Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat doe je met je bostel?  (gelezen 55056 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kiekeboe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 130
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat doe je met je bostel?
« Reactie #150 Gepost op: 04-11-2019 18:26 u »
Ik kieper de bostel (15 tot 45 liter) gewoon over de draad (zonder toestemming van betrokken boer) aan de achterkant van de tuin van het flatgebouw waar ik bier brouw in een appartementje. Dat is een wei waar er regelmatig (niet altijd) koeien zitten te grazen. In zoverre ik heb kunnen observeren zijn de koeien wel tuk op die bostel. Tenminste als die nog vers is. Het gebeurt dat die koeien ergens op een andere wei zitten of op stal staan, in geval de bostel er al een week of langer ligt, zijn ze niet meer geïnteresseerd. Dan dient die gewoon als compost en groeit het gras er na korte tijd weer doorheen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline deFriesePilsbaas

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat doe je met je bostel?
« Reactie #151 Gepost op: 05-11-2019 15:46 u »
Laatst ook voor het eerst met mout gebrouwen. De borstel hadden we laten afkoelen en hierna uitgelekt aan de koeien gevoerd. De beesten hebben er van genoten. Nu maar hopen dat het vlees er ook beter van gaat smaken :biersmile:.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.126
  • Land: nl
Re: Wat doe je met je bostel?
« Reactie #152 Gepost op: 05-11-2019 17:22 u »
Laatst ook voor het eerst met mout gebrouwen. De borstel hadden we laten afkoelen en hierna uitgelekt aan de koeien gevoerd. De beesten hebben er van genoten. Nu maar hopen dat het vlees er ook beter van gaat smaken :biersmile:.

Met wat jij gevoerd hebt gaan alleen de haartjes mooi zitten. Het is bostel wat ze graag lusten, vooral van hobbybrouwers want die laten er meer suiker in zitten dan grote brouwerijen.

HHopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat doe je met je bostel?
« Reactie #153 Gepost op: 05-11-2019 21:45 u »
Met wat jij gevoerd hebt gaan alleen de haartjes mooi zitten.

Zien ze er in ieder geval beter uit.  :lol: :lol: :lol:

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Wat doe je met je bostel?
« Reactie #154 Gepost op: 10-11-2019 22:29 u »
Meestal gaat het bij het groen afval, maar ik heb er wel eens brood mee gebakken en ook wel eens wat weggegeven aan iemand met een paar varkens.

Offline brouwpost

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • BIAB brouwer
Re: Wat doe je met je bostel?
« Reactie #155 Gepost op: 11-11-2019 10:21 u »
Ik voer er mijn vissen mee in de vijver en mijn schoonvader gebruikt het als lokvoermee bij het vissen.

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat doe je met je bostel?
« Reactie #156 Gepost op: 11-11-2019 18:23 u »
Afgelopen weekend eindelijk een perfect en heerlijk brood gebakken met verse bostel, het recept:
Het is gebaseerd op de methode waarbij je een (gietijzeren) pan in de oven zet. Google maar eens op "brot im topf ohne kneten" daarom ga ik verder alleen in op de gebruikte ingrediënten....

- 2 Bekers bloem
- 1 Beker Bostel (ik gebruikte verse en dan voordat deze gespoeld is en dus lekker warm)
- 1/2 Beker warm water uit de kraan ~60 graden
- 1 theelepel gist (dus geen heel zakje!)
- 1~2 theetepels zout ;-)
- in een kom met de hand door roeren (kom niet in de verleiding water toe te voegen)
- 30 minuten in bakpapier in de pan (eerst met een mes een snede in de bovenkant maken) let op! Deksel op de pan
- Na 30 minuten alleen de deksel eraf halen (dus niet zoals de meeste het deeg eruit halen enz...) gewoon alleen de deksel eraf halen en terug in de oven voor nog eens 30 minuten

Ik had een perfect brood met een knisperende korst heerlijk! Hetzelfde recept had ik tegelijkertijd met de broodbakmachine gedaan, dat was qua smaak ok, maar uit de oven, wouw! En geen schoonmaakwerk want de pan blijft helemaal schoon! Dat is bij de broodbakmachine anders...

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.044
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Wat doe je met je bostel?
« Reactie #157 Gepost op: 11-11-2019 19:35 u »
Ik voer er mijn vissen mee in de vijver en mijn schoonvader gebruikt het als lokvoermee bij het vissen.

Serieus hoor maar dan moet je de gistslurry ook eens gebruiken in t lokvoer

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.239
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Wat doe je met je bostel?
« Reactie #158 Gepost op: 12-11-2019 12:17 u »
Afgelopen weekend eindelijk een perfect en heerlijk brood gebakken met verse bostel, het recept:
Het is gebaseerd op de methode waarbij je een (gietijzeren) pan in de oven zet. Google maar eens op "brot im topf ohne kneten" daarom ga ik verder alleen in op de gebruikte ingrediënten....

- 2 Bekers bloem
- 1 Beker Bostel (ik gebruikte verse en dan voordat deze gespoeld is en dus lekker warm)
- 1/2 Beker warm water uit de kraan ~60 graden
- 1 theelepel gist (dus geen heel zakje!)
- 1~2 theetepels zout ;-)
- in een kom met de hand door roeren (kom niet in de verleiding water toe te voegen)
- 30 minuten in bakpapier in de pan (eerst met een mes een snede in de bovenkant maken) let op! Deksel op de pan
- Na 30 minuten alleen de deksel eraf halen (dus niet zoals de meeste het deeg eruit halen enz...) gewoon alleen de deksel eraf halen en terug in de oven voor nog eens 30 minuten

Ik had een perfect brood met een knisperende korst heerlijk! Hetzelfde recept had ik tegelijkertijd met de broodbakmachine gedaan, dat was qua smaak ok, maar uit de oven, wouw! En geen schoonmaakwerk want de pan blijft helemaal schoon! Dat is bij de broodbakmachine anders...
Als je de bostel fijn maalt dan wordt het nog beter, geen taaie sliertjes.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.030
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Wat doe je met je bostel?
« Reactie #159 Gepost op: 15-11-2019 22:32 u »
Als je de bostel fijn maalt dan wordt het nog beter, geen taaie sliertjes.
Daarvoor hoef je niet te malen. Gewoon de bostel in de vriezer gooien, dan zijn de taaie scherpe sliertjes lekker zacht geworden (nadat je weer ontdooit natuurlijk!). Bijkomend voordeel is dat je de bostel niet direct hoeft te gebruiken.

Tags: