Wat doe je met je bostel?

Gestart door Jacques, 12-02-2005 20:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Afgelopen week heb weer eens gebrouwen. Dat kon omdat Ria mijn vrouw haar eerste chemokuur goed verdraagt.

Ik had dus weer eens bostel over. De laatste paar brouwsels laat ik de bostel eerst goed uitlekken in een oude emmerzeef voordat ik deze in de gft-afvalbak gooi. De bostel is dus nu behoorlijk droog. In het verleden deed ik de bostel in een grote zak van vliegengaas en kneep ik de bostel uit. Veel werk en het wort dat nog uit de zak kwam was vaak heel warm. Veel natter dan u verdween het in de afvalbak.
Ik weet dat sommige hobbybrouwers de bostel die ze over hebben aan de kippen geven, op een composthoop doen en zelfs er brood mee bakken.

Wat doe jij met de bostel, hoe zorg je er voor dat deze niet kletsnat is als je deze in een afvalbak doet? Geef je de bostel nog een nuttige toepassing?

Ik ben heel benieuwd.

 :degroeten: Jacques

Johannes

Jacques,

:hoera: Gefeliciteerd met je 2000e posting  :hoera:
Mijn bostel gaat gewoon een vuilniszak in en vervolgens direct naar de vuilcontainer, ik ben ooit eens vergeten mijn spoelbox te legen (dat krijg je van brouwen in late uurtjes) en dan kom je een paar dagen later voor een onaangename verassing! :nut:

Johannes

Eduard

Ik schep de bostel over in een plastic zak die ik in een emmer heb geplaatst. Dan kan ik mooi met emmer en al naar de afvalcontainer lopen en ter plekke de zak dichtknopen en deze in die container deponeren. Vaak heb ik aan twee emmers (tegelijk) voldoende. Bij de brouwclub gebruik ik emmers van 30 liter en vuilniszakken, maar het principe is hetzelfde. Brood bakken doe ik niet vaak maar ik heb al meerdere malen overwogen om wat bostel bij de meel te doen. Ik brouw alleen niet vaak genoeg...

SiriS

Nieuw in Nederland: Bierstengels, gemaakt van bierborstel en voor het eerst te proeven op de BierBrouwMarathon gehouden bij AWA85. Deze bierstengels zijn ontwikkeld door een levensmiddelen technoloog die al meerdere succesvolle producten voor diverse bakkerijen heeft ontwikkeld.

Groet, SiriS

Hopmans

Hoi Jacques,

Gefeliciteerd!

Ik ook gooi helaas de bostel weg in een vuilniszak, en dan de zwarte bak in.
Moet het misschien toch eens aanbieden aan een kinderboerderij of zo.

Groetjes,

Hoppie

Hopmans

CiteerNieuw in Nederland: Bierstengels, gemaakt van bierborstel en voor het eerst te proeven op de BierBrouwMarathon gehouden bij AWA85

Hoi Peter,

Dat is interresant!
Misschien wel leuk als snack op de gezamenlijke brouwdag!

Groetjes,

Hoppie

fritz

Bij mij gaat de bostel op de composthoop. Zo eentje die ik zelf met enkele paletten heb gemaakt.

 :degroeten:

fritz

ps: Wens Ria nog maar eens veel sterkte van me toe, Jacques!

Jacques

Citaat van: fritz op 13-02-2005  00:06 ups: Wens Ria nog maar eens veel sterkte van me toe, Jacques!

Dank je, heb ik overgebracht.

 :degroeten: Jacques

Huub Krekels

Ik ben daar vrij gemakkelijk in. De Bostel gooi ik compleet in de GFT-bak of op mijn composthoop in de moestuin. Uit laten lekken doe ik nooit. Ik geef deze nooit aan mijn kippen omdat er volgens mij geen voedingstoffen meer in zitten. Mocht dit wel zo zijn dan hoor ik dat wel.

Gr.  :proost2:

Huub.

Jacques

Hoi Huub,

Eén ding is zeker in bostel zitten nog voedingstoffen. Bierbostel vindt gretig aftrek bij de producenten van diervoeders. Veel varkenshouders geven hun beesten zogenaamde brijvoer waarin bierbostel zit.
In het verleden gaf ik mijn overtollige bierbostel aan een kippenhouder. Vanwege het op en neer gerij doe ik dat niet meer.

 :degroeten: Jacques

J


Ik laat mijn bostel uitlekken in mijn filterkuip. Daarna gaat het in de compostbak. Een beetje warmte en vocht is heel goed voor de compost (zeker in de winter)

De hop (na de hopfiltering; ik gebruik bloemen) doe ik in de tuin als mulch.


J.

MO

Bostel gaat bij mij tegenwoordig de groene bak in. De kippen van de buurman waren er na een paar keer toch niet zo dol op.

Heb tweemaal met bostel brood gebakken. 250 g witmeel en 250 g natte bostel. Helaas was het geen tarwebier-bostel en de gerstkorrelsjasjes (?) maken dat je een scherp brood krijgt. Letterlijk scherp: het prikt in de mond van de harde vliesjes. Mijn advies: gebruik niet meer dan 25% en het liefst bostel van een witbier. Bostel is, ook uitgelekt, nog erg nat, dus houd hier rekening mee met de hoeveelheid water. Reken maar dat bostel voor 50 gewichts% uit water bestaat.

Adrie

Helaas doen wij de bostel ook in de groenbak. De hoeveelheid is wellicht geschikt voor een kinderboerderij of zo (in ieder geval de hoeveelheid van de Vier Broeders installatie). Wellicht nemen we binnenkort eens contact op met de stadsboerderij, misschien kunnen zij er iets mee.

Ik heb wel gelezen dat je bostel in ieder geval niet aan paarden moet voeren, want voor die dieren zit er teveel eiwitten in.

Groeten,

A3

Arend

Ik breng het bij de paarden van mijn schoonvader circa 20 meter van mij vandaan. Binnen enkele minuten op. Adrie in de hoeveelheid van een hobbybrouwer kan dit zeker geen kwaad [ 7 a 8 kilo] al zal het in de hoeveelheid van jouw wel iets anders zijn.


groet Arend :degroeten:

Huub Krekels

Nou ik heb weer wat geleerd. Nu maar eens kijken wat mijn kippen ervan vinden.
 :brouwen:
Gr.

Huub

Edgar

Ik ben altijd van plan om het naar de kippen van mijn schoonvader te brengen, maar het is er tot nu toe niet van gekomen. Ik weet hier in de buurt geen kinderboederij, anders ging het daarnaartoe.
Ik bak vaak brood, maar ik zou toch geen bostel in mijn brood doen. Die kafjes zijn bijna oneetbaar.

 :degroeten:

Cisdevésser

Ook mijn bostel gaat naar de kippetjes, die zijn er dol op, de geiten die er ook rondlopen vinden het minder......

wim

Ik knal het in ons kleine tuintje. In de hoek is een plek waar ik 1 keer per jaar de bladeren in veeg, wat een berg vormt die elk jaar weer verdwenen is. Die bostel kan daar goed bij. (er zitten wel veel vogels in onze tuin, en dat willen we graag want we missen de natuur al erg genoeg hier in Mokum. (ook klokhuizen van appels en andersoortig fruit verdwijnt in het hoekje.)

wij hebben geen kliko's of gescheiden afvalverwerking en met een vuilniszak vol nattige bostel naar de strat lopen (en eerst door het huis dat zie ik niet zo zitten)


:degroeten:

Wim

MaartenM

Mijn bostel gaat inderdaad naar de kippen! Die vinden er blijkbaar nog genoeg eetbaars tussen en het (zeer kleine) beetje wat achterblijft is mooie compost :)

Bas

Mijn bostel gaat gewoon de kliko in. Vroeger begraafde ik het nog wel in mijn tuin (prima bemesting, op die plekken groeit alles als kool), maar de inhoud van mijn hele tuin(tje) heeft ondertussen al te veel last van groepstuipingen, dus ik ben daar maar mee gestopt.

Grt, Bas H.

Arny

Bij ons gaat de kleffe bostel gewoon in een vuilniszak en dan bij de rest van het afval. Wel jammer maar ik ken niemand aan wie ik het zou kunnen geven. En om, nou te gaan leuren met een natte zak uitgekauwd graan...

John

Ik denk dat vissers ook graag bostel hebben om een zg. "lokvoer" te maken...

Groeten John
Nuenen

Johannes

Je kunt het ook aan de eekhoorntjes voeren!

Job

Geachte medeforumleden,

Sorry voor de late reactie, maar dit leek me belangrijk om ongelukken te voorkomen:

CiteerIk heb wel gelezen dat je bostel in ieder geval niet aan paarden moet voeren, want voor die dieren zit er teveel eiwitten in

Dit is zonder meer waar ! Voeding met teveel eiwitten kan een paard veel kwaad doen - er kan zgn. hoefbevangenheid optreden, en dat kan voor het paard fataal zijn. Een paard dat op een relatief eiwitarm dieet staat ( dat is feitelijk heel natuurlijk voor paarden ) kan zelfs al bevangen raken door verweiden naar een te "vette" wei. Ook de relatief eiwitrijke klaver is bijvoorbeeld een gevaar. Een paard is ook een enigszins afwijkende herbivoor, omdat het weliswaar een grazer maar géén herkauwer is. Het spijsverteringssysteem van een paard is feitelijk gespecialiseerd op steppevoer : grote hoeveelheden eiwitarm (!) en vezelrijk voedsel.

Omdat je waarschijnlijk niet precies het resteiwitgehalte van je bostel weet : voer het alsjeblieft nóóit aan paarden, dat kan echt ernstig misgaan!

Bovendien zijn er plenty dieren die er wèl prima mee om kunnen gaan, en het lijkt me ook een prima aanvulling op een eventuele composthoop - en gedroogd zou je het ook als mulch kunnen gebruiken.

Sorry voor het hoge "offtopic" gehalte maar als het een paard kan redden leek het me dat wel waard.....


vr. gr.

Job van Steenbergen

Edgar

Citaat van: Job op 11-03-2005  18:18 uSorry voor het hoge "offtopic" gehalte maar als het een paard kan redden leek het me dat wel waard.....

Ik vind er weinig off-topic aan Job! Het gaat weliswaar over 'Wat doe je niet met je bostel' maar dat is toch bijna hetzelfde. Goed om te weten!

 :degroeten:


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.