Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brouwblog: Reinheitsgenot?  (gelezen 641 keer)

breda82, ger debije, Wvo88, Thamerdal, seed7 en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 980
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Gepost op: Gisteren om 08:52 »
Naast het laatste artikel van Adrie is ook mijn bijdrage aan het blog op brouwstore deze week geplaatst.

Hoe ver gaan jullie als het gaat om toevoegen van andere zaken aan bier buiten water, mout, hop en gist? Zo ja, wat doe je en hoe ver ga je daarmee?
Gooi je er ook een hele kerstboom in...gewoon omdat het kan? Kweek jij je eigen sperziebonen die je koudhopt? Of ga je voor een vergeten ingrediŽnt dat niemand zou gebruiken?
Ik wil zelf ook altijd graag weten wat iemand in het bier heeft gedaan als ik het ga drinken. Wil jij dat ook of laat jij je graag verrassen?

Hier de link: https://www.brouwstore.nl/blog/Reinheitsgenot/

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.992
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #1 Gepost op: Gisteren om 09:40 »
Leuke blog! Dit onderwerp zorgt altijd voor veel discussie. Sommige hobbybrouwers zijn fel voorstanders van het Reinheitsgebot, andere fel tegenstander. Ik zit er zo'n beetje tussenin. Toevoegingen prima, maar het moet wel iets toevoegen aan het bier. Belgische bieren staan erom bekend dat er van alles aan kruiden en suikers wordt toegevoegd en dat levert vaak heerlijke bieren op.

Anders wordt het als brouwerijen toevoegingen doen om wat smaak aan het bier te geven en te besparen op de kosten. Dat levert meestal niet de lekkerste bieren op, naar mijn smaak. Gebruik van essences geeft vaak een eendimensionale smaak, niet te vergelijken met toevoegingen van echt fruit, chocola of wat die essence dan ook moet toevoegen.

Andere bieren staan weer zo stijf van de kruiden dat ik ze niet meer lekker vind. Tripel Karmeliet komt hierbij in mijn gedachten op. Bij de eerste slok denk ik nog: lekker. Bij de derde gaat het al met tegenzin naar binnen.

Het draait er dus maar net om wat voor smaken je in het bier wilt en wat de kwaliteit moet zijn van die smaken.

Uiteraard mogen toevoegingen geen bedreiging vormen voor de gezondheid. Dat is een kwestie van dosering, want in principe is elke stof een gif, alleen de dosering maakt of het schadelijk is of niet.

Verder vind ik het niet meer dan normaal dat professionele brouwers vermelden wat er in het bier wordt gestopt. Als consument moet je toch weten wat je naar binnen giet.

Online Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.073
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #2 Gepost op: Gisteren om 10:17 »
Leuk geschreven. Ik ben er achter gekomen dat veel smaken die je in bier kunt ontdekken vaak afkomstig zijn van hop mout en gist. Als een bier naar koffie smaakt en er is geen koffie toegevoegd heeft dat mijn voorkeur. Dus voor mij liefst zo min mogelijk toevoegingen. Zo streng in de leer als het reinheitsgebot gaat mij te ver.

Offline Maran van Brakel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Blond, rood of donker; ik lust alles.
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #3 Gepost op: Gisteren om 11:07 »
Hier ook het liefst zo min mogelijk, een beetje koriander of krieken is al genoeg.
Op zich is er niets mis mee maar tegenwoordig gaan veel brouwerijen in mijn ogen wat te ver zodat het allemaal maar een PR stunt lijkt te worden.
Denk dan aan bovengenoemde "Kerstbomen Bier" of alle troep die brouwerijen als DogFish er doorheen gooien (kreeft en zo).

Bovendien is het alleen maar knapper om smaken te krijgen zonder het betreffende ingrediŽnt te gebruiken.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 353
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #4 Gepost op: Gisteren om 11:16 »
Als je kijkt naar de geschiedenis en ontwikkeling van de verschillende reinheitsgeboden is het duidelijk dat het met name regeltjes waren om de hogere klasse te bevoordelen. Al dan niet door belasting te innen op de paar ingredienten die toegestaan waren, of om bepaalde families alleenrecht te geven op een bepaalde soort mout (tarwe bij weizen). Soms werd het ook gebruikt om bij een slechtere tarweoogst toch de broodvoorraad veilig te kunnen stellen, door tarwe uit te sluiten van gebruik in bier.

In mijn optiek heeft het dus weinig te maken met de "puurheid" van bier en meer met maatschappelijke of belastingtechnische oorzaken. Snap dus ook niet dat sommige mensen zich hier zo aan vast klampen.

Dat je eerlijk bent over wat je in bier stopt, lijkt me uberhaupt een goede zaak, maar dat heeft volgens mij weinig met "het reinheitsgebot" te maken.

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.169
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #5 Gepost op: Gisteren om 11:19 »
Historisch gezien heeft men van alles in het bier gemikt, niets anders dan nu maar wel met een ander uitgangspunt. Kerstboom tsja, maar b.v. dennentakken of jeneverbestakken als filterbed was niet ongebruikelijk, net als een filterbed van hooi of stro. Allemaal voegen ze smaak toe. Ook is er zowel in Duitsland als Amerika met verse jongen dennetoppen gebrouwen. Het hars heeft net als hop en jeneverbes een licht onsmettende werking.
Eieren, kalverhoeven om het bier te klaren etc. Om broodbier te gebruiken om "pastry stouts" te verantwoorden wordt wat lastiger. Glitters in je bier ....?

Ingo

Online breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: 00
  • Just experiment
Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #6 Gepost op: Gisteren om 11:46 »
Het moet niet te gek zijn, fruit, cacao nibs of koffiebonen oid prima maar als ik dan laatst complete hamburgers met friet in de ketel zie verdwijnen gaat mij dat persoonlijk te ver. Dat is gewoon een gimmick ipv focus op smaak.

Daarnaast hou ik wel van een experimenten en zet ik altijd -ish achter het type bier want ik houd me vaak niet aan 100% volgens stijl. Ik stoor me ook wel eens aan de aversie van sommige hier tegenover experimentele brouwers.

Leven laten leven en brouw wat je leuk en lekker vind.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.299
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #7 Gepost op: Gisteren om 17:41 »
Er word gesproken over de basis ingrediŽnten, water,mout,hop en gist.
Wat ik in deze discussie een beetje mis en nu ga ik me op dun ijs begeven, zijn de ingrediŽnten zouten en zuren en antioxidanten.
Ik heb het idee dat iedereen dit zo normaal is gaan vinden en het er standaard bij gekieperd word.
Vraag mij wel is af hoeveel eigenlijk geen flauw benul hebben waarvoor ze het doen.

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #8 Gepost op: Gisteren om 19:40 »
Tot nu toe heb ik alleen maar wat kristalsuiker toegevoegd aan een Trippel/Zware Blonde en wat lactose aan een Stout.
Niet dat ik nou een totale adept van het reinheitsgebot ben, maar ik vind het eigenlijk ook wel een sport om Mout en hop zo bij elkaar te zoeken, dat je bepaalde smaken in je bier krijgt.
Ik heb het tot nu toe nog niet nodig gevonden om allerlei 'rare' stoffen aan mijn bier toe te voegen.
Ligt er waarschijnlijk ook aan dat ik voorlopig nog niet uitgeŽxperimenteerd ben met combinaties van mout en hop.

Wat ik wel nog eens wil proberen, is een Stout een tijdje wegzetten met in whisk(e)y gedrenkte eikenhoutsnippers.
Ik heb hier nog een mop eikenhout liggen, die ik in blokjes wil zagen en zelf wil roosteren en blakeren.
Een poosje weken in Whisk(e)y, om de ergste groenheid en de eerste tannines wat kwijt te raken.

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.169
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #9 Gepost op: Gisteren om 20:53 »
Tot nu toe heb ik alleen maar wat kristalsuiker toegevoegd aan een Trippel/Zware Blonde en wat lactose aan een Stout.

Suiker is de vijfde poot naast de standaard genoemde ingrediŽnten en zeker niet alleen in Belgische bieren maar vooral ook in Engelse bieren sinds de "free mashtun act". Met suiker(s) kun je heel erg veel doen, kijk maar eens bij Buisman wat die allemaal voor soorten en smaken karamel maken.

Ingo

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 242
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #10 Gepost op: Gisteren om 21:41 »
Van mij mag je alles in je brouwsel gooien, van teennagels, tot hamburgers of beschimmelde boomstronken. Of dat lekker bier gaat opleveren is aan degene die het glas voor zijn neus krijgt.


Voor mijzelf is het de kunst wel om met zo min mogelijk toevoegingen toch de gewenste smaak te krijgen (koffie- en droptonen zijn bijvoorbeeld prima met mouten te maken). Maar ik sluit niets uit: als ik vanille  of cacoanibs in mijn bier wil doen  dan week ik ze toch in wodka en er zijn vast brouwers die dat al afkeuren (Wolter?).


Ik heb een tijdje terug de Omnipollo Noa Pecan Mud cake geproefd: onwaarschijnlijk lekker. Teleurstellend was wel dat er "natural flavours" in zaten wat waarschijnlijk extract is. Aan de andere  kant; waarom teleurstellend? De smaak veranderde niet toen ik het label had gelezen.


Dus laat iedereen experimenteren en laat de drinker bepalen of de brouwer een drinkbaar bier heeft gemaakt. Tradities zijn er om gebroken te worden :-)


Openheid over de ingrediŽnten lijkt me evident: zeker de professionele brouwers moeten duidelijk maken wat ze er in stoppen.


Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 980
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #11 Gepost op: Gisteren om 23:12 »
Maar ik sluit niets uit: als ik vanille  of cacoanibs in mijn bier wil doen  dan week ik ze toch in wodka en er zijn vast brouwers die dat al afkeuren (Wolter?).


Nee hoor. Ik keur het zeker niet af. Wat ik al schreef vind ik in veel argumenten wel punten waar ik wat mee heb.
Ik denk zelf dat evt. toevoegingen het bier beter moeten maken of in ieder geval in balans moeten zijn. Er zijn genoeg voorbeelden van bieren die ik heb gedronken waar de toevoeging echt mooi was. Daartegenover ook heel veel miskleunen in mijn optiek.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 112
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #12 Gepost op: Vandaag om 05:50 »
Persoonlijk ben ik niet zo van de kruiden en ligt mijn passie meer bij het uitproberen van verschillende mouten en granen.

Als er dan toch kruiden in een bier zitten, moet het zijn als toevoeging op de smaak van het bier zelf en niet de hoofdrol spelen.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #13 Gepost op: Vandaag om 09:55 »
Leuke Blog weer Wolter,

Tja..steeds vaker probeer ik minder met kruiden ( Koriander,lindebloesem) en wil steeds inderdaad vaker een zo`n "recht toe recht aan" bier,
Is ook vaker door te drinken zeker op tap.
Af en toe wil ik wel iets proberen met fruit.. maar heel eerlijk dan proef je meer het fruit en is het voor mij niet echt bier meer.
Dat verdwijnt naar de achtergrond en is in principe een meer een "drager" van de fruit smaak en zorgt voor de alchohol.

Daar bij wil ik wel aantekenen dat bij onze club veel brouwers zijn die prachtige bieren maken met vele soorten ingredienten die absoluut "Hemels" zijn  :groots:

grt Peter

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.163
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #14 Gepost op: Vandaag om 10:09 »
Tsja reinheitsgebot?

Ouderwets en nationalistisch vooral. Vrijwel alleen Duitse bierstijlen kunnen hieraan voldoen.
En die stiekem wellicht ook niet omdat in het reinheitsgebot geen gist voorkomt, maar dat vonden ze te lastig en hebben ze later er maar bij verzonnen :D.

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.222
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #15 Gepost op: Vandaag om 14:07 »
Waar ik eerst smaak vooral in toevoegingen dacht te kunnen verkrijgen, merk ik dat ik nu juist veel meer terug naar de 'basis' neig. Juist de combinatie van mout, hop en gist levert goede bieren op. Suiker kunnen we bijna niet onderuit, en toevoegingen als koriander en citrusschil vind ik voor een witbier eigenlijk ook niet mogen ontbreken.

Wel moet ik zeggen dat ik de toevoeging van Blue Stilton aan een bier, gebrouwen op de hobbybrouwdag bij Kees! wel erg bijzonder vond :)

Offline Nick H.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Brouwblog: Reinheitsgenot?
« Reactie #16 Gepost op: Vandaag om 15:16 »
Tsja reinheitsgebot?

Ouderwets en nationalistisch vooral. Vrijwel alleen Duitse bierstijlen kunnen hieraan voldoen.
En die stiekem wellicht ook niet omdat in het reinheitsgebot geen gist voorkomt, maar dat vonden ze te lastig en hebben ze later er maar bij verzonnen :D.

Ouderwets en nationalistisch?? Waarom moeten we onze oosterburen toch zo hard aanpakken? "Traditioneel en cultureel bepaald" zou je ook kunnen zeggen. Als ze er aan vast willen houden, dan moeten ze dat toch lekker zelf weten. Ze moeten niet, maar willen het vooral omdat veel klanten het zo willen. En die willen dat omdat ze niet beter weten.
Ook de Engelsen kunnen soms erg ouderwets zijn en oude wetten handhaven. In het stadje Chester wordt nog elke avond een kleine poort in de stadsmuur afgesloten omdat dat nog in een middeleeuwse wet staat!

Ik gebruik voor Belgische bieren de traditionele toevoegingen. Verder gebruik ik ook melkzuur en brouwzouten.

En de Duitse hobbybrouwer mag van mij zelf weten wat hij doet. Lang leve de vrijheid. Die vrijheid heeft in de Verenigde Staten wel weer voor en enorme impuls gezorgd voor het (hobby)brouwen.

Tags: