Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mislukt of niet, wat zouden jullie doen?  (gelezen 769 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rajd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • Elk antwoord is slechts een vraag verwijderd.
Mislukt of niet, wat zouden jullie doen?
« Gepost op: 12-01-2020 21:51 u »
Zo'n anderhalf jaar geleden heb ik en RIS gebrouwen. Het was de eerste maal dat ik zwaar brouwde op mijn nieuwe installatie en vrijwel alles ging mis. Met pijn en moeite (door een dichtgeslagen filter) heb ik iets zwarts kunnen fabriceren. Ook het vergisten en "oak agen" ging niet zoals gepland, waardoor ik uiteindelijk een half jaar later mijn bier kon bottelen. Ik had er weinig vertrouwen in dat het een lekker bier zou worden... toen ik enkele maanden later voor het eerst een flesje opentrok werden 2 zaken duidelijk: geen koolzuur (niets eens een klein sisje) en een smaak die zicht het best laat beschrijven als "blergh jakkie bah". Goed... kratje gootsteen dus. Lui als ik ben kwam dat er niet van, totdat ik vandaag dacht... tijd om op te ruimen. Flesje opengetrokken, nog steeds geen sis, eens geroken... geen rare geur. Eens geproefd. Volledig plat, maar eigenlijk best wel lekker van smaak.

Ergo.. ik zit met een kratje RIS met een smaak die me prima kan bevallen, maar zonder enige vorm van koolzuur (en dat terwijl ik met een bottelgist gewerkt heb). Loont het de moeite om alle flesjes open te trekken en een beetje bottelgist toe te voegen? Of zouden jullie iets anders doen? Gezien het prima smaakt zou ik de gootsteen toch maar liever willen laten voor wat'ie is :)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline DavyDK

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mislukt of niet, wat zouden jullie doen?
« Reactie #1 Gepost op: 12-01-2020 22:31 u »
Als je het weggiet zal je het nooit weten. Proberen is weten.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 491
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mislukt of niet, wat zouden jullie doen?
« Reactie #2 Gepost op: 12-01-2020 22:49 u »
Paar flesjes op de kop zetten, heeft bij mij ooit gewerkt. Anders flesjes open trekken, suiker en bottelgist erbij en kijken wat er gaat gebeuren, weinig te verliezen zou ik zeggen

Offline Ztefan

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
Re: Mislukt of niet, wat zouden jullie doen?
« Reactie #3 Gepost op: 12-01-2020 22:50 u »
Is carboniseren op een vat nog een optie?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.390
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Mislukt of niet, wat zouden jullie doen?
« Reactie #4 Gepost op: 13-01-2020 07:04 u »
Hopelijk heb je het SG gemeten met een hydrometer vr je hebt gebotteld. Als je naast bottelgist ook bottelsuiker hebt toegevoegd en het SG is nog steeds hetzelfde, dan suikeroplossing en champagnegist toevoegen en opnieuw kroonkurken erop.

Offline Zambezi Special

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: zm
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mislukt of niet, wat zouden jullie doen?
« Reactie #5 Gepost op: 13-01-2020 07:30 u »
En als dat allemaal niet lukt, kan je er altijd nog mee koken.
Niet weggooien dus. Gewoon proberen, je hebt weinig te verliezen

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.551
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Mislukt of niet, wat zouden jullie doen?
« Reactie #6 Gepost op: 13-01-2020 11:25 u »
Ik heb ook steevast een aantal flessen 'stoofvleesbier' staan. Zeker met een RIS geen verloren bier.

Hier een topklassieker om er mee aan de slag te gaan:
https://dagelijksekost.een.be/gerechten/stoofvlees-friet

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.547
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Mislukt of niet, wat zouden jullie doen?
« Reactie #7 Gepost op: 13-01-2020 11:30 u »
Ik heb ook steevast een aantal flessen 'stoofvleesbier' staan. Zeker met een RIS geen verloren bier.

Hier een topklassieker om er mee aan de slag te gaan:
https://dagelijksekost.een.be/gerechten/stoofvlees-friet

Dat is mijn favoriete recept van Jeroen, wat een heerlijk gerecht is dat. Ik maak er altijd knolselderpuree bij, geweldig!

Tags: