Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wachttijd voor het bottelen  (gelezen 8119 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline colson frank

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Wachttijd voor het bottelen
« Gepost op: 15-01-2013 17:11 u »
Als ik gebrouwen heb en de glazen gistfles is uitgegist hoelang kan ik dan het jonge bier op gistfles laten staan maximum voordat ik moet bottelen ?
Met andere woorden hoelang kan ik maximum uitgegist bier bewaren op een damejeane voordat het slecht is?  :weetniet:



Voor de Nederlanders: een damejeane is een mandfles.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: wachttijd voor het bottelen
« Reactie #1 Gepost op: 15-01-2013 17:15 u »
Probeer het uit!
Splits je batch in tienen en bottel om de maand een deel.

Graag verneem ik je bevindingen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.199
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: wachttijd voor het bottelen
« Reactie #2 Gepost op: 15-01-2013 17:20 u »
met andere woorden hoelang kan ik maximum uitgegist bier bewaren op een damejeane voordat het slecht is ?  :weetniet:

Zolang er koolzuur boven zit zal het bier wel goed blijven. Dus je kunt deze vrij lang bewaren in zo'n bolfles. enkele weken tot maanden moet wel kunnen....

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: wachttijd voor het bottelen
« Reactie #3 Gepost op: 15-01-2013 17:55 u »
Hallo C.Frank,

Het hangt van meerdere factoren af (zoals meestal).
Zo zal zuur bier als lambiek en Vlaams bruin behoorlijk lang bewaard kunnen worden in een damejeane onder waterslot.
Maar niet zure bieren pikken gauw door ademing (veroorzaakt bv door temperatuurswisselingen) zuurstof en mogelijk doorheen het vocht in het waterslot ongewenste micro-organismen op zodat je bier dan hard achteruit kan gaan....
Het beste is dus geen risico's te nemen en nadat de gisting ten einde loopt snel te bottelen.
Ook kan je afhevelen op inoxvat en enige koolzuurdruk laten ontstaan, zodat je door de overdruk zeker weet dat er niks van buiten naar binnen kan komen. Dat kan natuurlijk ook op een damejeane maar de druk is al gauw teveel want erg dun...

Groet, Toon.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: wachttijd voor het bottelen
« Reactie #4 Gepost op: 15-01-2013 19:32 u »
Kan best enkele maanden in een mandfles staan. :)
Misschien niet ideaal, maar soms kan het niet anders en een ramp is het zeker niet.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: wachttijd voor het bottelen
« Reactie #5 Gepost op: 15-01-2013 20:38 u »
Ik heb ooit een bier erg lang in de mandfles laten staan (geen tijd om te bottelen). Met de smaak was niks mis.
Gebrouwen 12-08-2010, in mandfles: 07-09-2010, gebotteld: 12-03-2011.

Ver weg in mijn kelder heb ik nog een paar flesjes daarvan liggen. Ik zal er bij het eerstvolgende proeven hiervan extra op letten (als ik daar nog aan denk).


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: wachttijd voor het bottelen
« Reactie #6 Gepost op: 15-01-2013 21:09 u »
Kan best enkele maanden in een mandfles staan. :)
Misschien niet ideaal, maar soms kan het niet anders en een ramp is het zeker niet.

Als het bier een paar maanden in een mandfles staat kun je last gaan krijgen van 3 problemen:
- autolyse van de gist. Dit geeft een smaakafwijking maar ook een verminderde schuimhoudbaarheid;
- de hergisting na het bottelen verloopt minder voorspoedig door minder actieve gistcellen;
- het uitdrogen van het waterslot waardoor je last kunt gaan krijgen van oxidatie maar ook de ontwikkeling van een kaaminfectie.

Het beste is niet al te lang te wachten met het bottelen.

PS
Deze reactie is niet richting Robin bedoeld. Ik weet zeker dat hij bekend is met hetgeen ik schrijf.
De reactie van Robin geeft aan dat de problemen niet altijd hoeven voor te doen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #7 Gepost op: 15-01-2013 21:42 u »
Dat zijn inderdaad risico's. Ik zou het liefst binnen een maand in de mandfles willen bottelen, maar als het wat langer duurt is het nog niet meteen desastreus. Geen reden (behalve kaam) om het weg te gieten mijns inziens.

Misschien is een simpele versie van Jans idee nog niet eens zo gek ter lering ende vermaeck.

Offline colson frank

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #8 Gepost op: 15-01-2013 21:50 u »
Bedankt allemaal de boodschap is duidelijk over gekomen. ;)

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.818
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #9 Gepost op: 15-01-2013 23:37 u »
Robin noemde kaam al even. Ik heb een paar keer te weinig tijd voor de hobby gehad om het bier op tijd te bottelen. Als de mandfles relatief veel lege ruimte heeft, m.a.w. niet vol tot de nok, dan is de kans op kaam heel reŽel. Overigens proef je dit nauwelijks in de smaak, als je het niet weet is er geen haan die er naar kraait.

Offline colson frank

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #10 Gepost op: 16-01-2013 19:38 u »
Robin noemde kaam al even. Ik heb een paar keer te weinig tijd voor de hobby gehad om het bier op tijd te bottelen. Als de mandfles relatief veel lege ruimte heeft, m.a.w. niet vol tot de nok, dan is de kans op kaam heel reŽel. Overigens proef je dit nauwelijks in de smaak, als je het niet weet is er geen haan die er naar kraait.

ja Herman hetgene jij daar vertelt in verband met kaam.
Kaam is een ziekte die de alcohol opvreet dus ik denk als je dat in je bier krijgt dat je dat toch wel zult proeven denk ik. ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #11 Gepost op: 16-01-2013 20:03 u »
Het geeft een bijsmaak en het maakt je bier droger/leger.
Alcoholvrij heb ik nog niet gehoord... ;)

Vanwaar heb je deze info?
Het is mij nog niet geheel duidelijk welk microorganisme kaam veroorzaakt, wel een candida maar daar zijn er ook wel meer van.

Het is niet abnormaal dat gisten kunnen groeien op alcohol, biergist kan dat ook. :)

Offline colson frank

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #12 Gepost op: 16-01-2013 22:47 u »
Het geeft een bijsmaak en het maakt je bier droger/leger.
Alcoholvrij heb ik nog niet gehoord... ;)

Vanwaar heb je deze info?
Het is mij nog niet geheel duidelijk welk microorganisme kaam veroorzaakt, wel een candida maar daar zijn er ook wel meer van.

Het is niet abnormaal dat gisten kunnen groeien op alcohol, biergist kan dat ook. :)

Mijn schoonvader is al meer dan 30 jaar hobby wijnmaker en ik begin er vanaf dit jaar ook mee om de fakel stilletjes aan over te nemen + bierbrouwen natuurlijk
:groots:
En we hebben thuis al regelmatig met kaam te maken gehad.
Gistfles niet goed proper gemaakt of hevel beetje vuil je kent het he`
Hij is nog van de oude generatie die nog niet zo bekent waren met chemipro enz...
En hij zei me altijd ( jonge kaam vreet de alcohol op en dan moet je alles door de gootsteen kappen en das zonde van de goede wijn en al dat werk eraan ) :'(

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #13 Gepost op: 17-01-2013 22:50 u »
Ah, die heeft de wijn dan waarschijnlijk een jaar tot jaren in het vat zitten?
Misschien dat dat het verschil maakt.

Of misschien bedoelt hij met "jonge kaam", een azijnzuur-bacterie infectie. Die zet inderdaad wel duidelijk (en sneller) alcohol om in azijnzuur. Krijg je dus wijnazijn, of bierazijn. :)

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #14 Gepost op: 28-02-2013 09:55 u »
Wat is kaam trouwens in het Engels?
Zijn er hier mensen die al ervaring hebben met het toch bottelen van kaam-bier? Oscar zei: onder kaamlaag heen hevelen, niet teveel suiker bij bottelen. Eventueel nog wat bottelgist bij?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #15 Gepost op: 28-02-2013 20:33 u »
Een ander woord voor kaamgist is candida. On die term zul je wel het een en ander kunnen vinden.

Ik heb wel bieren gedronken met een kaaminfectie. Die vond ik niet echt lekker. Maar een hele smerige smaak hadden ze ook niet.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #16 Gepost op: 28-02-2013 20:43 u »
Yep, voor zover ik kan vinden is het Candida mycoderma/vini.
Een andere gist dus. :)

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #17 Gepost op: 19-03-2013 16:30 u »
ja Herman hetgene jij daar vertelt in verband met kaam.
Kaam is een ziekte die de alcohol opvreet dus ik denk als je dat in je bier krijgt dat je dat toch wel zult proeven denk ik. ;)
Ik heb momenteel een bier gebotteld staan dat een kaamlaag in de lagerfles had. Toch geriskeerd en is lekker bier geworden. Was met 20 g gember/20 l, wat er nu stilaan begint in te komen. Wel wat bottelgist en 9 g suiker/l toegevoegd. Die zoetheid gaat er nu langzaam maar zeker uit.
Is gewoon lekker bier geworden, ik smaak er niets zuurs of afwijkends aan.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #18 Gepost op: 19-03-2013 16:55 u »
Ik heb wel eens gehoord van wijnmakers dat het spul onder de kaam nog goed drinkbaar zou moeten zijn.
Zij hevelen dus van onderuit de kaamlaag alles af en bottelen het dan.  :weetniet:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #19 Gepost op: 19-03-2013 18:27 u »
Maar wijnmakers hebben mogelijk minder te maken met dextrinen?

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #20 Gepost op: 20-03-2013 12:50 u »
Ik moet eerlijk bekennen dat mijn 'dextrine-kennis' niet zo ver rijkt om deze vraag te kunnen beantwoorden.
(ook begrijp ik hem niet helemaal geloof ik  :))

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Wachttijd voor het bottelen
« Reactie #21 Gepost op: 20-03-2013 15:32 u »
Ik heb wel eens gehoord van wijnmakers dat het spul onder de kaam nog goed drinkbaar zou moeten zijn.
Zij hevelen dus van onderuit de kaamlaag alles af en bottelen het dan.  :weetniet:
Heeft wijn niet een te hoog alcoholgehalte voor kaam? De meesten gebruiken van die anti-kaamtabletten denk ik. Bij mij heb ik gebotteld zodra ik die kaam zag, gaatje in geroerd en hevel er netjes onder gedoken. Tijdig gestopt om geen kaam mee te hebben, dus wel 2-tal liter verlies genomen.
Lag volgens mij aan iets te ruime DJeanne en te vaak SG te willen meten tijdens lageren.

Volgens mij op te lossen door tijdig te lageren in juiste maat fles. Ik doe er nu ook een lepeltje suiker bij, kwestie van snel wat verse CO2 productie te hebben.