Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Jacques was in Nürnberg bij de BrauBeviale  (gelezen 45 keer)

Jolanda, Thomas91, Sharky en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline Jacques

 • Hoofdbeheerder
 • Super lid
 • *****
 • Berichten: 31.424
 • Land: nl
 • Brouw ze, roer ze en Proost!
  • Hobbybrouwen.nl
Jacques was in Nürnberg bij de BrauBeviale
« Gepost op: Vandaag om 17:27 »
Om de zoveel jaar bezoek ik de BrauBeviale in Nürnberg. Dat is vakbeurs voor de professionele brouwers. Veel professioneel spul dus. Maar je zie er de laatste jaren ook wel hobbymaterialen, zij het mondjesmaat.
De beurs bestrijkt 9 immens grote hallen. Ik had dan ook twee dagen uitgetrokken om alles  op mijn gemak te bekijken en om opheldering te vragen over apparatuur die bij mij niet bekend was.
Naast informatie bij de stands kun je ook veel kennis ophalen tijdens lezingen die gegeven worden. Alles bij elkaar is het heel leerzaam.
Overigens om belangstellenden die alleen uit zijn om gratis bier te drinken buiten de deur te houden worden pittige entreegelden gehanteerd. € 40 voor een dag en € 50 voor twee dagen. De meeste bezoekers komen op uitnodiging van een van de deelnemende bedrijven en hebben gratis toegang.

Hal 1 is een beetje de meest interessantste voor ons hobbybrouwers. Het is de hal van de grondstoffen. Diverse hopleveranciers presenteren hier vol trots hun laatst hopsoorten. Weer heel wat nieuwe hopsoorten heb ik mogen ontdekken. Op een gegeven moment was mijn neus groen van het hopsnuiven. Het leuke is dat er diverse hopleveranciers zijn waar je hopmonsters kunt meenemen. Die zijn keurig verpakt en de hoeveelheid is geschikt voor een brouwsel van 10 tot 20 liter. Dat wordt dus weer testen.
Op de BrauBeviale hoef je geen dorst te lijden. Overal kun je als je een babbeltje maakt wel wat drinken. Vaak is dat bier, maar als je wilt kun je ook wat fris of koffie krijgen. Bij Barth-Haas was er een heuse proeverij. Smaken van nieuwe hopsoorten in bier. Jullie kunnen het waarschijnlijk niet voorstellen maar deze proeverij heb ik aan mij laten voorbij gaan. In plaats daarvan heb ik hopkoffie gedronken. Hoppellets werden verpulverd en vermengd met gemalen koffie. De smaak was zeer intens hoppig en bitter. Heel goed ter ontnuchtering,,, 

Bij de moutleveranciers kun je mouten proeven. Daar dus ook geen alcohol die de waarneming beïnvloed. Een bijzondere mout voor mij was de cara ruby van Castle Malting. Een caramout met een toffee-achtige smaak van 50 EBC. Hij zou tot 25% gebruikt kunnen worden. Hiervan een klein monstertje van meegenomen. Voor een brouwsel moet ik nog wat bestellen. Er is nog genoeg te testen…
Hal 9 staat vol met brouwinstallaties, De aanbieders komen uiteraard uit Duitsland, maar ook uit heel veel andere landen zoals Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk, Verenigde Staten, Canada en Nieuw-Zeeland. En ook heel veel Chinezen in vrij kleine stands. Dat laatste is niet zo vreemd. Er komt heel wat kijken bij het transporteren van een volumineuze brouwinstallatie van China naar Duitsland. Neemt niet weg dat de Chinezen graag brouwinstallaties verkopen en dat ze graag de tijd nemen voor een offerte.
Voor het geval je het interesseert de prijzen voor een complete installatie, inclusief schrootmolen, vergistingstanks en bottellijn varieert zo tussen de 70.000 en 220.000 euro. In het eerste geval verloopt het maischproces wel automatisch maar moet je zelf de kranen bedienen voor bijvoorbeeld het overpompen van het beslag naar de filterkuip. Als je dieper in de buidel tast verloopt alles geheel automatisch en kun je 4 tot 5 brouwsels per dag brouwen. Daar wordt je dan niet moe van als alles goed is ingesteld…

Tussen hal 1 en 9 is werkelijk alles te vinden dat maar iets te maken heeft met het brouwen, verpakken of verhandelen van bier. Heel veel eenmalige kunststof biervaten. De kleine craft brouwers vullen daarin hun bieren af. De dure rvs vaten hoeven dan niet terug.
Heel bijzonder vond ik de rvs vaten die als CCT gebruikt kunnen worden. Onder de conus zit een bal zoals je die ook hebt bij de Fastferment. De gist kan zich hierin verzamelen. Na verloop van tijd kun je de onderkant afsluiten met een degelijke rvs vlinderklep. Vervolgens kun je druk gaan opbouwen in het vat. Dat kan door een hergisting op fust maar ook door het carbonisatie met behulp van een koolzuurfles. Deze vaten zijn nog niet te koop in Nederland. Omdat te koop zijn in 10, 25 en 50 liter versies zijn ze prima geschikt voor hobbybrouwers. Ze zijn stevig en stabiel.


Als toegift vind je hier ook twee foto's van een presentatie over hop gegeven door Barth-Haas.


Voor alle foto's die ik gemaakt heb (zijn er echt veel...) zie http://s11.photobucket.com/user/jacbier/20181117%20BrauBeviale%202018/story
Klik op een foto om deze te vergroten...

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online PaultjePils

 • Boven 10 berichten
 • *
 • Berichten: 32
 • Land: nl
 • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jacques was in Nürnberg bij de BrauBeviale
« Reactie #1 Gepost op: Vandaag om 18:02 »
Ziet er gaaf uit allemaal! Mijn Duits is alleen een zeer matig, wordt er hier en daar nog wat in het Engels gedaan?

Een proeverij voorbij laten gaan moet af en toe gebeuren! Als bier je hobby/werk is moet je leren af en toe bier af te slaan. Alles proeven is toch onmogelijk en het is belangrijk verantwoord met alcohol te blijven om gaan. "Even proeven" loopt regelmatig uit in een kater.

Wat zien die hoppellets er mooi groen uit zeg, zo krijg ik ze nooit!

Tags: