Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: APA  (gelezen 4985 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
APA
« Gepost op: 24-01-2013 13:27 u »
Graag uw commentaar bij deze APA:

Berekend start SG:       1055
Berekende kleur:      18 EBC
Berekende bitterheid:   31 EBU

Mout:
85%   5204 gr    Palemout       7 EBC
12%   735   CaraHell      22  *
3%   184   Cara (Münich)   120   123

Maisschschema :
30 minuten       62 graden
40 minuten       71 graden
2 minuten         78 graden

Hop:
20 g   Amarillo    9,7 %   60 min  FWH + 10%        
20 gr    Amarillo   9,7 %    22 min
20 gr    Cascade    7,7 %    10 min            
10 gr      Cascade   7,7%   0 min (vlam uit)

Gist:
American Ale 1056

* Eigenlijk zou dat liever Carapils 20 moeten zijn, maar die heeft (volgens BrouwHulp) 60 EBC en dan loop ik al snel uit de 'Kleur volgens biertype' 8 - 22 EBC.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 686
  • Land: nl
Re: APA
« Reactie #1 Gepost op: 24-01-2013 13:43 u »
Wordt vast een lekker bier..  :proost:

Waarom nog 3% tarwemout? Misschien nog met Amarillo koudhoppen?

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 351
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: APA
« Reactie #2 Gepost op: 24-01-2013 15:20 u »
Carapils zal zeker geen 60 EBC hebben, maar 5-6 EBC. Kijk maar eens na. Ik denk dat je niet goed in BrouwHulp invoert!

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: APA
« Reactie #3 Gepost op: 24-01-2013 15:32 u »
Carapils zal zeker geen 60 EBC hebben, maar 5-6 EBC. Kijk maar eens na. Ik denk dat je niet goed in BrouwHulp invoert!


Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: APA
« Reactie #4 Gepost op: 24-01-2013 15:50 u »
Hé! Ik zie nu dat je die waarde zelf kunt wijzigen in bijv. 20. En dan heeft Cara 20 netjes 20 EBC.
Misschien heb ikzelf ooit die waarde per ongeluk veranderd?

Alleen, nu is weer het probleem: Brouwland en Brouwmarkt verkopen dat niet: alleen CaraPils met 5 EBC.
Kom ik toch weer bij CaraHell van 25 EBC.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: APA
« Reactie #5 Gepost op: 25-01-2013 22:02 u »
Wat verwacht je van die 3% tarwemout?
Niet echt typisch voor een APA me dunkt. :)

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: APA
« Reactie #6 Gepost op: 25-01-2013 22:37 u »
Okay! Gooi ik hem eruit.
Recept hierboven gewijzigd ...
Bedankt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: APA
« Reactie #7 Gepost op: 25-01-2013 22:46 u »
Ik zou het er ook uitgooien, maar wat was er nu de bedoeling van? :)

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: APA
« Reactie #8 Gepost op: 25-01-2013 23:10 u »
Ik brouw nu 2 jaar. Ik ben echt nog niet zover dat ik zelf echt recepten kan samenstellen. Dan moet je weten wat de invloed is van elke mout, hop en gist. Dus wat ik doe is een aantal recepten bekijken en er dan wat van maken. Ik zal dus een (aantal?)  recepten tegen gekomen zijn van APA waar tarwemoet in zat. Aan gezien ik niet zo hou van de smaak van tarwemoet, heb ik er 3% van gemaakt .. Zoiets ...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: APA
« Reactie #9 Gepost op: 25-01-2013 23:31 u »
Oke, fair enough. :)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.676
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: APA
« Reactie #10 Gepost op: 26-01-2013 00:22 u »
Stel dat je die carapils wel had gehad, had je die voor 12% willen gebruiken dan?

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: APA
« Reactie #11 Gepost op: 26-01-2013 09:54 u »
Stel dat je die carapils wel had gehad, had je die voor 12% willen gebruiken dan?

Jazeker. Cara20, gebruik niet meer dan 30% (verander water in bier blz 49)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: APA
« Reactie #12 Gepost op: 26-01-2013 10:09 u »
Op zich wel een valide punt; je gebruikt nu 15% caramout. Ik neem aan dat je dat bewust doet voor een voller bier?

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: APA
« Reactie #13 Gepost op: 26-01-2013 13:36 u »
Op zich wel een valide punt; je gebruikt nu 15% caramout. Ik neem aan dat je dat bewust doet voor een voller bier?

Klopt, maar de laatste weken ben ik er ook erg mee bezig om bieren vooral zo te maken dat ze in hun klasse of soort vallen. Dus ik zie in BrouwHulp bij APA:

Kleur: 8 - 22 en is: 18 dus wat aan de donkere kant: misschien mag de Cara 120 weg?

Bitterheid: 20 - 40 en is: 31, dus gemiddeld.
Bitterheidsindex: 31(IBU) : 55(SG punten) = 0,56 en in 'verander water in bier' wordt ~ 0,58 opgegeven dus okay.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: APA
« Reactie #14 Gepost op: 26-01-2013 13:39 u »
Berekend start SG:       1055
Berekende kleur:      15 EBC
Berekende bitterheid:   31 EBU

Mout:
88%   5366 gr    Palemout       7 EBC
12%   732   CaraHell      22

Maisschschema :
30 minuten       62 graden
40 minuten       71 graden
2 minuten         78 graden

Hop:
20 g   Amarillo    9,7 %   60 min  FWH + 10%        
20 gr    Amarillo   9,7 %    22 min
20 gr    Cascade    7,7 %    10 min            
10 gr      Cascade   7,7%   0 min (vlam uit)

Gist:
American Ale 1056

De kleur is nu 15 EBC en dat is gemiddeld.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: APA
« Reactie #15 Gepost op: 26-01-2013 13:45 u »
Klopt, maar de laatste weken ben ik er ook erg mee bezig om bieren vooral zo te maken dat ze in hun klasse of soort vallen.
Door van alle typegrenzen het gemiddelde te nemen?
Dan krijg je volgens mij weinig uitgesproken bieren met redelijk overlap/gelijkenis tussen verschillende typen?

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: APA
« Reactie #16 Gepost op: 26-01-2013 14:36 u »
Door van alle typegrenzen het gemiddelde te nemen?
Dan krijg je volgens mij weinig uitgesproken bieren met redelijk overlap/gelijkenis tussen verschillende typen?

Dat vind ik even niet erg. Ik zal eerst eens moeten leren wat de invloed van elke mout, hop en gist op de smaak is. Tot dan toe maar even niet teveel experimenteren.

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Re: APA
« Reactie #17 Gepost op: 26-01-2013 15:31 u »
Als je de smaak van mout wilt ontdekken zal je iets minder overheersende hoppen gebruiken. De amarillo en Cascade zullen hoogstwaarschijnlijk de overhand hebben in dit brouwsel.

Persoonlijk hou ik niet van het overheersende citrus, mijn ervaring is dat een meer uitgebalanceerde hopgift beter smaakt (persoonlijke mening)

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: APA
« Reactie #18 Gepost op: 26-01-2013 15:47 u »
Als je de smaak van mout wilt ontdekken zal je iets minder overheersende hoppen gebruiken. De amarillo en Cascade zullen hoogstwaarschijnlijk de overhand hebben in dit brouwsel.

Persoonlijk hou ik niet van het overheersende citrus, mijn ervaring is dat een meer uitgebalanceerde hopgift beter smaakt (persoonlijke mening)

Ik heb  nog nooit met Amarillo gewerkt. De oogst was een keer mislukt, geloof ik. Ik wil het wel eens uitproberen.
Ik heb recepten gezien waarin eerst de amarillo als bitterhop gegeven werd en later de Cascade als aromahop en ook andersom. Ik heb de Amarilo maar eerst gedaan.

De Cascade heb ik al eens in een IPA gedaan en die smaakte me best wel goed.

Tags: