Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ik stel mij ff voor... Richard  (gelezen 16756 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #50 Gepost op: 14-02-2013 22:46 u »
Juist. En hoe ruimer de schaal, hoe groter de afleesfout.

Klopt, jullie hebben helemaal gelijk  :biersmile:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #51 Gepost op: 19-02-2013 22:48 u »
Hier een simpele tripel die wij met het Maasland Thuisbrouwers Genootschap gemaakt hebben, gisteravond geproefd en hij is echt lekker geworden!
Veel simpeler als dit gaat het niet worden ;)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC87,5 %5427 gr3 EBC
Caramünch type 22,0 %122 gr120 EBC
Basterdsuiker (wit)10,6 %655 gr0 EBC

Moet het basterdsuiker tegelijk met de mout gestort worden, zodat deze het hele maischschema doorloopt?  :weetniet:

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #52 Gepost op: 19-02-2013 22:53 u »
Moet het basterdsuiker tegelijk met de mout gestort worden, zodat deze het hele maischschema doorloopt?  :weetniet:
Kan tegen het eind van het koken of zelfs pas na de hoofdvergisting. Dat laatste geeft een hogere vergistingsgraad, omdat de gist dan eerst aan de lastiger suikers knabbelt voordat de eenvoudige suikers uit de basterdsuiker aan de beurt zijn.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #53 Gepost op: 19-02-2013 22:55 u »
De suiker kun je toevoegen aan het einde van de kook, of na de hoofdvergisting. Je hoeft het niet mee te maischen.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #54 Gepost op: 19-02-2013 23:37 u »
Ik zie dit (suiker) bij heel veel recepten staan bij de mout.
Betekent het hier dan ook altijd dat dit aan het einde van de kook cq na de hoofdvergisting toegevoegd moet worden?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.813
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #55 Gepost op: 19-02-2013 23:44 u »
Suiker hoeft niet te worden gemaischt, normaliter aan eind van het koken. Bij zware bieren wordt er ook wel voor gekozen om het direct na de hoofdvergisting (of liever als deze merkbaar inzakt) toegevoegd. Suikers zijn makkelijk vergistbaar, de laatste methode laat de gist eerst de complexere suikers van de mout vergisten, voordat ze smakelijke 'fastfood' wordt voorgezet.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #56 Gepost op: 21-02-2013 20:46 u »

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Iers Mos5 gr10 Min.
Gistvoeding3 gr10 Min.


Moet de gistvoeding(complex) de laatste 10 minuten worden meegekookt?
Ik zit een beetje rond te neuzen hier op het forum, maar het wordt voornamelijk gebruikt om gist te maken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.449
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #57 Gepost op: 21-02-2013 22:51 u »
Moet de gistvoeding(complex) de laatste 10 minuten worden meegekookt?
Ik zit een beetje rond te neuzen hier op het forum, maar het wordt voornamelijk gebruikt om gist te maken.

Dat kan maar heeft niet mijn voorkeur. Dat spul geeft een bijsmaakje. Los maar eens een beetje op en proef.

Mijn werkwijze bestaat aan het toevoegen van gistvoeding aan de starter en na de gistvermenigvuldiging de starter af te gieten. Je bent dan de afwijkende smaak kwijt.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #58 Gepost op: 21-02-2013 23:02 u »
Dat kan maar heeft niet mijn voorkeur. Dat spul geeft een bijsmaakje. Los maar eens een beetje op en proef.

Mijn werkwijze bestaat aan het toevoegen van gistvoeding aan de starter en na de gistvermenigvuldiging de starter af te gieten. Je bent dan de afwijkende smaak kwijt.
En als je (voldoende) korrelgist gebruikt heb je helemaal geen gistvoeding nodig.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #59 Gepost op: 22-02-2013 18:21 u »
En als je (voldoende) korrelgist gebruikt heb je helemaal geen gistvoeding nodig.

Hmmm, voor nix gehaald dus....
Nou ja, komt vast nog wel eens een keer van pas...  :biersmile:

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #60 Gepost op: 22-02-2013 20:34 u »
Nou ja, komt vast nog wel eens een keer van pas...  :biersmile:

Voor het maken van een starter ;)

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #61 Gepost op: 22-02-2013 23:15 u »
Voor het maken van een starter ;)

Denk het ja  :weetniet:

Maar moet eerst nog maar ff uitzoeken hoe dat allemaal werkt  :weetniet:

Laat ik het eerst maar houden bij de korrelgisten, want dat lijkt me veel simpeler.  :nut:

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #62 Gepost op: 22-02-2013 23:48 u »
Laat ik het eerst maar houden bij de korrelgisten, want dat lijkt me veel simpeler.  :nut:
Korrelgisten zijn inderdaad heel praktisch. Maar zolang je niet meer dan ongeveer 15 liter (afhankelijk van start SG) wilt enten is een pak Wyeast ongeveer net zo makkelijk. Enige extra stap is dat je enkele uren van te voren het pakje moet breken.
En als je bijvoorbeeld 30 liter brouwt kan je de helft met Wyeast doen en de andere helft (in ander vat) met een korrel. Zo kan je mooi gisten vergelijken.

Tags: