die goed te vermengen met de andere geschrote mout. Dit om klonterproblemen te voorkomen.

Waarom de pauze bij 45 C? In een geuze hoort geen kruidnagelsmaakje. 

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #3 Gepost op: 24-01-2013 23:26 u »
Waarom de pauze bij 45 C? In een geuze hoort geen kruidnagelsmaakje.

Die kruidnagel krijg je echt niet met wilde gist hoor!  :)  Heel die stappen voor 63C zijn onnodig, maar sommige tradities... ;)  Laat hem gewoon die 45C doe joh :-)

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #4 Gepost op: 24-01-2013 23:28 u »
Gaat de bitterheid niet te hoog zijn dan als ik die toevoeg of gewoon de laagste alfahop nemen?

Jacques dat  is voor de slijmmethode volgens het boek wild brews.  En die begint op 45C en gaat zo verder maar die slijmmethode verder uitwerken in BrouwVisie gaat niet.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #5 Gepost op: 24-01-2013 23:37 u »
Gaat de bitterheid niet te hoog zijn dan als ik die toevoeg of gewoon de laagste alfahop nemen?

Wel rekening houden met de bitterheid natuurlijk. Maar besef ook dat je bier 1 jaar in een vat ligt en dan nog 1 jaar of langer in de fles. Dan blijft er van bitterheid ook weinig over...:-)

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #6 Gepost op: 24-01-2013 23:45 u »
Gewoon degene met laagste bitterheid nemen. Eh tot wat bitterheid zou ik dan moeten gaan ongeveer denk je? Zelfde als nu of iets hoger? Tot zo'n 30 ibu? 

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #7 Gepost op: 24-01-2013 23:47 u »
Gewoon degene met laagste bitterheid nemen. Eh tot wat bitterheid zou ik dan moeten gaan ongeveer denk je? Zelfde als nu of iets hoger? Tot zo'n 30 ibu? 

Dat ligt er aan wat je wilt. Doe eens gek. :)  30-35 IBU kan prima... :)

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #8 Gepost op: 25-01-2013 08:32 u »
Okay  als ik gek wil doen ga ik voor 40 :D

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.990
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #9 Gepost op: 25-01-2013 08:40 u »
Lactobacillus schijnt gevoelig te zijn voor alfazuren. Persoonlijk zou ik met verse hop niet zo hoog gaan. Waarom zou je dat doen?

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.121
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #10 Gepost op: 25-01-2013 09:02 u »
Gaat de bitterheid niet te hoog zijn dan als ik die toevoeg of gewoon de laagste alfahop nemen?

Jacques dat  is voor de slijmmethode volgens het boek wild brews.  En die begint op 45C en gaat zo verder maar die slijmmethode verder uitwerken in BrouwVisie gaat niet.
Ik ben mijn recept voor volgende week aan het maken, en wil ook wel voor de slijmmethode gaan.
Kun je vertellen hoe jij die gaat doen, want ik ben er nog niet helemaal uit hoe het nu werkt en wat de beste/makkelijkste methode is.

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #11 Gepost op: 25-01-2013 09:06 u »
Ik heb geen oude hop en dacht dat het wel tot 40 ibu zou kunnen ondanks de lactobacillus zodat die niet te veel gehinderd wordt

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #12 Gepost op: 25-01-2013 10:12 u »
Lactobacillus schijnt gevoelig te zijn voor alfazuren.

Het zal je vergisting ietje remmen, maar niet echt heel veel...

Persoonlijk zou ik met verse hop niet zo hoog gaan. Waarom zou je dat doen?

Omdat het kan! Ik heb al eens een snoeibittere wort (Lambiek) gemaakt... Na 2 jaar merkte je daar weinig van. :)

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.990
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #13 Gepost op: 25-01-2013 10:19 u »
Die werden wel netjes zuur? Toch denk ik dat je er goed aan doet om niet tot 40 IBU te gaan. Maar goed, jij doet toch wat je wilt. Als (ooit) ik een lambiek ga brouwen zal die in ieder geval niet zo bitter zijn.

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #14 Gepost op: 25-01-2013 10:36 u »
Ik ga het gewoon proberen, de bitterheid zal er vanzelf uitgaan zoals Oscar zegt en ik denk aan Oscars reactie te merken dat hij al hoger gegaan is als 40.

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #15 Gepost op: 25-01-2013 18:38 u »
Bij dezen de slijmmethode volgens Wild Brews die ik ga toepassen (pagina 41):

Voorzie 4.2 l water/kg mout dus mijn recept zo'n 38 l

1: tarwe en mout inmaischen op 45 C met 20% water (7.6l) 15 min rusten
2: 20% (7.6 l) kokend water toevoegen om alles te laten stijgen tot 52 C en 15 min rusten
3: 33% 'melk' affilteren (5l) en verhitten tot 88 C en daar houden
4: 30% kokend water toevoegen (11.4 l) om alles te laten stijgen tot 65 C en 45 min rusten
5: 50% 'melk' affilteren (10.8 l) en bij de andere melk voegen en op 88 C houden
6: 30% kokend water toevoegen (11.4 l) om alles te laten stijgen tot 72 C en 30 min rusten
7: 38% van het totaal maischwater (14.4 l) afhevelen en in de kookketel (niet bij de melk) en beginnen met verwarmen
8: de melk (15.8 l) toevoegen aan de maisch om tot 78 C te geraken en 20 min rusten
9: alles wat laten bezinken 10-20 min en beginnen met filteren (het eerste terug in de maischketel tot helder)
10: spoelen met water van 88 C tot minder dan 2 P/brix of 1008 SG

Ik beoog 33 l in het gist vat uit eindelijk maar hoeveel spoelwater wordt er gedacht? 10 -20 l? Denk dat ik dan in 2 ketels ga moeten koken.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #16 Gepost op: 25-01-2013 18:56 u »
en ik denk aan Oscars reactie te merken dat hij al hoger gegaan is als 40.

Dat kan ik niet met zekerheid zeggen, omdat de hop die ik gebruik een onbekend alfazuurgehalte heeft. Maar de desbetreffende wort (2010 was dat volgens mij) was zeer bitter, dat ik bang was of er wel een wilde gist in wilde gaan zwemmen.... ;D

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #17 Gepost op: 25-01-2013 19:02 u »
Hmmm zal er nog eens over nadenken dan ;) Heb nog een weekje tijd

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #18 Gepost op: 25-01-2013 19:28 u »
Lactobacillus schijnt gevoelig te zijn voor alfazuren.

Klopt, voor gevoelige lactobacillen adviseert Wyeast max 10 IBU.
Je kan natuurlijk net geluk hebben en een resistente stam oppikken, maar dat zijn normaliter notoire brouwerij infectie-stammen. Vrij kleine kans op in het wild dus. :)

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #19 Gepost op: 25-01-2013 22:52 u »
Mooi antwoord dank je Robin. En waarom dan toch 20-30 IBU?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #20 Gepost op: 25-01-2013 22:54 u »
Dat zou k dus ook niet adviseren... ;) ;D

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #21 Gepost op: 25-01-2013 22:58 u »
Hmm wordt wel een klein dillema dan. Ik was van plan volgende week naar Brouwland te gaan voor de laagste alfahop die ze hebben. En deze wat te helpen met verouderen. Of horen of ze toevallig nog iets hebben liggen wat ervoor kan dienen. En dan zo'n 200 g voor die 33 l. Of is dat wat veel?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #22 Gepost op: 25-01-2013 23:55 u »
Het klinkt als veel voor kunstmatig verouderde hop. Hoe weet je zeker dat de alfazuur daadwerkelijk weg is?
:weetniet:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #23 Gepost op: 26-01-2013 01:54 u »
Hmm wordt wel een klein dillema dan.

Doe nou niet te moeilijk om kunstmatig verouderde hop te gaan maken... daar bereik je echt niets mee. Heb je geen oude hop? Gebruik dan gewoon verse hop tot een bitterheid welke gelijk is aan een soortgelijk bier van hoge gisting.  Maak het jezelf niet te moeilijk en denk niet te veel in hokjes.... :brouwen:  (Slijmmethode, oude hop...)   :brouwen:

Je kunt ook gewoon een willekeurig ander bier brouwen en deze met wilde gist vergisten. Zo heb ik reeds een soort stout/porterachtig bier gemaakt met wilde gisting. Jacques zij dat het niet bij elkaar paste... en William vondst het een mooi complex bier... I rest my case...... :brouwen:

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weldse lambiek 2013
« Reactie #24 Gepost op: 26-01-2013 09:26 u »
Mijn oudste hop zal zo'n 5 maanden oud zijn maar die staan al gepland voor in andere brouwsels maar ik zal gewoon 200 g verse lage alfahop toevoegen dan. Maar de slijmmethode wil ik eens geprobeerd hebben.

Tags: lambiek