Wat doe je met je bostel?

Gestart door Jacques, 12-02-2005 20:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Jacques

Afgelopen week heb weer eens gebrouwen. Dat kon omdat Ria mijn vrouw haar eerste chemokuur goed verdraagt.

Ik had dus weer eens bostel over. De laatste paar brouwsels laat ik de bostel eerst goed uitlekken in een oude emmerzeef voordat ik deze in de gft-afvalbak gooi. De bostel is dus nu behoorlijk droog. In het verleden deed ik de bostel in een grote zak van vliegengaas en kneep ik de bostel uit. Veel werk en het wort dat nog uit de zak kwam was vaak heel warm. Veel natter dan u verdween het in de afvalbak.
Ik weet dat sommige hobbybrouwers de bostel die ze over hebben aan de kippen geven, op een composthoop doen en zelfs er brood mee bakken.

Wat doe jij met de bostel, hoe zorg je er voor dat deze niet kletsnat is als je deze in een afvalbak doet? Geef je de bostel nog een nuttige toepassing?

Ik ben heel benieuwd.

 :degroeten: Jacques

Johannes

Jacques,

:hoera: Gefeliciteerd met je 2000e posting  :hoera:
Mijn bostel gaat gewoon een vuilniszak in en vervolgens direct naar de vuilcontainer, ik ben ooit eens vergeten mijn spoelbox te legen (dat krijg je van brouwen in late uurtjes) en dan kom je een paar dagen later voor een onaangename verassing! :nut:

Johannes

Eduard

Ik schep de bostel over in een plastic zak die ik in een emmer heb geplaatst. Dan kan ik mooi met emmer en al naar de afvalcontainer lopen en ter plekke de zak dichtknopen en deze in die container deponeren. Vaak heb ik aan twee emmers (tegelijk) voldoende. Bij de brouwclub gebruik ik emmers van 30 liter en vuilniszakken, maar het principe is hetzelfde. Brood bakken doe ik niet vaak maar ik heb al meerdere malen overwogen om wat bostel bij de meel te doen. Ik brouw alleen niet vaak genoeg...

SiriS

Nieuw in Nederland: Bierstengels, gemaakt van bierborstel en voor het eerst te proeven op de BierBrouwMarathon gehouden bij AWA85. Deze bierstengels zijn ontwikkeld door een levensmiddelen technoloog die al meerdere succesvolle producten voor diverse bakkerijen heeft ontwikkeld.

Groet, SiriS

Hopmans

Hoi Jacques,

Gefeliciteerd!

Ik ook gooi helaas de bostel weg in een vuilniszak, en dan de zwarte bak in.
Moet het misschien toch eens aanbieden aan een kinderboerderij of zo.

Groetjes,

Hoppie

Hopmans

CiteerNieuw in Nederland: Bierstengels, gemaakt van bierborstel en voor het eerst te proeven op de BierBrouwMarathon gehouden bij AWA85

Hoi Peter,

Dat is interresant!
Misschien wel leuk als snack op de gezamenlijke brouwdag!

Groetjes,

Hoppie

fritz

Bij mij gaat de bostel op de composthoop. Zo eentje die ik zelf met enkele paletten heb gemaakt.

 :degroeten:

fritz

ps: Wens Ria nog maar eens veel sterkte van me toe, Jacques!

Jacques

Citaat van: fritz op 13-02-2005  00:06 ups: Wens Ria nog maar eens veel sterkte van me toe, Jacques!

Dank je, heb ik overgebracht.

 :degroeten: Jacques

Huub Krekels

Ik ben daar vrij gemakkelijk in. De Bostel gooi ik compleet in de GFT-bak of op mijn composthoop in de moestuin. Uit laten lekken doe ik nooit. Ik geef deze nooit aan mijn kippen omdat er volgens mij geen voedingstoffen meer in zitten. Mocht dit wel zo zijn dan hoor ik dat wel.

Gr.  :proost2:

Huub.

Jacques

Hoi Huub,

Eén ding is zeker in bostel zitten nog voedingstoffen. Bierbostel vindt gretig aftrek bij de producenten van diervoeders. Veel varkenshouders geven hun beesten zogenaamde brijvoer waarin bierbostel zit.
In het verleden gaf ik mijn overtollige bierbostel aan een kippenhouder. Vanwege het op en neer gerij doe ik dat niet meer.

 :degroeten: Jacques

J


Ik laat mijn bostel uitlekken in mijn filterkuip. Daarna gaat het in de compostbak. Een beetje warmte en vocht is heel goed voor de compost (zeker in de winter)

De hop (na de hopfiltering; ik gebruik bloemen) doe ik in de tuin als mulch.


J.

MO

Bostel gaat bij mij tegenwoordig de groene bak in. De kippen van de buurman waren er na een paar keer toch niet zo dol op.

Heb tweemaal met bostel brood gebakken. 250 g witmeel en 250 g natte bostel. Helaas was het geen tarwebier-bostel en de gerstkorrelsjasjes (?) maken dat je een scherp brood krijgt. Letterlijk scherp: het prikt in de mond van de harde vliesjes. Mijn advies: gebruik niet meer dan 25% en het liefst bostel van een witbier. Bostel is, ook uitgelekt, nog erg nat, dus houd hier rekening mee met de hoeveelheid water. Reken maar dat bostel voor 50 gewichts% uit water bestaat.

Adrie

Helaas doen wij de bostel ook in de groenbak. De hoeveelheid is wellicht geschikt voor een kinderboerderij of zo (in ieder geval de hoeveelheid van de Vier Broeders installatie). Wellicht nemen we binnenkort eens contact op met de stadsboerderij, misschien kunnen zij er iets mee.

Ik heb wel gelezen dat je bostel in ieder geval niet aan paarden moet voeren, want voor die dieren zit er teveel eiwitten in.

Groeten,

A3

Arend

Ik breng het bij de paarden van mijn schoonvader circa 20 meter van mij vandaan. Binnen enkele minuten op. Adrie in de hoeveelheid van een hobbybrouwer kan dit zeker geen kwaad [ 7 a 8 kilo] al zal het in de hoeveelheid van jouw wel iets anders zijn.


groet Arend :degroeten:

Huub Krekels

Nou ik heb weer wat geleerd. Nu maar eens kijken wat mijn kippen ervan vinden.
 :brouwen:
Gr.

Huub

Edgar

Ik ben altijd van plan om het naar de kippen van mijn schoonvader te brengen, maar het is er tot nu toe niet van gekomen. Ik weet hier in de buurt geen kinderboederij, anders ging het daarnaartoe.
Ik bak vaak brood, maar ik zou toch geen bostel in mijn brood doen. Die kafjes zijn bijna oneetbaar.

 :degroeten:

Cisdevésser

Ook mijn bostel gaat naar de kippetjes, die zijn er dol op, de geiten die er ook rondlopen vinden het minder......

wim

Ik knal het in ons kleine tuintje. In de hoek is een plek waar ik 1 keer per jaar de bladeren in veeg, wat een berg vormt die elk jaar weer verdwenen is. Die bostel kan daar goed bij. (er zitten wel veel vogels in onze tuin, en dat willen we graag want we missen de natuur al erg genoeg hier in Mokum. (ook klokhuizen van appels en andersoortig fruit verdwijnt in het hoekje.)

wij hebben geen kliko's of gescheiden afvalverwerking en met een vuilniszak vol nattige bostel naar de strat lopen (en eerst door het huis dat zie ik niet zo zitten)


:degroeten:

Wim

MaartenM

Mijn bostel gaat inderdaad naar de kippen! Die vinden er blijkbaar nog genoeg eetbaars tussen en het (zeer kleine) beetje wat achterblijft is mooie compost :)

Bas

Mijn bostel gaat gewoon de kliko in. Vroeger begraafde ik het nog wel in mijn tuin (prima bemesting, op die plekken groeit alles als kool), maar de inhoud van mijn hele tuin(tje) heeft ondertussen al te veel last van groepstuipingen, dus ik ben daar maar mee gestopt.

Grt, Bas H.

Arny

Bij ons gaat de kleffe bostel gewoon in een vuilniszak en dan bij de rest van het afval. Wel jammer maar ik ken niemand aan wie ik het zou kunnen geven. En om, nou te gaan leuren met een natte zak uitgekauwd graan...

John

Ik denk dat vissers ook graag bostel hebben om een zg. "lokvoer" te maken...

Groeten John
Nuenen

Johannes

Je kunt het ook aan de eekhoorntjes voeren!

Job

Geachte medeforumleden,

Sorry voor de late reactie, maar dit leek me belangrijk om ongelukken te voorkomen:

CiteerIk heb wel gelezen dat je bostel in ieder geval niet aan paarden moet voeren, want voor die dieren zit er teveel eiwitten in

Dit is zonder meer waar ! Voeding met teveel eiwitten kan een paard veel kwaad doen - er kan zgn. hoefbevangenheid optreden, en dat kan voor het paard fataal zijn. Een paard dat op een relatief eiwitarm dieet staat ( dat is feitelijk heel natuurlijk voor paarden ) kan zelfs al bevangen raken door verweiden naar een te "vette" wei. Ook de relatief eiwitrijke klaver is bijvoorbeeld een gevaar. Een paard is ook een enigszins afwijkende herbivoor, omdat het weliswaar een grazer maar géén herkauwer is. Het spijsverteringssysteem van een paard is feitelijk gespecialiseerd op steppevoer : grote hoeveelheden eiwitarm (!) en vezelrijk voedsel.

Omdat je waarschijnlijk niet precies het resteiwitgehalte van je bostel weet : voer het alsjeblieft nóóit aan paarden, dat kan echt ernstig misgaan!

Bovendien zijn er plenty dieren die er wèl prima mee om kunnen gaan, en het lijkt me ook een prima aanvulling op een eventuele composthoop - en gedroogd zou je het ook als mulch kunnen gebruiken.

Sorry voor het hoge "offtopic" gehalte maar als het een paard kan redden leek het me dat wel waard.....


vr. gr.

Job van Steenbergen

Edgar

Citaat van: Job op 11-03-2005  18:18 uSorry voor het hoge "offtopic" gehalte maar als het een paard kan redden leek het me dat wel waard.....

Ik vind er weinig off-topic aan Job! Het gaat weliswaar over 'Wat doe je niet met je bostel' maar dat is toch bijna hetzelfde. Goed om te weten!

 :degroeten:


Titus

Onze borstel gaat gewoon de gft bak in. We laten het zo veel mogelijk uitlekken. Ook de hopbloemen (als we die gebruiken) gaan na filtreren de GFT bak in.
Tijdens de laatste clubavond hadden we gastspreker die ergens in de buurt van Amersfoort een commerciële bierbrouwerij is gestart (ergens in een boerderij). Hij vertelde dat zijn borstel weer hergebruikt werd als voer voor de koeien. Wellicht dat kinderboerdeijen in je omgeving toch wel blij zijn met borstel...
 greetz, Titus.
 :proost2:

Menno

Titus, is dat niet toevallig die meneer van http://www.valleibieren.nl/ ?

Menno  :biersmile:

Hopmans

Jawel,

Toch nog wat geleerd bij Grolsch.

De eiwitten die na het koken opgevangen worden vermengen met de bostel voor een
eiwitrijkere maaltijd voor de dieren.  :weetbeter:

 :degroeten:

Polleke

Wij gooien de bostel bij onze kippen en die smullen ervan!


Drents Hopbier

Hallo,

Mijn bostel gaat ook in de gft-bak (eens per jaar mogen we bij het bedrijf dat dit verwerkt gratis compost halen). Ik heb eens gehoord, maar nooit onderzocht, dat kippen ervan van de leg raken.
Jacques zegt:< Eén ding is zeker in bostel zitten nog voedingstoffen. Bierbostel vindt gretig aftrek bij de producenten van diervoeders. Veel varkenshouders geven hun beesten zogenaamde brijvoer waarin bierbostel zit. <

Er zit wat eiwit in, maar veel meer ook niet. En ik heb gelezen dat koeien de bostel niet kunnen verteren. Maar koeien (en wsch. ook andere herkauwers) hebben ook onverteerbare stof in hun voedsel nodig (trouwens voor mensen is bruinbrood ook beter dan witbrood). In het artikel waarin stond dat koeien het niet kunnen verteren, stond de suggestie om naast de brouwerij een kwekerij van paddestoelen te beginnen. Deze kunnen de kafresten wel omzetten. Brood met gerstebostel vind ik niet te eten.

Hans

Jacques


Crisis

Weet ik nog niet want ik moet nog beginnen met brouwen.
Maar ik heb wel een fles geplette en gepureerde bramen uit mijn tuin staan.
Daar hou ik ook wat van over. Ik wil altijd BIOGAS maken, vooral met een FUELcell er achter LIJKT me dat ideaal.
Maar ook dat zijn alleen ideeën. :denken:
Alhoewel ik 8 jaar geleden in mijn oude huis op het balkon stammetjes SHI-TAKE zwammen had staan.
Dus van mijn toekomstig overschot nog eens lekker OESTERZWAMMEN kweken lijkt me wel wat. Die houden van stro en zo.
Dan moet je je resten wel eerst goed Steriliseren anders gaan er ongewense schimmels zoals gist op zitten, want die wil je dan even niet.
Als het koud is mengen met 'broed' van de paddestoelenboer, in een zak doen, gaatjes er in prikken en op ongeveer 25 graden C laten 1-2 weken 'broeien' groeien.
Voor excate methodes kijk eens op het internet?

Edgar

Gisteren aan het eind van de hobbybrouwen dag in Oss  kwam de bostelman nog even de bostel ophalen bij de Maaslandbrouwerij. Voor de paarden! Typisch geval van 'nooit problemen mee gehad' denk ik.  :-\

MO

Maar: niet van witbieren. Teveel tarwebostel schijnt weer niet goed te zijn voor de paarden. Alle bostel van de Maaslandbrouwerij gaat inderdaad naar een paardeman. EN dat zijn heel wat kilootjes elke week.

Wallie

De discussie is in 2005 niet meer verder gegaan..
Maar ben toch wel erg benieuwd.. Mijn zusje krijgt binnenkort kippen dus zou mooi zijn
als ik haar er blij mee kan maken..
Is het al bekend of het goed is voor kippen? En of ze het lusten?

NewLine

Citaat van: Wallie op 14-04-2012 &nbsp;18:48 uIs het al bekend of het goed is voor kippen? En of ze het lusten?

De mijne moeten er niet van weten (barnevelders).

Raymond293

Gewon voorschotelen en kijken wat ze ervan vinden :)

Jacques

Citaat van: NewLine op 14-04-2012 &nbsp;19:04 uDe mijne moeten er niet van weten (barnevelders).

Die van mijn buurman anders toch wel!

Sil

Ik heb ook wel eens gehoord dat mensen de bostel verwerken in broodddeeg en zo " bierbrood" bakken.
De vraag is nu, kan dit en zo ja, hoe moet ik dat voor mij zien?

Jacques

Citaat van: Sil op 14-04-2012 &nbsp;20:01 uIk heb ook wel eens gehoord dat mensen de bostel verwerken in broodddeeg en zo " bierbrood" bakken.
De vraag is nu, kan dit en zo ja, hoe moet ik dat voor mij zien?

Met de zoekfunctie heb ik net gezocht naar "bostel brood".

En zo vond ik heel snel dit topic. Maar er zijn meerder topics.

Esterenbrouw

Mijn kippen eten wekelijks bostel, of van mij of van mijn brouwmaat, en leggen nog prima.
Geef ze de bostel gerust.

Jaap

Hier ook.
Mijn krielkippen zijn er gek op.

Wallie

Okj, gaan we het gewoon proberen:)
Geef je ze alles tegelijk of in porties? Je kunt het wel bewaren toch?

Esterenbrouw

Ik geef het in redelijke porties die de kippen in een dag opeten. Gooi je meer in de ren dan komen er andere vogels meesnoepen.
Je kunt de bostel niet erg lang bewaren ivm schimmelvorming (als je het simpel in een emmer bewaart).
Gewoon uitproberen.

George81

Na 3 emmers tussen de struiken gemikt te hebben begon het wel op te vallen.
Ik heb toen een GFT bak geregeld, alleen is die nu alweer te klein ::) (gaat hard met een kattenbak)

Bas_Pierik

Toch een leuk draadje om weer eens op te pakken.

Bierborstel is voedingsbron die rijk is aan eiwit. Bij veehouders wordt dit dus gebruikt als eiwitvervanger. Daardoor kunnen krachtvoerbrokken goedkoper worden aangekocht. Door de hoge voersnelheid van de bierborstel (±50 kilo daags) blijft het ook relatief lang goed. Mijn bierborstel wordt dus ook gevoerd aan ons melkvee wat 45 meter verderop in de stal staat. Doordat het ook erg zoet is voor een veevoeder, zal dit ook voerkwaliteit verbeteren.

John

Ik kiep het in een gemeentevijver en hoop dat de vissen het opeten. Is wat lastiger als er ijs ligt  :huilen:

Wij moeten namelijk betalen per kliko die wordt opgehaald en ik kan in BrouwVisie geen kosten daarvoor invullen  :)

heijligers

Citaat van: John op 12-03-2013 &nbsp;18:49 uIk kiep het in een gemeentevijver en hoop dat de vissen het opeten.
:police:

Ik weet niet hoe ver je precies van Geldrop woont, maar ik breng het altijd naar een hobbyboertje langs het EIndhovens kanaal die het aan de koeien voert.

John

Stuur me maar een pm mst zijn adres als je wilt: als hij het kan gebruiken wil ik het daar best naartoe brengen hoewel het geen grote hoeveelheden zlen zijn.

heijligers


Bas_Pierik

Eigenlijk kun je het bij elke boer kwijt. Als het niet wordt vervoerd, dan komt het wel op een mest-bult terecht. Als dat gebeurt, heeft het tenminste nog nut. Ik vind het dumpen in een gemeentevijver geen goed plan.

GeBaxke

Ik bak er brood mee samen met wat gist slurry. Heerlijk.

kleine Minstreel

Niet in de singel / vijver voor het huis maar aan de kant. binnen no time komen de eenden en waterkippetjes het opeten en meestal in een uurtje is alles weg.
Ik heb nu ook een recept gekregen voor brood baken met brood mix van de boerenbond. Ik heb geen broodbak machine dus het moet handwerk worden.
Iemand die mij hierin verder op weg kan helpen. De laatste keer dat we bij de Koningshoeve waren heb ik een bierbostel brood gekocht echt heerlijk dus ben benieuwd.

bjorri

Ik heb wel een broodbakmachine. Nog niet met mout gebrouwen maar dat gaat binnen een maand of zo wel lukken denk ik.
Is er een broodrecept waar een substantieel deel bostel in zit?

Nah ja, op een brouwdag produceer je enkele kilo's bostel en meer dan een half kilo brood ga ik niet bakken, het overgrote deel zal toch in de tuin of vuilcontainer verdwijnen vrees ik.

Hoe is het met de oesterzwammen (van A3?) afgelopen?

heijligers

Citaat van: bjorri op 12-03-2013 &nbsp;21:34 uHoe is het met de oesterzwammen (van A3?) afgelopen?
Die waren geloof ik beschimmeld.

Oscar

Citaat van: kleine Minstreel op 12-03-2013 &nbsp;21:02 uIk heb nu ook een recept gekregen voor brood baken met brood mix van de boerenbond. Ik heb geen broodbak machine dus het moet handwerk worden.
Iemand die mij hierin verder op weg kan helpen.

Simpel, koop een pak broodmix in de Supermarkt (400 g meel) en voeg daar 100 gram bostel aan toe en volg de instructies op het pak... erg smakelijk... :)

heijligers

Citaat van: Oscar op 12-03-2013 &nbsp;22:23 uSimpel, koop een pak broodmix in de Supermarkt (400 g meel) en voeg daar 100 gram bostel aan toe en volg de instructies op het pak....erg smakelijk..... :)
Daarbij wel iets minder water toevoegen, omdat er in de bostel ook nog veel water zit. Anders wordt het geheel te nat.

hopiebier

Goed dan ben je 100 gram kwijt en wat doe je met de rest van ca 13 kilo?
Het blijft een probleem om nog iets leuks met het wort te doen.
Gr.  :weetniet:

Oscar

Citaat van: hopiebier op 12-03-2013 &nbsp;22:46 uHet blijft een probleem om nog iets leuks met het wort te doen

Ik gooi daar altijd gist bij, wordt meestal wel lekker bier dan... ;D ;D ;D

ThomasM

Ik hou na mijn brouwdag altijd redelijk wat bostel over. Een deel gooi ik in de tuin, maar een deel hou ik over om te kijken of ik er nog iets mee kan doen.
Nu heb ik deze week een aantal broden gebakken in de broodbakmachine, om een recept te formuleren waarmee ik het bostel kan gebruiken.

Een voorwaarde was dat ik het bostel niet hoefde te drogen/bakken in de oven en dat het vrij eenvoudig te formuleren is.
Hier het recept:

Doe in de volgende volgorde de ingrediënten in de kuip:

320 g Bostel, nat maar zonder het vocht,
2 el suiker,
6 el olie, (ik heb arachideolie gebruikt omdat ik daarmee mijn pannen bijhoud)
Een goeie snuf zout en peper,
320 g bloem, (of meel voor nog meer vezels)
Kruiden, (ik heb tijm en rozemarijn gebruikt)
1 pakje à 7 gram gist.

10 cl water (nog niet erbij doen!)

Stel de machine in op de simpele stand, 750 gram en donker.
Wanneer de machine begint te kneden merk je dat het door een poeder aan het gaan is. Je hoort ook een schraap-geluid.
Doe er 5 cl water bij en kijk hoe het deeg samenkomt. Mocht het deeg nog niet nat genoeg zijn, dus als er nog droge stukken bij zitten, doe er de rest bij. 10 cl zou genoeg moeten zijn.
Voila, 3 uur later heb je je eigen bier brood.

Het recept kan nog verbeterd worden, aangezien het brood soms inzakt, dus waarschijnlijk gaat het gist te hard. Ik maak het na zaterdag nog wel een keer met ander bostel om te kijken wat het effect daarvan is en om te kijken wat minder gist doet.

Hier wat foto's van het proces en een brood dat ik met 10cl guiness heb gebrouwen dat ik over had van een stoofpot:







Zonder vocht

5 cl vocht

10 cl vocht

Na even kneden



ciesvandekwis

Mijn ervaring is dat je betere resultaten bereikt met slechts max. 20-25% aan gewicht bostel en de rest meel. Anders zit je met teveel vliesjes in je brood, kauwt niet echt lekker, wordt een taaie hap.
Ik kneed het brood in de machine, en laat het dan nog 2-3u rijzen om het dan af te bakken in de oven, geeft veel lekkerder resultaat. Ook leuk is gebakken spekjes onder mengen.

heijligers

Leuk, maar bostel is voor mij veevoer.

Gebruik liever mout ipv bostel. Dat geeft een mooie smaak aan het brood en je kunt eindeloos varieren. Ik heb dit in het verleden een paar keer gedaan (voordat de broodmachine was overleden) en heb hier goede ervaringen mee.

ThomasM

Citaat van: ciesvandekwis op 08-05-2013 &nbsp;10:51 uMijn ervaring is dat je betere resultaten bereikt met slechts max. 20-25% aan gewicht bostel en de rest meel. Anders zit je met teveel vliesjes in je brood, kauwt niet echt lekker, wordt een taaie hap.
Ik snap dat je dat vind, maar voor mij gaat dat niet op. Ik hou wel van wat steviger brood (eet normaal altijd allison van de AH)
Ik zal eens kijken met jouw verhoudingen hoe het wordt.

Citaat van: heijligers op 08-05-2013 &nbsp;10:57 uGebruik liever mout ipv bostel. Dat geeft een mooie smaak aan het brood en je kunt eindeloos varieren. Ik heb dit in het verleden een paar keer gedaan (voordat de broodmachine was overleden) en heb hier goede ervaringen mee.
Het mout is voor mij voor het bier en het bostel afval. Vandaar dat ik het hergebruik ipv dat ik het opgebruik in het brood.

kleine Minstreel

Ik heb pas een klein experiment gedaan om te kijken hoelang je bostel kan bewaren om er dan nog brood van te kunnen bakken.
Ik heb zakjes van 500 gram ingesealed en vacuüm getrokken. Daarna in de koelkast bewaren en portie voor portie gebruikt om brood te bakken. Na 4 weken gaat het vacuüm zakje opbollen dus duidelijk groei van micro organismes dus toen weg gegooid.
Dit natuurlijk voor diegene die niet elke twee weken brouwen.

GeBaxke

Het kan altijd dwazer, soms als ik geen bostel heb en zin heb in een bostelbrood maak ik bostel met wort. :P
http://einde.dse.nl/Granenbrood.htm

Robert S

Met draf afkomstig van gerookte mouten kun je leuke dingen doen. Heb dat ooit gemixt door wat beslag en pannenkoeken mee gemaakt. Heel lekker! Smaakt (niet) verassend net als pannenkoeken met gerookte spek, minus het spek :p

Ger Welten

Bij mij gaat het bostel naar de kippen. 6 (stevige) kippen verwerken in 2 dagen 15 kg.
Eieren smaken prima. :brouwen:

dennisbier

Naar eigen kippen en naar het MEK in oosterhout. Ook naar de kippen en varkens. Is meestal tot 5 kilo.
Sommigen weten niet wat het is, bij anderen gaan de ogen stralen.  ;D 
De kippen gooien hun krop helemaal vol.

Wallie

Ergens volgens mij ooit een keer ergens gelezen dat het voor kippen niet goed is.. In ieder geval niet te veel...
Maar als ik bovenstaande lees kan het wel.. En zijn de kippen er dol op....

dennisbier

Dat krijgen ze toch niet elke dag. Als ze elke dag hetzelfde spul krijgen is het eenzijdige voeding.
Maar dat geldt voor alles.
Die oesterzwammen zijn ook een uitstekend idee!
Ik heb een website gevonden die diverse schimmelssporen aanbiedt die een echte dure delicatesse zijn.
Ik heb al een schaduwgebied in de tuin met afvaltakken van de herfst.
Je wilt niet weten wat daar allemaal leeft.
Het is leuk en leerzaam om wat ecologisch en zelfvoorzienend bezig te zijn. Misschien komt het nog van pas.

speciaalbierfestivaltwent

Beste lezers,

ik ben opzoek naar een aantal kilo bostel, is er iemand die hier (eventueel periodiek) van af wilt?

groeten

Biermagneet

Vermeld gelijk even waar je vandaan komt speciaal dat maakt het voor de mensen wat makkelijker om te reageren.

Oscar

Citaat van: speciaalbierfestivaltwent op 12-03-2014 &nbsp;15:19 uBeste lezers,

ik ben opzoek naar een aantal kilo bostel, is er iemand die hier (eventueel periodiek) van af wilt?

groeten

Waar woon je? En vanwaar je naam?  In Twente zijn voldoende brouwers. En als ik mijn bostel bij iemand kwijt kan, dan graag.

sven

Naar de varkens.
Ivm oesterzwammen, lijkt me wat lastig, veel te veel restsuikers en dus risico op besmettingen. Oesters net als shii take groeien op houtstof, lignine als ik me niet vergis. En zijn niets met suikers, en eiwitten. Dol op stro, maiskolven, koffiedrap, hout en dergelijke

wilbertd

En voor de brouwer die ook wel een bakt:
Deze recepten van de Brooklyn Brewshop zijn aan te raden:

http://brooklynbrewshop.com/themash/category/spentgrainchef/

Hoppenbrouwers

Gisteren mijn bostel nog bij de kippen van de overbuurman gedeponeerd. Hij blij, ik ben er van af. Heb alleen het idee dat ze de gebrande mouten wat minder vinden.

bolks

Mijn buurman had tot een paar jaar geleden ook kippen: de eerste paar keer aten ze alle bostel op die ik ze gaf, maar ze werden steeds minder enthousiast....
Geen idee, maar tegenwoordig gaat de bostel de kliko in. Jammer genoeg.

speciaalbierfestivaltwent

Ik kom uit de regio Twente, Enschede/Hengelo.
Mocht er iemand graag van zijn bostel af willen en in de buurt van Enschede woont.
Mij maak je er heel blij mee.
groeten,

bjorri

Voor de winter eens bostel in de tuin gegooid voor de vogels. Helaas ligt het er nog... Het kost mij ook moeite om het in de kliko te doen maar het lijkt de enige reële oplossing.

Ik sta open voor betere ideeën natuurlijk.

RobinB


Bart J

Als je een behoorlijke tuin hebt dan kun je het door de grond harken onder de planten, als een soort compost. Dit kan geen kwaad en geeft de grond meer structuur.

dennisbier

Citaat van: Hoppenbrouwers op 13-03-2014 &nbsp;08:07 uGisteren mijn bostel nog bij de kippen van de overbuurman gedeponeerd. Hij blij, ik ben er van af. Heb alleen het idee dat ze de gebrande mouten wat minder vinden.
Mijn kippen niet. Cara-hell, special-B en Carafa I gaan er met bakken tegelijk in.

Dus tuinafval, kippenpoep, overgebleven bostel, keukenafval  ===> Compost voor de HOP.

Marc0F

Ik zag dat iemand iets verteld over bierstengels maken?
Heeft iemand daar een idee van hoe het moet?
Nu gaat het regelmatig naar kippen van familie wanneer ik daar toevallig binnen korte tijd na het brouwen langskom. het is niet leuk om het lang te bewaren ;)

Eskil



Zo voor een zak bostel en een fles bier zijn de kippen  weer  blij.

wilbertd



De koeien komen al op me af rennen als ik de deur van de bestel-bus open doe.

RayVelcoro


marc0871

Ik heb het een keer bij de eendjes gebracht.
Daar heb ik 2 keer een waterkip in zien pikken, maar na een week lag het meeste er nog.
Nu gooi ik het in de kliko.

Ger Debije

Ik voer het aan de paarden  vinden dit heerlijk volgens mij ruiken ze het al als ik aan het brouwen ben

beermenke

Paarden mag maar mondjesmaat. Er zitten eiwitten in.

SanderH

Citaat van: Job op 11-03-2005 &nbsp;18:18 uGeachte medeforumleden,

Sorry voor de late reactie, maar dit leek me belangrijk om ongelukken te voorkomen:

Dit is zonder meer waar ! Voeding met teveel eiwitten kan een paard veel kwaad doen - er kan zgn. hoefbevangenheid optreden, en dat kan voor het paard fataal zijn. Een paard dat op een relatief eiwitarm dieet staat ( dat is feitelijk heel natuurlijk voor paarden ) kan zelfs al bevangen raken door verweiden naar een te "vette" wei. Ook de relatief eiwitrijke klaver is bijvoorbeeld een gevaar. Een paard is ook een enigszins afwijkende herbivoor, omdat het weliswaar een grazer maar géén herkauwer is. Het spijsverteringssysteem van een paard is feitelijk gespecialiseerd op steppevoer : grote hoeveelheden eiwitarm (!) en vezelrijk voedsel.

Omdat je waarschijnlijk niet precies het resteiwitgehalte van je bostel weet : voer het alsjeblieft nóóit aan paarden, dat kan echt ernstig misgaan!

Bovendien zijn er plenty dieren die er wèl prima mee om kunnen gaan, en het lijkt me ook een prima aanvulling op een eventuele composthoop - en gedroogd zou je het ook als mulch kunnen gebruiken.

Sorry voor het hoge "offtopic" gehalte maar als het een paard kan redden leek het me dat wel waard.....


vr. gr.

Job van Steenbergen

Heb zelf twee paarden, die absoluut GEEN bostel krijgen. Het is inderdaad veel te eiwitrijk. Mijn varkentjes en de kippen vinden het heerlijk en de 10-12 kg per keer is zo op!

Markiej87

Ik zou er graag iets moois mee doen maar heb nog geen goeie bestemming in de buurt kunnen vinden.

Lincolnm3


broeder Paulus

Ik doe hier de bostel bij de kippen, en die zoeken daar voor hun het bruikbare nog wel uit.
 Het is wel zo ze eten er wel niet alles van op. De rest composteert ter plaatse.
groeten

monsieurmichiel

Wij bakken zelf ons brood en sinds ik bier brouw ook bostelbrood. Als je van stevig vezelrijk brood houdt -zoals wij- is het echt heel erg lekker!

DJ

Voor de vissers onder ons:

Zaterdagse vissessie:
1 kilo koekjes meel
1 kilo hennep
vermengen met de bostel en daar ter grote van een gehaktbal van maken.
leg deze in de vriezer.
elke (start maandag) dag 1 bol in het water gooien, karpers zijn er gek op.
op zaterdag 2 bollen met ongeveer 1 meter afstand van elkaar.
Je neemt een bollie op je hair en of zoals ik het doe een stuk kaas en je hoeft niet zoals de meeste te wachten.
Gezien de bal nog in bevroren staat is wacht je thuis nog een 2 tal uren.

En karpers... komen nooit alleen  8)

wilbertd

Citaat van: DJ op 11-05-2016 &nbsp;05:26 uJe neemt een bollie op je hair en of zoals ik het doe een stuk kaas en je hoeft niet zoals de meeste te wachten.


Uhh... ja... een bal op je hoofd, of anders een stuk kaas(?)
Daar wacht ik inderdaad ook niet op  ;D

marc0871

Visserslatijn.
Daar zal ik wel nooit wijs uit worden

GeBaxke

 ;D leuk, visvoer van maken. Dat heb ik ook veel gedaan, met karpervissen.
Boilies zijn gekookte deegballetjes voor karpers, andere vissen krijgen deze niet kapot gebeten.
Van de bostel maakte ik boilies, soms aangevuld met gemalen hennep.

Daarnaast gebruik ik de bostel om brood mee te bakken.

Goede vangst DJ.

tdp

Bij mij gaat ie het gewoon de ton in... Heb altijd wel ideeën wat er mee te doen, maar komt er toch niet van :)

Groet,
de TDP

leendert

hallo

Nog een aanvulling voor wbt kippen als je een grote hoeveelheid hebt staan (langer dan een of twee dagen) ontstaat er melkzuur in de bostel... daar kunnen zelf de kippen ziek van worden, als de bostel droog is gekookt/gebakken is dit niet het geval(dat doen ze ook bij de veevoer verwerking bij bostel)

Ik zet na het brouwen een bak met bostel bij de kippen en haal hem weer weg na een dag.

gr leen

renevw

Wat een leuke toepassingen allemaal.

Zelf heb ik nog maar 2 keer gebrouwen maar had wel direct zoiets van wat kan ik hier meer?

De eerste keer heb ik het aan mijn schoonvader mee gegeven voor de ezels. Die bleken het wel lekker te vinden. De tweede keer kwam het er niet van en heb ik het na het uitlekken buiten in de groenen kliko gegooid. Toch zonde...

Waarschijnlijk ga ik donderdag a.s. weer brouwen en breng ik het zelf is bij de ezels. Kijken hoe het bevalt. Het lijkt mij ook interessant er eens brood van te bakken.

Gr,
Rene

_M_M_

Aan de varkens en koeien van een kennis

Eelke

Citaat van: renevw op 27-09-2016 &nbsp;14:10 uWat een leuke toepassingen allemaal.

Zelf heb ik nog maar 2 keer gebrouwen maar had wel direct zoiets van wat kan ik hier meer?

De eerste keer heb ik het aan mijn schoonvader mee gegeven voor de ezels. Die bleken het wel lekker te vinden. De tweede keer kwam het er niet van en heb ik het na het uitlekken buiten in de groenen kliko gegooid. Toch zonde....

Waarschijnlijk ga ik donderdag a.s. weer brouwen en breng ik het zelf is bij de ezels. Kijken hoe het bevalt. Het lijkt mij ook interessant er eens brood van te bakken.

Gr,
Rene

Ik weet niet of het voor ezels wel goed is? Voor paarden is het in ieder geval erg slecht, volgens mij door de eiwitten.

Ik heb het gebracht naar een boerderij hier in de buurt, met bos-varkens. Ik vond het een leuk idee, we hadden er al eens een vleespakket gekocht, en dan de gedachte dat het volgende pakket zou zijn van varkens die mijn bostel gegeten hebben...
Helaas heb ik er niets meer over terug gehoord, dus dan ontbreekt de motivatie wel een beetje om het weer eens langs te brengen...

Gerlachus

Wekelijks heb ik zo'n 80 kilo bostel over (50 kilo mout en de rest vocht) en dat knikker ik in de GFT bak die gratis wordt geledigd. Maar dat is erg zonde natuurlijk.

In het verleden, toen de hoeveelheden een stuk kleiner waren, heb ik de bostel na het afkoelen over de borders van de tuin verdeeld en daarna door de grond geharkt. Onze wijk is gebouwd op kleigrond waar voorheen fruitbomen stonden en de grond is niet geschikt voor bloemen (al 40 jaar niet...) doordat het te hard is. Echter, door het mengen met de bostel is de grond een stuk losser geworden en na het rottingsproces is er een soort humus ontstaan.
Misschien een goed idee voor de tuiniers onder ons. Rotten op een composthoop zal ook wel goed werken, zeker als tussenlaag.

Ik heb het ook eens op Facebook gezet op van die dierenpagina's en gezegd dat men het gratis mocht afhalen voor bijvoorbeeld een kinderboerderij. Een hoop reacties maar niemand komt opdagen. Dat is best vervelend want als de GFT container vol zit, dan zit hij vol. En dan zit een 2e keer brouwen in een weekend er niet in (ik kan 't nog wel even in de ketel laten zitten, maar zoals gezegd riekt dat na een week niet aangenaam).

Mijn konijnen vreten het niet, in tegenstelling tot die op de foto hierboven. Kijken hoe ik ze anders nog vet krijg voor de kerst...  ;D

Fermon

De kippen van mijn overbuurman vinden het heerlijk, dus daar gaat de bostel van mij heen.

renevw

Citaat van: Eelke op 27-09-2016 &nbsp;15:21 uIk weet niet of het voor ezels wel goed is? Voor paarden is het in ieder geval erg slecht, volgens mij door de eiwitten.

Ik heb het gebracht naar een boerderij hier in de buurt, met bos-varkens. Ik vond het een leuk idee, we hadden er al eens een vleespakket gekocht, en dan de gedachte dat het volgende pakket zou zijn van varkens die mijn bostel gegeten hebben...
Helaas heb ik er niets meer over terug gehoord, dus dan ontbreekt de motivatie wel een beetje om het weer eens langs te brengen...

Hmmz zal dat eerst nog is checken dan :).

Eelke

Citaat van: renevw op 27-09-2016 &nbsp;19:58 uHmmz zal dat eerst nog is checken dan :).

Verstandig! Paarden zijn gevoelig met eten natuurlijk, een ezel lijkt me niet heel anders in elkaar steken, maar je weet nooit natuurlijk! Als ik snel google lees ik wel dat ze ook hoefbevangen kunnen raken, en als ik mij het goed herinner komt dat door te veel eiwitten in gras...

SanderH

Over ezels kan ik niets zinnigs zeggen, maar mijn paarden krijgen absoluut geen bostel! mijn varkens daarin tegen vreten de, om en nabij, 11 kilo zonder probleem in een keer op.

Fermon

Citaat van: renevw op 27-09-2016 &nbsp;19:58 uHmmz zal dat eerst nog is checken dan :).

Zie pagina 1 van dit topic... antwoord van Job

Eelke

Citaat van: Vrumona op 27-09-2016 &nbsp;21:22 uZie pagina 1 van dit topic... antwoord van Job

Ja maar een ezel is geen paard...

Toch zou ik neigen naar beter niet doen.

Wijnckelr

Een deel voor de kippen van een kennis. Overgrote deel op de composthoop of gewoon los in de tuin strooien (altijd wel beestjes die er iets mee kunnen).
Ben sinds kort ook aan het experimenteren met bakken van brood en ik zie wel mogelijkheden om een bierbroodje te gaan bakken.
Als er iemand (in de buurt van Vlissingen) varkens houdt hoor ik dat ook graag, kom ik af en toe eens langs met een emmertje bostel.

Barreltje

Ik heb zelf nog niet vaak gebrouwen (bij brouwvrienden thuis).
Zij gooien het over het algemeen weg. Als ik erbij ben dan neem ik het mee voor naar de kinderboerderij.
De kippen en pauwen zijn er daar dol op!

Proost!  :proost:

MarinusHolkema

Ik heb wel eens geprobeerd iets van koekjes er mee te bakken. Dan koste echter te veel bier om het weg te spoelen :biersmile:

Oscar

Citaat van: Wijnckelr op 28-09-2016 &nbsp;11:10 uBen sinds kort ook aan het experimenteren met bakken van brood en ik zie wel mogelijkheden om een bierbroodje te gaan bakken.

Dat kan prima bostelbrood is heel smakelijk... zelf ook een paar keer gedaan. Tot 20% bostel in je brood (t.o.v. je meel) is mogelijk en dan krijg je een heel zware structuur brood... Erg lekker en goed vullend  :)

joenedu

Hier is een 2 minuten durend filmpje over het maken van brood van bostel...  :)
http://nos.nl/op3/artikel/2140251-broodje-bier-eet-smakelijk.html

Barreltje

Onlangs zowel brood en koekjes gebakken en de rest weer naar de kniderboerderij.
Lekker man! Heb je iets om bij je biertje te eten!

Proost!

jpt

Citaat van: Crisis op 29-08-2005 &nbsp;01:48 uWeet ik nog niet want ik moet nog beginnen met brouwen.
Maar ik heb wel een fles geplette en gepureerde bramen uit mijn tuin staan.
Daar hou ik ook wat van over. Ik wil altijd BIOGAS maken, vooral met een FUELcell er achter LIJKT me dat ideaal.
Maar ook dat zijn alleen ideeën. :denken:
Alhoewel ik 8 jaar geleden in mijn oude huis op het balkon stammetjes SHI-TAKE zwammen had staan.
Dus van mijn toekomstig overschot nog eens lekker OESTERZWAMMEN kweken lijkt me wel wat. Die houden van stro en zo.
Dan moet je je resten wel eerst goed Steriliseren anders gaan er ongewense schimmels zoals gist op zitten, want die wil je dan even niet.
Als het koud is mengen met 'broed' van de paddestoelenboer, in een zak doen, gaatjes er in prikken en op ongeveer 25 graden C laten 1-2 weken 'broeien' groeien.
Voor excate methodes kijk eens op het internet?
Een uitstekende vingeroefening om aan jezelf te bewijzen dat je schoon en gefocused kunt werken.  Het broed is niet heel dol op graansuikers, maar het werkt wel. En dat pasteuriseren valt uiteindelijk wel mee, zolang je het bostel bij max lauwe temperatuur in de vriezer zet, hoef je niet heel lang te klooien met een hogedrukpan e.d. De oesterzwammen op moutbroed zijn erg smakelijk.

bjorri

Nog nooit heb ik een zinnige oplossing kunnen verzinnen voor de bostel.  Beesten heb ik niet, brood bakken zet geen zoden aan de dijk en in de tuin krijgt het wel prachtige kleuren maar dat ziet er ook niet fijn uit. Zelfs in de vullisbak stoor ik me aan het vocht.

Van de week had ik een brainwave die ik even wil checken voor ik het ten uitvoer breng. Ik brouw in de badkamer en daar staat ook een wc. Is het een idee om bostel door de wc te spoelen? Verstoppen ben ik niet zo bang voor maar geen idee wat de RWZI van dit plan vind? Iemand?

Pimmels

Ik gooi het altijd in de compost bak in de tuin ( net als de hop) geeft prima zwarte aarde!

Brambo

Citaat van: Oscar op 29-09-2016 &nbsp;13:22 uDat kan prima bostelbrood is heel smakelijk...

Ook al gedaan met +-20% maar de kafjes in het brood zijn toch zeer ambetant om het te eten, kruipt overal tussen de tanden. Sindsdien niet meer gedaan

CeesM

Citaat van: Pimmels op 10-12-2017 &nbsp;11:00 uIk gooi het altijd in de compost bak in de tuin ( net als de hop) geeft prima zwarte aarde!
Ik heb er geen bak voor maar gaat rechtstreeks onder de aarde. Na een paar maanden is het een goede bodem om hop op te kweken. ;)

beermenke

In de wc gooi je alleen waarvoor ie gemaakt is. Waterschapslasten zijn al hoog genoeg met al die verontreinigen. Bostel dient als veevoeder  behalve eenhoevigen of als compost.

HarryL

De bostel welke ik overhoud gaat naar de kippen van mijn vader.

Richard3

Citaat van: bjorri op 10-12-2017 &nbsp;10:55 uNog nooit heb ik een zinnige oplossing kunnen verzinnen voor de bostel.  Beesten heb ik niet, brood bakken zet geen zoden aan de dijk en in de tuin krijgt het wel prachtige kleuren maar dat ziet er ook niet fijn uit. Zelfs in de vullisbak stoor ik me aan het vocht.

Van de week had ik een brainwave die ik even wil checken voor ik het ten uitvoer breng. Ik brouw in de badkamer en daar staat ook een wc. Is het een idee om bostel door de wc te spoelen? Verstoppen ben ik niet zo bang voor maar geen idee wat de RWZI van dit plan vind? Iemand?

Rwzi kunnen dit niet erg vinden, is juist voeding voor de zuivering, bevat veel organische bestandsdelen. Mooie tegenhanger om de andere stoffen af te breken.

BrouwMark

Ik maakte er wel eens hondenkoekjes van voor mijn werkgever. Daar kreeg zijn hond een mooie glanzende vacht van blijkbaar.

crazyjopje

Citaat van: BrouwMark op 10-12-2017 &nbsp;20:43 uIk maakte er wel eens hondenkoekjes van voor mijn werkgever. Daar kreeg zijn hond een mooie glanzende vacht van blijkbaar.
Mag ik vragen hoe je dat doet? Misschien ga ik het dan ook eens proberen.

MVg jochem

bjorri

Citaat van: Richard3 op 10-12-2017 &nbsp;20:38 uRwzi kunnen dit niet erg vinden, is juist voeding voor de zuivering, bevat veel organische bestandsdelen. Mooie tegenhanger om de andere stoffen af te breken.
Je hebt gelijk. Ik verzon vanmorgen opeens dat ik een zuiveringtechnoloog in mijn netwerk heb zitten en heb je antwoord laten bevestigen. Voor de rioolzuivering is het geen enkel probleem. Wel oppassen dat je wc niet verstopt raakt. Daar ben ik echter niet zo bang voor. Het spul klontert niet erg. In porties is het met een paar keer spoelen is het zo weg. Verzin nu net dat het koelwater er wel achter aan kan door de wc, dan is het riool weer leeg van binnen.

Scheelt een hoop gezeul door huis en schimmel in de vuilcontainer.

BrouwMark

Citaat van: crazyjopje op 11-12-2017 &nbsp;13:18 uMag ik vragen hoe je dat doet? Misschien ga ik het dan ook eens proberen.

MVg jochem

Het ging een beetje uit de losse pols, maar ongeveer:
200 gram bierbostel
100 gram bloem
1 ei
Runder- of kippenbouillon (± 70 ml geloof ik)
Knoflookpoeder
Scheutje olijfolie

Stevig deegje van maken, koekjes vormen en 20 minuten bakken op 180-200°c tot ze behoorlijk hard zijn. Knoflook is blijkbaar ook goed voor ze.

Is redelijk lang houdbaar in een luchtdichte trommel en zijn honden waren er dol op!

Edit/extra: hij nam het ook wel eens mee naar huis om door het natvoer van de honden te roeren, dat scheelde weer blikken kopen. Niet teveel neem ik aan.

Mark.

crazyjopje

Citaat van: BrouwMark op 11-12-2017 &nbsp;15:04 uHet ging een beetje uit de losse pols, maar ongeveer:
200 gram bierbostel
100 gram bloem
1 ei
Runder- of kippenbouillon (± 70 ml geloof ik)
Knoflookpoeder
Scheutje olijfolie

Stevig deegje van maken, koekjes vormen en 20 minuten bakken op 180-200°c tot ze behoorlijk hard zijn. Knoflook is blijkbaar ook goed voor ze.

Is redelijk lang houdbaar in een luchtdichte trommel en zijn honden waren er dol op!

Mark.
Bedankt ga het eens proberen!

jaapz

Citaat van: BrouwMark op 11-12-2017 &nbsp;15:04 uHet ging een beetje uit de losse pols, maar ongeveer:
200 gram bierbostel
100 gram bloem
1 ei
Runder- of kippenbouillon (± 70 ml geloof ik)
Knoflookpoeder
Scheutje olijfolie

Stevig deegje van maken, koekjes vormen en 20 minuten bakken op 180-200°c tot ze behoorlijk hard zijn. Knoflook is blijkbaar ook goed voor ze.

Is redelijk lang houdbaar in een luchtdichte trommel en zijn honden waren er dol op!

Mark.

Dit recept doe ik ook ongeveer, maar dan vaak zonder ei, bouillon, en ipv de olijfolie doe ik vaak zonnebloemolie. Ook voeg ik een of twee kopjes pindakaas toe, zorg er wel voor dat je pindakaas zonder xylitol gebruikt. Van die "pure pinda" meuk werkt ook. Onze hond zou een moord plegen voor deze koekjes.

Als je er voor zorgt dat de koekjes goed dun zijn kan je ze eerst 20 a 30 minuten bakken op 180C, en daarna nog 2 uur bakken op 110C om ze goed droog te krijgen, dan gaan ze heel lang mee. Als je die laatste stap niet doet blijven ze te nat en gaan ze na een dag of 5 schimmelen (ik spreek uit ervaring).

Verder probeer ik al een tijdje een goed brood te maken van natte bierbostel, maar tot op heden is dat nog niet gelukt, ik heb de juiste hoeveelheden nog niet gevonden om tot een mooi deeg te komen. In plaats daarvan droog ik het bostel in de oven (4 a 5 uur op 80C bovenin de oven, regelmatig even doorscheppen, daarna goed malen in een staafmixer oid). Dan vervang ik een deel van het meel met evenveel aan droog bostel. Dat geeft altijd een mooi brood.

Met deze twee dingen lukt het me altijd om toch zeker de helft van mijn bostel te hergebruiken.

Rich

Ik heb hier een growkit staan van 'Rotterzwam', daar moet koffiedik in, zou denk ik ook perfect gaan met bostel. Je moet bij die hoeveelheden dan wel erg van paddenstoelen houden :)

brouwerwaldonk

Vroeger deed ik een bakschaal vol met een laag van 5 cm bostel in de oven op 150 °C tot die helemaal droog is.
Dan door een graanmolen fijnmalen, is daarna heel lang houdbaar in glazen bokalen. Bij het broodbakken deed ik 2 à 3 grote soeplepels in 3 kg bloem en bakte zo wekelijks mijn broden. Prima voor de stoelgang, en het zou misschien ook cholesterol verlagend werken.

DJ

Ik geef het aan de lokale sportvissers die op karper vissen, die zijn er dol op en ze worden er behoorlijk dik en zwaar van.
ze mengen het met hennep of andere zaden en zitten niet zolang als andere vissers het vangen gaat behoorlijk snel.

Maar dat brood bakken lijkt me ook wel wat.
ga het toch eens proberen.

jackodb

Zojuist met 1 kg bostel ongeveer 50 koekjes gemaakt. Heerlijk.

Met dit recept:
https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/bierbostelkoekjes-bibi-boom/

Helaas waren de extra ingrediënten daarna op. De overige 4 kg in de vriezer voor later.

joenedu

Citaat van: jackodb op 07-10-2018 &nbsp;20:03 uZojuist met 1 kg bostel ongeveer 50 koekjes gemaakt. Heerlijk.

Moet het bostel eerst nog in de blender of heb je het zo gebruikt?

MartijnNOP

Citaat van: DJ op 15-12-2017 &nbsp;13:18 uIk geef het aan de lokale sportvissers die op karper vissen, die zijn er dol op en ze worden er behoorlijk dik en zwaar van.

Prachtig. De vissen zelf krijgen ook nog wat?  ;)

Hier gaat het naar de 6 krielkipjes

jackodb

Citaat van: joenedu op 07-10-2018 &nbsp;20:36 uMoet het bostel eerst nog in de blender of heb je het zo gebruikt?

Ik heb 't niet in de blender gedaan. De koekjes lijken dan nog het meest op een soort extra grof volkoren koekjes.

De baktijd is wel belangrijk. De bostel is vochtig. Iets te kort, en het worden zompige koekjes. Iets te lang, en ze worden zwart.
In tegenstelling tot het recept bak ik ze op 200 graden.

Het recept spreekt over bolletjes maken en plat drukken, maar ik krijg niks anders dan een soort papje. Ofwel, met een lepel heb ik porties pap (ongeveer een halve lepel) op een bakvel gelegd.
Dat ziet er niet echt lekker uit? Maar het meeste vocht wordt er toch wel uitgebakken.

hansHalberstadt

Wij maken er thuis soms bostelbrood van.
15-20% bostel, 80-85% bloem, gist en wat Bruschetta kruidenmix van de Xenos.
Niet teveel bostel tov bloem, anders wordt het klef.

joenedu

Citaat van: jackodb op 07-10-2018 &nbsp;22:41 uIk heb 't niet in de blender gedaan. De koekjes lijken dan nog het meest op een soort extra grof volkoren koekjes.

De baktijd is wel belangrijk. De bostel is vochtig. Iets te kort, en het worden zompige koekjes. Iets te lang, en ze worden zwart.
In tegenstelling tot het recept bak ik ze op 200 graden.

Het recept spreekt over bolletjes maken en plat drukken, maar ik krijg niks anders dan een soort papje. Ofwel, met een lepel heb ik porties pap (ongeveer een halve lepel) op een bakvel gelegd.
Dat ziet er niet echt lekker uit? Maar het meeste vocht wordt er toch wel uitgebakken.

Bedankt, binnenkort maar eens proberen!

beermenke

Een bevriende bakker waar ik soms samen mee brouw neemt de bostel mee en bakt er brood van. Hij is momenteel op vakantie.
Ik wil de bostel bewaren voor hem en heb de bostel ingeweckt. Glazen potten gevuld en verhit tot 90 graden. Gewoon geprobeerd als experiment. Ik ben benieuwd

Borre

Ik heb altijd moeite met het weggooien. Dus vaak maal ik het bostel in de keukenmachine extra fijn en verpak ik het in porties van 400/500 gram in de vriezer. Ik bak er brood mee (verhouding 1 op 2 met meel), maak er grenola van voor in mijn ontbijtyogurt en dochterlief heeft eens een prijs gewonnen op school met suikerarme, circulaire grenolabars.  :) Recept was gemalen bostel met gehakte rauwe noten en granberries en honing.

Dat werkt voor mijn kleine brouwsels (ik brouw vaak 4 liter), maar voor de grote brouwsels heb je echt te veel graan om zelf weg te krijgen. Soms is de tuin er blij mee, soms de compostbak van kennissen.

Het brood is altijd lekker bij b.v barbeque's of met kruidenboter vooraf. Als echt brood mis je de suiker wel een beetje.

Johan_vL

Afgelopen weekend 120 L pale ale gebrouwen, de bostel is naar een vriend van mij gegaan, die het aan de kippen en varkens voert. Ben heel blij met deze bestemming :-)

Rinus

Citaat van: Borre op 19-10-2019 &nbsp;21:37 uIk heb altijd moeite met het weggooien. Dus vaak maal ik het bostel in de keukenmachine extra fijn en verpak ik het in porties van 400/500 gram in de vriezer. Ik bak er brood mee (verhouding 1 op 2 met meel), maak er grenola van voor in mijn ontbijtyogurt en dochterlief heeft eens een prijs gewonnen op school met suikerarme, circulaire grenolabars.  :) Recept was gemalen bostel met gehakte rauwe noten en granberries en honing.

Dat werkt voor mijn kleine brouwsels (ik brouw vaak 4 liter), maar voor de grote brouwsels heb je echt te veel graan om zelf weg te krijgen. Soms is de tuin er blij mee, soms de compostbak van kennissen.

Het brood is altijd lekker bij b.v barbeque's of met kruidenboter vooraf. Als echt brood mis je de suiker wel een beetje.

Ik heb brood al regelmatig geprobeerd te bakken, in een broodmachine maar het is nog nooit echt een succes geworden. Een goed recept en werkwijze is meer dan welkom.
Ook het recept van de grenola bar ben ik benieuwd naar....

Overigens heb je maar weinig nodig voor brood oid, de rest gaat bij mij ook altijd naar de kippen die zijn er zo mee weg.

beermenke

Ingeweckt om te bewaren geen succes!
Ik had enkele glazen potjes gevuld en dit 10 min op 90 graden ingeweckt.
Was mooi vacuum doch is toch gaan gisten
Deksel staat bol en na openen met veel gesis een vrij aangename geur waarneembaar
Blijkbaar toch gaan gisten doch niet zuur of zo
Toch maar weggegooid
Bewaren in de toekomst dus toch maar weer in de diepvries zoals de bakker t doet die t normaal krijgt

Martijn0172

Ik breng het bostel naar een vriend van mij met een 8 tal kippen. Ik flikker de volledige 20 kilo er bij en het is binnen een paar dagen op. Hiervoor deden we het in kleine porties en gooide we het uiteindelijk op de composthoop. Maar de kippen waren er zo gek op dat ze de composthoop volledig omspitte om alles er uit te halen

hansHalberstadt

Citaat van: beermenke op 27-10-2019 &nbsp;18:09 uIngeweckt om te bewaren geen succes!
Ik had enkele glazen potjes gevuld en dit 10 min op 90 graden ingeweckt.

Na 10 minuten is de kerntemperatuur nog niet hoog genoeg waarschijnlijk. In weckrecepten zie je bij 90 graden minimaal wel een half uur. 

beermenke

Citaat van: hansHalberstadt op 27-10-2019 &nbsp;22:23 uNa 10 minuten is de kerntemperatuur nog niet hoog genoeg waarschijnlijk. In weckrecepten zie je bij 90 graden minimaal wel een half uur. 
Ja klopt volkomen ik heb jarenlang zelf appelsap gemaakt en ingeweckt dus had beter moeten weten.
Ik ging er vanuit dat gedurende het maischproces al veel richting pasteuriseertemperatuur zou gaan
Niet dus, geen ramp wel weer n leermoment

Gerlachus

Bostel mag je in geen geval gebruiken om brood te bakken voor commerciële doeleinden. De bostel zit vol rommel zoals stro, steentjes en ongedierte en dat wil je niet verkopen.

Maar je mag wel zelf genieten van brood. Heel eenvoudig:

- Broodmix van Koopmans 500g
- 150 - 200 g bostel
- 10 - 15% minder water dan op de verpakking staat (bostel is nogal nat)

Knikker dat in de broodbakmachine en zet 'm op groot recept (800 - 850 gram) en de machine doet de rest. Het resultaat is een mooi brood dat rijk is aan vezels en lekker smaakt. Wegspoelen met een biertje verdient zeker aanbeveling.

P@sc@l

Mijn bostel gaat altijd naar de kippen en geiten, vinden ze heerlijk  :)

Davester

Yep, de kippen hier in de wijk zijn er dol op :P

Kiekeboe

Ik kieper de bostel (15 tot 45 liter) gewoon over de draad (zonder toestemming van betrokken boer) aan de achterkant van de tuin van het flatgebouw waar ik bier brouw in een appartementje. Dat is een wei waar er regelmatig (niet altijd) koeien zitten te grazen. In zoverre ik heb kunnen observeren zijn de koeien wel tuk op die bostel. Tenminste als die nog vers is. Het gebeurt dat die koeien ergens op een andere wei zitten of op stal staan, in geval de bostel er al een week of langer ligt, zijn ze niet meer geïnteresseerd. Dan dient die gewoon als compost en groeit het gras er na korte tijd weer doorheen.

deFriesePilsbaas

Laatst ook voor het eerst met mout gebrouwen. De borstel hadden we laten afkoelen en hierna uitgelekt aan de koeien gevoerd. De beesten hebben er van genoten. Nu maar hopen dat het vlees er ook beter van gaat smaken :biersmile:.

Drents Hopbier

Citaat van: deFriesePilsbaas op 05-11-2019 &nbsp;15:46 uLaatst ook voor het eerst met mout gebrouwen. De borstel hadden we laten afkoelen en hierna uitgelekt aan de koeien gevoerd. De beesten hebben er van genoten. Nu maar hopen dat het vlees er ook beter van gaat smaken :biersmile:.

Met wat jij gevoerd hebt gaan alleen de haartjes mooi zitten. Het is bostel wat ze graag lusten, vooral van hobbybrouwers want die laten er meer suiker in zitten dan grote brouwerijen.

HHopbier

Jacques

Citaat van: Drents Hopbier op 05-11-2019 &nbsp;17:22 uMet wat jij gevoerd hebt gaan alleen de haartjes mooi zitten.

Zien ze er in ieder geval beter uit.  :lol: :lol: :lol:

Erwin Warners

Meestal gaat het bij het groen afval, maar ik heb er wel eens brood mee gebakken en ook wel eens wat weggegeven aan iemand met een paar varkens.

brouwpost

Ik voer er mijn vissen mee in de vijver en mijn schoonvader gebruikt het als lokvoermee bij het vissen.

Rinus

Afgelopen weekend eindelijk een perfect en heerlijk brood gebakken met verse bostel, het recept:
Het is gebaseerd op de methode waarbij je een (gietijzeren) pan in de oven zet. Google maar eens op "brot im topf ohne kneten" daarom ga ik verder alleen in op de gebruikte ingrediënten....

- 2 Bekers bloem
- 1 Beker Bostel (ik gebruikte verse en dan voordat deze gespoeld is en dus lekker warm)
- 1/2 Beker warm water uit de kraan ~60 graden
- 1 theelepel gist (dus geen heel zakje!)
- 1~2 theetepels zout ;-)
- in een kom met de hand door roeren (kom niet in de verleiding water toe te voegen)
- 30 minuten in bakpapier in de pan (eerst met een mes een snede in de bovenkant maken) let op! Deksel op de pan
- Na 30 minuten alleen de deksel eraf halen (dus niet zoals de meeste het deeg eruit halen enz...) gewoon alleen de deksel eraf halen en terug in de oven voor nog eens 30 minuten

Ik had een perfect brood met een knisperende korst heerlijk! Hetzelfde recept had ik tegelijkertijd met de broodbakmachine gedaan, dat was qua smaak ok, maar uit de oven, wouw! En geen schoonmaakwerk want de pan blijft helemaal schoon! Dat is bij de broodbakmachine anders...

beermenke

Citaat van: brouwpost op 11-11-2019 &nbsp;10:21 uIk voer er mijn vissen mee in de vijver en mijn schoonvader gebruikt het als lokvoermee bij het vissen.

Serieus hoor maar dan moet je de gistslurry ook eens gebruiken in t lokvoer

Hai

Citaat van: Rinus op 11-11-2019 &nbsp;18:23 uAfgelopen weekend eindelijk een perfect en heerlijk brood gebakken met verse bostel, het recept:
Het is gebaseerd op de methode waarbij je een (gietijzeren) pan in de oven zet. Google maar eens op "brot im topf ohne kneten" daarom ga ik verder alleen in op de gebruikte ingrediënten....

- 2 Bekers bloem
- 1 Beker Bostel (ik gebruikte verse en dan voordat deze gespoeld is en dus lekker warm)
- 1/2 Beker warm water uit de kraan ~60 graden
- 1 theelepel gist (dus geen heel zakje!)
- 1~2 theetepels zout ;-)
- in een kom met de hand door roeren (kom niet in de verleiding water toe te voegen)
- 30 minuten in bakpapier in de pan (eerst met een mes een snede in de bovenkant maken) let op! Deksel op de pan
- Na 30 minuten alleen de deksel eraf halen (dus niet zoals de meeste het deeg eruit halen enz...) gewoon alleen de deksel eraf halen en terug in de oven voor nog eens 30 minuten

Ik had een perfect brood met een knisperende korst heerlijk! Hetzelfde recept had ik tegelijkertijd met de broodbakmachine gedaan, dat was qua smaak ok, maar uit de oven, wouw! En geen schoonmaakwerk want de pan blijft helemaal schoon! Dat is bij de broodbakmachine anders...
Als je de bostel fijn maalt dan wordt het nog beter, geen taaie sliertjes.

Knobby

Citaat van: Hai op 12-11-2019 &nbsp;12:17 uAls je de bostel fijn maalt dan wordt het nog beter, geen taaie sliertjes.
Daarvoor hoef je niet te malen. Gewoon de bostel in de vriezer gooien, dan zijn de taaie scherpe sliertjes lekker zacht geworden (nadat je weer ontdooit natuurlijk!). Bijkomend voordeel is dat je de bostel niet direct hoeft te gebruiken.

Mascleta

Citaat van: brouwpost op 11-11-2019 &nbsp;10:21 uIk voer er mijn vissen mee in de vijver en mijn schoonvader gebruikt het als lokvoermee bij het vissen.

Lusten vissen dit serieus? Ik heb een vijver in de tuin met een tiental goudvissen. Voorgaande bostel is de klikobak in gegaan, maar als de vissen het lusten zal ik ze volgende keer eens wat geven.

hobbybob

Citaat van: Mascleta op 09-01-2020 &nbsp;22:15 uLusten vissen dit serieus? Ik heb een vijver in de tuin met een tiental goudvissen. Voorgaande bostel is de klikobak in gegaan, maar als de vissen het lusten zal ik ze volgende keer eens wat geven.
Ze vinden het heerlijk, hier wordt het veel gebruikt als grondvoer voor brasem- en karpervissen.

HuygenMeester

Mijn bostel gaat naar de kinderboerderij; scheelt ze weer wat kosten voor voer.
  :degroeten:
Huygenmeester

Jurre

Mijn bierbostel gaat naar de achterbuurman, die voert er zijn duiven mee.
Komend voorjaar is mijn garage (met brouwplek) en kippenren ernaast klaar dus dan wordt het kippenvoer.

GekkeGwuido

Citaat van: Jurre op 10-01-2020 &nbsp;20:15 udan wordt het kippenvoer.
Hoe lang bewaart het bostel zich voor kippenvoer?
Ga het hun volgende keer ook eens voeren, maar de dames zijn maar met 2 en een kilo of 8 ineens lijkt me wat veel
Nu gaat het de composthoop op

Jurre

Citaat van: GekkeGwuido op 11-01-2020 &nbsp;11:03 uHoe lang bewaart het bostel zich voor kippenvoer?
Ga het hun volgende keer ook eens voeren, maar de dames zijn maar met 2 en een kilo of 8 ineens lijkt me wat veel
Nu gaat het de composthoop op

Durf ik je niet te zeggen... Kunt het anders wel gewoon invriezen!

Rinus

Citaat van: GekkeGwuido op 11-01-2020 &nbsp;11:03 uHoe lang bewaart het bostel zich voor kippenvoer?
Ga het hun volgende keer ook eens voeren, maar de dames zijn maar met 2 en een kilo of 8 ineens lijkt me wat veel
Nu gaat het de composthoop op

Mijn ervaring is dat dit afhankelijk is van de buitentemp (waar het meestal staat).
In de zomer na een dag of 3 begint het echt flink te 'stinken' en erger nog; de wespen en vliegen zijn er ook erg dol op en de zak of emmer afsluiten is ook geen goed idee ivm broeien.
In de winter als het goed koud is (<5  ºC) kan je het een paar dagen langer laten staan mits het goed kan afkoelen.
Ik dump alles altijd in een vuilniszak maar dan kan het niet goed koelen, dus gaat broeien en stinken.
De zak buiten laten staan is ook geen goed idee want kennelijk heeft een van onze katten ontdekt hoe lekker bostel is. (Ook houdt hij van jongbier wat vaak nog uit de moutpijp lekt als hij buiten staat  :weetniet:)

Overigens als je het meteen bij de kippen op de grond stort dan is er niets aan de hand (kan namelijk goed koelen en ademen).
Ik heb ook ergens ooit een filmpje gezien van een boer die de bostel in een verticaal geplaatste pijp deed. Geplaatst op een paar stenen komt er onderin steeds een kleine hoeveelheid uitlopen waar de kippen van kunnen eten.

GekkeGwuido

Citaat van: Rinus op 12-01-2020 &nbsp;10:54 uIk heb ook ergens ooit een filmpje gezien van een boer die de bostel in een verticaal geplaatste pijp deed. Geplaatst op een paar stenen komt er onderin steeds een kleine hoeveelheid uitlopen waar de kippen van kunnen eten.
Dat idee ga ik eens proberen, met wat pvc buis van 110 diameter kom je al wel een stuk.
Beetje kippengaas aan de bovenkant erop om de meeuwen en kraaien er vanaf te houden...

Rinus

Citaat van: GekkeGwuido op 12-01-2020 &nbsp;13:31 uDat idee ga ik eens proberen, met wat pvc buis van 110 diameter kom je al wel een stuk.
Beetje kippengaas aan de bovenkant erop om de meeuwen en kraaien er vanaf te houden...

Yep, gevonden!

BrouwTV aflevering 20 kijk maar eens vanaf 5 minuten (of helemaal  :degroeten:)

Kiekeboe

Die bostel lijkt me brandbaar materiaal als die gedroogd wordt. Is er nooit een hobbybrouwer op het idee van gekomen om er blokjes van te persen die dan als brandstof kunnen dienen voor de brouwketel of zo?

Wat doen de grote brouwerijen met hun bostel?

Rinus

Citaat van: Kiekeboe op 12-01-2020 &nbsp;17:02 uDie bostel lijkt me brandbaar materiaal als die gedroogd wordt. Is er nooit een hobbybrouwer op het idee van gekomen om er blokjes van te persen die dan als brandstof kunnen dienen voor de brouwketel of zo?

Wat doen de grote brouwerijen met hun bostel?

Goed idee! Dan zal je wel al het vocht er uit moeten persen, dit kan je dan eventueel mengen met papiersnippers of bijvoorbeeld blaadjes van de bomen (dat is pas duurzaam).
De brouwerij erop stoken lijkt mij niet zo'n goed plan.

Volgens mij gaat het bostel van de grote jongens echt wel direct naar het vee hoor.... (of een klein gedeelte wordt gebruikt om brood te bakken, maar dat is maar relatief weinig wat je daarvoor kan gebruiken)

Wanskever

Hier gaat de helft naar de kippen (bij ons en de buren), de rest gaat op de composthoop en groenbak.

Jacques

Citaat van: Kiekeboe op 12-01-2020 &nbsp;17:02 uWat doen de grote brouwerijen met hun bostel?

Dat gaat naar de mengvoederindustie en wordt gebruikt als brijvoer voor varkens. Ook gistrestanten gaat naar varkens.

https://www.pigbusiness.nl/artikel/195472-varkens-ruimen-al-veel-op-maar-het-kan-en-moet-meer/

Zambezi Special

Dat van mij gaat naar de kippen en geiten...

bierinjisp

Citaat van: Jacques op 12-01-2020 &nbsp;21:45 uDat gaat naar de mengvoederindustie en wordt gebruikt als brijvoer voor varkens. Ook gistrestanten gaat naar varkens.


De bostel moet dan wel aan een hoop voorwaarden voldoen. Ook dient het bedrijf GMP+ te hebben. Dit omdat je het terug de voedselketen inbrengt.
Als commerciële brouwerij is het ook niet zonder meer toegestaan om de lokale kinderboerderij te voorzien van je bostel. Je bent dan formeel bedrijfsafval aan het dumpen. Uiteraard is het wel mogelijk maar dan dien je ook hier aan een aantal regels te voldoen.

Kiekeboe

Je kan ook zeep maken van bostel.


Rinus

Citaat van: Kiekeboe op 14-01-2020 &nbsp;19:18 uJe kan ook zeep maken van bostel.


Interessant filmpje! Alleen hoe zouden ze toch dat plastic maken? Overigens die zeep scrub, daarvoor moetje wel je bostel drogen, dat zal wel de enige energie kosten...

 

Jacques

Citaat van: bierinjisp op 13-01-2020 &nbsp;16:28 uDe bostel moet dan wel aan een hoop voorwaarden voldoen. Ook dient het bedrijf GMP+ te hebben. Dit omdat je het terug de voedselketen inbrengt.
Als commerciële brouwerij is het ook niet zonder meer toegestaan om de lokale kinderboerderij te voorzien van je bostel. Je bent dan formeel bedrijfsafval aan het dumpen. Uiteraard is het wel mogelijk maar dan dien je ook hier aan een aantal regels te voldoen.

Natuurlijk zijn hiervoor regels. Afvalbeheer is een serieuze zaak en de voedselveiligheid moet worden gegarandeerd.
Omdat bostel nog veel voedingswaarde wordt nagenoeg alle bostel van grote brouwerijen ingezet als diervoeder. Hiervoor wordt zelfs betaald. Overigens wil dat niet zeggen dat het geen afvalstof is. Volgens Europese regels is elke stof waarvan je je moet ontdoen een afvalstof ongeacht het feit dat een ander ervoor wilt betalen...

Miss Beertje

Pannekoeken van bakken!
Een paar grote scheppen bij het beslag (bloem, melk, zout, ei).
Heeerlijk!

De rest naar de kipjes en op de composthoop.

Johan_D

Zag gister op tv dat je het moet drogen op 100 graden, dan heel fijn malen. Gebruik een deel naar believen met bloem, veel boter en bak er soort van koekjes of scones van.
Gedroogd is het eeuwig te bewaren.

Woeka

Hier wordt het varken Kip er altijd erg blij van :)

Johan_vL

Dit topic had ik nog niet gezien, maar mijn bostel gaat naar een achter- achterneef, die 2 kamelen bezit en die kamelen zijn er dol op :-)

HarryL

Onlangs de kippen blij gemaakt met de bostel van afgelopen zondag :-)

Jan de Graaff

Citaat van: Johan_vL op 31-05-2021 &nbsp;18:22 udie kamelen zijn er dol op :-)
Eerlijk is eerlijk, die kamelen zag ik niet aankomen. Kippen en allerhande kleinvee wel. En dan toch, opeens, net als je het niet meer verwacht, dan kommen die Kamelen, mit die große Bulten.

Freggel

Ik bak er regelmatig een of twee broden van. Altijd lekker met wat smeersels erop :)

Hopfenfox

Citaat van: JanDeGraaff op 01-06-2021 &nbsp;21:34 uEerlijk is eerlijk, die kamelen zag ik niet aankomen. Kippen en allerhande kleinvee wel. En dan toch, opeens, net als je het niet meer verwacht, dan kommen die Kamelen, mit die große Bulten.

Pure bultvulling.

Hier gaat het in een brood, naar de kippen, de geit van de achterburen en koekjes voor de hond. Die laatste laat er vreselijke scheten van, dus dat doen we niet meer altijd om de lucht in huis nog enigszins inadembaar te houden.

Johan_vL

Citaat van: JanDeGraaff op 01-06-2021 &nbsp;21:34 uEerlijk is eerlijk, die kamelen zag ik niet aankomen. Kippen en allerhande kleinvee wel. En dan toch, opeens, net als je het niet meer verwacht, dan kommen die Kamelen, mit die große Bulten.

Tja, ik moet er zelf ook om grinneken als ik weer met een zak bostel aankom, maar als de kamelen er blij mee zijn dan is het mooi. Bovendien is 1 van de kamelen zwanger, dus ik moet meer bostel gaan produceren :-)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.